Organizatiile PSD, cu exceptia a doua, au votat o Declaratie prin care se "desolidarizeaza de lovitura de stat de la Guvern"
PSD vrea ca motiunea de cenzura sa fie citita in plenul reunit al Parlamentului duminica, urmand sa fie convocat un plen reunit al celor doua Camere, a anuntat senatorul PSD Mihai Fifor.
Comunicat PSD: organizatiile din tara, cu exceptia a doua, se desolidarizeaza de Grindeanu
Echipa Grindeanu - Ponta a fost atacata dur de conducerea PSD intr-un comunicat de presa trimis sambata seara. Actualul si fostul premier sunt acuzati ca au orchestrat o lovitura de stat prin care incearca sa preia ilegal puterea executiva a statului roman. Majoritatea organizatiilor judetene ar fi impotriva lor, exceptandu-le pe cele din Timis si Caras-Severin:
„Toate organizatiile PSD din tara au votat azi o Declaratie comuna prin care se desolidarizeaza de lovitura de stat de la Palatul Victoria. Exceptie fac doar doua filiale, cea din Timis, presedinte Sorin Grindeanu, si cea din Caras-Severin, pentru ca nu s-a intrunit, inca, in forurile de conducere.
In rest, majoritatea covarsitoare a filialelor PSD condamna categoric tentativa ilegala si neconstitutionala a celor doi fosti membri ai partidului, Sorin Grindeanu si Victor Ponta, de a prelua puterea executiva a statului roman."
Parlamentar PSD de Timis se dezice de Grindeanu
Deputatul PSD de Timis Matei Suciu a anuntat sambata, intr-un comunicat de presa, ca se dezice de „actiunile ilegale” ale lui Sorin Grindeanu si va vota motiunea de cenzura, in conditiile in care este „o lovitura de stat din partea unui grup meschin de interese” care va raspunde in fata legii si in fata romanilor pentru „puciul” din aceste zile.
Potrivit unui comunicat de presa al PSD, deputatul social-democrat de Timis Matei Suciu „se dezice de actiunile ilegale ale lui Sorin Grindeanu” si va vota, „alaturi de toti colegii parlamentari din tara, motiunea de cenzura”.
"Sorin Grindeanu si Victor Ponta calca in picioare optiunea a 3.200.000 de romani care au votat PSD si Programul de guvernare. Ceea ce se intampla acum este o lovitura de stat din partea unui grup meschin de interese care va raspunde in fata legii si in fata romanilor pentru puciul din aceste zile”, a precizat Matei Suciu.
Deputatul PSD a mai afirmat ca „nu toti timisorenii sunt de acord cu actiunea neconstitutionala a lui Sorin Grindeanu”, iar „cei mai multi manifesta dispret fata de cei care ii tradeaza pe romani, confiscandu-le votul din 11 decembrie”.
Motiunea de cenzura, citita duminica in Parlament
Liderul grupului PSD din Senat, Mihai Fifor: "O sa convocam colegii parlamentari pentru duminica si duminica, incepand cu ora 16.30, in plenul Parlamentului, se va citi motiunea de cenzura. Asta inseamna ca programul pentru ziua de duminica va fi urmatorul: incepand cu ora 15.00, vor avea loc sedintele de grup ale grupurilor parlamentare social-democrate si ALDE. De la 16.00 va avea loc sedinta Birourilor Permanente reunite, iar de la 16.30 sedinta de plen reunit, in care va fi citita motiunea de cenzura."
Fifor a spus ca PSD nu mai poate astepta si "asista impasibil" la actiunile lui Sorin Grindeanu si Victor Ponta, informeaza news.ro.
Senatorul PSD Mihai Fifor: "Este normal ca Parlamentul Romaniei sa reactioneze si sa putem sa repunem in ordinea normala a lucrurilor ceea ce se intampla. (...) In termenul cel mai scurt Romania sa redevina o tara in care se guverneaza legitim."
Dupa depunerea motiunii de cenzura, ea trebuie citita in plenul comun al Parlamentului in cel mult 5 zile, iar dezbaterea si votul trebuie sa aiba loc cel tarziu la trei zile dupa aceea.
Firea: "Grindeanu a avut un plan malefic"
Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, sustine ca Sorin Grindeanu a avut "un plan malefic pentru a distruge PSD", acest lucru fiind dovedit de atitudinea pe care premierul a avut-o la sedinta Comitetului executiv al partidului, unde si-a sfidat colegii care l-au sustinut pentru functia de prim-ministru.
”Politica e un sport de echipa. Intram intr-o formatiune politica sau alta pornind de la ideea ca avem aceleasi idealuri cu toti colegii din acel partid politic, respectam statutul acelei formatiuni, deciziile luate de conducerile alese statutar la varful respectivului partid politic. Faptul ca acum aceste reguli sunt calcate in picioare de domnii Grindeanu si Ponta ne duce cu gandul ca ce nu au reusit inamicii politici vor reusi cei doi fosti colegi. (...) Daca la Comitetul executiv domnul Grindeanu nu ar fi sters-o englezeste, probabil ca altul ar fi fost deznodamantul. Domnia sa a dovedit, prin comportament, ca, de fapt, urmarea un plan malefic, de distrugere a PSD. A venit, a sfidat colegii si in momentul in care s-a luat pauza s-a reintors si a spus ca el nu isi va da demisia decat daca presedintele tarii va garanta ca va numi un premier tot de la PSD. In momentul in care domnul Dragnea l-a adus de mana in fata noastra, a membrilor CEx, si ne-a rugat sa il sustinem sa fie prim-ministru, domnul Grindeanu nu a facut nicio legatura sau conditionalitate cu presedintele tarii. Acum, la final, nu se mai raporteaza la noi, cei care l-am sustinut sa fie prim-ministru, face raportari la presedinteletarii. Este incorect ”, a declarat Gabriela Firea, sambata, la Antena 3.
Ea a mai sustinut faptul ca autorul acestei operatiuni neconstitutionale si ilegale este Victor Ponta.
Dragnea si Grindeanu lupta pentru voturile UDMR
Liviu Dragnea si-a pus colegii sa scrie textul motiunii de cenzura si a inceput negocierile cu partidele din parlament pentru demiterea lui Grindeanu. In acelasi timp, si premierul in functie face acelasi lucru. Potrivit unor surse, primii vizati sunt cei 30 de senatori si deputati UDMR. Ambele tabere au avut deja discutii cu liderul formatiunii Kelemen Hunor, insa liderii Uniunii amana inca momentul in care vor anunta cui se alatura in acest razboi.
Totusi, acelasi surse sustin ca, la negocieri, Liviu Dragnea ar avea avantajul de a putea propune intrarea oficiala a UDMR la guvernare, prin acordarea unor posturi ministeriale. In acest caz, fiind vorba despre schimbarea componentei politice a Executivului prin cooptarea maghiarilor alaturi de PSD si ALDE, va fi nevoie de un nou vot de sustinere in Parlament. Ori, calculul arata ca PSD - ALDE - UDMR ar avea o majoritate confortabila de 274 de parlamentari.
Sorin Grindeanu nu poate strange o astfel de majoritate, ca sa ceara Parlamentului un nou vot de incredere. Totusi, le poate propune maghiarilor posturi in esalonul doi al Guvernului, la nivelul secretarilor de stat spre exemplu, dar si in institutiile judetene, fara sa mai fie nevoie de un vot al deputatilor si senatorilor. UDMR poate juca un rol important in ziua votarii motiunii. Liviu Dragnea se teme ca Victor Ponta si Daniel Constantin vor reusi sa atraga de partea actualului premier suficienti alesi cat sa-l mentina la Palatul Victoria. Daca 12 parlamentari PSD si ALDE ar trada la vot, coalitia ar avea nevoie de cele 30 de voturi ale maghiarilor pentru a-l demite pe Grindeanu.
Indiferent in ce tabara va juca UDMR, tensiunea este maxima atat la Guvern, cat si la sediul PSD. Premierul nu a facut un secret din faptul ca ar vrea sa convinga o parte din pesedisti sa il tradeze pe Dragnea.
Discutii cu alesii PSD are si Liviu Dragnea, care vrea sa evite orice surpriza. Vineri-noapte, parlamentarii PSD au primit convocarea prin SMS, cu mentiunea "Prezenta obligatorie!" Liderul PSD si-a anulat o deplasare pe litoral, unde ar fi trebuit sa sustina un discurs la reuniunea juniorilor social-democrati, si s-a ocupat exclusiv de negocieri.
Surse politice sustin ca liderii PSD si ALDE au transmis tuturor ca motiunea de cenzura va trebui sa aiba minimum 233 de semnaturi pentru a da semnalul ca Sorin Grindeanu nu mai are niciun fel de sustinere. Iar cine nu semneaza, risca excluderea din partid, sustin sursele citate.
Sursa: News.ro
Etichete: PSD, Liviu Dragnea, motiune de cenzura, Mihai Fifor, grindeanu, ponta,
Dată publicare:
17-06-2017 07:01