Se suplimentează posturile din învăţământul preuniversitar. Modificări la IMM Invest
Guvernul a adoptat, în ședința de joi, noi modificări la programul IMM Invest, dedicat firmelor care au fost afectate de pandemia de Covid-19.
Şeful Cancelariei premierului, Ionel Dancă, a anunţat, joi seară, că numărul de posturi necesare pentru desfăşurarea în condiţii optime a activităţii în unităţile de învăţământ preuniversitar de stat, în anul şcolar 2020-2021, a fost suplimentat cu 500, printr-o hotărâre de Guvern.
"Guvernul a adoptat o HG pentru modificarea HG privind organizarea și funcționarea Ministerului Educației pentru ocuparea a 500 de posturi în sistemul de învățământ, atât personal nedidactic, cât și didactic. Este o necesitate impusă de situația actuală în care multe unități de învățământ preuniversitar se află", a precizat Ionel Dancă.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
"Urmare a hotărârii aprobate astăzi, numărul total de posturi din învățământul preuniversitar de stat, inclusiv în învățământul special, în centrele județene de resurse și asistență educațională/Centrul Municipiului București de Resurse și Asistență Educațională este de 285.960 posturi. În anul 2020, cheltuielile bugetare se vor face cu încadrarea în bugetul aprobat Ministerului Educației și Cercetării, urmând ca în viitorii ani financiari, cheltuielile bugetare să se realizeze cu încadrarea în fondurile aprobate prin legile bugetare anuale", se arată într-un comunicat al Ministerului Educației.
Şeful Cancelariei premierului a anunțat, de asemenea, aprobarea unui memorandum care va permite conectarea la Internet a 3150 de unități școlare din cele 5882 de școli din țară care nu sunt conectate.
"În vederea îmbunătății accesului atât al elevilor, cât și al profesorilor la sistemul de Internet, a fost adoptat un memorandum pentru contectarea la internet a unităților de învățământ preuniversitare. Astfel, dintr-un număr de 5882 de unități școlare fără acces la internet, potrivit acestui memornad, vor fi conectate 3150 de unități școlare la Internet", a spus Dancă.
Modificări la programele IMM Invest şi IMM Leasing
Şeful Cancelariei prim-ministrului, Ionel Dancă, a anunţat că, în şedinţa de Guvern de joi, au fost adoptate norme metodologice pentru IMM Invest şi IMM Leasing, iar în cadrul celui de-al doilea program, companiile vor avea o opţiune în plus de acces la finanţare, pentru achiziţia de utilaje sau echipamente tehnologice.
"În domeniul economiei, două hotărâri de Guvern foarte importante pentru implementarea Planului Naţional de Investiţii şi Relansare Economică. După adoptarea actelor normative primare pentru implementarea unor programe de sprijin în domeniul economic, în vederea facilitării accesului companiilor la lichidităţi în această perioadă, în acest moment au fost adoptate normele metodologice pentru două astfel de programe, respectiv programul IMM Leasing şi programul IMM Invest România. În cazul programului IMM Leasing, urmare a adoptării normelor metodologice de aplicare a ordonanţei de urgenţă prin care a fost instituit acest program, companiile vor avea o opţiune în plus de acces la finanţare, pentru achiziţia de utilaje sau echipamente tehnologice, cu garanţii de stat, astfel încât acestea să poată avea acces mai uşor la finanţările din piaţa financiar-bancară", a precizat Dancă, la finalul şedinţei de Guvern.
El a menţionat că a fost modificată şi completată şi HG nr. 282/2020 pentru aprobarea normelor metodologice de aplicare a Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 110/2017 privind Programul de susţinere a întreprinderilor mici şi mijlocii - IMM Invest Romania, astfel încât toţi solicitanţii să beneficieze de aceeaşi perioadă de dobândă subvenţionată, respectiv opt luni de la data aprobării creditului.
"În cazul programului IMM Invest România, acesta este în derulare în acest moment, cu un număr de peste 16.000 de credite aprobate pentru întreprinderi mici şi mijlocii, iar valoarea finanţărilor depăşeşte deja 1% din PIB, respectiv peste 12 miliarde de lei. După notificarea Comisiei Europene şi modificarea programului, astfel încât toţi solicitanţii să beneficieze de aceeaşi perioadă de dobândă subvenţionată, respectiv opt luni de la data aprobării creditului, astăzi (joi n.r.) au fost adoptate normele metodologice pentru implementarea acestor modificări în cadrul programului IMM Invest România", a spus el.
Premierul Ludovic Orban le-a transmis joi miniştrilor să se mobilizeze pentru a avea o formă aproape finită a proiectelor din Programul de rezilienţă şi recuperare.
Şeful Executivului a menționat, în debutul ședinței de Guvern, că, în 10 luni de când este la guvernare PNL, a fost înregistrată o absorbţie de 2,7 miliarde euro. Prin comparaţie, Guvernul PSD a avut o absorbţie de doar 1,1 miliarde euro, în primele 10 luni ale anului trecut.
"Transmit un mesaj de mobilizare. Vreau să fac apel către toate ministerele să mobilizaţi echipele de lucru astfel încât să aduceţi la formă semi-finită atât proiectele din cadrul Programului de rezilienţă şi recuperare, cât şi alte proiecte prin fonduri europene. Noi deja am alocat fonduri proiectelor, astfel încât să nu treacă 5 ani de zile, cum a fost în guvernarea PSD să începem să absorbim fonduri europene”, le-a spus Ludovic Orban miniştrilor, în şedinţa de joi a Guvernului.
Premierul a adăugat că este o diferenţă între realizările Executivului liberal şi cel al PSD pe tema gradului de absorbţie a fondurilor europene.
„M-am uitat pe date. Am absorbit aproape 2,7 miliarde euro în cele 10 luni de când suntem la guvernare. Prin comparaţie, Guvernul PSD, în cele 10 luni din anul 2019, a avut o absorbţie de 1,1 miliarde euro. E o diferenţă, da? Iar noi trebuie să creştem viteza de absorbţie, trebuie să grăbim absorbţia”, a conchis Orban.
Guvernul modifică din nou programul IMM Invest pentru firme
Potrivit unui document al Guvernului, și IMM-urile care au accesat programul într-o etapă anterioară vor beneficia de aceleași avantaje ca și cele acceptate ulterior în Program.
Iată care sunt principalele modificări al programului IMM Invest, avute în vedere de Guvern:
-► modificarea perioadei de subvenționare a dobânzii pentru o perioadă fixă de 8 luni, astfel încât și IMM-urile care au accesat Programul într-o etapă anterioară să beneficieze de aceleași avantaje ca și cele acceptate ulterior în Program
-► introducerea unor reglementări care detaliază modul în care microîntreprinderile și întreprinderile mici pot opta pentru creditele/liniile de credit pentru finanțarea capitalului de lucru cu valori de până la 500.000 lei, respectiv 1.000.000 lei, sau pentru creditele/liniile de credit pentru finanțarea capitalului de lucru în valoare de maximum 5.000.000 lei, cu posibilitatea cumulului cu creditele de investiții până la limita plafonului de 10.000.000 lei, cu mențiunea că orice majorare/suplimentare a finanțării/garanției în aceste condiții se consideră o nouă acordare.
-► corelarea la nivelul normelor de aplicare a eliminării dispozițiilor care instituiau obligativitatea beneficiarilor de a accesa o singură dată în aplicația electronică aferentă Programului ca urmare a creării în legislația primară a posibilității de a solicita mai multe credite/linii de credit pentru capital de lucru
-► perioada de selecție a beneficiarilor și de emitere a scrisorilor de garanție/acorduri de finanțare va fi până la 31 decembrie 2020, iar perioada în care se poate efectua plata grantului va fi cuprinsă între data operaționalizării programului şi data de 31 octombrie 2021, inclusiv
-► Pentru facilitarea digitalizării fluxului de acordare a garanțiilor în cadrul programului, se propune introducerea unor dispoziții potrivit cărora documentele semnate electronic sunt transmise sub forma unui fișier pdf cu .xml ataşat, semnat electronic, prin intermediul mijloacelor electronice de transmitere la distanţă
Textul complet al Hotărârii de Guvern poate fi citit AICI.
Ce este Programul IMM Invest
Peste 15.000 de afaceri au primit până acum undă verde pentru un credit prin IMM Invest - un program de 20 de miliarde de lei lansat de Guvern în primăvară. Cei mai mulţi dintre antreprenori au folosit banii ca să acopere cheltuielile făcute la începutul pandemiei, când aproape totul era închis şi prea puţini au cerut fonduri pentru investiţii.
Programul IMM Invest a fost lansat în aprilie, pentru firmele afectate de pandemie. Acestea pot lua credite de la bănci, garantate de stat, iar vreme de 8 luni nu se plătesc dobânzi.
După această perioadă de graţie, antreprenorii vor suporta toate costurile. Până acum, 15.000 de firme au obţinut astfel de împrumuturi şi ar mai fi bani pentru cel mult 40.000 - până la epuizarea plafonului de 20 de miliarde de lei.
Cum pandemia a lovit puternic multe sectoare ale economiei, antreprenorii s-au îngrămădit să ia credite pentru a supravieţui, nu pentru investiţii.
Sursa: Agerpres, C.M.
Etichete: guvern, companii, Florin Cîțu, ludovic orban, firme, imm invest,
Dată publicare:
10-09-2020 23:30