Gordon: Stiu ca unii in Romania se gandesc la un nou referendum pentru inlaturarea presedintelui

basescu

Philip Gordon, adjunctul secretarului de stat al SUA, Hillary Clinton, a declarat ca este la curent cu intentiile unor politicieni de a organiza un nou referendum pentru a-l inlatura pe presedintele Traian Basescu.

"In mod clar, continuam sa urmarim Romania foarte strans. Stiu ca unii in Romania se gandesc sa organizeze un alt referendum, gasind astfel alte metode de a-l inlatura pe presedinte. Trebuie subliniat din nou ca trebuie respectate procedurile constitutionale. Daca presedintele este nepopular, iar mandatul sau nu reflecta vointa populara, atunci alegerile libere si corecte sunt modul in care trebuie adresata aceasta. Si daca acesta este modul prin care Romania va merge mai departe, cred ca credibilitatea sa ca o democratie puternica si partener al SUA va continua sa creasca", a afirmat oficialul SUA.

Declaratia sa a fost facuta intr-un briefing de presa la sfarsitul saptamanii trecute, raspunzand unei intrebari a unui jurnalist roman despre ce ar trebui sa faca Romania in viitor pentru a-si recastiga increderea si daca Washingtonul mai este ingrijorat cu privire la situatia din Romania.

"Ingrijorarile noastre in acest caz particular au avut de-a face, asa cum bine stiti, cu eforturile de a schimba rezultatele aparente ale referendumului de demitere a presedintelui. Am fost si suntem foarte atenti sa nu interferam in afacerile interne ale Romaniei, insa am vrut sa fie clar ca lumea, comunitatea internationala, nu va considera legitima schimbarea procedurilor de vot dupa desfasurarea referendumului si in contradictie cu ceea ce Curtea Constitutionala a hotarat. Am subliniat importanta respectarii oricarei decizii a Curtii Constitutionale, iar acesta a fost testul credibilitatii democratiei din Romania. Si sunt multumit ca pot spune ca aceasta este ceea ce si guvernul a facut in cele din urma. Cu toate ca am auzit despre posibile fraude ale votului si deliberari despre un potential refuz de a accepta hotararea Curtii Constitutionale, Curtea a decis, listele de votanti care au fost folosite au fost respectate, iar presedintele suspendat a fost reinstaurat conform statului de drept. Iar acesta este rezultatul corect", a argumentat Gordon.
De asemenea, el a aratat ca aceste evolutii pot fi interpretate ca indicand ca in Romania este o democratie matura, ceea ce reprezinta un "lucru foarte pozitiv"
.

"Si in acest sens, cred ca este probabil corect sa afirm ca Romania a castigat credibilitate in ochii Statelor Unite, cred ca si in ochii partenerilor europeni, prin respectarea statului de drept, chiar si atunci cand aceasta contravenea intereselor pe termen scurt ale celor care detineau puterea in acea perioada tranzitorie. Cred ca acesta este un semn al unei democratii mature si cred ca este un lucru foarte pozitiv", a afirmat Gordon.

Citește și
Liviu Dragnea
Exclusiv Gandul. 1855, numarul la care a fost fraudat referendumul pentru demiterea lui Basescu

Oficialul Departamentului de Stat declara si in urma cu o saptamana ca Administratia SUA este multumita de faptul ca Guvernul de la Bucuresti isi mentine angajamentul de a respecta deciziile Curtii Constitutionale.

"In Romania, ne-am exprimat ingrijorarile privind amenintarile la adresa institutiilor democratice si independenta sistemului judiciar. Am fost in mod particular ingrijorati cu privire la modul de desfasurare a referendumului de demitere a presedintelui (Traian Basescu - n.r.), deoarece Guvernul a parut ca schimba regulile in timpul procesului si erau acuzatii credibile de frauda la vot si incercari de constrangere a Curtii Constitutionale. Suntem multumiti sa vedem ca Guvernul isi mentine angajamentul de a respecta deciziile Curtii Constitutionale. Avem speranta ca Romania va depasi aceasta criza cu un angajament reinnoit pentru mentinerea puterii si independentei institutiilor sale democratice", a afirmat Gordon, intr-un discurs rostit la un forum despre Europa Centrala desfasurat la Washington DC.

De asemenea, Gordon a evidentiat ca alianta SUA cu tarile Europei Centrale are radacini si in angajamentul comun de a respecta valorile democratice. "Deoarece alianta noastra este bazata pe aceste valori comune, nu am avut rezerve de timiditate in a aminti partenerilor nostri de obligatiile lor de a promova si proteja principiile democratice", a mai spus Gordon.
Philip Gordon, asistent al secretarului de stat american, Hillary Clinton, a facut in 13 august o vizita la Bucuresti, "pentru a discuta despre ingrijorarea Statelor Unite in legatura cu ultimele actiuni guvernamentale care ameninta separarea democratica a puterilor in stat si slabesc independenta institutiilor statului". El a avut intalniri cu Traian Basescu, suspendat din functie la acea vreme, cu presedintele interimar de atunci, Crin Antonescu, cu premierul Victor Ponta, dar si cu reprezentanti ai societatii civile.
La finalul vizitei, Philip Gordon a declarat ca SUA sustin cele 11 puncte redactate de CE la adresa autoritatilor de la Bucuresti, precizand ca a auzit "ceea ce trebuia" de la oficialii romani cu care a discutat, ramanand de vazut daca acestia vor respecta ce au spus.

"Am venit si pentru a exprima aceste preocupari. Au existat, asa cum se stie, acuzatii credibile de vot ilegal masiv la referendum, au fost demersuri de schimbare a listelor cu votanti, care ar schimba cvorumul de vot si, se pare, incercari de presiune asupra Curtii Constitutionale privind validarea referendumului. Toate aceste acuzatii au ridicat semne de intrebare privind legitimitatea oricarui rezultat care este asteptat", a spus Philip Gordon.

De asemenea, Philip Gordon a spus, intr-o intalnire la Bucuresti cu reprezentanti ai societatii civile, ca nu s-ar fi aflat in Romania la mijlocul lunii august daca Statele Unite nu ar fi avut senzatia ca aici se intampla ceva foarte important si care aluneca in directia gresita.

Articol recomandat de sport.ro
Olăroiu, răsplătit de arabi în mijlocul unui sezon istoric: românul încheie anul cu o veste excelentă
Olăroiu, răsplătit de arabi în mijlocul unui sezon istoric: românul încheie anul cu o veste excelentă
Citește și...
O banca inchisa la 6 zile in 2012, in SUA. Cate banci au intrat in lichidare de la inceputul anului
O banca inchisa la 6 zile in 2012, in SUA. Cate banci au intrat in lichidare de la inceputul anului

Autoritatile de reglementare din Statele Unite au inchis o banca regionala din statul american Illinois, iar numarul institutiilor de credit intrate in lichidare de la inceputul anului a urcat la 43, potrivit MarketWatch.

Exclusiv Gandul. 1855, numarul la care a fost fraudat referendumul pentru demiterea lui Basescu
Exclusiv Gandul. 1855, numarul la care a fost fraudat referendumul pentru demiterea lui Basescu

Secretarul general al PSD, Liviu Dragnea, este acuzat de procurori ca a creat un sistem national de fraudare a referendumului pentru demiterea presedintelui Traian Basescu.  

Ponta, dupa ce a plecat din sedinta CSAT: Exista sansa unei colaborari rationale cu Basescu
Ponta, dupa ce a plecat din sedinta CSAT: Exista sansa unei colaborari rationale cu Basescu

Premierul Victor Ponta a declarat ca, din punctul sau de vedere, exista sansa unei colaborari rationale cu presedintele Traian Basescu, pornind de la considerentul ca in deciziile finale adoptate in sedinta de joi a CSAT s-a tinut cont de ideile sale. 

Recomandări
Ciolacu rămâne premier, suspans în desemnarea prezidențiabilului. UDMR preia cele mai grele ministere, de care PSD și PNL fug
Ciolacu rămâne premier, suspans în desemnarea prezidențiabilului. UDMR preia cele mai grele ministere, de care PSD și PNL fug

Discuțiile aprinse din jurul coaliției de guvernare sunt aproape de sfârșit. Liderii pro-europeni au fost duminică la consultări cu președintele Klaus Iohannis, care a amânat să anunțe propunerea de premier.  

Mall-urile și piețele, invadate de români cu febra Crăciunului: ”Am încheiat astăzi. 1.000 de lei, cam așa”. ”Trăim bine!”
Mall-urile și piețele, invadate de români cu febra Crăciunului: ”Am încheiat astăzi. 1.000 de lei, cam așa”. ”Trăim bine!”

“Doar iau ceva repede din magazin și gata”. Asta și-au spus încrezători majoritatea românilor, în ultimul weekend dinaintea Crăciunului. Apoi s-au trezit la capătul numeroaselor cozi, formate de alți optimiști ca ei.  

Lista finală a miniștrilor PSD, PNL și UDMR. Surprizele care apar pentru prima dată într-un guvern
Lista finală a miniștrilor PSD, PNL și UDMR. Surprizele care apar pentru prima dată într-un guvern

Partidele pro-europene care negociază pentru formarea Guvernului au ajuns, duminică seară, la un acord, atât asupra împărţirii ministerelor, cât şi asupra celor care vor prelua portofoliile.