Efectele OUG: USR acuză modificare cu dedicație pentru procurorul dosarului Tel Drum. Reacția lui Dragnea

Ultimul update: Joi 18 Octombrie 2018 09:29
Data publicarii: Joi 18 Octombrie 2018 07:52
Categorie: Politic

Dosare importante ar putea fi suspendate şi o treime dintre procurorii DNA ar trebui să plece din funcţii de joi. Acestea ar fi consecinţele ordonanţei care modifică legile justiției, atrag atenţia reprezentanţii opoziţiei.

 Actul stabilește criterii noi de angajare a procurorilor de la DIICOT, DNA și Parchetul General. Reuniți de urgență, membrii Consiliului Superior al Magistraturii au anunțat „că nu pleacă nimeni" și au spus că, în interpretarea lor, textul nu se poate aplica retroactiv.

De două zile, posibilele efecte ale ordonanţei care modifică legile justiţiei agită apele intre magistraţi şi politicieni. Textul prevede la articolul şapte ca procurorii din Parchetul General, DNA și DIICOT pot rămâne în funcţie numai dacă au 10 ani vechime.

Dacă s-ar aplica retroactiv, aproape o treime din procurori ar trebui să se retragă, iar dosare importante ar fi afectate - au avertizat magistraţii. Aceste prevederi nu se pot aplica decât pentru viitor, au recomandat însă reprezentanţii CSM într-o şedinţă extraordinară.

Codruţ Olaru, vicepreşedinte al CSM: "Nu pleacă nimeni, după interpretarea noastră, având în vedere dispoziţiile legii care prevăd, în viziunea noastră, condiţionalitatea de vechime. Nu discutăm de caracter retroactiv"

La discuţiile de la CSM a fost şi ministrul Justiţiei. Tudorel Toader a venit apoi direct la parlament, în biroul lui Liviu Dragnea. Nu a vrut să precizeze clar dacă legea are sau nu efecte şi pentru magistraţii aflaţi deja în funcţii.

Tudorel Toader, ministrul Justiţiei: "Sunt interpretări diferite ca la orice act normativ. Se datorează unor abordări diferite. Nu sunt eu adevărul deţinătorul adevărului."

PNL şi USR acuză că DNA devine o instituţie la discreţia ministrului justiţiei şi poate chiar nefuncţională din moment ce mulţi procurori ar trebui să se retragă. Reprezentanţii opoziţiei i-au scris Avocatului Poporului şi i-au cerut să sesizeze Curtea Constituţională.

Doar Victor Ciorbea poate opri efectele unei ordonanţe de urgenţă. Însă, acesta se afla de joi într-un concediu de odihnă în Statele Unite, planificat cu mult timp în urmă.

Opoziţia a acuzat şi că modificările sunt făcute cu dedicaţie pentru şeful PSD. Asta din cauză că procuroarea Alexandra Lancranjan, care instrumentează la DNA dosarul Tel Drum, are vechime de doar 8 ani şi ar trebui să predea dosarul.

Liviu Dragnea: "E o manipulare... şi dacă pleacă ce se întâmplă, dosarul se aruncă în aer sau cum? Nu cred că pleacă. Deci nu mă interesează."

După toate aceste discuţii, comisia europeană a avertizat din nou autorităţile de la Bucureşti că urmăreşte schimbările din justiţie: "Urmărim cu preocupare cele mai recente evoluţii şi vom analiza îndeaproape modificările. După cum am spus deja de multe ori, existenţa unui sistem judiciar independent şi profesionist are o importanţă foarte mare".

 Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

VIDEO PROTVPLUS.RO
Gabriela Firea
Reacția Gabrielei Firea, întrebată dacă se teme de excluderea din PSD
Firea îl acuză pe Dragnea de „abuz de putere”. „Să aibă bărbăția să recunoască”. VIDEO
Dragnea sugerează că s-ar putea întâmpla orice în cazul imunității lui Tăriceanu
Dragnea, reacție despre demisia ”foarte ciudată” a lui Negrescu: ”Altă întrebare!”
Lege pentru pedepsirea celor care nu respectă sancţiunea prestării de muncă în folosul comunităţii
Tăriceanu: Bănuiesc că, în momentul de faţă, suntem ascultaţi cu asiduitate eu, familia
Klaus Iohannis
Iohannis afirmă că are ”o mare îngrijorare”: ”Nu suntem pregătiți pentru așa ceva”
După incidentul grav din Brăila, Victor Ponta anunță că inițiază un proiect de lege
PNL propune înfiinţarea unei comisii parlamentare de anchetă în scandalul Rise Project
Dragnea, despre afirmaţiile lui Iohannis privind demisia Guvernului: Fiecare cu obsesiile lui
Liberalii propun ca angajații din privat să primească al 13-lea și al 14-lea salariu
MAE anunță că o parte din atribuțiile ministrului Negrescu vor fi preluate de altcineva