Fotografii de ARHIVA cu ultimul taranist autentic al Romaniei: Ion Diaconescu. Azi va fi inmormantat

Dată publicare: 13-10-2011 11:07
Dată actualizare: 06-11-2012 18:26


Ion Diaconescu

In 2007, liderul PNTCD a vizitat celula in care a fost inchis, la fosta puscarie comunista din Ramnicu Sarat. "Cand compar puscaria in care ne-au chinuit pe noi cu cele actuale, astea de azi sunt un fel de pension" - Ion Diaconescu.

In unul dintre ultimele interviuri acordate presei, Ion Diaconescu spunea ca este crescut in spiritul vechii democratii, iar adversarii politici nu ii sunt dusmani de moarte, ci oameni cu care poate vorbi si se poate lucra. De altfel, el mentiona ca a ramas in relatii bune cu Ion Iliescu, cu care se felicita de sarbatori.

"Imi vin mereu in minte cuvintele lui Maniu (fondatorul PNT), care, intalnindu-se pe un coridor din inchisoare cu Coposu (n.r. - care fusese secretarul lui, pe vremea cand conducea PNT), i-a spus: «Cornele, sa nu lasati partidul sa moara». Lupta si suferintele noastre reprezinta un capital moral urias, pagini din istoria acestei tari. Ganditi-va ca atatea personalitati marcante - Maniu, Mihalache (n.r. - unchiul sau) si multi altii - au murit in puscarie, in chinuri, pentru PNT. Cand compar puscaria in care ne-au chinuit pe noi cu cele actuale, astea de azi sunt un fel de pension. Puscariile comuniste au fost chinurile de pe lume. Atata suferinta... Sigur ca PNT are un capital si-i pacat ca se pierde", spunea atunci Diaconescu.

-►In septembrie 1992 avea loc un miting si mars regalist, care fusese organizat de partidele de opozitie.

In imagine apare trei reprezentanti de seama ai Partidului National Taranesc: Ion Diaconescu, Corneliu Coposu si Ion Ratiu. (12 Septembrie 1992)

Ion Diaconescu, ultimul senior taranist, va fi condus astazi pe ultimul drum. Miercuri noapte a fost vegheat de prieteni si admiratori, la sediul PNTCD din Bucuresti. Si presedintele Traian Basescu a trecut sa-i aduca un ultim omagiu. Avea ochii-n lacrimi.

-► Pe 28 august 1998, presedintele Senatului Petre Roman, presedintele Emil Constantinescu si presedintele CDR si al PNTCD, Ion Diaconescu participau la sfintirea locului in care va fi amplasata "Catedrala Neamului".

Diaconescu a parasit aceasta lume la 94 de ani, cu o mare durere in suflet: PNTCD, partidul pentru care comunistii l-au tinut 17 ani in temnita, este divizat in mai multe tabere.

El a plecat dintre noi cu gandul la un PNTCD faramitat. Destinul lui a fost marcat de acest partid. La putere, in opozitie, in ilegalitate sau in anonimat - PNTCD a insemnat totul pentru ultimul senior taranist.

-► Biroul de conducere al PNTCD. In imagine Andrei Marga, Victor Ciorbea premier, Ion Diaconescu, presedintele partidului si Gabriel Tepelea, vicepresedinte. - 28 August 1997

Nascut in august 1917, in comuna Botesti, din Arges, a intrat in politica la 19 ani. Nepot al marelui Ion Mihalache, Ion Diaconescu a activat in Tineretul National Taranesc pana la 1 august 1947, cand a fost arestat de comunisti. Au urmat 17 ani de tortura.

-► Fundatia Horia Rusu si editura Polirom au lansat cartea "Nu putem reusi decat impreuna - o istorie analitica a Conventiei Democratice, 1989-2000", semnata de Dan Pavel si Iulia Huiu.

In imagine, Marko Bela, Emil Constantinescu, Ion Diaconescu, Radu Campeanu si Mircea Ionescu Quintus. - 17 Iunie 2003.

Ion Diaconescu va fi inmormantat astazi la Cimitirul Belu.

Dumnezeu sa-l odihneasca in pace!

Sursa: Mediafax, Pro TV


VIDEO PROTVPLUS.RO