Oficial: Aderarea Romaniei la Schengen nu este pe agenda UE; speram intr-o decizie in martie

×
Codul embed a fost copiat

Subiectul aderarii Romaniei si Bulgariei la spatiul Schengen nu se afla pe agenda Consiliului de Justitie si Afaceri Interne din 6-7 decembrie, in conditiile in care Olanda si Germania asteapta raportul MCV.

Subiectul urmeaza sa fie discutat la Consiliul JAI din martie, a declarat marti secretarul de stat in MAI Marian Tutilescu: "Deocamdata nu se pune aceasta problema. La Consiliul din decembrie nu se va discuta acest subiect. Cel mai probabil subiectul va fi discutat anul viitor in primul consiliu formal, pentru ca in ianuarie va fi un prim consiliu informal organizat de presedintia irlandeza. La acest Consiliu nu se iau decizii, ca atare primul consiliu va fi la inceputul lunii martie, cand eu sper ca acest subiect va fi pus pe agenda si, mai mult decat atat, sper si intr-o decizie pozitiva pentru ca avem toate motivele sa speram acest lucru".

Potrivit lui Tutilescu, sef al Departamentului Schengen, Afaceri Europene si Relatii Internationale din MAI, daca va fi luata o decizie pozitiva privind aderarea, la Consiliul JAI din martie 2013, pentru frontierele aeriene si maritime intrarea in zona Schengen se va face in ultima duminica a lunii martie, scrie Mediafax.

"Daca aceasta decizie va fi luata la Consiliul JAI din martie, bineinteles pe varianta acelui compromis in cei doi pasi, frontierele maritime si aeriene vor fi ridicate in ultima duminica din luna martie", a declarat Tutilescu. Intrebat cand va avea loc si aderarea cu frontierele terestre, in conditiile in care va fi acceptat acest scenariu, Tutilescu a aratat ca la sfarsitul lui 2013.

"E greu sa stabilim un termen, sigur, noi speram ca la sfarsitul anului 2013 sa se intample si acest lucru, dar depindem intr-o buna masura si de adoptarea unui pachet de masuri privind intarirea guvernantei in spatiul Schengen. Acest pachet de masuri se afla in momentul de fata la Parlamentul European in procedura aceasta de dialog cu Consiliul, cu Comisia Europeana. Vom putea undeva la orizontul lunii martie sa avem un scenariu mai realist", a estimat secretarul de stat MAI.

Citește și
Spatiul Schengen
Presa: Presedintele bulgar Rosen Plevneliev da vina pe Romania pentru ESECUL aderarii la Schengen
Mesaj către Zelenski: „OK, am reuşit. Acum du-te şi câştigă lupta”

El a aratat ca Guvernul roman va incepe la inceputul anului 2013, dupa publicarea de catre Comisia Europeana a raportului MCV, contacte cu guvernele Olandei si Germaniei pe tema aderarii la Schengen.

"Cel putin din declaratiile facute in media de reprezentantii Germaniei si Olandei, se asteapta intr-adevar acel raport intermediar din MCV. Sigur, noi vom incepe contactele cu cele doua tari la inceputul anului viitor sau imediat dupa publicarea acestui raport pentru a identifica problemele si pentru a gasi solutii in asa fel incat in martie sa putem avea un rezultat pozitiv al acestui demers", a aratat oficialul MAI.

Tutilescu a precizat ca si la Consiliul European din 13-14 decembrie este "foarte probabil" sa fie abordat subiectul aderarii la Schengen a Romaniei si Bulgariei, avand in vedere necesitatea stabilirii unui calendar pentru anul viitor.

De asemenea, potrivit acestuia, Romania indeplineste cerintele tehnice si nu are niciun fel de problema in asigurarea securitatii frontierele externe ale UE, insa ramane de rezolvat problema "deciziei politice".

"Sunt foarte siguri si ei (statele membre Schengen - n.r.) ca noi avem capabilitatea de a asigura frontiera externa a UE. Ramane pana la urma decizia la nivel politic care, sigur, necesita niste eforturi in perioada urmatoare", a mentionat Tutilescu.

El a subliniat ca niciuna dintre tarile membre nu a mai ridicat in ultima perioada problema unor masuri tehnice suplimentare care sa fie indeplinite de Romania si ca trebuie evitata "confuzia" privind monitorizarea prevazuta raportul bianual privind functionarea spatiului Schengen care va fi discutat la urmatorul Consiliu JAI, din 6-7 decembrie.

"Cred ca e vorba de o confuzie in ceea ce priveste o anumita prevedere din acest raport bianual. In luna martie, la Consiliul European din martie, s-a stabilit, sigur, la nivel politic, ca la nivelul Comisiei Europene sa se stabileasca, impreuna cu cele doua tari si cu FRONTEX, masuri de monitorizare a celor doua state pana la aderarea care in acel moment era prevazuta pentru luna septembrie, care sa creasca gradul de incredere intre parteneri. Pentru ca la acea data doar Olanda avea o pozitie de refuz al unui vot pozitiv (...) Ei bine, la aceste misiuni au participat si experti olandezi pe toate cele trei categorii de frontiere - terestre, aeriene si maritime. Toate rapoartele FRONTEX si implicit ale expertilor olandezi prezenti la aceste misiuni de monitorizare au fost pozitive si, ca atare, acest capitol noi il consideram incheiat", a spus Tutilescu.

El a mai precizat ca aceste misiuni de monitorizare sunt organizate permanent de FRONTEX (Agentia Europeana pentru Gestionarea Cooperarii Operationale la Frontierele Externe ale Statelor Membre UE), iar Romania nu are nicio problema cu organizarea acestora deoarece este sigura de capacitatile sale de asigurare a securitatii frontierelor externe ale UE.

Surse din presedintia cipriota a Consiliului UE au declarat pentru MEDIAFAX ca subiectul aderarii Romaniei si Bulgariei la Schengen NU va fi pe agenda, acest lucru fiind stabilit de comun acord si cu guvernele de la Bucuresti si Sofia, deoarece Germania si Olanda nu si-au schimbat "pozitia politica".

Subiectul va fi preluat de presedintia irlandeza a Consiliului UE din primul semestru 2013, care va incerca o flexibilizare a pozitiei Olandei si Germaniei, au mai declarat sursele citate.

Articol recomandat de sport.ro
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Citește și...
Martin Schulz felicita Romania pentru progresele inregistrate in controlul la frontiere
Martin Schulz felicita Romania pentru progresele inregistrate in controlul la frontiere

Presedintele PE, Martin Schulz, a declarat, miercuri, in Parlament, ca felicita Romania pentru ca a transpus toate instrumentele Schengen si pentru progresele inregistrate la controlul la frontiere. 

Presa: Presedintele bulgar Rosen Plevneliev da vina pe Romania pentru ESECUL aderarii la Schengen
Presa: Presedintele bulgar Rosen Plevneliev da vina pe Romania pentru ESECUL aderarii la Schengen

Presedintele bulgar Rosen Plevneliev a dat vina pe Romania pentru esecul aderarii la Spatiul Schengen, citand viitorul raport privind Mecanismul de Cooperare si Verificare (MCV), relateaza site-ul Novinite.com.

MAI: Comisarul european Malmstrom a confirmat indeplinirea criteriilor de aderare la Schengen
MAI: Comisarul european Malmstrom a confirmat indeplinirea criteriilor de aderare la Schengen

Comisarul european pentru afaceri interne, Cecilia Malmstrom, a confirmat indeplinirea, de catre Romania si Bulgaria, a tuturor criteriilor de aderare la Schengen.

Recomandări
România, dată în judecată la Viena. Olandezii de la Damen cer rezilierea contractului pentru șantierul naval din Mangalia
România, dată în judecată la Viena. Olandezii de la Damen cer rezilierea contractului pentru șantierul naval din Mangalia

Damen a dat România în judecată la Curtea Internaţională de Arbitraj de la Viena, cerând rezilierea acordului de asociere încheiat în 2018, prin care statul român a devenit acţionar majoritar (51%) al companiei Damen Shipyards Mangalia SA.

Senatul SUA a aprobat mult așteptatul ajutor pentru Ucraina. Va primi un uriaş pachet de asistenţă militară şi economică
Senatul SUA a aprobat mult așteptatul ajutor pentru Ucraina. Va primi un uriaş pachet de asistenţă militară şi economică

Statele Unite au adoptat marţi un uriaş pachet de asistenţă militară şi economică pentru Ucraina, rezultatul lunilor de negocieri extrem de tensionate şi laborioase din Congres.

Un nou val de praf saharian a ajuns în România. Un strat de nisip fin s-a așezat pe mașini
Un nou val de praf saharian a ajuns în România. Un strat de nisip fin s-a așezat pe mașini

Un nou val de praf saharian a ajuns în România. Încă din zorii zilei de miercuri, un strat de nisip fin s-a așezat pe mașini, după ce cu o noapte înainte a plouat.