Dragnea, despre lista PSD la europarlamentare, problemele medicale și remanierea Guvernului
Preşedintele PSD a vorbit despre lista PSD pentru europarlamentare și Ambasada României în Israel, după CEx-ul PSD de luni.
Liviu Dragnea a declarat că diagnosticul pus de medici în cazul său este hernie de disc.
De asemenea, șeful PSD a anunțat că va avea loc o remaniere guvernamentală înainte de alegerile europarlamentare.
Ministrul Fondurilor Europene, Rovana Plumb, deschide lista candidaţilor PSD la alegerile europarlamentare, aceasta fiind urmată de jurnalista Carmen Avram şi de vicepreşedintele Senatului, Claudiu Manda, a anunţat luni preşedintele PSD, Liviu Dragnea.
Lista candidaţilor PSD la europarlamentarele din luna mai a fost validată în reuniunea Comitetului Executiv al PSD care a avut loc la Palatul Parlamentului.
Subiectul mutării Ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim trebuie discutat în Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT), a declarat Dragnea. El a precizat că, din punctul său de vedere, Israelul are dreptul să hotărască unde să fie capitala, ca orice stat suveran, şi a criticat din nou faptul că preşedintele Klaus Iohannis nu a desemnat un ambasador în această ţară.
Dragnea apreciază că, prin mutarea Ambasadei la Ierusalim, "România câştigă o relaţie specială cu Israelul".
El a mai spus că abia aşteaptă ca preşedintele Klaus Iohannis să organizeze referendumul pe justiţie, el considerând că este un prilej bun pentru ca românii să răspundă şi la alte întrebări, de genul: "Câte case este nevoie să furi de la stat ca să ajungi preşedintele României?".
Liderul PSD a opinat că un referendum pe 26 mai, în ziua alegerilor europarlamentare, este o încercare de defavorizare a PSD "prin mijloace nepolitice şi nelegale".
Liderul PSD, Liviu Dragnea, a afirmat luni, în contexul criticilor lansate de Victor Ponta referitoare la faptul că nu s-a prezentat la proces şi a acuzat probleme de sănătate, că atunci când Ponta a fost operat, a stat la căpătâiul lui o noapte întreagă.
Principalele declarații făcute de Liviu Dragnea:
- Lista aprobată pentru europarlamentare: ”Rovana Plumb, Carmen Avram, Claudiu Manda, Chris Terhes, Dan Nica, Maria Grapini, Tudor Ciuhodaru, Dragoș Benea, Victor Negrescu, Andi Cristea, Natalia Intotero, Gabriela Zoană, Bianca Gavriliță, Emilian Pavel, Doina Pană.”
- Problemele medicale: ”În legătură cu comunicarea, poate greșesc sau nu, habar n-am, dar n-am vrut să fac din asta un caz național. O consider o chestiune personală. Un alt motiv a fost că n-am vrut să tulbur activitatea spitalului.
În legătură cu spitalul privat, este un spital românesc.Eu urmez medicul. Medicul pe care îl știu de mult, care a reușit o intervenție și îi mulțumesc public, și acolo mi-a zis să merg.
Dacă îmi spunea să merg la oricare alt spital, acolo mergeam. Este vorba despre medicul Catană. Respect medicii, România are medici foarte buni, dar când eram în Teleorman aveam 2 medici la care mergeam în permanență, aceiași medici.
Diagnosticul este hernie de disc.”
- Ambasada României în Israel: ”Mie nu mi s-a părut că este o analiză care să indice o variantă anume, este o analiză bună, dar nu are finalitatea pe care mi-o dioream, nu într-un sens sau altul. Subiectul mutării ambasadei este un subiect care trebuie finalizat.
Eu mi-am exprimat primul susținerea față de mutarea la Ierusalim. Într-un timp rezonabil, mai scurt, în CSAT trebuie analizat acest subiect și luată o decizie
Doamna premier la Washington a exprimat un punct de vedere asumat. Repet, trebuie o discuție în CSAT care trebuie începută și finalizată, doar schimnburi de replici nu ajută.
Este o problemă legată de refuzul președintelui de a numi un ambasador în Israel. nu cred că s-a mai întâmplat ca într-o țară, 2 ani de zile, să nu numim un ambasador.
Din câte țin minte, atunci s-a stabilit să se facă un grup de lucru, inclusiv cu Administrația Prezidențială, care a refuzat să trimită un om.
Dar poate cere să primească aceste analize. Nu dă răspuns la acest subiect important așa cum nu dă și la alte subiecte impoprtante.
România câștigă o relație specială cu Israelul. Sunt momente în istoria oricărei țări când are nevoie de sprijin. Putem folosi acest moment, această nevoie de sprijin a Israelului pentru a avea o relație și mai bună cu Israelul. Sunt 500.000 de români cetățeni israelieni care trăiesc acolo.
De asemenea, este și o dorință din partea SUA. România nu ar avea de pierdut, ar avea de câștigat. Dar ce ne face rău este că această discuție nu se închide.
România a avut tot timpul relații bune cu statele arabe și le va avea în continuare. Nu știu dacă informațiile sunt reale, cert este că suntem într-o situație cu un subiect deschis pe masă, care ar trebui închis.”
Reporter: ”Ce facem cu Palestina și UE?”
Liviu Dragnea: ”Nu cred că suntem în grupul de analiză. Eu vă promit că în zilele viitoare voi reciti această analiză, nu știam că mă scoateți la tablă.
Multe decizii are dreptul președintele, pe care nu le ia.
Noi vorbeam despre oprtunitatea mutării sau nemutării ambasadei. iar eu am spus că trebuie luată o decizie în CSAT. Stați liniștitită, nimeni nu vrea să ia decizia din mânuțele președintelui.
Dacă subiectul conferinței este mutarea ambasadei, eu închid această conferință. Nu știam că trebuie să mă documentez.”
- Despre referendumul care ar putea fi organizat odată cu alegerile europarlamentare: ”Eu abia aștept să organizeze un referendum domnul Klaus Werner Iohannis. Va fi un prilej să răspundă și la alte întrtebări. De exemplu, de câte case este nevoie să ai ca să ajungi președinte al României. De abia îl aștept!
Nu vreau să-i dau idei. Dacă invită partidele la consultări, o să luăm o decizie. Ei vor să defavorizeze PSD prin mijloace nepolitice și nelegale.
E un scrutin de o importanță covârșitoare pentru România. Acolo trebuie să avem oameni care știu să se bată pentru România. Noi suntem foarte interesați ca românii să vină la vot, să avem o prezență foarte mare la vot.
N-am avut niciodată un scor țintă, o să luăm atâtea mandate cât socotesc românii să ne dea.”
- Despre remaniere și decizii din justiție: ”Dar stați puțin, remanierea nu este un risc pentru cineva, vorbiți ca și cum ar fi ceva negativ. Din câte știu, urmează ca în perioada următoare să aibă loc discuții cu specialiști de la Comisia Europeană și vedem ce formă rămâne.
Când o să-i văd pe acești doamni și doamne, pe care-i respect, când o să-i văd că protestează pentru abuzurile inimaginabile care au avut loc în justiție... pentru că, din păcate, un sistem ocult și corupt a penetrat justiția română. Despre asta, Iohannis nu vorbește niciodată.
E un fapt de o gravitate uimitoare, dosare secrete. Și noi vorbim de dreptul la un proces echitabil. Am vorbit cu mulți colegi care aveau o altă poziție și care erau nervoși, până când li s-a întâmplat un abuz și au rămas șocați.”
- Despre sesizarea lui Florin Iordache privind completurile de judecători, depusă luni: ”Am vorbit cu Florin Iordache azi, m-a informat că a luat această decizie vineri. A făcut-o ca președinte al Camerei Deputaților. În opinia lui, este un conflict juridic de natură constituțională, acolo nu s-a respectat legea.
Este o coincidență și faptul că respir același aer cu mulți oameni. Văd că abordarea este foarte interesantă. Nu este o comparație forțată, dar dacă cineva încalcă o lege, văd că problema se pune la ăla care sesizează, nu la ăla care încalcă
un român, chiar așa este exagerat să-și dorească un proces echitabil corect?
Problema e cu ce mă avantajeaă pe mine? Îmi mai dă mie cineva înapoi viața pe care acești indivizi m-au condamnat? Miza mea nu mai este premierul României, miza este programul de guvernare. Sunteți copii tineri. mă rog la Dumnezeu, niciunul dintre voi să nu treceți prin așa ceva.
Gândiți-vă serios la asta, dincolo de politica postului, de manipulări. Statul de drept nu înseamnă statul drepți.
Cu ce să mă ajute completurile de 3 judecători? Habar n-am!
Am văzut ce spune doamna Ene Dogioiu, cum să mă condamne mai repede. Klaus, poate nu intru! Poate nu intru. Nu te culca pe o ureche. Nu se poate judeca așa. În orice țară ca afară așa ceva nu s-ar fi acceptat.
Eu vă spun ceva, Guvernul și PSD nu se ocupă numai de așa ceva, numai că cu voi n-am nicio șansă. Despre faptul că România își continuă creșterea economică, despre faptul că s-a pornit în mod real prima autostradă din Moldova. Cu asta se ocupă PSD.
Răspunsul clar la întrebarea dvs. l-am mai dat și îl mai dau o dată. Sunt momente când un partid trebuie să-și asume un cost electoral.”
- Atacuri la adversarii politici: ”Unii ca Iohannis și alți inși care ies la televizor și mint întruna spun că talonul de pensie a scăzut.
Trebuia să trimită mascații să mă ia de acolo. De Victor Ponta vorbesc, da.”
- Urmează remaniere guvernamentală: ”Eu nu cred că un membru al Guvernului poate să fie și în campanie elctorală și să gestioneze problemele din minister.
Da (n.r. va avea loc o remaniere guvernamentală înainte de europarlamentare).
Paul Stănescu a avut o intervenție pe care am apreciat-o, dincolo de divergențele noastre. El a spus că în acel moment, în toamna anului trecut, Rovana Plumb a spus că din cauza lui riscăm să avem sume dezangajate. S-a dovedit că nu a fost așa.
Era normal ca Paul Stănescu să spună asta în CEx și eu l-am susținut. Eu am spus în CE și o spun și aici public că nu a avut nicio vină, ba dimpotrivă.”
- Despre Maria Grapini: ”Este un om, un patriot și un om care a sprijinit mereu nu PSD-ul, ci principiile în care a crezut PSD-ul. Maria Grapini este un eurparlamentar pe care îl apreciz pentru pozițiile pe care le-a avut în Parlamentul European.”
- Despre OUG 114: ”Am vorbit în weekend cu domnul Tăriceanu și cred că mâine și poimâine o să avem ultimele discuții pe partea de fond bancar, pe partea de enerrgie la fel. O să ieșim foarte curând.”
- Despre sondaje la europarlamentare: ”Am văzut desene animate mai interesante decât sondajele astea.”
- Despre Kovesi: ”Iertați-mă, sunt mulți care își pun problema dacă cel care va ajunge procuror general în urma unor negocieri pur politice...”
- Despre campania la europarlamentare: ”O conduc indiferent cum aș fi. Mă leg cu scânduri și tot o conduc.”
- Despre acreditările jurnaliștilor și posibile revocări: ”Eu n-aș face așa ceva niciodata.”
Probleme medicale pentru Liviu Dragnea
Codrin Ştefănescu anunţase cu o zi înainte că Dragnea nu a putut participa la evenimentele PSD de la Braşov din cauza problemelor medicale. Ştefănescu a precizat că a vorbit la telefon cu Dragnea şi acesta a acuzat “dureri mari de coloană”, însă i-a spus că, indiferent cum se va simţi luni, va participa la şedinţa CEX.
“A acuzat dureri mari de coloană şi s-a întâlnit cu medicii şi ei nu l-au lăsat să plece”, a spus secretarul general al PSD, care a precizat că şeful partidului a fost internat sâmbătă seara.
Luni, Dragnea a venit însă luni la Palatul Parlamentului, la CEX, şi, întrebat de ce nu a stat acasă sau la spital, dacă are probleme medicale, a răspuns “e decizia mea”.
Comitetul Executiv al PSD se reuneşte luni pentru a valida lista de candidaţi pentru alegerile europarlamentare, listă care ar urma să fie deschisă de Rovana Plumb.
Sursa: Pro TV
Etichete: USR, PSD, Liviu Dragnea, partide, parlamentul european, sondaj, alde, rovana plumb, alegeri europarlamentare, carmen avram, victor bostinaru,
Dată publicare:
25-03-2019 11:54