Deutsche Welle: "Romania a luat-o razna"
Deutsche Welle este de parere ca Romania este asediata de o lupta politica marcata de certuri nesfarsite, intr-o confruntare politica extrem de incinsa. Miza este mare, iar Curtea Constitutionala a acestei tari balcanice a cerut ajutorul Uniunii Europene.
Guvernul premierului Victor Ponta incearca de mai multe saptamani sa il demita pe presedintele suspendat Traian Basescu, incalcand legi si decizii ale CC, apreciaza postul de radio german in editia in limba engleza a site-ului sau, citand stenogramele unor convorbiri telefonice intre ministri si oficiali de rang inalt facute publice pe 10 august de catre procurorii Curtii supreme romane.
Stenogramele au aratat ca "Guvernul Ponta planuia falsificarea listelor electorale la scara larga", apreciaza DW, adaugand ca "datele falsificate aveau ca scop sa declare valid in mod retroactiv un referendum controversat de pe 29 iulie privind demiterea lui Basescu", dupa ce nu a fost atins pragul de validare de 50% al prezentei la vot.
Alegeri 2024
11:05
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
10:04
De ce relațiile României cu Ucraina și Rep. Moldova s-ar putea înrăutăți după alegeri. Semnalul de alarmă tras de Politico
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
06:56
Țările în care s-au deschis cele mai multe secții de votare la alegerile prezidențiale din 2024
La doar cateva zile dupa referendum, "in Romania era vacarm", CC urmand sa ia o decizie asupra validitatii votului privind demiterea lui Basescu, continua postul care citeaza solicitarea presedintelui Curtii Constitutionale, Augustin Zegrean, intr-o scrisoare adresata Comisiei Europene (CE) si Consiliului Europei (CoE).
Postul german mentioneaza ca seful Curtii a cerut ajutor si protectie a independentei Curtii "fata de presiunea politica exercitata de Guvernul Ponta", cat si de denuntare a unor amenintari la adresa judecatorilor CC.
Presedintele CE Jose Manuel Barroso si comisarul pentru Justitie Viviane Reding si-au exprimat sustinerea fata de CC, Comisia exprimandu-si "angajamentul de a asigura respectarea statului de drept si independentei sistemului judiciar in Romania", potrivit unei scrisori citate de Deutsche Welle, care adauga ca, intre timp, ministrul roman de Externe il acuza pe Zegrean de afectarea reputatiei tarii prin scrisoarea sa.
"Taraboiul" cu privire la CC, il citeaza DW pe Peter Eckstein-Kovacs - un fost consilier al lui Traian Basescu pe care il prezinta drept "un cunoscut avocat al drepturilor omului si lider al minoritatii etnice maghiare" - ilustreaza faptul ca "statul de drept din Romania nu este dezvoltat cu adevarat" si ca "un atac asupra catorva zone ale statului" este in curs.
"Premierul socialist Victor Ponta, care a instigat tot scandalul, a indemnat de atunci la acceptarea infrangerii in lupta cu Basescu", continua DW, apreciind ca acest lucru pare sa nu fie impartasit de catre "adeptii unei linii dure" din cadrul PSD. Citand analisti, DW apreciaza ca "Ponta detine putina putere reala in cadrul PSD", ai carui baroni locali, care controleaza economia pe plan local, "au cea mai mare influenta asupra sortii sale politice".
In finalul materialului, DW o citeaza, de asemenea, pe Laura Stefan, o avocata romanca membra a comitetului de evaluare a progresului Romaniei in domeniul statului de drept, care isi exprima convingerea ca "nu se da ascultare niciunei reguli" si ca "o mare parte din elita politica nu este interesata de valorile UE, vazand Romania mai degraba in afara UE". "Tot ceea ce am construit cu ardoare in ultimele doua decade in directia unei societati civile este distrus acum in doar cateva zile", conchide ea pentru pagina electronica a postul german de radio.
Sursa: Mediafax
Etichete: romania, criza, traian basescu, referendum, Crin Antonescu, victor ponta, Deutsche Welle,
Dată publicare:
14-08-2012 08:36