HARTA Romaniei s-ar putea modifica pana la toamna. Presedintele cere adoptarea legii
Presedintele Traian Basescu a cerut Parlamentului adoptarea pe perioada actualului mandat (care se incheie in toamna), a legii reorganizarii administrative a Romaniei.
"Procesul de modernizare a statului nu s-a incheiat. Este fundamental necesar ca in perioada urmatoare Parlamentul sa adopte legea sanatatii si legea reorganizarii administrative a Romaniei", a spus Presedintele Traian basescu de la tribuna Parlamentului, cu ocazia discursului sau in fata Legislativului.
Vezi AICI cele mai importante declaratii ale presedintelui
In privinta reorganizarii administrativ-teritoriale, Traian Basescu a spus ca face o propunere parlamentarilor sa adopte, prin discutii cu opozitia, reorganizarea administrativa a tarii.
"Nu poate convinge pe nimeni ca o tara organizata administrativ ca in 1968 mai poate sa corespunda nevoilor de astazi", a afirmat presedintele. Seful statului a aratat ca sunt aceleasi directii sanitare, agricole, ale serviciilor secrete ca in 1968, iar o asemenea organizare nu mai poate corespunde nevoii de dezvoltare.
El a mai spus ca reorganizare administrativ-teritoriala este cheia care permite cheltuirea mai eficienta a banilor si ar permite o masiva descentralizare a banilor europeni. "Este un subiect pe care sa-l ganditi si sa-l asezati deasupra prioritatilor dumneavoastra", le-a mai spus Basescu parlamentarilor prezenti.
Groapa uriasa in centrul Bucurestiului! Uite cum arata prima pictura 3D pe asfalt din Romania
Potrivit proiectului de reorganizare propus inca de anul trecut de catre PDL, Romania ar putea avea 8 judete mai mari, in loc de 42, pornind de la actualele regiuni de dezvoltare.
Conform proiectului, actualele consilii judetene si prefecturi vor disparea. Atributiile lor vor fi preluate de 8 consilii regionale si prefecturi.
In prezent, Romania este impartita in opt regiuni de dezvoltare, denumite dupa pozitia geografica, respectiv Nord-Vest, Nord-Est, Sud-Vest, Sud-Est, Sud, Vest, Centru, Bucuresti si Ilfov.
IATA cum ar putea arata HARTA Romaniei, din 2013
Noul Consiliu Regional va distribui fondurile europene pentru investitii: drumuri, sisteme de apa sau canalizare iar prefectura nou infiintata va avea birouri astfel incat oamenii sa nu mai bata zeci de kilometri daca au vreo problema.
Cu alte cuvinte, pentru orice problema romanii vor merge la primarie si nu la fiecare agentie guvernamentala, ca pana acum.
Apare insa si o problema: toti vom fi obligati sa ne schimbam cartile de identitate. Proiectul este sustinut in primul rand de Seful Statului.
UDMR, desi partener de coalitie, a avut obiectii: Uniunea doreste 16 regiuni, Iar Opozitia respinge cu totul ideea.
Cititi si: Fiecare roman este mai "bogat" cu 1.134 de euro, de anul acesta. Efectul "Recensamant"