Guvernul si-a angajat raspunderea pe Educatie, in lipsa opozitiei
UPDATE: Parlamentarii opozitiei au parasit sala de plen, la scurt timp dupa inceperea sedintei in care Guvernul si-a angajat raspunderea pentru Legea educatiei.
Cronologia evenimentelor, joi, 28 octombrie:
12.20 Emil Boc: "Aceasta lege schimba din temelii educatia romaneasca. Aceasta lege are mutatii profunde, atat in invatamantul preuniversitar, cat si in cel universitar. In primul rand, cu privire la continutul actului educational."
11.45 Calin Popescu Tariceanu, PNL: "Am decis sa parasim sala pentru ca, intr-o democratie, opozitia trebuie ascultata si nu trebuie sa functioneze dictatura majoritatii. Ceea ce face PDL-ul repetat in ultima vreme este sa desconsidere necesitatea oricarei dezbateri si sa impuna orice punct de vedere prin dictatura majoritatii."
11.40 Ilie Sarbu, PSD: "PDL-ul si, sigur, cei care ii sustin, calca in picioare tot. Nu mai exista cutuma, nu mai exista intelegere intre liderii de grup, nu mai exista niciun fel de morala in Parlament. In aceste conditii nu putem sa acceptam sa asistam, macar plecam din sala, la ceea ce se intampla ...Erau 147 de parlamentari in sala.. Se fac eforturi deosebite, se dau telefoane, se mobilizeaza, dar de la 147 la 236 e cale lunga."
11.35 Parlamentarii PSD si PNL au parasit sala de plen, la scurt timp dupa inceperea discursului lui Emil Boc, in semn de protest.
11.30 Premierul Emil Boc, in Parlament: "Guvernul, prin temeiul articolului 114, are dreptul sa-si angajeze raspunderea asupra unui proiect de lege. Acest drept nu poate fi respins Guvernului. Pretextul ca exista un conflict juridic de natura constitutionala sesizat ca atare de catre presedintele Senatului nu impiedica Guvernul in procedura de asumare a raspunderii."
10.00 Birourile permanente reunite ale Parlamentului au decis sa respinga cererea opozitiei, de amanare a asumarii raspunderii Guvernului, pana se pronunta Curtea Constitutionala.
De unde a pornit scandalul
Saptamana trecuta, conducerea Parlamentului a decis ca Guvernul sa isi asume raspunderea pe Legea educatiei in 28 octombrie.
Imediat, presedintele Senatului, Mircea Geoana, a depus la Curtea Constitutionala o sesizare in care arata ca Guvernul nu poate sa isi asume raspunderea pe o lege care este deja in dezbatere in Senat.
Raspunsul Curtii Constitutionale la acest conflict va veni insa abia pe 3 noiembrie.
Ministrul Educatiei, Daniel Funeriu, a cerut opozitiei sa accepte consensul pe Legea educatiei, astfel incat "securea razboiului sa nu faca ravagii pe taramul educational".
In plus, Funeriu a declarat ca Guvernul va continua procesul de comasare a scolilor care au putini elevi si sunt localizate in zone in care conditiile geografice permit acest lucru, incurajand in acelasi timp si universitatile sa fuzioneze, pentru a deveni institutii puternice.
Sursa: Pro TV
Etichete: educație, guvern, PSD, PNL, Parlament, PDL, daniel funeriu,
Dată publicare:
28-10-2010 00:00