Parlamentul a aprobat eliminarea pensiilor speciale ale senatorilor și deputaților. UDMR nu a votat
Plenul reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului a decis, miercuri, eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor.
UPDATE ora 17.00: Plenul Parlamentului a adoptat, miercuri, abrogarea pensiilor speciale ale senatorilor şi deputaţilor.
S-au înregistrat 357 de voturi pentru. 30 de parlamentari UDMR nu au votat.
Parlamentarii au adoptat, cu amendamente, proiectul iniţiat de PSD şi au respins proiectele USR PLUS şi PNL pe aceeaşi temă.
Potrivit textului adoptat, "articolele 49 şi 50 din Legea statutului deputaţilor şi senatorilor se abrogă".
"De la intrarea în vigoare a prezentei legi, încetează plata indemnizaţiilor pentru limită de vârstă acordate în baza prevederilor art. 49 din Legea statutului deputaţilor şi senatorilor", potrivit textului adoptat, propus de USR PLUS.
De asemenea, legea se renumerotează şi va fi republicată în Monitorul Oficial, prevede un alt amendament al PNL.
---
Comisia de statut a Camerei Deputaților și Senatului a adoptat miercuri un raport de admitere cu amendamente la proiectul de lege inițiat de PSD, privind eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor.
Prevederi din celelalte proiecte legislative privind eliminarea pensiilor special ale parlamentarilor, care au fost depuse de USR-PLUS și PNL, au fost preluate ca amendamente la proiectul PSD.
"Am convenit, ca urmare a unei propuneri formulate de liderul de grup al PSD, Alfred Simonis, dar şi cu sprijinul majorităţii grupurilor parlamentare, să formulăm o propunere de completare a ordinii de zi pentru şedinţa comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului de astăzi, (..) cu adoptarea proiectului de lege de modificare a Statutului deputaţilor şi senatorilor. Vă explic că sunt trei propuneri legi, iniţiate de trei grupuri parlamentare, proiecte lege prin care se modifică Legea statutului şi deputaţilor şi senatorilor, în sensul abrogării a două articole care instituie dreptul la pensie specială", a afirmat Orban, potrivit Agerpres.
El a spus că la primul punct al ordinii de zi va fi constituită Comisia de statut, care va analiza cele trei proiecte de eliminare a pensiilor speciale ale parlamentarilor, şi propune ca, după constituire, această comisie să lucreze în paralel cu plenul. După întocmirea raportului comisiilor la cele trei proiecte, urmează ca acesta să fie dezbătut şi votat de plen.
Deputatul AUR George Simion a propus ca plenul să aibă o pauză pentru ca parlamentarii să poată consulta proiectele de eliminare a pensiilor speciale, dar propunerea a fost respinsă de plen.
Sursa: Agerpres
Etichete: pensii speciale, camera deputatilor, senat,
Dată publicare:
17-02-2021 15:51