Cum si-au impartit PSD si PNL Romania politica. Harta alegatorilor

06-02-2011 17:30

Chiar daca pana la urmatoarele alegeri locale mai avem un an si jumatate in fata, cei de la PSD si PNL si-au impartit Romania in doua, de jos in sus, avand convingerea deja ca vor ajunge la putere fara probleme.

In viziunea liderilor Victor Ponta si Crin Antonescu, Moldova si Muntenia vor fi rosii, iar Transilvania se va colora in galben.

Pe hartie, protocolul Uniunii Social-Liberale presupune ca social-democratii vor avea 21 de presedinti de Consilii Judetene, iar partenerii lor 20.

Convinsi ca vor avea castig de cauza, liderii Uniunii au ignorat carcotelile si au impartit toate functiile de la presedinte de tara, la cel mai mic primar.

Cel putin la prima vedere, social-democratii sunt avantajati, cata vreme au deja 16 Consilii Judetene, fiefuri pe care si le vor conserva, cu doua exceptii, urmand sa primeasca alte 7 in care stau destul de bine in sondaje.

Teoretic, lideri locali ca Marian Oprisan, Liviu Dragnea sau Nicusor Constantinescu nu vor avea emotii in 2012.

Liberalii, care in prezent detin presedintia a cinci consilii judetene - Brasov, Bihor, Hunedoara, Calarasi si Giurgiu - au misiunea cea mai dificila. PNL trebui sa se impuna in Transilvania, unde PD-L si UDMR s-au impus lejer, in 2008. In ciuda declaratiilor triumfaliste, liberalii admit ca spera macar la 10-12 judete.

Conceputa pentru un deceniu, alianta dintre PSD si PNL scartaie deja din cauza orgoliilor personale. Spre exemplu, in judetul Bacau, Viorel Hrebenciuc si Romeo Stavarache nu vor sa ingroape securea razboiului.

Daca in teritoriu se mai pot ivi tensiuni, Ponta si Antonescu si-au cedat fara probleme functiile ipotetice: liderul PNL si-a securizat pozitia de candidat la Presedintie, in 2014, in vreme ce seful social-democratilor vrea Guvernul.

E oficial in acte. PSD, PNL si PC au semnat Protocolul de constituire a USL

 


VIDEO PROTVPLUS.RO