Cum se pot organiza alegeri anticipate. Procedura din Constituţie


Ultimul update: Vineri 10 Ianuarie 2020 13:51
Data publicarii: Vineri 10 Ianuarie 2020 12:47
Categorie: Stiri Politice

Premierul şi preşedintele au anunţat vineri că vor organizarea de alegeri anticipate în 2020 pentru Parlamentul României. Cum se poate ajunge însă la declanşarea unui astel de scrutin?

Subiectul alegerilor anticipate este discutat încă de anul trecut, după moţiunea de cenzură, dar abia acum şeful statului şi cel al Guvernului au anunţat oficial că alegerile anticipate sunt "varianta optimă". Când a făcut anunţul, Ludovic Orban nu a spus prin ce metodă vor fi declanșate alegerile anticipate și nici când va fi început acest demers - dar procedura este prevăzută în Constituţia României. 

 

Cum pot fi organizate alegeri anticipate, potrivit Constituţiei

 

Articolul 89 din Constituţia României prevede următoarele:

 

(1) După consultarea preşedinţilor celor două Camere şi a liderilor grupurilor parlamentare, Preşedintele României poate să dizolve Parlamentul, dacă acesta nu a acordat votul de încredere pentru formarea Guvernului în termen de 60 de zile de la prima solicitare şi numai după respingerea a cel puţin două solicitări de învestitură.
(2) În cursul unui an, Parlamentul poate fi dizolvat o singură dată.

 

(3) Parlamentul nu poate fi dizolvat în ultimele 6 luni ale mandatului Preşedintelui României şi nici în timpul stării de mobilizare, de război, de asediu sau de urgenţă.

 

Cine îşi doreşte alegeri anticipate

 

Partidele care i-au ajutat pe liberali să dea jos guvernul Dăncilă fac presiuni asupra lui Ludovic Orban şi îi cer să organizeze alegeri cel târziu în mai, înainte de locale. Şi în PNL sunt mulţi care susţin că nu pot guverna cu actualul parlament şi susţin că am putea merge la urne mai repede, poate chiar în aprilie, sperând ca partidul lor să obţină mai repede majoritatea. Însă iniţial Ludovic Orban a vorbit despre subiect ceva mai rezervat - mai ales că organizarea alegerilor anticipate presupune demisia sa, fie din proprie voinţă, fie prin moţioune de cenzură. Iar preşedintele Iohannis a spus că sunt "şanse de 50%", chiar dacă nu a respins nicio clipă ideea. 

Dar, într-o conferinţă de presă susţinută pe 9 ianuarie, Klaus Iohannis a spus că alegerile anticipate sunt posibile. "Mă voi implica pentru a promova conceptul de alegeri anticipate. Da, îmi doresc alegeri anticipate", a afirmat Iohannis.

 

Premierul Ludovic Orban trebuie să demisioneze pentru a putea avea alegeri anticipate

 

În România nu s-au putut organiza până acum alegeri înainte de termen. Procedura pentru organizarea de alegeri anticipate este complicată şi presupune ca ca premierul - Ludovic Orban, în acest caz - să îşi dea demisia. Apoi preşedintele Iohannis trebuie să numească de două ori un premier propus de majoritatea parlamentară, iar aleşii să îl respingă. Numai atunci şeful statului poate cere dizolvarea legislativului şi organizarea alegerilor anticipate.

VIDEO PROTVPLUS.RO
Oana Radu, într-o relație amoroasă cu instructorul

Oana Radu: "Poate că fostul iubit nu merita să fiu cu el. Nu mi-a fost atât de fidel.


13:28
Matteo, cu viața schimbată de când a devenit tată

Matteo: "În viața mea n-am fost atât de emoționat. Nici nu mi-am dat seama că am plâns."


08:08
Marțea neagră cu Iulia Albu

Iulia Albu a analizat ținutele vedetelor de pe conturile acestora de Instagram. 


15:39
Ce trebuie sa faci pentru a o convinge pe Monica Cadogan, de la Imperiul Leilor, sa investeasca in afacerea ta?

03:33
Dragoș Petrescu – printre cei mai greu de convins. Concurenții trebuie să știe ce vor atunci când vor ajunge în fața lui și să îl convingă că o investiție poate fi returnată

04:47
Cătălin Zmărăndescu, de 4 ori tătic

C. Zmărăndescu: "I-am spus Matildei că urmează să aibă o surioară sau un frățior. Ne-am anulat vacanța din septembrie, atunci se naște copilul."


14:05
Ioana Ginghină, momentul adevărului

Ioana Ginghină: "Eu bănuiam că fostul soț este într-o relație.."


15:59
Bolile de inimă afectează tot mai mulți tineri

Fluctuațiile tensiunii și gheara în piept ar trebui să ne trimită imediat la medic. 

Dr. Adrian Linte: "Este indicat un control cardiac preventiv, după vârsta de 35 de ani."


10:23
Pepe, provocare picantă pentru Măruță

De ziua lui, Cătălin Măruță a primit cele mai picante întrebări, sub amenințarea sosului iute.


15:02
Concurs de bancuri cu Mioara Velicu și Irina Loghin

Invitate la emisiunea "La Măruță", Mioara Velicu și Irina Loghin s-au duelat în cele mai amuzante bancuri.


18:25