Peste 15 mii de afaceri au finanțare prin IMM Invest. Cum folosesc antreprenorii banii
Peste 15 mii de afaceri au primit până acum undă verde pentru un credit prin IMM invest un program de 20 de miliarde de lei lansat de Guvern în primăvară.
Cei mai mulţi dintre antreprenori au folosit banii ca să acopere cheltuielile făcute la începutul pandemiei când aproape totul era închis şi prea puţini au cerut fonduri pentru investiţii. Guvernul spune că îi va sprijini pentru aşa ceva printr-un alt program - IMM Leasing, cu dobândă subvenţionată.
Călin Morar are o firmă de echipamente automatizate. În primăvară, a luat un credit de 150 de mii de lei prin programul IMM Invest, după ce şi-a dat seama că nu are cum să-şi achite dările către stat la timp.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Călin Morar, antreprenor: ''Deși am fi putut amâna şi ne-am fi putut descurca cu plăţile până în toamnă, ne-am gândit că vrem să fim la zi. Avem în plan să creştem, nu să supravieţuim, lucrurile par să meargă foarte bine, avem o creştere de comenzi''.
Un alt antreprenor, Eugen Ursu, cu afaceri în domeniul topografiei, a depus actele pentru credit încă din aprilie, dar a aflat abia recent că va primi suma cerută - 600 de mii de lei.
Eugen Ursu, antreprenor: ''Îi vom folosi pentru dezvoltare, pentru proiecte în ţară, în special făcând proeicte de topografie e foarte posibil ca proiectele mari să fie pe infrastructură, cel puţin aşa ne spune guvernul, şi-atunci vom folosi creditul pentru a fi mobili în construcții''.
Programul IMM Invest a fost lansat în aprilie, pentru firmele afectate de pandemie. Acestea pot lua credite de la bănci, garantate de stat. Vreme de 8 luni nu se plătesc dobânzi. După această perioadă de graţie, antreprenorii vor suporta toate costurile. Până acum, 15 mii de firme au obţinut astfel de împrumuturi şi ar fi bani pentru cel mult 40 de mii până la epuizarea plafonului de 20 de miliarde de lei.
Cum pandemia a lovit puternic multe sectoare ale economiei, antreprenorii s-au îngrămădit să ia credite pentru a supravieţui, nu pentru investiţii.
Mădălina Dorilă, Şef Departament Bancă: ''Mai mult de o treime din creditele aprobate vin din industria comerţului, 5 din 10 clienţi se concentrează pe comerţ, construcţii şi materiale de construcţii, transporturi şi producție''.
Dar Guvernul spune că e nevoie masivă de investiţii, ca să depăşim criza, aşa că a pus pe hârtie un nou program - IMM Leasing.
Dumitru Nancu, director general al fondului de garantare a creditelor pentru IMM-uri: ''Există un plan naţional de relansare economică fără precedent care se bazează pe investiţii. Participă IMM-urile la reconstrucţie - autostrăzi, drumuri - au nevoie de utilaje şi de aceea vine Guvernul şi propune IMM Leasing''.
Pentru acest program, avansul este zero, iar dobânda - subvenţionată. Leasing-ul poate fi făcut pentru o perioadă de cel mult şase ani. Suma maximă e de 5 milioane de lei, atât pentru utilaje şi echipamente noi, cât şi la mâna a doua. Doritorii pot cumpăra de la calculatoare, servere, autoutilitare până la roboţi industriali.
10 mii de firme ar putea accesa acest program planificat să înceapă la finele lunii.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: credite, bani, guvern, antreprenori, program, imm invest,
Dată publicare:
24-08-2020 14:21