După USR, și PNL vrea impozitarea ”pensiilor nesimțite”: ”Ducem banii în lupta anti-COVID”

Dată publicare: 01-04-2020 12:08
Dată actualizare: 01-04-2020 12:19


Florin Roman, Ludovic Orban

Liderii deputaţilor şi senatorilor PNL, Florin Roman şi Daniel Fenechiu, au depus, miercuri, amendamente la proiectul de lege pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 29/2020.

 

Prin aceste amendamente, liberalii propun impozitarea progresivă a pensiilor speciale de la 10% până la 95%.

Florin Roman, liderul deputaților PNL: Impozităm cu 95% pensiile nesimțile și ducem banii în lupta anti-COVID

 

"În calitate de lider de grup al PNL de la Camera Deputaţilor, alături de liderul senatorilor liberali, Daniel Fenechiu, am depus azi un amendament la OUG 29/2020, prin care solicităm impozitarea progresivă a pensiilor speciale de la 10% şi până la 95%. Este vremea solidarităţii şi a constrângerilor pentru toată lumea, inclusiv a celor care, beneficiind de pensii speciale, pot contribui la efortul financiar de care avem acum, atât de multă nevoie. (...) În categoria pensiilor speciale supuse impozitării progresive am introdus: parlamentarii şi funcţionarii parlamentari, magistraţii şi personalul auxiliar, inclusiv judecătorii CCR, funcţionarii Curţii de Conturi, Avocatul Poporului, personalul navigant, personalul diplomatic. Nu intră în categoria impozitării progresive poliţiştii şi militarii, beneficiari ai unor pensii militare", afirmă Roman, într-un comunicat.

Liderul deputaţilor liberali arată că economiile rezultate din impozitarea pensiilor speciale vor merge către achiziţionarea de aparatură medicală, echipamente şi materiale sanitare, dar şi pentru stimularea financiară a personalului aflat în "prima linie a războiului cu epidemia de coronavirus" - medici, asistenţi, poliţişti, armata, jandarmi, pompieri, ambulanţieri, biologi şi bio-chimişti, personal de triaj, de la IGSU sau funcţionari ai serviciilor sociale din primării, care asigură alimentele şi medicamentele necesare la domiciliu pentru vârstnici.

Roman precizează că propunerea vizează impozitarea cu 10% a pensiilor speciale între 2.001-4.000 lei, cu 60% a celor cuprinse între 4.001-7.000 lei şi cu 95% a celor care depăşesc cuantumul de 7.000 lei.

"Am optat pentru varianta impozitării progresive, motivată de starea de urgenţă, pentru a nu intra în conflict constituţional cu decizii ale CCR, care interzic eliminarea totală a acestui tip de privilegii. În plus, amendarea legii de modificare a OUG poate trece maxim într-o săptămână de Parlament, dacă există voinţă politică. Pentru că sunt convins că se va bucura de susţinerea tuturor forţelor politice responsabile!", susţine liberalul, potrivit Agerpres.

Reactia USR: Astăzi se pot impozita pensiile speciale!

 

În replică, USR a transmis un comunicat în care afirmă că, după ce, marți, USR a depus un proiect de lege pentru impozitarea cu 90% a pensiilor speciale, PNL a anunțat că va susține un amendament cu același scop, ”dar a ratat să includă printre beneficiarii de pensii speciale care să fie impozitate primarii, președintele și cei care lucrează în servicii secrete”.

”Sperăm că este doar o eroare, fără intenție” - mai spun cei de la Uniunea Salvați România.

Tot ei mai subliniază faptul că și social-democrații au un astfel de proiect de lege, care, însă, este ținut la sertar.

”Și PSD se laudă că va depune un proiect nou de impozitare, deși există unul în Parlament și l-au ținut la sertar. Iar UDMR a anunțat, de asemenea, că susține impozitarea cu 90% a pensiilor speciale. Dacă există consens între toate partidele pentru acest proiect, se pot organiza de urgență în sistem online ședințe de comisii și plen pentru a vota. Ar fi o dovadă de responsabilitate din partea tuturor parlamentarilor într-o situație de criză. Cea mai rapidă soluție rămâne însă o ordonanță de urgență pe care Guvernul PNL o poate da chiar astăzi.” - mai spun cei de la USR.

 

 

 

Sursa: Pro TV, Agerpres


VIDEO PROTVPLUS.RO