Motiunea de cenzura va fi votata miercuri, la ora 11:00. Dragnea promite un "vot masiv", desi a strans doar 222 de semnaturi

×
Codul embed a fost copiat

Motiunea de cenzura impotriva Guvernului Grindeanu va fi dezbatuta si votata in plenul reunit al Parlamentului, miercuri, de la ora 11.00, a anuntat presedintele Camerei Deputatilor, Liviu Dragnea, in plenul reunit de duminica.

Dragnea a facut acest anunt inainte de a declara inchisa sedinta plenului reunit in care a fost citita motiunea de cenzura.

Plenul reunit de duminica a durat aproximativ un sfert de ora si la sedinta au participat doar 216 parlamentari, de la PSD si ALDE. Motiunea de cenzura a fost citita de Mihai Fifor. Premierul Grindeanu nu a fost prezent la sedinta plenului.

Cititi in articol:
Textul motiunii
Ponta: Motiunea nu va intruni numarul de voturi
Dragnea: Votul de miercuri va fi masiv
Motiunea, depusa cu 222 de semnaturi
Motiunea va fi dezbatuta si votata miercuri, la 11:00

Desfasurarea evenimentelor, livetext:

Citește și
Gabriela Firea, Liviu Dragnea
Dragnea le-a trimis pana si parlamentarilor din opozitie SMS sa vina in Parlament duminica. FOTO
De ce Rusia va pierde în războiul din Ucraina. Un expert chinez în geopolitică explică care sunt cei patru factori principali

UPDATE 17:30 Presedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat duminica, la Parlament, ca parlamentarii social-democrati care nu au semnat motiunea de cenzura impotriva Guvernului Grindeanu au fost absenti, urmand sa o semneze in zilele urmatoare, iar votul de miercuri pentru caderea Cabinetului va fi unul „masiv”.

„Majoritarea celor care nu au semnat nu au fost prezenti, fiecare au vorbit cu mine, unii sunt plecati din tara si ajung in noaptea asta sau maine, unii ajung marti. Noi am fost interesati sa avem numarul de semnaturi peste limita stabilita de Constitutie, iar cei cu care am vorbit am considerat necesar sa nu le stric treburile astazi. Noi stabilisem joi ca depunem luni motiunea de cenzura, asa si-au si facut programul majoritatea, am luat decizia ulterior de a o depune astazi pentru a scurta timpul in care ne aflam de incertitudine si de lipsa practic a unui guvern care are efecte pe care nu ni le dorim”, a spus Liviu Dragnea.

Presedintele Camerei Deputatilor a sustinut ca „a mai gestionat o motiune de cenzura, este important votul de miercuri care va fi masiv”.

„Am vorbit cu parlamentarii de la Iasi, in bloc au semnat motiunea”, a completat liderul PSD.

UPDATE 17:00 "Dezbaterea si votul asupra motiunii de cenzura vor avea loc miercuri, la ora 11:00", a anuntat Liviu Dragnea la finalul sedintei.

UPDATE 16:45 Plenul reunit al Parlamentului a inceput. La sedinta si-au inregistrat prezenta 216 parlamentari.

UPDATE 16:32 222 de parlamentari PSD si ALDE au semnat motiunea de cenzura impotriva Guvernului Grindeanu pana in acest moment.

Pentru a trece motiunea de cenzura, sunt necesare 233 de voturi.

După plenul reunit in care va fi citita motiunea de cenzura, liderii si parlamentarii PSD se vor reuni la Rin Grand Hotel, acestia fiind convocati de liderii de grup. „Intalnirea de la Rin Grand Hotel va avea loc astazi 18.06.17, ora 17.00 la sala Bucuresti A-mezanin. Prezenta obligatorie!”, este mesajul pe care l-au primit parlamentarii PSD.

UPDATE 16:20 Secretarul general al Guvernului, Victor Ponta, a declarat, duminica, la Parlament, ca mai mult de 14 parlamentari PSD nu vor vota motiunea de cenzura impotriva premierului Sorin Grindeanu, ceea ce ar insemna ca, in lipsa voturilor de la parlamentarii opozitiei, seful Guvernului nu va putea fi demis.

”Mai mult de 14 (parlamentari - n. r.). Atat conteaza”, a declarat Victor Ponta intrebat cati parlamentari PSD a reusit sa convinga sa nu voteze motiunea de cenzura.

”Eu cred ca niciun pesedist adevarat n-o sa cheme alte partide sa-i rezolve problemele interne”, a spus el ca reactie la declaratia presedintelui executiv al PSD, Nicolae Badalau, conform caruia social-democratii vor racola parlamentari de la toate partidele pentru a sustine motiunea de cenzura.

In ceea ce priveste o eventuala curiozitate a deputatilor PSD in privinta informatiilor vehiculate conform carora Ponta ar fi un ”om al sistemului”, acesta a raspuns ca ”nu cred nici ei (social-democratii - n. r.) prostiile astea”. ”E un propagandist la PSD, un consilier al domnului Dragnea, care cred ca a ramas in 1989 cu agenturili straine, stiti?”, a mai spus el.

Intrebat ce l-a deranjat pe Liviu Dragnea, fostul lider al PSD a spus ca ”faptul ca nu mai are puterea”.

UPDATE 15:20 Noul secretar general al Guvernului, Victor Ponta, care este si deputat, a venit, duminica, la sedinta deputatilor PSD, unde a incercat sa ii convinga de faptul ca motiunea de cenzura este ”o mare greseala”. La sedinta deputatilor PSD a venit si Gabriela Firea. In paralel, liderul PSD Liviu Dragnea se afla la sedinta senatorilor social-democrati.

Eu sunt membru al grupului PSD, nu m-a exclus nimeni din grupul PSD, sunt deputat PSD si am venit alaturi de colegii mei sa imi spun punctul de vedere. Il spun in interior, nu in afara”, a afirmat Victor Ponta, cand a ajuns la sedinta grupului deputatilor PSD.

La iesirea de la sedinta, Ponta a declarat ca sper ca PSD nu va depune motiunea pana la urma si ca aceasta nu va intruni numarul necesar de voturi.

"Depunerea motiunii - in orice varianta va pierde PSD si va castiga Iohannis. Mai este timp ca doar PSD sa aiba de castigat, printr-un dialog intre Grindeanu si conducerea PSD.

Daca motiunea nu va intruni numarul necesar, si eu asta cred, ma pricep la voturi, joi, Grindeanu va discuta cu conducerea PSD si ALDE pentru un guvern Grindeanu 2.

Daca motiunea de cenzura trece, singurul om care poate desemena premierul nu este din PSD. Este Iohannis. Si Iohannis, in noiembrie 2015 l-a numit pe Ciolos si in 2016 nu a numit-o pe Sevil. Nu a ascultat PSD.

Daca in partea asta a PSD exista ratiune, putem salva Romania si PSD.

Sper ca PSD nu declanseaza razboiul nuclear impotriva PSD."

TEXTUL MOTIUNII

Motiunea vorbeste despre "guvernul Ponta-Grindeanu-Jianu"", care ar exercita guvernarea in nume personal. Se afirma ca Grindeanu si Jianu ar fi trecut "voluntar sub comanda unui deputat/inalt functionar public" (Ponta) si ca "au ales sa exercite suveranitatea nationala in numele unui grup ocult si ilegitim". Textul mentioneaza in repetate randuri UDMR ca un sustinator al coalitiei de guvernare "legitime".

Printre liderii PSD care s-au aflat la reuniunea din biroul lui Liviu Dragnea se numara liderul deputatilor social-democrati, Marcel Ciolacu, presedintele executiv al partidului, Niculae Badalau, liderul senatorilor PSD, Mihai Fifor, si deputatul Florin Iordache.

Potrivit social-democratilor, la aceasta ora se stabilesc ultimele chestiuni pe textul motiunii, pentru a putea fi depusa, la ora 16.00, la Birourile Permanente Reunite.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
Citește și...
Motiunea de cenzura ar putea fi respinsa. Razboi total in filialele PSD,
Motiunea de cenzura ar putea fi respinsa. Razboi total in filialele PSD, "amenintari si presiuni" asupra parlamentarilor

Tensiunea creste de la o ora la alta in interiorul coalitiei PSD-ALDE.

Dragnea le-a trimis pana si parlamentarilor din opozitie SMS sa vina in Parlament duminica. FOTO
Dragnea le-a trimis pana si parlamentarilor din opozitie SMS sa vina in Parlament duminica. FOTO

Presedintele Camerei Deputatilor, Liviu Dragnea, le-a trimis SMS si deputatilor opozitiei, in care ii informeaza despre programul de duminica al Parlamentului, cand urmeaza sa fie citita motiunea de cenzura, si ii roaga sa fie prezenti.

Liviu Dragnea, despre Grindeanu:
Liviu Dragnea, despre Grindeanu: "Ruptura dintre noi nu a pornit de la OUG 13. E o unealta, nu mai e el. PSD e sub asediu"

Dupa ce premierul Sorin Grindeanu a fost exclus din PSD, social-democratii urmand sa depuna motiune de cenzura impotriva Cabinetului Grindeanu, Liviu Dragnea a sustinut o conferinta de presa la sediul PSD.

Sorin Grindeanu a fost exclus din PSD. Motiunea de cenzura impotriva propriului Guvern va fi dezbatuta si votata miercuri
Sorin Grindeanu a fost exclus din PSD. Motiunea de cenzura impotriva propriului Guvern va fi dezbatuta si votata miercuri

Premierul Sorin Grindeanu a fost exclus din PSD, social-democratii urmand sa depuna motiune de cenzura impotriva Cabinetului Grindeanu.

Recomandări
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”

Limitat și strict simbolic, așa califică experții răspunsul Israelului la atacul iranian de sâmbătă. Acțiunea a vizat o bază militară de lângă Isfahan. în vecinătatea unor instalații nucleare.

Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni
Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni

Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, a negat informaţiile că liderii coaliţiei, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, i-au cerut să se retragă din cursă, dar a precizat că va avea o discuţie cu aceştia, probabil luni.

Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă
Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă

Un nou episod de vreme rea, cu grindină și polei, îi pune în dificultate pe șoferi. Un bărbat și-a pierdut viața într-un accident produs în județul Sibiu.