DW: Ungurii și moldovenii au salvat democrația din România. ”Nu au înghițit prostiile politice”

Nicusor Dan
Getty

Fără voturile etnicilor maghiari din Transilvania și ale moldovenilor cu dublă cetățenie moldo-română de peste Prut, Nicușor Dan s-ar putea să nu fi fost ales președinte al României – un rezultat important atât pentru România, cât și pentru Europa.

Săptămâna trecută, cu puțin înainte de miezul nopții de duminică, o știre importantă s-a răspândit rapid în întreaga lume: candidatul extremst de dreapta George Simion a fost învins, democrația în România este în siguranță, iar primarul liberal și proeuropean al Bucureștiului, Nicușor Dan, va fi următorul președinte al României, se arată într-o analiză Deutsche Welle.

A urmat o altă știre importantă, care a surprins mulți observatori români, dar nu a fost la fel de răspândită la nivel internațional: etnicii maghiari și cetățenii moldoveni ai României, care dețin și pașapoarte românești, au votat în număr record pentru Nicușor Dan, aducând o contribuție decisivă la victoria sa.

Estimările conservatoare spun că peste 500.000 — poate chiar peste 700.000 — dintre acești alegători au votat pentru Dan, ceea ce ar reprezenta o mare parte din avantajul de 830.000 de voturi față de adversarul său. Pe scurt, fără voturile acestor două grupări, Nicușor Dan ar fi putut pierde alegerile.

De ce contează voturile maghiare și moldovenești?

Citește și
vot unguri
Etnicii maghiari din România au votat de la primele ore, înainte de biserică. „Toate voturile contează. E democrație”

Etnici maghiari în România? Moldoveni cu dublă cetatenie? Pentru cei care nu cunosc bine România, aceasta ar putea suna ca o problemă de nișă care trebuie discutată doar de către iubitorii de istorie.

Acest lucru explică probabil de ce a primit puțină atenție internațională în seara alegerilor. Cert este, însă, că ambele grupuri joacă un rol important nu doar în politica internă din România, ci și, prin extensie, în Europa.

Premierul maghiar a susținut candidatul anti-maghiar

Maghiarii sunt o minoritate națională în România de la dizolvarea Imperiului Austro-Ungar după Primul Război Mondial, când Transilvania și alte regiuni au devenit parte a României.

În prezent, în România există aproximativ un milion de etnici maghiari, ceea ce reprezintă aproximativ 5,5% din populația totală. Majoritatea acestor români de etnie maghiară îl susțin pe Viktor Orban, premierul autocrat al Ungariei vecine.

Cu doar o săptămână înainte de turul doi al alegerilor prezidențiale din România, Orban și-a oferit sprijinul candidatului de dreapta George Simion, chiar dacă Simion are o atitudine în mod explicit anti-maghiară și a fost implicat în urmă cu câțiva ani în acțiuni violente care au vizat minoritatea maghiară.

Lui Orban îi place să se înfățișeze drept protectorul tuturor etnicilor maghiari din afara Ungariei. Cu toate acestea, din perspectiva sa, susținerea lui Simion în alegerile prezidențiale din România a fost logică și de o prioritate mai mare, deoarece o victorie a lui Simion ar fi întărit tabăra „suveranistă” – cu alte cuvinte, tabăra autocratică, pro-rusă, anti-UE – din Europa.

Pentru etnicii maghiari ai României însă, să urmeze direcția lui Orban și să-l susțină pe Simion nu a fost o opțiune. Ar fi însemnat să votezi pentru un politician cu atitudini anti-minoritare adânc înrădăcinate și, în cele din urmă, împotriva lor înșiși. Deci, nu au făcut-o.

Rezultat remarcabil pentru Nicușor Dan

Acest lucru a devenit clar duminică seara, când comisia electorală centrală a României, BEC, a publicat cifrele pentru fiecare județ.

Nicușor Dan a primit 53,6% din totalul voturilor, cu circa 830.000 de voturi mai mult decât George Simion. Votul pentru Dan în toate regiunile cu o populație etnică maghiară mai mare a fost masiv.

Deși nu există statistici exacte cu privire la tiparele de vot etnice, experți precum sociologul maghiar transilvănean Nandor Magyari estimează că Dan a obținut între 550.000 și 600.000 de voturi din partea minorității maghiare din România.

În acest fel, românii maghiari au votat pentru păstrarea democrației liberale și continuarea drumului euro-atlantic al României”, a declarat Magyari pentru DW.

La alegerile prezidențiale din România s-au doborât câteva recorduri fascinante. În județul românesc Harghita, unde 85% dintre locuitori sunt de etnie maghiară, un incredibil de 91% l-au votat pe Nicușor Dan, cel mai bun rezultat al său din orice județ românesc.

Ideea de reunificare nu este populară în Moldova

Mulți moldoveni dețin dublă cetățenie moldo-română și au dreptul de a vota la alegerile din România.

Acești alegători l-au votat și pe Nicușor Dan în număr record. Președintele ales a primit aproximativ 135.000 de voturi în Moldova — aproximativ 88% din toate voturile exprimate acolo.

Cea mai mare parte a ceea ce este acum Republica Moldova și regiunea românească cunoscută sub numele de Moldova au fost odată ambele parte a Principatului Moldovei.

Trei sferturi din populația Republicii Moldova sunt vorbitoare de limbă română, iar țara este denumită ocazional „al doilea stat român”.

Din cei 2,45 milioane de locuitori ai țării, 640.000 dețin dublă cetățenie moldo-română. Mulți dintre acest grup trăiesc în țările vest-europene și este probabil să fi votat în număr mare pentru Nicușor Dan și acolo.

Motivul este că adversarul lui Dan, George Simion, este în favoarea reunificării Moldovei și României și a creării unei „Românii Mari” — idee care nu este foarte populară în Moldova. Lui Simion i-a fost interzis să intre în Moldova din 2014.

Ba mai mult, Simion adoptă un ton paternalist față de moldoveni, care nu le sună bine multora dintre ei.

Viktor Orban și minoritatea maghiară din România

Uniunea Democrată a Maghiarilor din România (UDMR), partidul minorității maghiare a României, a făcut parte din aproape toate coalițiile de guvernământ din România începând cu 1996 și a jucat un rol decisiv în stimularea reconcilierii dintre cei doi inamici istorici, România și Ungaria.

Viktor Orban a instrumentalizat însă în ultimii ani etnicii maghiari din străinătate — în special pe cei din România — în propriile sale scopuri electorale. Peste 90% dintre cei cu dublă cetățenie româno-maghiară au votat pentru el și pentru partidul său Fidesz la ultimele alegeri.

Într-adevăr, până săptămâna trecută, UDMR aproape că degenerase într-o ramură a partidului lui Orban.

Apoi a venit o schimbare majoră: UDMR și președintele său, Hunor Kelemen, și conducerea Bisericilor Maghiare din România s-au opus fără echivoc recomandării lui Viktor Orban de a vota pentru George Simion.

Orban a făcut o greșeală”, a declarat pentru DW avocatul transilvan-ungar și fost politician UDMR Peter Eckstein-Kovacs. „El credea că ungurii din Transilvania vor înghiți orice – chiar și prostiile lui politice internaționale – dar s-a înșelat”.

Cu toate acestea, Eckstein-Kovacs nu vede o ruptură între UDMR și Fidesz. „Este o fisură în relație, nu o ruptură”.

Sociologul Nandor Magyari mai crede că „în general, maghiarii din România vor continua să fie mari susținători ai lui Orban”.

Legăturile România-Moldova

Republica Moldova este, după Ucraina, țara cea mai afectată de agresiunea rusă. Regiunea moldovenească Transnistria este guvernată de un regim separatist, pro-Moscova. În plus, Rusia folosește de zeci de ani sursele de energie ca mijloc de a exercita presiuni asupra Moldovei.

În interesul propriei securități și din alte motive, România ajută de multă vreme Moldova vecină să își slăbească legăturile economice cu Rusia și să contracareze influența rusă acolo. Uneori, însă, suportul este lent.

Spre deosebire de predecesorul său Klaus Iohannis, președintele ales Nicușor Dan este interesat de Republica Moldova și de bunăstarea acesteia.

În discursul său de victorie, Dan a mulțumit în mod expres celor din Moldova care l-au votat. Deși a uitat să menționeze etnicii maghiari la acea vreme, a făcut-o într-un interviu de televiziune și printr-un apel telefonic cu liderul UDMR a doua zi.

Articol recomandat de sport.ro
Imagini de colecție de la nunta lui Florinel Coman! Cine îi este naș și cum s-a "gătit" superba mireasă
Imagini de colecție de la nunta lui Florinel Coman! Cine îi este naș și cum s-a "gătit" superba mireasă
Citește și...
Reacția R. Moldova la acuzațiile lui Simion: Numărul mare de oameni care au ieşit la vot arată cât de mult le pasă de România
Reacția R. Moldova la acuzațiile lui Simion: Numărul mare de oameni care au ieşit la vot arată cât de mult le pasă de România

Guvernul Republicii Moldova a reacţionat, marţi seară, după acuzaţiile lansate de liderul AUR, George Simion, privind alocarea a 100 de milioane de euro în această ţară pentru turism electoral.

Etnicii maghiari din România au votat de la primele ore, înainte de biserică. „Toate voturile contează. E democrație”
Etnicii maghiari din România au votat de la primele ore, înainte de biserică. „Toate voturile contează. E democrație”

În comunitățile în care trăiesc în special etnici maghiari, mulți s-au grăbit să voteze înainte să meargă la biserică.

Prezență-record la urne în Republica Moldova. Românii de peste Prut, printre cei mai activi votanți din diaspora
Prezență-record la urne în Republica Moldova. Românii de peste Prut, printre cei mai activi votanți din diaspora

În fața Consulatului General al României la Chișinău a fost un flux dinamic de moldoveni care au cetățenie română veniți să-și exercite votul în cea de a doua zi de vot în afara României.  

AFP: Liderul opoziției ungare, în marș spre România, în semn de protest după ce Orban a spus că îl susține pe Simion
AFP: Liderul opoziției ungare, în marș spre România, în semn de protest după ce Orban a spus că îl susține pe Simion

Liderul opoziţiei ungare a început miercuri un marş către România în semn de protest împotriva apropierii afişate de Viktor Orban faţă de naţionalistul român George Simion, acuzat de a fi o ameninţare pentru numeroşii maghiari din România, comentează AFP.

CTP: „Românii românoși votează într-un glas cu Budapesta, românii maghiari votează cu Bucureștiul!”
CTP: „Românii românoși votează într-un glas cu Budapesta, românii maghiari votează cu Bucureștiul!”

Cristian Tudor Popescu a comentat pe social media susținerea UDMR pentru Nicușor Dan la alegerile din București, subliniind paradoxul în care „românii românoși” votează conform intereselor Budapestei, iar „românii maghiari” sprijină capitala României.

Recomandări
Cum se negociază „salvarea bugetului” la Cotroceni: PSD și USR se ceartă iar UDMR „le trimite” la terapie
Cum se negociază „salvarea bugetului” la Cotroceni: PSD și USR se ceartă iar UDMR „le trimite” la terapie

Consultările pentru formarea Guvernului dintre liderii partidelor și președintele Nicușor Dan au continuat joi la Palatul Cotroceni. Nu au avansat din cauza unor tensiuni între PSD și USR.

ANIMAȚIE. Cum s-a prăbușit avionul cu 242 de pasageri. Ce spune un fost pilot român care a zburat cu acest tip de aeronavă
ANIMAȚIE. Cum s-a prăbușit avionul cu 242 de pasageri. Ce spune un fost pilot român care a zburat cu acest tip de aeronavă

O catastrofă aeriană cumplită s-a produs în India. Un avion Boeing 787 Dreamliner - cu 242 de oameni la bord, cu destinația Londra, s-a prăbușit la scurt timp după decolare.

Donald Trump anunță un posibil atac împotriva instalațiilor nucleare iraniene. „Nu vreau să spun iminent
Donald Trump anunță un posibil atac împotriva instalațiilor nucleare iraniene. „Nu vreau să spun iminent"

Un atac israelian asupra instalațiilor nucleare de suprafață ale Iranului „ar putea foarte bine să aibă loc" în curând, a declarat joi președintele Trump reporterilor de la Casa Albă.