VIDEO. Traian Basescu, cu ochii in lacrimi, atunci cand i-a adus un ultim omagiu lui Ion Diaconesu

Ultima actualizare: 05-09-2012 09:29

Ion Diaconescu, ultimul senior taranist, va fi vegheat joi noapte de prieteni si admiratori. Joi va fi inmormantat. A trecut sa-i aduca un ultim omagiu si un buchet de flori si presedintele Traian Basescu. Avea ochii-n lacrimi.

Diaconescu a parasit aceasta lume la 94 de ani, cu o mare durere in suflet: PNTCD, partidul pentru care comunistii l-au tinut 17 ani in temnita, este divizat in mai multe tabere.

Colegi de partid, vechi rivali si cativa detinuti politici care la randul lor au impartasit candva soarta idealistului arestat de comunisti pentru convingerile democratice, cu totii au venit miercuri la capataiul seniorului taranist pentru a-i aduce un ultim omagiu.

Nascut in august 1917, in comuna Botesti, din Arges, Ion Diaconescu a intrat in politica la 19 ani. Nepot al marelui Ion Mihalache, Ion Diaconescu a activat in Tineretul National Taranesc pana la 1 august 1947, cand a fost arestat de comunisti. Au urmat 17 ani de tortura.

Chiar daca a fost eliberat in 1964, calvarul nu avea sa se incheie pentru Ion Diaconescu. A fost deportat in Baragan si urmarit pas cu pas de Securitate. Abia dupa 50 de ani si-a vazut visul cu ochii. In zilele Revolutiei din '89, participa la relansarea partidului, semnand Apelul pentru intrarea PNT în legalitate.

Il secondeaza pe Corneliu Coposu la conducerea formatiunii in calitate de prim-vicepresedinte, pana in noiembrie 1995. Dupa moartea lui Coposu preia sefia si ajunge la putere in perioada guvernarii CDR. Figura centrala a Conventiei, Ion Diaconescu avea sa devina repede si presedinte al Camerei Deputatilor.

Ion Diaconescu va fi inmormantat joi la Cimitirul Belu.
Dumnezeu sa il odihneasca in pace!

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO