Cum se pregătește Guvernul pentru iarna grea. Surse: ”Rabla” la becuri și preț plafonat la lemne
Surse politice au declarat că Guvernul intenționează să plafoneze prețul lemnelor pentru populație, în contextul unei ierni care se anunță mai grea, din cauza crizei din energie.
Joi, la Palatul Victoria, liderii coaliției guvernamentale PSD-PNL-UDMR s-au întâlnit și au discutat despre măsurile care vor fi aplicate în perioada următare.
Astfel, aceștia au discutat și despre ajutorul pe care îl primesc oamenii pentru a-și cumpăra lemnele de foc și, potrivit unor surse, au stabilit plafonarea la 500 de lei a metrului ster timp de șase luni.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
De asemenea, s-a mai decis și interzicerea temporară a exporturilor de lemne, iar persoanele vulnerabile vor primi ajutor de încălzire ca până acum.
”Rabla la becuri”
În ceea ce privește criza din energie, mesajul autorităților este ca populația, dar și instituțiile statului să reducă risipă.
Astfel, la nivelul Ministerului Mediului s-ar fi discutat despre înlocuirea becurilor cu filament în instituții și la sediul firmelor, dar și la consumatorii casnici.
La nivelul instituțiilor, fiecare minister are timp până săptămâna viitoare să vină cu o propunere. În locuințele cetățenilor, fiecare își gestionează consumul și, de aceea, Ministerul Mediului trebuie să găsească o soluție astfel încât să-i ajute să înlocuiască becurile. Conform surselor citate, propunere s-ar putea concretiza într-un program de înlocuire a becurilor vechi, de tip .. ”rabla”.
În ceea ce privește reducerea cu 10% a consumului de energie, cerută de Comisia Europeană, deocamdată, guvernanții români se pare că nu au o soluție pentru a regla consumul la orele de vârf.
Ordonanța Guvernului privind energia
Sursele politice mai spun că ordonanța pe energie va fi modificată în Parlament astfel încă calculul să nu mai fie raportat la aceeași lună a anului trecut, ci să se facă o medie a acelui luni, dar din ultimii trei ani
De exemplu, factura din luna august 2022 va reprezenta o medie a facturilor din august 2021, august 2020 și august 2019.