CCR a admis cererea lui Traian Basescu. Validarea sau invalidarea referendumului: pe 21 august

Curtea Constitutionala

Curtea Constitutionala a admis, marti, solicitarea formulata de presedintele suspendat, Traian Basescu, de preschimbare a termenului sedintei CC la care va fi decisa validarea sau invalidarea referendumului de demitere, pentru 21 august.

 

"Plenul Curtii Constitutionale a luat in discutie cererea de preschimbare a termenului de judecata stabilit pentru examinarea respectarii procedurii pentru organizarea si desfasurarea referendumului national din data de 29 iulie 2012 pentru demiterea Presedintelui Romaniei si confirmarea rezultatelor acestuia, cerere formulata de presedintele suspendat al Romaniei, domnul Traian Basescu", se arata intr-un comunicat al CCR.

Potrivit sursei citate, in vederea asigurarii solutionarii, cu celeritate, a cauzei cu care a fost investita Curtea Constitutionala, pentru a evita prelungirea situatiei de instabilitate politica care se rasfrange direct asupra economiei nationale, in temeiul art.3, art.14 si art.50 alin.(1) din Legea nr.47/1992 privind organizarea si functionarea Curtii Constitutionale, precum si al art.153 din Codul de procedura civila, plenul Curtii Constitutionale a dispus preschimbarea termenului de dezbateri acordat in cauza, de la data de 31 august 2012, la data de 21 august 2012.

Anterior, CC daduse ca termen data de 31 august pentru ca Guvernul sa trimita listele electorale permanente.

Citește și
Monica Macovei
Monica Macovei: Lumea trebuie sa inteleaga ca situatia este foarte grava si riscam un razboi civil
„Al treilea război mondial a început”. Valeri Zalujnîi, ambasadorul Ucrainei în Marea Britanie și fostul comandant al armatei, declarații

De asemenea, Curtea Constitutionala precizeaza ca se va pronunta cu o majoritate de doua treimi, adica sase voturi din noua, asupra valabilitatii referendumului din 29 iulie, conform Legii privind organizarea si functionarea CC.

Totodata, CC mai subliniaza, intr-un comunicat de presa, ca hotararea privind valabilitatea referendumului, care va fi luata in baza art. 47 alin.(1) din Legea nr. 47/1992, nu va fi influentata de completarea la decizia din 2 august.

Legea nr. 47/1992, privind organizarea si functionarea CC, prevede la articolul 47, alineatul 1, ca "plenul Curtii Constitutionale decide cu o majoritate de doua treimi asupra valabilitatii referendumului".

"Completarea operata de judecatorul-raportor nu influenteaza si nu poate influenta hotararea pe care Curtea Constitutionala urmeaza sa o adopte conform art. 47 alin.(1) din Legea nr. 47/1992", se mai precizeaza in comunicatul CC.

Potrivit unor surse oficiale, judecatorii CC au discutat, in sedinta de marti, si despre modul in care se poate decide invalidarea referendumului pentru demiterea presedintelui, printr-un vot al majoritatii simple a plenului celor noua judecatori sau printr-un vot de doua treimi.

CC: Completarea la hotararea din 2 august, cu acordul majoritatii judecatorilor

Completarea la hotararea Curtii Constitutionale din 2 august, prin care s-a precizat temeiul legal in baza caruia urma sa fie stabilit numarul total al alegatorilor care trebuiau sa-si exprime optiunea la referendum, a fost facuta cu acordul majoritatii judecatorilor CC, anunta Curtea.

Plenul CC, intrunit pentru a examina interpretarile diferite date de autoritati unor acte emise anterior de Curte, a constatat ca in hotararea CC nr. 3 din 2 august 2012 s-a omis a se preciza temeiul legal in baza caruia urma sa fie stabilit numarul total al alegatorilor care trebuiau sa-si exprime optiunea la referendumul din 29 iulie 2012 pentru demiterea presedintelui Romaniei, se precizeaza intr-un comunicat remis de CC.

"Judecatorul-raportor, sub indrumarea caruia s-a redactat hotararea, a procedat cu acordul majoritatii judecatorilor Curtii la completarea considerentelor acesteia, precizand ca, pentru stabilirea numarului total de cetateni romani care trebuiau sa isi exprime optiunea, «sunt aplicabile dispozitiile legale ale art.2 alin.(1) lit.c) din Legea nr. 370/2004 pentru alegerea Presedintelui Romaniei si ale art.17 din Legea nr.3/2000 privind organizarea si desfasurarea referendumului»", se mai arata in comunicat.

In acest context, Curtea a decis, cu majoritate de voturi, ca hotararea nr. 3 din 2 august 2012 a fost data in materia solutionarii contestatiilor introduse in legatura cu procedura referendumului, si nu in materia valabilitatii referendumului, asupra caruia CC urmeaza a se pronunta in baza art. 47 alin.(1) din Legea nr. 47/1992, potrivit aceluiasi comunicat. Totodata, CC a decis, tot marti, ca respectiva completare, operata de judecatorul-raportor, nu influenteaza si nu poate influenta hotararea pe care Curtea Constitutionala urmeaza sa o adopte conform art. 47 alin.(1) din Legea nr. 47/1992.

In 6 august, Curtea a transmis o erata, cerand Monitorului Oficial sa indrepte eroarea materiala aparuta in decizia pe care o luase in 2 august, respectiv completarea textului cu un paragraf care la redactare ar fi fost omis.

Cronologia evenimentelor, marti, 14 august:

ora 14.00 Curtea Constitutionala discuta, la ora transmiterii acestei stiri, despre modul in care se poate decide invalidarea referendumului pentru demiterea presedintelui, printr-un vot al majoritatii simple a plenului celor noua judecatori sau printr-un vot de doua treimi, au declarat surse oficiale citate de Mediafax.

Conform surselor citate, discutia din plenul Curtii Constitutionale priveste procedura care se aplica in cazul invalidarii referendumului, respectiv daca pentru o astfel de decizie este nevoie de o majoritate de doua treimi (adica de sase voturi din noua) sau de o majoritate simpla (cinci voturi din noua). "Legea nu prevede o majoritate in cazul invalidarii, se precizeaza doua treimi doar in cazul validarii. Or, si in Germania validarea referendumului se face cu doua treimi, insa invalidarea se decide cu majoritate simpla, adica 5 la 4 judecatori, cum e aici", au explicat sursele citate.

Conform legii de functionare si organizare a CC, "plenul Curtii Constitutionale decide cu o majoritate de doua treimi asupra valabilitatii referendumului". "Hotararea Curtii Constitutionale stabileste daca a fost respectata procedura pentru organizarea si desfasurarea referendumului si confirma rezultatele acestuia. inaintea publicarii in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, hotararea Curtii Constitutionale se prezinta Camerei Deputatilor si Senatului, intrunite in sedinta comuna", mai prevede legea.

 ora 13.30 Declaratii Victor Ponta, dupa sedinta de Guvern: "De cateva zile, a tot existat aceasta confuzie sau manipulare grosolana ca Guvernul trebuie sa puna listele electorale la dispozitia CCR. Noi de fiecare data am zis ca listele nu se afla la Guvern, se aflau la BEC si acum sunt la Parchet. Cred ca, de astazi incepand, chiar niciun om serios nu imi va mai cere sa trimit listele electorale la Curtea Constitutionala.

Oameni neseriosi au dezinformat si Comisia Europeana, si partenerii nostri internationali si ma bucur ca, si in cadrul discutiei de ieri cu Asistentul pentru Afaceri Europene de la Departamentul de Stat al SUA, am putut sa lamurim aceasta chestiune".

ora 13.20 Surse oficiale citate de Mediafax au declarat ca  Judecatorii Curtii Constitutionale ar fi convenit in sedinta de marti ca judecatorul Stefan Minea era indreptatit sa transmita rectificarea la Monitorul Oficial in privinta motivarii Curtii pe referendumul din 29 iulie.

Argumentele invocate in sedinta de plen de catre majoritatea judecatorilor au fost ca acesta era atat judecator raportor, cat si judecator de serviciu, au mai precizat sursele citate.

ora 12.45 Judecatorii CCR au intrat in pauza.

ora 12.00 Parchetul instantei supreme a transmis in 9 august Curtii Constitutionale ca poate sa puna la dispozitie listele electorale permanente si listele suplimentare cu semnaturile alegatorilor, in original, folosite la referendum, dar pana in prezent CC nu a formulat solicitari in acest sens.

"La data de 09.08.2012, Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie a transmis Curtii Constitutionale adresa prin care ne-am exprimat disponibilitatea de a-i pune la dispozitie listele electorale permanente si listele suplimentare cu semnaturile alegatorilor in original, utilizate la Referendumul national din data de 29.07.2012, astfel cum au fost ridicate, conform procedurilor derulate in cadrul dosarului cu acest obiect, aflat pe rolul Sectiei de urmarire penala si criminalistica. Pana in prezent nu au fost formulate solicitari de catre Curtea Constitutionala", se arata intr-un comunicat de presa remis marti de PICCJ.

ora 11.05 Surse oficiale citate de Mediafax au declarat ca judecatorii CCR au primit de la Parchetul instantei supreme o informare privind ancheta desfasurata in cazul listelor electorale. Conform surselor citate, la Curte nu au sosit documente de la Parchet, ci doar o informare legata de ancheta care priveste si listele electorale.

De altfel, Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie a precizat marti ca nu i-au fost solicitate documente de catre CC si ca, prin urmare, nici nu a trimis Curtii documente. Pe de alta parte, surse oficiale au relatat ca judecatorii CC discuta, in deschiderea sedintei de marti, care a inceput in urma cu putin timp, despre erata trimisa la Monitorul Oficial si despre adresele transmise Guvernului in legatura cu referendumul din 29 iulie.

Parchetul instantei supreme are toata baza de date cu cetatenii cu drept de vot la referendumul din 29 iulie, fiind ridicate copii de pe documente de la CC, AEP, Directia pentru Evidenta Persoanelor, BEC, Autoritatea Nationala pentru Cetatenie si Directia Generala de Pasapoarte.

ora 11.00 Mircea Dusa: "Sper ca luni CCRPL sa valideze rezultatele preliminare ale recensamantului din 2011"

ora 10.45 Monica Macovei: "Ponta minte. Are listele electorale, dar nu vrea sa le dea Curtii Constitutionale"

ora 10.30 Incepe sedinta CCR.

ora 10.00 Presedintele Curtii Constitutionale, Augustin Zegrean, a declarat, marti dimineata, inaintea sedintei plenului Curtii, ca rectificarea transmisa la Monitorul Oficial in cazul motivarii privind referendumul din 29 iulie a fost emisa "in conditii strict legale".

Zegrean a fost intrebat de jurnalisti in ce conditii a fost emisa erata transmisa la Monitorul Oficial si semnata de judecatorul de serviciu, in aceeasi zi in care el a fost cel care a semnat alta adresa catre Guvern. "In conditii strict legale", a raspuns Zegrean.

"Eram in concediu, judecatorul de serviciu este cel care semneaza in locul presedintelui", a mai precizat presedintele Curtii Constitutionale. Plenul a fost convocat pentru 14 august dupa ce, in 2 august, stabilise amanarea unei decizii privind referendumul pana cand Guvernul va remite listele de alegatori.

Incurcatura listelor electorale

 In 6 august, Curtea a transmis o erata, cerand Monitorului Oficial sa indrepte eroarea materiala aparuta in decizia pe care o luase in 2 august, respectiv completarea textului cu un paragraf care la redactare ar fi fost omis.

Concret, CC a invocat textele legale, potrivit carora listele electorale permanente cuprind cetatenii romani cu drept de vot care au implinit varsta de 18 ani pana in ziua alegerilor inclusiv. Acest lucru inseamna ca sunt cuprinsi in listele electorale permanente toti cetatenii romani cu drept de vot, indiferent unde isi au domiciliul in tara sau in strainatate.

Erata solicitata de conducerea CC a generat ample discutii, inclusiv in interiorul Curtii, trei judecatori declarandu-se deranjati de faptul ca nu au fost consulati.

Un judecator CCR a anuntat, luni, pentru gandul.info ca la sedinta extraordinara de marti a Curtii Constitutionale ar putea fi luata in discutie validarea/invalidarea referendumului, dar ca acest aspect va fi decis in cadrul sedintei. Altfel spus, CCR ar putea scurta perioada pe care si-a fixat-o pentru pronuntarea unui verdict in privinta reintoarcerii lui Traian Basescu la Cotroceni. Judecatorul CCR nu a dorit sa fie citat.

Ponta a scris Curtii Constitutionale ca a primit doua adrese cu cereri diferite

 Premierul Ponta a transmis Curtii Constitutionale luni seara o scrisoare in care arata ca Guvernul a primit din partea acestei institutii doua adrese care contin solicitari diferite, explica faptul ca listele electorale permanente nu se afla la Executiv, dar ca Guvernul va comunica in termen datele cerute.

"Prin adresa dumneavoastra nr.5305 din data de 03 .08.1201 ati solicitat Guvemului "sa dispuna masurile necesare pentru actualizarea listelor electorale permanente la data de 29 iulie 2012 si sa transmita Curtii Constitutionale numarul persoanelor inscrise in listele electoralepermanente. Ulterior, ati revenit cu adresa nr.5306 din 06.08.2012 motivata pe interpretarile diferite aparute in mass-media si ne aduceti 1a cunostinta faptul ca "prin adresa nr.5305 din 3 august 2012, Plenul Curtii Constitutionale a solicitat Guvernului listele electorale permanente , actualizate conform dispozitiilor art.17 alin. (2) din I.egea nr.3/2000 privind organizarea si desfasurarea referendumului, liste in baza carora s-a desfasurat referendumul din 29 iulie 2012. Simpla lecturare a celor doua adrese releva faptul ca cele doua texte contin solicitari diferite", scrie premierul.

 Astfel, arata premierul, urmare adresei nr.5305, Guvernul trebuie sa dispuna masuri pentru actualizarea listelor electorate perrnanente si sa transrnita numarul persoanelor ce trebuiau inscrise in acestea la data de 29 iulie 2012, pentru a se putea stabili de CC daca referendumul este valabil an conformitate cu dispozitiile art.5 alin.(2) din Legea nr.3/2000, dar si ca in cea de-a doua adresa textu1 prin care se sustine ca sunt aduse clarificari se refera la liste in baza carora s-a desfasurat referendumul.

"Ori, listele in baza carora s-a desfasurat referendumul din 29 iulie 2012, in conformitate cu dispoziiiile legale, sunt depuse centralizat la Biroul Electoral Central, care ulterior le transmite Autoritatii Electorale Permanente, in vederea depistarii eventualelor voturi multiple. in acest caz, precizarea din adresa nr.5306 este menita sa creeze o confuzie din cauza faptului ca obiectul solicitarii dumneavastra, adica listele electorale permanente, nu se afla in posesia Guvernului sau a unei institutii din subordinea sa", apreciaza Ponta.

Premierul mai informeaza ca in sedinta Guvemului din data de 7 august 2012 a fost aprobat Memorandumul: privind masurile necesare pentru actualizarea listelor electorale permanente la data de 29 iulie 2012 si transmiterea catre CC a numarului persoanelor inscrise in listele electorale permanente, pentru a se putea stabili daca referendumul este valabil in conformitate cu dispozitiile art. 5 alin. (2) din Legea nr. 3/2000.

Articol recomandat de sport.ro
Tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2026, simulată! Cu cine a picat România în grupa de 5
Tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2026, simulată! Cu cine a picat România în grupa de 5
Citește și...
Victor Ponta: Guvernul a primit din partea CC doua adrese cu doua solicitari diferite
Victor Ponta: Guvernul a primit din partea CC doua adrese cu doua solicitari diferite

Premierul Ponta a transmis Curtii Constitutionale luni seara o scrisoare in care arata ca Guvernul a primit din partea acestei institutii doua adrese care contin solicitari diferite.

Monica Macovei: Lumea trebuie sa inteleaga ca situatia este foarte grava si riscam un razboi civil
Monica Macovei: Lumea trebuie sa inteleaga ca situatia este foarte grava si riscam un razboi civil

Eurodeputatul PDL, Monica Macovei, a declarat duminica seara, potrivit gandul.info, ca situatia politica din Romania este foarte grava si exista riscul degenerarii intr-un razboi civil.

Raspunsul lui Ponta pentru Barroso: Comisia Europeana nu are informatii complete privind situatia CC
Raspunsul lui Ponta pentru Barroso: Comisia Europeana nu are informatii complete privind situatia CC

Guvernul ii raspunde presedintelui Comisiei Europene (CE) si isi reafirma angajamentul de a da curs intocmai si la timp tuturor cererilor Curtii Constitutionale si partenerilor europeni.

Recomandări
Deși NU președintele decide asupra salariilor, pensiilor, taxelor, candidații fac promisiuni mărețe. Ce spun economiștii
Deși NU președintele decide asupra salariilor, pensiilor, taxelor, candidații fac promisiuni mărețe. Ce spun economiștii

În vreme ce la nivel european se vorbește tot mai des despre mari dificultăți pentru economie, iar recesiunea este o realitate pentru Franța și Germania, candidații la Cotroceni promit venituri mai mari, cel puțin pentru o parte din populație, dar și redu

Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi

Mai sunt doar trei zile până la primul tur al alegerilor prezidențiale, iar ultimul sondaj arată noi evoluții în lupta pentru turul al doilea: George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi.

Marcel Ciolacu spune că va arăta actele pentru zborul privat când va dori: „Nimeni nu mi-a plătit nimic”
Marcel Ciolacu spune că va arăta actele pentru zborul privat când va dori: „Nimeni nu mi-a plătit nimic”

Marcel Ciolacu spune că va prezenta actele pentru a dovedi că și-a plătit zborul cu un avion privat la Nisa, însă va face acest lucru atunci când va dori el.