Ponta, dupa ce a plecat din sedinta CSAT: Exista sansa unei colaborari rationale cu Basescu
Premierul Victor Ponta a declarat ca, din punctul sau de vedere, exista sansa unei colaborari rationale cu presedintele Traian Basescu, pornind de la considerentul ca in deciziile finale adoptate in sedinta de joi a CSAT s-a tinut cont de ideile sale.
El a aratat ca a parasit sedinta de joi a CSAT deoarece nu a acceptat ca pe ordinea de zi, care i-a fost transmisa cu doar o zi inainte, sa fie trecute documente prin care, de exemplu, era infiintat "un Megaminister de Externe al Administratiei Prezidentiale".
Acest "Megaminister" ar fi urmat sa functioneze sub forma unui oficiu din structura Administratiei Prezidentiale care sa coordoneze Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Afacerilor Europene, serviciile publice de radio si televiziune, Regia Patrimoniului Protocolului de Stat pentru refacerea imaginii Romaniei in strainatate.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Premierul a declarat totodata ca nu a acceptat nici propunerea presedintelui Traian Basescu privind adoptarea unei decizii a CSAT prin care sa fie stabilit bugetul pentru 2013-2016 destinat inzestrarii Armatei. El sustine ca o astfel de decizie apartine Parlamentului, la aprobarea bugetului de stat, si ca actualul Guvern are un mandat limitat, pana la alegerile parlamentare.
Un alt punct de divergenta a rezultat dintr-un document conform caruia CSAT ar fi urmat sa se pronunte asupra tuturor proceselor de privatizare si numirilor de manageri la companiile de stat. Ponta a aratat ca accepta interventia CSAT doar in cazul unei privatizari cu risc asupra sigurantei nationale.
Premierul a remarcat insa ca, in final, in sedinta CSAT s-a tinut cont de aceste obiectii. "Eu, cand am zis la un moment dat - sigur, eram in campania de referendum, eram toti foarte razboinici - ca nu o sa merg nici la CSAT, dar nu o sa impiedic CSAT-ul, am fost criticat ca nu este un gest rational, ca nu e normal. M-am dus astazi, am evitat un conflict mai grav si deciziile luate, pana la urma, au fost deciziile corecte, dar nu imi doresc ca la fiecare sedinta de CSAT sa existe o tentativa prin care Administratia Prezidentiala sa mai ia ceva de la Parlament, Guvern, televiziune sau radio", a spus Ponta, potrivit Mediafax, care citeaza RTV.
Intrebat daca exista totusi sansa unei colaborari rationale cu presedintele Traian Basescu, premierul a raspuns ca, din punctul sau de vedere, acest lucru este posibil atat timp cat seful statului intelege ca actualul premier nu este ca Boc si Ungureanu. El a aratat in acelasi timp ca prima sa intalnire cu presedintele Basescu, dupa referendumul de demitere a acestuia, nu a fost una "foarte reusita".
In 30 iulie, dupa referendumul de demitere a presedintelui, premierul Victor Ponta a declarat ca va face tot posibil sa nu mai interfereze cu Traian Basescu daca acesta va reveni la Palatul Cotroceni si ca nici macar nu va mai participa la sedintele CSAT, spunand ca, daca sunt documente importante, Basescu poate sa i le transmita spre semnare.
Prim-vicepresedintele PDL Cristian Preda a declarat, marti, ca sedinta CSAT programata pentru joi, prima dupa revenirea in functie a presedintelui Traian Basescu, va fi un test important pentru coabitare.
Sursa: Mediafax
Etichete: traian basescu, csat, victor ponta, coabitare,
Dată publicare:
28-09-2012 08:18