Guvernul Orban a fost votat de Parlament. Măsuri speciale la ceremonia de învestitură

×
Codul embed a fost copiat

După ce acum trei luni l-au demis prin moţiune de cenzură, social-democraţii s-au mobilizat şi l-au votat din nou pe Ludovic Orban în fruntea guvernului.

Într-o procedură extraordinară, încropita de pe o zi pe alta, parlamentarilor le-au fost trasate culoare, li s-au adus teste de depistare a coronavirusului şi li s-au dezinfectat sălile, ca să poată vota. Dintre cei 16 miniştri, doar patru au fost prezenţi la auderile ţinute mai mult formal, iar ceilalţi au discutat cu aleşii prin telefon. Atât Orban, cât şi miniştrii au primit rezultate negative la testele pentru Covid 19.

Ba împins în faţă de jocurile politice, ba retras, Ludovic Orban a primit acum mai multe voturi decât ar fi obţinut vreodată din negocieri. Guvernul a stras voturile necesare să fie instalat, chiar înainte ca liberalii să fi ajuns la urne.

Criza coronavirusului a creat în politica apropieri până acum greu de conceput.

"Nu putem să ne dăm loviţi", a scris liderul USR pe pagina de Facebook.

Citește și
Klaus Iohannis
Klaus Iohannis, despre efectele Covid-19 asupra economiei: ”Pregătim câteva măsuri”
De ce Rusia va pierde în războiul din Ucraina. Un expert chinez în geopolitică explică care sunt cei patru factori principali

"În condiții normale, dacă nu ar fi existat această epidemie, cu toții am fi votat împotriva acestui guvern al PNL", a subliniat şi liderul interimar al PSD, Marcel Ciolacu precizând că partidul său revine în opoziţie.

Dintre cei 113 parlamentari ai PNL, mulţi sunt izolaţi la domiciliu după ce au intrat în contact cu senatorul de Constanța Vergil Chițac. Acesta, diagnosticat cu coronavirus, este internat. De altfel, şi premierul a trimis un mesaj scris.

Ludovic Orban: "Responsabilitatea noastră politică individuală și a fiecărui român în parte este cel mai important antidot împotriva răspândirii infecțiilor cu Coronavirus. De aceea, în numele Guvernului pe care l-am propus, vă cer responsabilitate și votul de învestitură pentru a trece împreună țara prin această criză".

În ceea ce-i priveşte pe aleşi, aceştia au urmat o procedură cu totul nouă. De la intrarea în Casa Poporului au primit mănuşi şi măşti sanitare.

S-au trasat culoare către cele trei săli în care au fost lucrări şi într-un spaţiu au fost reprezentaţi ai DSP care le-au făcute teste atât aleşilor, cât şi functonarilor din Parlament. Votul de învestire nu a mai fost în sala de plen, unde ar fi trebuit să se strângă laolaltă câteva sute de parlamentari, funcţionari şi personal tehnic, ci a fost amenajată special o sală în care parlamentari au intrat unul câte unul, deşi la uşă stătuseră la coadă fără să respecte distanţa.

După votul din Parlament, miniştrii au fost chemaţi la Palatul Cotroceni pentru depunerea jurământului. În sala au intrat pe rând, s-au dezinfectat, şi-au pus mănuşi şi au semnat jurământul de investire. Mapa cu documentul a rămas pe masă, fără ca preşedintele să le strângă mâna miniştrilor, aşa cum se obişnuia. Aceştia au primit instrucţiuni să iasă din sală fără să se apropie de preşedinte.

Desfășurarea evenimentelor de sâmbătă:

 

17:50 - Ceremonia de depunere a jurământului de către membrii Guvernului se va desfășura, sâmbătă, de la ora 18.00, în condiții speciale impuse de actuala situație epidemiologică.

Astfel, jurământul se depune individual în fața Președintelui României de către Prim-ministru și miniștri.

Pentru desfășurarea acestei ceremonii, Administrația Prezidențială a luat măsuri stricte de protecție și prevenție în conformitate cu recomandările organismelor internaționale de sănătate publică:

- la sosire, fiecare demnitar se va dezinfecta, își va pune masca, mănușile apoi se va dezinfecta încă o dată;
măsuri pentru păstrarea distanței sociale, cu respectarea unui culoar dedicat, cu lipsa oricărui contact direct, pe traseul Intrarea Oglinzi - Galeria Basarabilor - Sala Unirii;

- înainte de intrarea în Sala Unirii, demnitarul primește Jurământul și pixul;

- se va deplasa la pupitru, va rosti jurământul în fața Președintelui României, cu mâna dreaptă pe Constituția României și Biblie;

- va semna jurământul, apoi îl va așeza pe masa din dreapta pupitrului. Pixul nu va fi refolosit, va fi aruncat, împreună cu mănușile, la ieșirea din sală;

- demnitarul va părăsi sala pe culoarul pentru plecare;
se vor folosi consumabile de unică folosință, iar documentul semnat va urma o procedură specifică de manipulare și păstrare;

- între depunerile de jurământ de către fiecare demnitar vor fi dezinfectate obiectele folosite în timpul ceremoniei, de către persoane autorizate.

17:37 - Președintele României, Klaus Iohannis, a semnat sâmbătă, decretul pentru numirea Guvernului României, în următoarea componență:

• Ludovic Orban - prim-ministru
• Raluca Turcan - viceprim-ministru
• Vasile-Florin Cîţu - ministrul finanțelor publice
• Marcel Ion Vela - ministrul afacerilor interne
• Bogdan Lucian Aurescu - ministrul afacerilor externe
• Marian Cătălin Predoiu - ministrul justiției
• Nicolae-Ionel Ciucă - ministrul apărării naționale
• Virgil-Daniel Popescu - ministrul economiei, energiei și mediului de afaceri
• Lucian Nicolae Bode - ministrul transporturilor, infrastructurii și comunicațiilor
• Nechita-Adrian Oros - ministrul agriculturii și dezvoltării rurale
• Costel Alexe - ministrul mediului, apelor și pădurilor
• Ion Ştefan - ministrul lucrărilor publice, dezvoltării și administrației
• Ioan Marcel Boloş - ministrul fondurilor europene
• Victor Sebastian Costache - ministrul sănătății
• Cristina Monica Anisie - ministrul educației și cercetării
• Bogdan Gheorghiu - ministrul culturii
• Marian Ionuţ Stroe - ministrul tineretului și sportului
• Victoria Violeta Alexandru - ministrul muncii și protecției sociale

17:21 - Guvernul Orban a primit, sâmbătă, votul de învestitură al Parlamentului, fiind înregistrate 286 de voturi ”pentru”, 23 contra și o abtinere.

Liberalii vor merge sâmbătă seară la Cotroceni pentru depunerea jurământului. Se pregătește o ceremonie specială.

15.20 Preşedintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că, în condiţii normale, dacă nu ar fi existat epidemia de coronavirus, toţi social-democraţii ar fi votat împotriva Guvernului PNL, adăugând că de duminică aceştia se vor întoarce "la Opoziţie totală".

"Asta aş fi spus azi în plenul Parlamentului. Dacă am fi avut condiţii normale. Stimaţi colegi, trei luni pierdute cu un Guvern iresponsabil au lăsat urme adânci. Jocul preşedintelui şi al Partidului National Liberal a avut un singur scop: alegeri anticipate.

Ştiu, au aruncat ţara în haos, au pus în pericol sănătatea părinţilor şi copiilor noştri. Au făcut-o cu cinism, premeditare, din calcule politice! În condiţii normale, dacă nu ar fi existat această epidemie, cu toţii am fi votat împotriva acestui guvern al PNL. Dar nu trăim vremuri normale", a scris Ciolacu pe Facebook.

El a adăugat că PSD a propus un prim-ministru, refuzat de preşedinte, iar un al doilea premier al social-democraţilor ar fi avut aceeaşi soartă şi "am fi aruncat ţara într-o criză politică şi mai mare".

"Astăzi, România are nevoie de un Guvern cu puteri depline. Va fi acesta în măsură să gestioneze problemele cu care ne confruntăm acum? Greu de răspuns... Dar instituţiile statului şi specialiştii care se luptă cu epidemia au nevoie de stabilitate şi măsuri rapide. Ştiu! PNL şi Iohannis nu merită acest vot! Dar românii merită un stat funcţional care să poată reacţiona rapid la pandemie. Sănătatea şi siguranţa românilor merită votul nostru! Doar românii! Pentru aceşti oameni care stau în carantină, speriaţi de ceea ce îi aşteaptă, pentru medicii şi asistentele care sunt în prima linie a luptei cu virusul, pentru românii care cer de la noi responsabilitate, pentru românii care ne cer să lăsăm politica în spate, pentru toţi aceştia, trebuie să votăm", a menţionat el.

Ciolacu anunţă însă că de duminică PSD se întoarce şi face "Opoziţie totală".

"Le-am dat o şansă să facă bine pentru oameni. Orice greşeală o vor plăti", încheie el.

13:00 Sunt deja 243 de voturi exprimate, ceea ce înseamnă că s-a întrunit cvorumul necesar pentru învestirea Guvernul. Votul continuă până la ora 17:00

11:45 A început votul cu bile

11:40 Discursul premierului Orban:

Guvernul României a acționat ferm și cu promptitudine până acum încă de la primele semne ale epidemiei COVID-19 în statele europene partenere și a adoptat măsuri stricte pentru limitarea răspândirii infecțiilor cu Coronavirus în țara noastră.
Până în prezent, persoanele diagnosticate pozitiv cu COVID-19 au fost identificate în situații de carantină și autoizolare la domiciliu sau din anchetele epidemiologice realizate de Direcțiile de Sănătate Publică. Acest fapt arată că măsurile impuse de Guvern au reușit să limiteze și să țină sub control evoluția infecțiilor cu Coronavirus din țara noastră.
În continuare, însă, România rămâne expusă riscurilor de răspândire a virusului COVID- 19 și are nevoie de un Guvern stabil cu toate instrumentele legale și constituționale la dispoziție pentru a face față evoluțiilor impredictibile în plan international și national generate de această pandemie.

Doamnelor și domnilor,
Partidul Național Liberal și-a asumat această sarcină dificilă a guvernării în vremuri grele pentru țară și cu un nou Guvern, cu puteri depline, sunt convins că va reuși să gestioneze cât mai bine situația provocată de pandemia COVID-19.
Guvernul va asigura cu prioritate resursele bugetare necesare pentru achiziția în procedură de urgență simplificată a materialelor sanitare și a echipamentelor medicale necesare pentru prevenirea și combaterea infecțiilor cu COVID-19.
În același timp, instituțiile implicate în gestionarea riscurilor de răspândire a epidemiei de Coronavirus vor fi mobilizate la capacitatea maximă cu resursele bugetare, materiale și umane disponibile pentru controlul, monitorizarea și sprijinirea persoanelor expuse riscurilor de infecție cu COVID-19.
Fac un apel, și cu această ocazie, la implicarea tuturor, instituții publice, centrale și locale, societăți comerciale și organizații neguvernamentale, cetățeni de toate vârstele, să demonstrăm cu toții că suntem o țară de oameni responsabili, uniți în lupta cu o amenințare nouă și necunoscută.

Doamnelor și domnilor,
Mai devreme sau mai târziu, noi sperăm cât mai devreme, pandemia de Coronavirus va trece dar efectele sociale și economice negative imediate pot fi de durată în absența unor măsuri corespunzătoare care să limiteze riscurile economice pentru companiile și angajații din România.
La nivelul Guvernului, împreună cu Administrația Prezidențială și cu celelalte instituții publice cu compentențe în domeniul economic și financiar, a fost realizată o consultare amplă și o analiză aprofundată a sectoarelor economice cele mai expuse la efectele epidemiei de Coronavirus și în perioada următoare va fi adoptat un Plan de măsuri de combatere a riscurilor economice generate de pandemia COVID-19 în țara noastră.
Guvernul va folosi toate resursele posibile din fonduri publice și europene, rambursabile și nerambursabile, pentru a sprijni mediul economic afectat de criza globală de Coronavirus.
Vom iniția negocieri cu Comisia Europeană, cu instituțiile financiare internaționale și cu entitățile bancare locale pentru a pregăti programe de sprijin pentru companiile din România.
În același timp, obligațiile de plată ale statului către cetățeni și companii vor fi onorate fără întărziere și fără nicio tergiversare birocratică. Dimpotrivă, în măsura posibilităților, vor fi compensate sau amânate la plată diverse obligații fiscale și bugetare datorate de persoanele fizice și juridice din România.
Niciun cetățean român, nicio companie din România și niciun angajat român nu va fi lăsat singur de Guvernul României în fața riscurilor economice globale provocate de COVID-19.

Doamnelor și domnilor,
Toate își au vremea lor și fiecare lucru își are timpul lui.
În aceste momente dificile pentru țară, este timpul ca bătăliile politice să înceteze și responsabilitatea fiecăruia dintre noi să primeze în fața intereselor personale sau de partid.
Responsabilitatea noastră politică individuală și a fiecărui român în parte este cel mai important antidot împotriva răspândirii infecțiilor cu Coronavirus. De aceea, în numele Guvernului pe care l-am propus, vă cer responsabilitate și votul de învestitură pentru a trece împreună țara prin această criză.

 

10:45 Audierile s-au încheiat.

Aviz favorabil pentru miniştrii propuşi la Economie, Cultură, Sport, Externe, Fonduri europene, Apărare, Interne, Transporturi, Agricultură.

Aviz nefavorabil pentru miniştrii propuşi la Educatie, Muncă, Sănatate, Mediu, Justiţie, Dezvoltare, Finanţe

10:15 Aviz negativ pentru Victor Costache de la Sănătate

10:05 Aviz favorabil la Transporturi

10:00 Aviz favorabil şi pentru Marcel Vela, la Interne

09:50 Violeta Alexandru, de la MInisterul Muncii, a primit aviz negativ, în schimb Nicolae Ionel Ciucă, de la Apărare, a fost avizat pozitiv. Unii miniştri sunt avizaţi în absenşă, deoarece comisiile nu pot discuta cu ei nici de la distanţă, din cauza unor probleme cu conexiunea de net.

09:40 4 miniştri - cei de la Cultură, Sport, Externe si Economie - au fost avizaţi favorabil. Monica Anisie (Educaţie) a primit, în schimb, aviz nefavorabil. Atât ea, cât şi Bogdan Aurescu, s-au prezentat personal la audieri.

 

Vineri, guvernanţii au fost testați și, cu toate că niciunul nu a fost diagnosticat cu noul coronavirus, conform procedurii, ar trebui să stea în izolare până când ancheta epidemiologică va stabili cine a intrat în contact cu Vergil Chițac, liberalul infectat.

După audierea rapidă va urma votul de învestire și vor fi luate măsuri speciale. De pildă, toți parlamentarii vor fi testați pentru COVID-19. Sala va fi dezinfectată, la fel și traseul prestabilit pe care vor intra aleșii în Parlament. În plus, toți vor purta echipamente de protecție.

 

Procedura prin care parlamentarii se vor proteja de coronavirus

 

Sedința de plen reunit cu vot începe la ora 11. Votul cu bile se va desfășura în sala Barbu Catargiu (sala Biroului Permanent al Camerei Deputaților), după următoarea procedură:
- prima Cameră la vot este Senatul României
- se vor organiza grupuri de aprox. 20 de persoane care vor vota în decurs de 15 minute. Pentru respectarea normelor de prevenire și limitare a virusului, accesul in sala de vot se va efectua individual.
- în sala de vot vor fi prezenți permanent chestorul care înmânează bilele și secretarul care consemnează prezența parlamentarilor la vot
- pentru a putea fi respectată programarea făcută pentru vot parlamentarii sunt rugați să fie prezenți la punctul de testare (sala I.Ghe.Duca, nivel P1) cu 30 de minute înaninte de momentul votării efective.

La Senat, primii vor vota parlamentarii PSD (între orele 11.00-12.00), urmaţi de PNL (12.00-12.20), USR (12.20-12.35), UDMR (12.35-12.45) şi de cei neafiliaţi (12.45-13.00).

La Camera Deputaţilor, PSD va vota între orele 13:00-14:30, PNL între 14:30-15:15, USR între 15:15-15:45, PRO Europa între 15:45-16:00, UDMR între 16:00-16:15, minorităţile între 16:15-16:30, PMP între 16:30-16:45 şi cei neafiliaţi între 16:45-17:00.

 

Liderii liberali, izolaţi la domiciliu

 

Prim-ministrul interimar Ludovic Orban, preşedinte al PNL, a anunţat vineri, într-o conferinţă de presă, că se va autoizola în urma confirmării infecţiei cu coronavirus în cazul senatorului liberal Vergil Chiţac, cu care s-a aflat în contact întrucât acesta a participat la şedinţa Biroului Permanent Naţional al PNL.

De asemenea, toţi membrii BPN al PNL şi senatorii liberali au intrat în izolare la domiciliu.

 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
Citește și...
Lovitură de imagine pentru Orban și Iohannis. OUG privind anticipatele este neconstituțională
Lovitură de imagine pentru Orban și Iohannis. OUG privind anticipatele este neconstituțională

Judecătorii Curții Constituționale au admis sesizarea formulată de Avocatul Poporului în legătură cu OUG 26/2020 privind alegerile anticipate, au precizat oficiali ai CCR pentru Agerpres.

Klaus Iohannis, despre efectele Covid-19 asupra economiei: ”Pregătim câteva măsuri”
Klaus Iohannis, despre efectele Covid-19 asupra economiei: ”Pregătim câteva măsuri”

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, că "lumea se aşteaptă la un recul în economie" după ce se termină criza legată de coronavirus şi este în pregătire un plan de măsuri.

Orban a propus partidelor parlamentare organizarea de alegeri locale pe 28 iunie
Orban a propus partidelor parlamentare organizarea de alegeri locale pe 28 iunie

Premierul interimar Ludovic Orban a propus, luni, partidelor parlamentare organizarea de alegeri locale pe data de 28 iunie 2020.

Motivarea deciziei CCR privind desemnarea lui Orban în funcția de premier, pentru a doua oară
Motivarea deciziei CCR privind desemnarea lui Orban în funcția de premier, pentru a doua oară

Curtea Constituţională a publicat, marți, motivarea deciziei prin care s-a constatat existenţa unui conflict juridic între preşedinte şi Parlament în legătură cu desemnarea liderului PNL, Ludovic Orban, în funcţia de premier, pentru a doua oară.

Recomandări
Ședință decisivă a coaliției luni, după explicațiile lui Cîrstoiu. „Eram un om respectat, acum am devenit omul negru”
Ședință decisivă a coaliției luni, după explicațiile lui Cîrstoiu. „Eram un om respectat, acum am devenit omul negru”

După ce liderii PSD și PNL i-au cerut să lămurească acuzațiile de incompatibilitate, medicul Cătălin Cîrstoiu, candidatul comun al celor două partide la primăria Capitalei, a anunțat ieri că mandatul său este pe masa coaliției.

Cutremur cu magnitudinea 5, raportat vineri noapte. Unde a fost resimțit
Cutremur cu magnitudinea 5, raportat vineri noapte. Unde a fost resimțit

Un cutremur semnificativ cu magnitudinea de 5 a fost raportat vineri noapte, la ora 23:59:32, ora locală a României.

 

Țara care îi dă afară pe soldații americani pentru a face loc armatei ruse. Ordinul acceptat de Washington
Țara care îi dă afară pe soldații americani pentru a face loc armatei ruse. Ordinul acceptat de Washington

Statele Unite şi-au dat vineri acordul de a-şi retrage din Niger cei 1.000 de soldaţi angajaţi acolo în lupta antijihadistă, au anunţat mai mulţi responsabili americani sub protecţia anonimatului, scrie AFP.