Sorin Grindeanu: "Motiunea va pica!" Premierul a vorbit la telefon, in ultimele zile, cu Ion Iliescu. VIDEO

×
Codul embed a fost copiat

Sorin Grindeanu a participat, duminica seara, la o dezbatere privind situatia din Guvern si din PSD, alaturi de sase jurnalisti.

La inceputul dezbaterii, premierul a vorbit despre lucrurile bune pe care le-a facut Guvernul si l-a criticat pe Dragnea pentru ca nu a renuntat la motiunea de cenzura:

"Sunt convins ca nu v-ati mai confruntat, in viata de jurnalist, cu o situatie asa bizara. Asistam la un razboi personal purtat de un om si de un grup restrans din jurul sau impotriva intereselor propriului partid.

Au fost eforturi imense sa punem Romania pe fagasul corect. Ce se intampla astazi e cel mai rau lucru ce se putea intampla tarii. E ca un atlet care a plecat cel mai bine din bloc-start, are toate sansele sa castige cursa, si vine Liviu Dragnea, il aplauda si ii pune piedica, sa nu ajunga cumva la finish. Cam asa e situatia in Romania in aceste zile. Ne aflam aici din cauza dorintei exclusive a lui Dragnea de a avea puterea intr-o singura mana.

In 5 luni de zile, de cand exista Guvernul, n-a existat nicio sedinta la partid in care sa se analizeze activitatea Guvernului, sa vedem ce avem de facut, astfel incat legatura dintre Guvern si partid sa fie una fireasca. Mai mult decat atat, de un an de zile nu exista un birou permanent national, unde se luau decizii, cu privire la Parlament sau Guvern. Singurul mod de a conduce partidul de un an este acest CEX, care are aproape de fiecare data pe ordinea de zi excluderi sau sanctiuni.

Citește și
Ponta si Dragnea
Motiunea de cenzura va fi votata miercuri, la ora 11:00. Dragnea promite un "vot masiv", desi a strans doar 222 de semnaturi

Azi, Liviu Dragnea isi foloseste partidul pentru a darama propriul Guvern. Daca cititi motiunea de cenzura, o sa vedeti ca nici macar nu e motivata. Va rog sa o faceti! O sa vedeti ca din ea rezulta doar acest lucru, dorinta unui singur om de a isi darama propriul Guvern si de a avea puterea absoluta", a declarat Sorin Grindeanu.

Intrebari si raspunsuri:

Marius Tian, reporter Stirile ProTV: "La finalul motiunii, am vazut 222 de semnaturi. Minimul necesar pentru demiterea dvs. este 233. Este o diferenta care va avantajeaza. Sunt negocieri de ambele parti. In momentul de fata, asa cum stau negocierile, daca s-ar supune la vot motiunea, ce rezultat am avea?"

Sorin Grindeanu: "Exista suficienti colegi in PSD care nu sunt de acord cu modul in care Liviu Dragnea conduce PSD. Faptul ca votam o motiune impotriva propriului Guvern... cu siguranta nu ar trece. Sunt suficient de multi oameni responsabili care stiu ca nu isi pot da jos de la guvernare propriul partid.

Daca motiunea de cenzura ar trece, am ajunge la mana lui Iohannis. Am spus asta in CEX. Vreau sa fie constienti toti colegii mei ca fiecare bila pe care o vor baga in urna in favoarea motiunii inseamna mai putina putere pentru PSD si mai multa pentru Iohannis. Nu este prima data cand s-ar intampla asta. In 2015, PSD a mers la Cotroceni cu propunerea Liviu Voinea. Nu a fost acceptata. A fost Ciolos. In 2016, PSD a fost cu Sevil Shhaideh, n-a reusit. Prin urmare, exista toate motivele sa cred ca acest lucru s-ar intampla din nou. Exista riscul, deloc dorit, sa ajungem la alegeri anticipate. In acel moment, toata munca sutelor de mii de membri PSD de anul trecut, pentru castigarea alegerilor, va fi pierduta. O vom lua de la capat. Imi doresc sa am stabilitate. Doar un scaun de bucatarie nu poate intelege ca Romania are in fata o mare oportunitate."

Marius Tian: "Nu ati facut referire la UDMR si la cele 17 voturi ale minoritatilor. Care este situatia in cazul negocierilor cu aceste tabere?"

Sorin Grindeanu: "Orice fel de intalniri pe care o sa le am o sa le stiti in mod transparent, sa nu existe semne de intrebare. Am programate intalniri saptamana aceasta."

Intrebare: "De ce ati trimis la Cotroceni doar 2 demisii din cele inaintate?"

Sorin Grindeanu: "Spre deosebire de Dragnea, care vrea sa isi dea jos propriul Guvern folosind un raport mincinos, multi dintre colegii mei ministri si-au facut treaba si nu cum au spus raportul lui Darius Valcov si care ii pune pe ministri sa voteze in Parlament caderea Guvernului din care fac parte. Asa o sa ajungem miercuri.

N-a fost un Guvern perfect. Sigur, se puteau face lucruri mai bune. Dar daca nu faceam presiuni asupra Guvernului timp de o luna, de cand auzim de remanieri, in mod sigur lucrurile ar fi mers mult, mult mai bine. Apreciez ca ministrii si-au facut treaba in aceasta perioada. Si o vor face pana la perioada crizei."

Intrebare: "A existat o informatie ca v-a sunat Iliescu. Este adevarat?"

Sorin Grindeanu: "Am avut o discutie cu el acum 2-3 zile, cu privire la situatia politica. Dansul, stiti ca nu spune da sau nu, a vrut sa stie care e situatia."

Intrebare: "Este o majoritate de peste 95% care sta in spatele lui Dragnea. Ce i se poate opune acestei majoritati?"

Sorin Grindeanu: "Cand am tinut discursul de investire, am repetat la nesfarsit un cuvant: normalitate. Partidul din care fac parte nu inseamna doar 60 de oameni din CEX. Inseamna sute de mii de membri. Ati vazut la Timisoara care a fost reactia si nu cei cu functii. Haideti sa vedem ce se va intampla miercuri, constitutional.

Intrebare: "Ati spus ca motiunea este total neargumentata si ca nu au avut loc sedintele de evaluare. Daca motiunea trece si veti fi demis, vom vedea consultari la Cotroceni. Daca in urma lor sunteti propus iar ca premier, veti accepta?"

Sorin Grindeanu: "Am explicat mai devreme, oricare din cele 2 variante deschide foarte multe subvariante. Daca motiunea trece, inseamna ca am dus noi, membrii PSD, toata munca in mainile si in decizia lui Klaus Iohannis. E un lucru pe care un membru PSD nu cred ca si-l doreste. Sunt convins, am mai avut experiente.

Orice scenarii sunt posibile dupa. Am mai avut scenarii asa cum vi le-am reamintit. In acest moment, aceasta coalitie PSD-ALDE trebuie sa ramana la guvernare, fara ca vreun moment sa se puna semnul intrebarii si sa existe riscuri. In momentul in care motiunea trece, exista riscuri sa nu mai formeze majoritatea."

Intrebare: "Veti lua legatura cu Dragnea pentru a gasi o varianta pentru miercuri?"

Sorin Grindeanu: "I-am si transmis sa fie om politic si sa isi asume, prin demisia din presedinte al PSD, situatia in care a dus partidul si Romania. Si refuza. Vreau sa am in aceste zile un dialog, pana miercuri. Nu o fac pentru el, ci pentru stabilitatea partidului. Riscul cel mai mare pentru scindarea PSD este sa treaca motiunea.

Dragnea a propus vreo 5 sa fie premieri. Sunt vreo 40 de ministri propusi in viitorul cabinet. Mai mult, aproape toti ministrii din actualul cabinet vor face parte si din viitorul cabinet. Ori au mers lucrurile bine, ori n-au mers? E o fractura de logica din acest punct de vedere.

Singurul lucru pe care nu il accept este sa fiu pus in situatia de a fi actor principal in spargerea PSD. Niciodata nu o sa accept."

Marius Tian, reporter Stirile ProTV: "De cateva ori ati rostit o acuzatie: Dragnea isi doreste toata puterea. Ce sa faca cu ea?"

Sorin Grindeanu: "Sincer, m-am gandit de multe ori la de ce aceasta dorinta. Mi-e foarte greu sa dau un raspuns, dar poate nu stiu eu toate resorturile."

Premierul a declarat ca "motiunea va pica", iar apoi pentru sustinerea PSD si ALDE va discuta cu liderii partidelor, insa nu si cu Dragnea.

Articol recomandat de sport.ro
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Citește și...
Grindeanu i-a demis pe toti secretarii de stat de la Ministerul Dezvoltarii. Shhaideh il ameninta cu plangere penala
Grindeanu i-a demis pe toti secretarii de stat de la Ministerul Dezvoltarii. Shhaideh il ameninta cu plangere penala

Premierul Sorin Grindeanu a anuntat, duminica, la Guvern, ca a demis toti secretarii de stat, secretarul general si secretarul general adjunct de la Ministerul Dezvoltarii, pentru ca Sevil Shhaideh sa nu mai poata semna nimic, nici prin interpusi.

Motiunea de cenzura va fi votata miercuri, la ora 11:00. Dragnea promite un
Motiunea de cenzura va fi votata miercuri, la ora 11:00. Dragnea promite un "vot masiv", desi a strans doar 222 de semnaturi

Motiunea de cenzura impotriva Guvernului Grindeanu va fi dezbatuta si votata in plenul reunit al Parlamentului, miercuri, de la ora 11.00, a anuntat presedintele Camerei Deputatilor, Liviu Dragnea, in plenul reunit de duminica.

Dragnea le-a trimis pana si parlamentarilor din opozitie SMS sa vina in Parlament duminica. FOTO
Dragnea le-a trimis pana si parlamentarilor din opozitie SMS sa vina in Parlament duminica. FOTO

Presedintele Camerei Deputatilor, Liviu Dragnea, le-a trimis SMS si deputatilor opozitiei, in care ii informeaza despre programul de duminica al Parlamentului, cand urmeaza sa fie citita motiunea de cenzura, si ii roaga sa fie prezenti.

Organizatiile PSD, cu exceptia a doua, au votat o Declaratie prin care se
Organizatiile PSD, cu exceptia a doua, au votat o Declaratie prin care se "desolidarizeaza de lovitura de stat de la Guvern"

PSD vrea ca motiunea de cenzura sa fie citita in plenul reunit al Parlamentului duminica, urmand sa fie convocat un plen reunit al celor doua Camere, a anuntat senatorul PSD Mihai Fifor.

Recomandări
De ce depinde soarta negocierilor pentru formarea noului Guvern. Răspunsul pe care îl așteaptă fiecare partid din coaliție
De ce depinde soarta negocierilor pentru formarea noului Guvern. Răspunsul pe care îl așteaptă fiecare partid din coaliție

Începe o săptămână de foc pentru partidele pro-europene care negociază formarea noului Guvern. Liderii PSD, PNL, USR și UDMR se vor reuni pentru a discuta despre programul comun de guvernare, pe baza datelor din buget.

Horațiu Potra, adus la sediul IGPR pentru percheziții informatice. Fostul membru al Legiunii Străine, neînsoțit de avocat
Horațiu Potra, adus la sediul IGPR pentru percheziții informatice. Fostul membru al Legiunii Străine, neînsoțit de avocat

Horațiu Potra a revenit, luni dimineață, la sediul Inspectoratului General al Poliției. Fostul membru al Legiunii Străine asistă și de această dată la percheziții informatice care îl vizează personal.

Acum 35 de ani, la Timișoara, s-a strigat pentru prima dată „Libertate”. Cum a început Revoluția din decembrie 1989
Acum 35 de ani, la Timișoara, s-a strigat pentru prima dată „Libertate”. Cum a început Revoluția din decembrie 1989

Ziua de 16 decembrie 1989 a rămas în istorie ca reprezentând începutul sfârşitului pentru regimul condus de Nicolae Ceauşescu.