Efectele crizei politice: Sute de mii de cadre medicale, profesori și pensionari riscă să nu își primească banii timp
Dacă politicienii nu se înțeleg, sute de mii de medici, asistenți, profesori și chiar pensionari sunt în pericol să nu-și primească banii la timp, până de sărbători.
Ministere precum Sănătatea și Educația au anunțat că nu mai au bani de salarii pentru decembrie. Fără un guvern stabil, nu poate fi făcută o rectificare bugetară, iar situația trebuie rezolvată până la finalul lunii. "Nu vor fi probleme", spune însă optimist premierul interimar Florin Cîțu.
Angajații de la unitățile de primiri urgențe, cei de la serviciile de ambulanță sau medicii rezidenți sunt în pericol să rămână fară bani, explică Ministerul Sănătății.
„Avem 74.000 de angajaţi în sistemul bugetar de sănătate care trebuie să primescă salariul pentru luna decembrie, care înseamnă salariul pentru munca desfăşurată în noiembrie. Nu avem asigurată această sumă. Se lucrează la mai multe ipoteze", a spus ministrul interimar al Sănătății, Cseke Atilla.
Și Ministerul Educației are nevoie de bani, mai ales după ce în toamnă a preluat creșele.
Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației: „Este vorba de o sumă de 160 de milioane de lei necesară pentru cheltuieli salariale, mai exact contribuții pentru ultima lună din acest an, la care se adaugă o sumă de 112 milioane de lei pe care am solicitat-o Ministerului de Finanțe pentru completarea sumelor necesare plății burselor elevilor”.
Ministerul Muncii cere 2,8 miliarde de lei, în regim de urgență, bani pentru drepturi de handicap, indemnizații pentru creșterea copilului, pensii, cheltuieli de personal și chiar ajutoarele pentru facturile la energie și gaze.
Premierul interimar este optimist.
Reporter: Este cazul ca în luna decembrie românii să își facă probleme?
Florin Cîțu: Nu, nu este cazul, nu o să fie ca în 2018 când s-au plătit pensiile în primele zile din ianuarie. Nu cred că vor exista probleme cu plata salariilor.
Dacă reactificarea bugetară nu va fi făcută în curând, Executivul a cerut ministerelor să pună în fondul de rezervă al Guvernului toți banii necheltuiți. De acolo ar putea fi plătite salariile în decembrie.
Banii nu pot fi mutați teoretic din alte capitole bugetare, acolo unde e nevoie, decât prin ordonanță de urgență, care nu e posibilă până când nu este format Guvernul. O altă variantă ar fi, și nu s-a mai făcut asta până acum, ca legea bugetului să fie actualizată în Parlament, însă procedura ar dura prea mult. Există și o soluție de avarie, o donație, cum s-a mai întâmplat, din bugetele ministerelor care mai au bani către fondul de rezervă. Problema ar trebui rezolvată până la 1 decembrie pentru ca toate plățile să fie făcute la timp.
Mihai Roman, profesor de macroeconomie ASE: „Se pare că de 30 de ani este o practică uzuală la toate guvernele României să nu prevadă în mod corect banii, în special pentru fondul de salarii aferent ministerelor pe care le are în subordine. Aceasta probabil pentru un mai bun control pentru că altfel în acest mod primul ministru va putea să controleze activitatea fiecărui minister prin faptul că îi amenință că poate să le mai taie din alocație”.
Situația ar putea fi deblocată la săptămână viitoare, daca va fi format un nou Guvern, așa cum au anunțat liderii politici.
Sursa: Pro TV
Etichete: pensie, profesori, guvern, buget, salarii medici,
Dată publicare:
18-11-2021 18:29