Prima evaluare a Guvernului Dăncilă. Ce se va întâmpla la Congresul PSD
A început bătălia pentru funcții în PSD, cu doar câteva zile înainte de Congresul Extraordinar al partidului, care va avea loc sâmbătă, 10 martie.
www.ȘtirileProTV.ro au transmis LIVE TEXT cele mai importante declarații politice ale liderilor PSD, luni, 5 martie.
CITIȚI în acest articol:
-► Liviu Dragnea: Preşedintele executiv al PSD şi secretarul general vor fi aleşi prin vot la Congres
-► Codrin Ştefănescu: Liviu Dragnea e dator să dea explicaţii privind participarea la petrecerile de la sediile SRI
-► Marian Oprişan: După CEx voi decide dacă voi candida
-► Care este ”obiectivul principal al congresului PSD”, în viziunea lui Dragnea
-► Gabriela Firea afirmă că sunt nemulțumiri și supărări în PSD
-► Ce s-ar putea discuta la Comitetul Executiv Naţional al PSD
-► Liviu Dragnea vrea să fie reconfirmat la șefia PSD
-► Cine își dorește o funcție de conducere în PSD
Preşedintele executiv al Partidului Social Democrat şi secretarul general al formaţiunii vor fi aleşi prin vot la Congresul PSD din 10 martie - a anunţat preşedintele partidului, Liviu Dragnea, la finalul şedinţei Comitetului Executiv National.
"În primul rând, s-a luat decizia de organizare a alegerilor pentru preşedinte executiv şi secretar general, pentru că am adoptat o propunere de modificare a Statutului ca secretarul general să fie ales de Congres, şi pentru vicepreşedinţi.
S-a adoptat, de asemenea, modul cum să fie constituit BPN, şi anume câte doi vicepreşedinţi pe fiecare regiune pentru a avea o reprezentare completă şi echilibrată pe tot teritoriul ţării. S-a votat şi paritatea bărbaţi-femei, vicepreşedinţi femei, 8 vicepreşedinţi bărbaţi, câte un bărbat şi o femeie pe o regiune", a precizat Liviu Dragnea.
El a spus că s-a eliminat interdicţia preşedinţilor de organizaţii de a candida pentru funcţii de vicepreşedinţi ai partidului.
"De asemenea, s-a adoptat eliminarea interdicţiei pentru preşedinţii de organizaţii care vor să candideze pentru o funcţie în Biroul Permanent Naţional", a susţinut Liviu Dragnea.
Potrivit acestuia, ora congresului din 10 martie va fi, în principiu, 11,00, iar vineri va avea loc un nou Comitet Executiv Naţional pentru adoptarea altor modificări ale Statutului.
Întrebat în legătură cu procedura alegerii vicepreşedinţilor, Dragnea a spus că aceştia vor fi votaţi pe regiuni.
Dimineață, înainte să îneacpă ședința CEX, primarul Capitalei, Gabriela Firea, a lansat un atac direct la adresa liderilor din partid și a acuzat că unii miniștri îi pun bețe în roate în proiectele Bucureștiului. Ba mai mult, Firea a amenințat că își da demisia din toate funcțiile din PSD.
Liviu Dragnea a anunțat, în schimb, că nu agreează ciondănelile din partid pentru funcții. La congresul de la finalul săptămânii vor fi aleși 16 vicepreședinți.
Convinsă că unii miniștri, care îi sunt și colegi în partid, îi boicotează proiecte pentru Capitală, Gabriela Firea a anunțat că ar putea renunta la funcțiile din PSD și l-a criticat voalat inclusiv pe Liviu Dragnea.
Firea susține că bătălia pentru funcții de conducere în PSD seamănă cu o sinucidere politică. În schimb, liderul partidului susține că tocmai această competiție va împrospăta PSD. La Congresul extraordinar care va avea loc sâmbătă, vor fi aleși 16 vicepreședinți: opt femei și opt bărbați.
Poziția lui Liviu Dragnea nu este pusă în discuție, însă acesta dorește un vot de reconfirmare, mai ales după ultimele atacuri venite din partea lui Codrin Ștefănescu.
Sunt lideri în PSD care susțin că, la Congres, partidul ar trebui să discute și despre numele celui care va candida la prezidențialele din 2019.
De altfel, la finalul ședinței, Dragnea a anunțat că o primă evaluare a activităţii miniştrilor din Guvernul Dăncilă va avea loc după Congresul din 10 martie, în cadrul coaliţiei de guvernare.
ora 15.00 Președintele PSD Liviu Dragnea face declarații, după ședința Comitetului Executiv al PSD.
El a anunțat că preşedintele executiv al Partidului Social Democrat şi secretarul general vor fi aleşi prin vot la Congresul PSD din 10 martie.
De asemenea, a anunțat că o primă evaluare a activităţii miniştrilor din Guvernul Dăncilă va avea loc după congresul din 10 martie, în cadrul coaliţiei de guvernare.
- Este mult prea devreme și n-are rost să facem această discuție (despre alegerile prezidențiale, n.r.)
- Eu am citit raportul domnului Tudorel Toader, cu mare atenție, și vreau să spun că îl susțin, fără ezitare. Nu știu spre alte criterii, dar acel raport nu poate fi combătut de cineva de bună credință.
- Am ținut să fac această precizare, pentru că a fost o avalanșă de critici la adresa lui.
ora 11.00 Președintele executiv al PSD Nicolae Bădălău:
”Am cred că 2 ani, în jur de 2 ani de când sunt președinte executiv și am încercat tot timpul să-mi fac datoria. mai departe e voința colegilor, nu e a mea.”
ora 10.55 Secretarul general adjunct al PSD, Codrin Ştefănescu, a declarat că preşedintele partidului, Liviu Dragnea, ar trebui să dea explicaţii în interiorul formaţiunii în ceea ce priveşte participarea la unele petreceri care au avut loc în sedii ale SRI.
"Eu nu îi voi cere explicaţii personal. Eu cred că e dator el să dea explicaţiile astea în interiorul partidului”.
Mai multe detalii citiți aici.
"Va trebui să modificăm acest articol (cel care nu permite liderilor de organizaţii să participe la competiţia pentru funcţia de vicepreşedinte - n.r), adică nu aş dori ca un preşedinte de organizaţie judeţeană să nu poată să cumuleze şi funcţia de vicepreşedinte, în condiţiile în care este votat de Congres. Deci, dacă este votat de congres, atunci e democratic. Cum adică?
Oprişan nu poate să fie preşedinte la Vrancea şi vicepreşedintele partidului, dacă îl votează şi cei din Satu Mare, Timiş şi Caraş, de exemplu? Eu, cel puţin, voi cere nişte modificări la statut, astăzi, aici, şi sper că vor înţelege colegii mei că trebuie să ieşim de aici mai întăriţi, nu mai dezbinaţi".
"Pe acest om, adică preşedintele, noi l-am susţinut să ajungă preşedinte, să dea câteva bătălii foarte puternice în interior, inclusiv cu domnul Zgonea, care era susţinut de mama statului paralel şi am crezut tot timpul în camaradul Liviu Dragnea că va ţine cont de lucrurile astea şi de direcţie. Eu sper să ţină cont şi astăzi şi la Congres de aceste lucruri. Şi sper să ţină cont inclusiv de vocile critice, de vocile foarte puternice în ceea ce priveşte bătălia cu statul paralel şi dădeam exemplu că de-aia aş dori o competiţie corectă, să aibă şanse să-şi depună candidatura şi Liviu Pleşoianu, şi Şerban Nicolae, şi mulţi alţi colegi de-ai mei care în ultimii ani de zile s-au bătut, primind ameninţări, primind telefoane de ameninţare la adresa familiei, la adresa copiilor lor şi aşa mai departe. Unii chiar au fost chemaţi pe la tot felul de anchete.
Adică oamenii ăştia trebuie să aibă şansa în faţa unor colegi care vin la Congres, colegi care cu siguranţă îi iubesc pe aceşti oameni şi îi vor vota, dar dacă au şansa dată de noi şi în CExN să poată să-şi depună candidaturile, pentru că dacă facem chestia asta cu votul regional, n-o să-i mai vedeţi în vecii vecilor pe Pleşoianu sau Şerban Nicolae vicepreşedinţi, că n-o să poată să-şi depună candidatura pe nicio regiune. Eu sper ca jocurile să nu fie făcute. Cel puţin, în mine veţi avea tot timpul o voce care va spune exact cum stau lucrurile şi asta o fac de la Revoluţie, nu de ieri, de azi".
ora 10.50 Liderul PSD Vrancea, Marian Oprişan, a declarat că va lua o decizie în ceea ce priveşte o eventuală candidatură la Congresul din 10 martie după şedinţa Comitetului Executiv Naţional.
''După şedinţa CExN voi decide dacă voi candida'', a spus Oprişan, la Palatul Parlamentului.
Răspunzând întrebărilor, Oprişan a susţinut că ''Liviu Dragnea nu are nicio legătură cu serviciile''.
''Am auzit că domnul Codrin vrea explicaţii de la Dragnea, că e omul serviciilor. (...) Numai un nebun ar putea să spună (...) că Dragnea are vreo legătură cu serviciile. Nu, Dragnea nu are nicio legătură cu serviciile. (...) PSD este cel mai mare partid din România (...), are capacitatea de a discuta şi la capătul acestor discuţii să aibă soluţii pentru cetăţenii României (...) este o echipă unită, suntem solidari, avem obiective comune - alegerile europarlamentare, prezidenţiale'', a adăugat liderul PSD Vrancea.
ora 10.45 Președintele PSD Liviu Dragnea face declarații, înaintea ședinței CEX a partidului:
”Obiectivul principal al congresului trebuie să fie acela de a adopta un document programatic care să cuprindă și acțiuni pentru lansarea guvernării și un plan de dezvoltare pe termen lung a României.
Și dacă vom găsi o modalitate sau o formă prin care structura Biroului Permanent să fie altfel realizată, atunci voi susține organizarea de alegeri. Și organizarea de alegeri la congres are din propunerea mea două obiective principale. Să fie o repartizare completă și echilibrată a conducerii PSD în toată țara. Și pentru asta, propunerea să fie 16 vicepreședinți, din care câte 2 pe fiecare regiune.
Și al doilea obiectiv, să începem să realizăm paritatea în partid, în ceea ce privește bărbații și femeile”.
"Îl susţin pe Nicolae Bădălău să fie în conducerea partidului, eu, cu un vot pe care îl am. Nu hotărăsc eu cine (să fie în funcţia de preşedinte executiv - n.r.). La Congres sunt anumite funcţii care se aleg şi alte funcţii care se aleg după aia în Comitetul Executiv".
"Nu ştiu dacă Bădălău rămâne în conducerea partidului, eu am spus că îl susţin".
"Mandatul meu nu trebuie prelungit pentru că suntem în termen. Nu discutăm despre prelungiri de mandate. S-a discutat despre vicepreşedinţi şi vom discuta şi alte probleme".
ora 10.30 Gabriela Firea dorește să facă precizări despre faptul că ar ”face parte dintr-o tabără care dorește sa destabilizeze partidul și dorește să-l detroneze de la conducerea PSD pe domnul președinte Dragnea.”
- ”Dezmint aceste informații și am dovedit că am tăria și curajul politic ca atunci când consider că lucrurile nu se desfășoară de o manieră corectă să-mi spun punctul de vedere.”
- ”Nemulțumiri sunt. Și eu am nemulțumiri. Supărări sunt. Poate unele dintre ele le-am exprimat, altele le-am păstrat pentru mine, dar de aici și până la ajunge să organizăm un puci este cale foarte lungă. Întotdeauna când am avut nemulțumiri, și ele au fost întemeiate, le-am exprimat și ele s-au referit la faptul că sunt primar al Capitalei.”
- "În partea a doua a zilei vor avea loc şi alegeri pentru posturile de vicepreşedinţi şi pentru postul de preşedinte executiv. Au fost mai multe voci care au vorbit despre faptul că nu erau necesare aceste alegeri, în condiţiile în care toţi vicepreşedinţii sunt în mandat. Pe de altă parte, preşedintele a explicat că nu este vorba despre epurări sau despre a scăpa de anumite persoane incomode, ci despre o schimbare de structură a Biroului Permanent Naţional şi îl las pe dumnealui în ce constă aceste schimbări”.
- "Aş dori să aflu motivele pentru care sunt puse beţe în roate primarului. E vorba de oameni care lucrează în ministere, care reprezintă interese financiare foarte importante. Un ministru nu poate să spună că nu poate pentru că nu-l lasă directorii, directorii au interese financiare, politice. Un ministru, daca se lasă subjugat de directori, nu e bun de ministru"
Ce s-ar putea discuta la Comitetul Executiv Naţional al PSD
Conducerea PSD urmează să stabilească modul de organizare a Congresului, dar şi dacă vor fi organizate sau nu alegeri şi dacă se va schimba structura Biroului Permanent Naţional, după cum a precizat purtătorul de cuvânt al PSD, Adrian Dobre, la finalul celui mai recent Birou Permanent Naţional.
De asemenea, se va discuta adoptarea unor rezoluţii, precum şi modificarea Statutului PSD. În acest sens, liderii de organizaţii vor depune în cadrul CEx propunerile de modificare a statutului, adoptate în birourile judeţene, acestea urmând a fi centralizare de o comisie specială condusă de secretarul general al PSD, Marian Neacşu.
Astfel, un proiect final al noului Statut al PSD urmează să fie supus aprobării Congresului extraordinar din 10 martie.
Liviu Dragnea vrea să fie reconfirmat la șefia PSD
Cel mai probabil, Liviu Dragnea va fi reconfirmat în funcţia de preşedinte al PSD. Cele mai multe organizaţii şi-au exprimat în această perioadă sprijinul politic pentru şeful partidului şi pentru actualul guvern, potrivit Agerpres.
Între organizaţiile care au adoptat rezoluţii de susţinere se află filialele PSD Alba, Caraş Severin, Maramureş, Braşov, Bistriţa Năsăud, Botoşani, Buzău, Dolj, Hunedoara, Harghita, Suceava, Galaţi, Vâlcea.
Preşedintele Consiliului Naţional al PSD, Mihai Fifor, a subliniat pe 2 martie la Bistriţa că, în opinia sa, liderul PSD, Liviu Dragnea, nu are nevoie de o reconfirmare în această funcţie, deoarece guvernarea este una "foarte bună", iar partidul este "foarte bine coordonat".
"Nu ştiu dacă se va cere sau nu un vot de reconfirmare. Dacă mă întrebaţi pe mine - şi vă rog să o luaţi ca pe o opinie personală -, eu nu cred că preşedintele Dragnea are nevoie de vreo reconfirmare. Preşedintele Liviu Dragnea a fost ales în modul cel mai statutar cu putinţă, practic de către toţi membrii PSD. Este, cred, un lucru evident faptul că, după ce am câştigat alegerile în maniera în care le-am câştigat, preşedintele Dragnea a arătat, dacă mai era nevoie, că PSD este foarte bine coordonat şi foarte bine condus şi face o guvernare foarte bună, ia măsuri cât se poate de bune şi în Parlament şi arată că, în continuare, suntem primii în opţiunile românilor", a spus Fifor în cadrul unei conferinţe de presă.
Cine își dorește o funcție de conducere în PSD
Liderii PSD care şi-au exprimat până în prezent dorinţa de a candida s-au referit doar la funcţii de vicepreşedinte sau la "o funcţie în partid".
Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a declarat vineri că va candida pentru un post de vicepreşedinte al PSD dacă va fi recomandată de colegele de la organizaţia de femei, dar a respins posibilitatea de a candida la preşedinţia României.
"Dacă colegele mele de la organizaţia de femei mă vor recomanda, le voi mulţumi, mă voi simţi onorată şi voi candida pentru un post de vicepreşedinte al PSD. Mi-aş dori nu atât pentru funcţia în sine, pentru că oricum cea mai mare activitate a mea este la Primăria Capitalei, ci pentru faptul că ar fi normal ca Bucureştiul să aibă şi un reprezentant politic în Biroul Permanent Naţional, avem foarte multe probleme şi cred că vocea Bucureştiului trebuie să se facă auzită şi într-un for atât de important al unui partid care este la guvernare", a precizat Firea.
Pentru o funcţie de vicepreşedinte doreşte să candideze şi liderul PSD Vrancea, Marian Oprişan, dacă se va impune alegerea unui nou Birou Permanent Naţional.
"Să vedem ce stabilim în BPN, în CExN, ce formă va exista şi Congresul va avea loc la data stabilită. Dacă se impune alegerea unui nou BPN în Congres, da, fără niciun fel de problemă. Nu am candidat în anul 2015 la Congres pentru că am spus foarte clar că nu candidez pentru că am un dosar - e dosarul meu, nu e dosarul partidului. De data asta, pentru că am demonstrat întregii naţiuni că sunt nevinovat şi nu am nicio legătură cu ceea ce mi-au fost aduse ca şi acuzaţii, vă spun cât se poate de clar că eu candidez la o funcţie de conducere în PSD", a precizat Oprişan pe 21 februarie la Parlament.
Pentru o funcţie în partid va candida şi secretarul general adjunct al PSD, Codrin Ştefănescu.
"Ştiţi foarte bine că voi candida, pentru orice funcţie, nu mi-e frică de concurenţă în interiorul partidului, chiar am fost printre cei care au susţinut ideea de congres cu alegeri şi pentru vicepreşedinţi. O să fie o competiţie probabil în partid, dacă vom stabili lucrul ăsta. Încă nu am bătut în cuie", a precizat, tot pe 21 februarie, secretarul general adjunct al PSD.
În schimb, premierul Viorica Dăncilă spune că nu va candida la o funcţie de conducere în partid, având în vedere că este preşedinta organizaţiei de femei a social-democraţilor.
"Consider că funcţia de prim-ministru îmi ocupă foarte mult timp şi trebuie să mă implic foarte mult. O funcţie în partid ar presupune să fac şi acolo muncă în plus. Eu deja sunt preşedinte al organizaţiei femeilor social-democrate, aceasta îmi permite să fiu în Biroul Permanent Naţional. Este suficient pentru mine. Voi promova în continuare egalitatea de şanse şi tot ceea ce ţine de politicile pentru egalitatea de şanse şi pentru femei. Nu cred că e oportun să candidez pentru o funcţie", a argumentat Viorica Dăncilă, pe 22 februarie, într-o declaraţie de presă susţinută la Palatul Parlamentului.
Actualul preşedinte executiv al PSD, Niculae Bădălău, nu s-a decis încă dacă va candida la o funcţie în partid la Congresul extraordinar din 10 martie, precizând că 99% dintre primarii din Giurgiu, acolo unde a candidat pentru Parlament, îl susţin.
"99% din primari au spus să candidez în continuare, (...) şi din preşedinţii de organizaţii judeţene, dar până la urmă e decizia mea şi a familiei vizavi de subiectul ăsta dacă îmi mai asum încă un mandat. (...) Aşa cum v-am spus, este o sarcină extrem de importantă şi, dacă voi considera că încă pot să-i fac faţă, voi candida. Dacă voi considera că trebuie să vină cineva mai tânăr cu o nouă forţă, atunci, pentru binele partidului, voi sprijini acea persoană. (...) Viziunea mea şi ceea ce am promis cetăţenilor trebuie să continue - democratizarea partidului, asumarea deciziilor, transparenţa trebuie să continue în partid şi pentru foarte multe acţiuni uite că se întâmplă", a arătat Bădălău pe 21 februarie la finalul BPN al PSD.
Vicepremierul Paul Stănescu a anunţat, pe de altă parte, că nu va candida pentru nicio funcţie la Congresul extraordinar al PSD din 10 martie: "Nu mai candidez. Nu mai vreau. Simplu. (...) E decizie unilaterală. Fiecare, dacă vrea, candidează. Dacă nu, nu. Dar eu nu candidez la nimic", a precizat Paul Stănescu.
Vicepreşedintele PSD Ecaterina Andronescu consideră că partidul trebuie să vină la Congres cu o propunere de candidat la Preşedinţie.
Întrebată dacă există un prezidenţiabil care va fi desemnat la Congresul PSD din 10 martie, Ecaterina Andronescu a spus: "Nu ştiu dacă desemnat este cea mai bună soluţie la Congresul din 10 martie, dar oricum cred că trebuie să ne gândim la acest lucru, pentru că eu cred că PSD este un partid serios, care contează în această ţară, în spectrul guvernării şi al administrării ţării şi cred că este corect să vină cu o propunere de candidat pentru Preşedinţie".
Potrivit senatoarei PSD, trebuie desemnată acea persoană care are cele mai multe şanse.
Întrebată dacă este nevoie să fie reconfirmat Liviu Dragnea în funcţia de preşedinte al PSD, Ecaterina Andronescu a răspuns: "Eu numai pe domnul Dragnea l-am auzit vorbind. Statutul ne stabileşte un mandat de conducere de patru ani. Dacă domnia sa consideră că este nevoie de reconfirmare, eu nu consider lucrul acesta".
Sursa: Agerpres, Pro TV
Etichete: PSD, Gabriela Firea, Liviu Dragnea, congres, marian oprisan, comitet executiv,
Dată publicare:
05-03-2018 08:50