CC: Angajarea raspunderii Guvernului pe Legea educatiei, neconstitutionala

×
Codul embed a fost copiat

UPDATE: Guvernul nu a respectat Constitutia atunci cand si-a angajat raspunderea in fata Parlamentului pentru Legea educatiei. Asa au stabilit magistratii de la Curtea Constitutionala care-au admis ca exista un conflict intre institutiile statului.

Judecatorii au hotarat ca Legea educatiei trebuie sa urmeze cursul firesc de dezbatere si adoptare in Parlament.

"Dupa motivarea deciziei Curtii Constitutionale, Guvernul se va consulta cu Parlamentul privind procedura care se impune in cazul Legii Educatiei Nationale, avand in vedere ca suntem intr-o situatie fara precedent, cand o decizie a Curtii Constitutionale intervine in timpul derularii procedurii de angajare a raspunderii Guvernului in fata Parlamentului." - se arata in comunicatul de presa al Guvernului Romaniei.

Decizia Curtii, dar si reactia unora din reprezentantii puterii i-a deranjat insa extrem de tare pe liderii UDMR, care au criticat modul de functionare al coalitiei. De altfel, presedintele Marko Bela a anuntat convocarea forurilor de conducere pentru saptamana vitoare, in vederea analizarii situatiei.

El a atras atentia ca UDMR poate lua in calcul iesirea de la guvernare, daca partenerii din coalitie anunta ca anumite obiective din program inclusiv adoptarea Legii educatiei, nu mai sunt valabile.

Citește și
Curtea Constitutionala
Curtea Constitutionala, suspectata de implicare politica
Trucul prin care s-a câștigat marele premiu de peste 9 milioane de euro la 6 din 49. Biletul a costat 4.413 lei

In aceste conditii, Legea educatiei se intoarce in Senatul Romaniei, unde parlamentarii vor continua dezbaterile pe marginea acestui act normativ. De asemenea, motiunea de cenzura, depusa de opozitie, nu mai are obiect.

Desi este membru al partidului de guvernamant, PDL, presedintele Comisiei de Invatamant din Senat, Mihail Hardau, a declarat ca se bucura pentru decizia luata de Curtea Constitutionala.

"Trebuie sa ajungem la o Lege a educatiei care sa fie asumata de sistem, reformatoare. Eu, trebuie sa va spun, chiar daca nu e in asentimentul colegilor mei, ma bucur ca Legea educatiei revine acolo unde trebuie, in Parlamentul Romaniei. Senatul Romaniei va face o Lege a educatiei". - a spus fostul ministru al educatiei.

Un alt fost ministru al educatiei, Ecaterina Andronescu, a declarat ca se bucura de doua ori. O data pentru ca institutia Curtii constitutionale a dovedit consecventa prin luarea acestei decizii, iar a doua oara pentru ca Senatul va putea sa-si duca treaba pana la capat, cu legea educatiei.

"Cred ca daca decizia nu era aceasta ... aveam o problema ca tara foarte importanta, de schimbare a deciziei dupa cum bate vantul." - a mai spus Ecaterina Andronescu.

Curtea a aratat ca angajarea raspunderii Guvernului asupra unui proiect de lege nu poate fi facuta in orice conditii, deoarece aceasta modalitate de legiferare reprezinta o exceptie.

Cu toate acestea, in 28 octombrie 2010, Guvernul si-a asumat raspunderea in Parlament pe Legea educatiei.

Tot astazi, Curtea Constitutionala a amanat luarea unei decizii, in privinta legalitatii modificarii Regulamentului Camerei Deputatilor. judecatorii se vor pronunta in aceasta problema pe 17 noiembrie. Sesizarea a fost formulata de catre 75 de parlamentari.

Liberalii s-au aratat nemultumiti de doua hotarari adoptate de Camera Deputatilor, prin care se modifica Regulamentul de functionare.

 

 

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
Citește și...
Geoana a sesizat Curtea Constitutionala privind Legea educatiei
Geoana a sesizat Curtea Constitutionala privind Legea educatiei

Presedintele Senatului, Mircea Geoana, a depus la Curtea Constitutionala o sesizare, referitoare la Legea educatiei. El reclama un conflict juridic, de natura constitutionala, cu Executivul condus de Emil Boc.

Curtea Constitutionala, suspectata de implicare politica
Curtea Constitutionala, suspectata de implicare politica

Decizia de ieri a Curtii Constitutionale, privind legea pensiilor, pare ca a salvat credibilitatea Robertei Anastase, care astfel se indeparteaza tot mai mult de perspectiva unei puneri sub acuzare ca urmare a reclamatiilor opozitiei.

CC a decis: legea pensiilor este constitutionala! Vezi ce prevede
CC a decis: legea pensiilor este constitutionala! Vezi ce prevede

UPDATE: Legea pensiilor nu incalca in niciun fel Constitutia, au decis megistratii Curtii care au respins sesizarile depuse de opozitie. PSD si PNL au contestat in primul rand modul in care a fost votata si i-au acuzat de frauda pe parlamentarii puterii.

Recomandări
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână

Unul din cele mai bune licee din București, Colegiul Național Gheorghe Lazăr, a simțit că trebuie să se reinventeze. În urmă cu patru ani directoarea a gândit un proiect pilot îndrăzneț, mai apropiat de cerințele actuale ale învățământului.  

TAROM și-a
TAROM și-a "pensionat" o parte din flotă. Soartă grea pentru unele avioane Airbus A318

Avioane Airbus care au aparținut flotei TAROM au ajuns la fier vechi. Două dintre acestea au fost dezasamblate de noul proprietar direct la Otopeni.

ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”
ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”

Scene de infarct joi dimineță pe autostrada A3, între București și Ploiești. 12 mașini s-au izbit că niște popice într-un carambol care a forțat autoritățile să activeze planul roșu de intervenție.