Oficial: Aderarea Romaniei la Schengen nu este pe agenda UE; speram intr-o decizie in martie
Subiectul aderarii Romaniei si Bulgariei la spatiul Schengen nu se afla pe agenda Consiliului de Justitie si Afaceri Interne din 6-7 decembrie, in conditiile in care Olanda si Germania asteapta raportul MCV.
Subiectul urmeaza sa fie discutat la Consiliul JAI din martie, a declarat marti secretarul de stat in MAI Marian Tutilescu: "Deocamdata nu se pune aceasta problema. La Consiliul din decembrie nu se va discuta acest subiect. Cel mai probabil subiectul va fi discutat anul viitor in primul consiliu formal, pentru ca in ianuarie va fi un prim consiliu informal organizat de presedintia irlandeza. La acest Consiliu nu se iau decizii, ca atare primul consiliu va fi la inceputul lunii martie, cand eu sper ca acest subiect va fi pus pe agenda si, mai mult decat atat, sper si intr-o decizie pozitiva pentru ca avem toate motivele sa speram acest lucru".
Potrivit lui Tutilescu, sef al Departamentului Schengen, Afaceri Europene si Relatii Internationale din MAI, daca va fi luata o decizie pozitiva privind aderarea, la Consiliul JAI din martie 2013, pentru frontierele aeriene si maritime intrarea in zona Schengen se va face in ultima duminica a lunii martie, scrie Mediafax.
Alegeri 2024
11:05
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
10:04
De ce relațiile României cu Ucraina și Rep. Moldova s-ar putea înrăutăți după alegeri. Semnalul de alarmă tras de Politico
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
06:56
Țările în care s-au deschis cele mai multe secții de votare la alegerile prezidențiale din 2024
"Daca aceasta decizie va fi luata la Consiliul JAI din martie, bineinteles pe varianta acelui compromis in cei doi pasi, frontierele maritime si aeriene vor fi ridicate in ultima duminica din luna martie", a declarat Tutilescu. Intrebat cand va avea loc si aderarea cu frontierele terestre, in conditiile in care va fi acceptat acest scenariu, Tutilescu a aratat ca la sfarsitul lui 2013.
"E greu sa stabilim un termen, sigur, noi speram ca la sfarsitul anului 2013 sa se intample si acest lucru, dar depindem intr-o buna masura si de adoptarea unui pachet de masuri privind intarirea guvernantei in spatiul Schengen. Acest pachet de masuri se afla in momentul de fata la Parlamentul European in procedura aceasta de dialog cu Consiliul, cu Comisia Europeana. Vom putea undeva la orizontul lunii martie sa avem un scenariu mai realist", a estimat secretarul de stat MAI.
El a aratat ca Guvernul roman va incepe la inceputul anului 2013, dupa publicarea de catre Comisia Europeana a raportului MCV, contacte cu guvernele Olandei si Germaniei pe tema aderarii la Schengen.
"Cel putin din declaratiile facute in media de reprezentantii Germaniei si Olandei, se asteapta intr-adevar acel raport intermediar din MCV. Sigur, noi vom incepe contactele cu cele doua tari la inceputul anului viitor sau imediat dupa publicarea acestui raport pentru a identifica problemele si pentru a gasi solutii in asa fel incat in martie sa putem avea un rezultat pozitiv al acestui demers", a aratat oficialul MAI.
Tutilescu a precizat ca si la Consiliul European din 13-14 decembrie este "foarte probabil" sa fie abordat subiectul aderarii la Schengen a Romaniei si Bulgariei, avand in vedere necesitatea stabilirii unui calendar pentru anul viitor.
De asemenea, potrivit acestuia, Romania indeplineste cerintele tehnice si nu are niciun fel de problema in asigurarea securitatii frontierele externe ale UE, insa ramane de rezolvat problema "deciziei politice".
"Sunt foarte siguri si ei (statele membre Schengen - n.r.) ca noi avem capabilitatea de a asigura frontiera externa a UE. Ramane pana la urma decizia la nivel politic care, sigur, necesita niste eforturi in perioada urmatoare", a mentionat Tutilescu.
El a subliniat ca niciuna dintre tarile membre nu a mai ridicat in ultima perioada problema unor masuri tehnice suplimentare care sa fie indeplinite de Romania si ca trebuie evitata "confuzia" privind monitorizarea prevazuta raportul bianual privind functionarea spatiului Schengen care va fi discutat la urmatorul Consiliu JAI, din 6-7 decembrie.
"Cred ca e vorba de o confuzie in ceea ce priveste o anumita prevedere din acest raport bianual. In luna martie, la Consiliul European din martie, s-a stabilit, sigur, la nivel politic, ca la nivelul Comisiei Europene sa se stabileasca, impreuna cu cele doua tari si cu FRONTEX, masuri de monitorizare a celor doua state pana la aderarea care in acel moment era prevazuta pentru luna septembrie, care sa creasca gradul de incredere intre parteneri. Pentru ca la acea data doar Olanda avea o pozitie de refuz al unui vot pozitiv (...) Ei bine, la aceste misiuni au participat si experti olandezi pe toate cele trei categorii de frontiere - terestre, aeriene si maritime. Toate rapoartele FRONTEX si implicit ale expertilor olandezi prezenti la aceste misiuni de monitorizare au fost pozitive si, ca atare, acest capitol noi il consideram incheiat", a spus Tutilescu.
El a mai precizat ca aceste misiuni de monitorizare sunt organizate permanent de FRONTEX (Agentia Europeana pentru Gestionarea Cooperarii Operationale la Frontierele Externe ale Statelor Membre UE), iar Romania nu are nicio problema cu organizarea acestora deoarece este sigura de capacitatile sale de asigurare a securitatii frontierelor externe ale UE.
Surse din presedintia cipriota a Consiliului UE au declarat pentru MEDIAFAX ca subiectul aderarii Romaniei si Bulgariei la Schengen NU va fi pe agenda, acest lucru fiind stabilit de comun acord si cu guvernele de la Bucuresti si Sofia, deoarece Germania si Olanda nu si-au schimbat "pozitia politica".
Subiectul va fi preluat de presedintia irlandeza a Consiliului UE din primul semestru 2013, care va incerca o flexibilizare a pozitiei Olandei si Germaniei, au mai declarat sursele citate.