Iohannis: „Sunt adeptul anticipatelor, dar trebuie să fim realiști.” De ce sunt ”aproape imposibil de realizat”

iohannis pnl brasov
Pro TV

Președintele Klaus Iohannis a susținut un discurs la Brașov, la Adunarea regională a organizaţiilor PNL regiunea Centru organizată la Braşov.

Președintele Klaus Iohannis a declarat vineri, la întâlnirea PNL din Brașov, că PSD rămâne un adversar de temut. Președintele a mai spus că vrea alegeri anticipate dar că, pentru ca acest lucru să fie posibil, trebuie să pice două propuneri consecutive de premier. Iohannis a mai dat asigurări că nu vor exista tăieri de pensii și de salarii.

Sinteza declarațiilor făcute de Iohannis:

- „Ardeleanul se mișca mai greu, dar și când începe... Bună seara, dragii mei ardeleni liberali! Ca să încep așa cum am început și în altă parte, azi trebuie să spun: Nu numai astăzi sunt un ardelean”

- „Cred că ușor-ușor mă credeți, vom câștiga împreună! Am început în acest an foarte bine și am continuat mai bine. Am început cu europarlamentare și referendum și contrar multor așteptări, s-a întâmplat ce am crezut: voi ați câștigat alegerile europarlamentare și împreună am câștigat la referendum ”

Citește și
Iohannis, consultări cu partidele pe tema justiţiei. discuţiile cu PNL
Consultări la Cotroceni. Cu ce propuneri de premier au venit partidele la Klaus Iohannis
Pedeapsa primită de doctorița din Suceava judecată pentru că a luat mită de la 280 de pacienți bolnavi de cancer în 20 de zile

- „Alaltăieri, am avut o întâlnire foarte frumoasă cu colegii voștri din București și Ilfov. Le-am spus, venind vorba de schimbare: schimbarea începe mâine. Și a început. Fiindcă împreună, în echipă, strânși în jurul PNL, s-a produs o nouă minune: moțiunea de cenzură a trecut prin Parlament. Foarte mulți dintre voi, în frunte cu Ludovic, ați muncit pentru acest rezolvat, ați reușit să convingeți întreaga opoziție din Parlamentul României și împreună ați reușit. Felicitări”.

- „Astăzi, am invitat partidele parlamentare la consultări. Evident, primii ați fost voi, pentru că sunteți acum, cu voia românilor, cel mai important partid politic din România. Primul lucru pe care mi l-a spus Ludovic: Domnule președinte, PNL e pregătit să preia guvernarea”.

- „E și normal. Sunteți partidul cel mai votat și de la voi așteaptă românii soluțiile. Pentru România modernă, europeană, dezvoltată, sigură, care își respectă cetățenii. De la voi și de la mine, așteaptă România normală”

- „Au venit și celelalte partide din opoziție la consultări. Împreună cu ei ați reușit să treceți moțiunea. Au spus toți că sunt dispuși să susțină un guvern liberal sau un guvern în jurul PNL. M-am bucurat când am observat un consens între partidele de opoziție. E o mare realizare și se datorează conducerii PNL, parlamentarilor și tuturor celor implicați în negociere. Ați reușit ceva senzațional, încă niciodată în România, șase formațiuni politice nu au reușit să facă împreună un lucru bun pentru români. Voi ați condus și veți conduce și în continuare”

- „Unii au chiulit. Pesediștii au chiulit. Nu au avut niciun motiv să nu vină, dar au preferat să stea de-o parte. Ce ne trebuie mai multă dovadă că PSD, una la mână, nu a înțeles nimic din moțiune și doi la mână, PSD-ul a rămas în contrasens cu românii și cu România”.

 - „Din foarte multe motive, avem nevoie să instalăm urgent un guvern liberal. E obligatoriu să ne mișcăm foarte, foarte repede, fiindcă orice zi în care guvernul derutat, eșuat, demis, pesedist, rămâne și doar interimar, e o zi pierdută pentru România și pentru români.”

- „Există analiști, părerologi, care au tot povestit că Iohannis se bazează în campanie pe PSD și că nu va face nimic ca să treacă moțiunea, să instaleze un nou Guvern, pentru că vrea să intre în campanie împotriva PSD-ului. Două lucruri: Iohannis a făcut și va face și Iohannis va intra în campanie împotriva PSD-ului.”

- „Să nu faceți greșeala și să considerați că problemele sunt rezolvate și ne culcăm. Ar fi cea mai mare greșeală, din două motive: primul- PSD rămâne un adversar puternic cu care trebuie să ne luptăm în numele românilor de bună credință. PSD-ul e puternic înșurubat în instituțiile statului, consilii județene, primării, consilii locale, nu subapreciați acest adversar, ar fi cea mai mare greșeală. Al doilea motiv- românii așteaptă de la noi soluții, pentru o guvernare eficientă, o guvernare care să vină pentru România și pentru români. Asta trebuie să livrați voi, împreună cu mine. Să vă spun ceva: așa vom face”

- „Mai e o temă în spațiul public, pe care vreau să o discut un pic, pentru că e importantă. Noi am câștigat europarlamentarele, am câștigat moțiunea, ne pregătim serios pentru prezidențiale, e nevoie să ne pregătim serios și penmtru locale și parlamentare. Parlamentare care pot avea loc mai devreme, sau la termen”

- „Personal, sunt adeptul alegerilor anticipate, dar trebuie să fim foarte realiști, să nu trezim nișite așteptări care nu pot fi satisfăcute.”

- „Constituția României nu favorizează alegerile anticipate, e făcută în așa fel încât sunt aproape imposibil de realizat. Este un fapt. În Constituție se prevede clar: ca să poată președintele dizolva Parlamentul, e nevoie să pice două propuneri succesive de Guvern în Parlament. E nevoie de o mare voință și claritate, într-o majoritate solidă din Parlament, pentru a putea discuta un astfel de demers. Acum nu e posibil să facem anticipate imediat. Vă explic de ce: dacă acum am încerca un astfel de demers, acest guvern eșuat, derutat, demis, Dăncilă, ar rămâne la butoanele Guvernului până în primăvară. Asta ar fi o adevărată catastrofă națională, s-ar crea un haos de nedescris, ar face praf toți banii, ar face praf toate sistemele. Așa ceva este pur și simplu exclus. Soluția, dragii mei, există: instalarea rapidă a unui Guvern, în următoarele săptămâni. Un Guvern PNL sau în jurul PNL-ului ”.

 - „PSD-ul folosește minciuna. Din cauza PSD-ului, România nu s-a dezvoltat mai mult și iată, nici nu au plecat de la guvernare și au început intoxicările, deja ieri în Parlament, de la tribună, s-a lansat prima sperietoare mincinoasă marca PSD. D aceea, dragii mei, vă spun vouă și tuturor românilor: Nu vor exista tăieri de salarii și pensii. Nu vor exista, fiindcă noi, liberalii și cu mine, nu dorim să inhibăm România, noi dorim să dezvoltăm România, pentru români, nu ca PSD-ul, împotriva românilor.”

- „Pentru toate acestea, vă întreb: sunteți pregătiți să câștigăm? Atunci, dragii mei, la treabă!”

 

 

 

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
Citește și...
Klaus Iohannis, despre concluziile consultărilor:
Klaus Iohannis, despre concluziile consultărilor: "Voi desemna premier luni sau marţi"

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat vineri, la Palatul Cotroceni, că este nevoie de un guvern de tranziţie, adăugând că preferă unul politic, context în care se conturează posiblitatea constituirii unui cabinet în jurul PNL.

Consultări la Cotroceni. Cu ce propuneri de premier au venit partidele la Klaus Iohannis
Consultări la Cotroceni. Cu ce propuneri de premier au venit partidele la Klaus Iohannis

Delegaţiile partidelor parlamentare au mers vineri la consultările convocate de preşedintele Klaus Iohannis pentru desemnarea unui candidat pentru funcţia de premier, dar şi pentru discuţii pe tema alegerilor anticipate.

Dancilă: PSD a pierdut pentru că a fost trădat. Nu mergem la consultări
Dancilă: PSD a pierdut pentru că a fost trădat. Nu mergem la consultări

Preşedintele PSD, Viorica Dăncilă, a anunţat joi seara că Partidul Social Democrat nu va participa vineri la consultările de la Palatul Cotroceni convocate de preşedintele Iohannis, după ce moţiunea de cenzură a fost adoptată în Parlament.

Recomandări
Ucraina a retras de urgență o temută armă americană de pe front. Este prea slabă în lupta cu Rusia
Ucraina a retras de urgență o temută armă americană de pe front. Este prea slabă în lupta cu Rusia

Armata Ucrainei a decis să retragă una dintre armele pe care i le-a furnizat Washingtonul, după ce s-a constatat că este vulnerabilă în timpul atacurilor rusești.

Motivele pentru care procurorii au decis să vină acasă la Ion Iliescu, ca să-i aducă la cunoștință urmărirea penală
Motivele pentru care procurorii au decis să vină acasă la Ion Iliescu, ca să-i aducă la cunoștință urmărirea penală

Ion Iliescu devine oficial suspect în dosarul Mineriadei din 13-15 iunie 1990, pentru infracțiuni contra umanității.

Curtea Supremă din SUA a dezbătut imunitatea penală a lui Trump.
Curtea Supremă din SUA a dezbătut imunitatea penală a lui Trump. "Fără ea, nu vei face nimic, devii un președinte onorific"

Curtea Supremă a SUA a dezbăutut, joi, imunitatea penală a lui Donald Trump. Majoritar conservatoare, aceasta a părut să respingă argumentele candidatului republican la Casa Albă.