Comisia juridica a Senatului reia miercuri dezbaterile pe legea gratierii

Comisia juridica a Senatului Romaniei, condusa de senatorul Serban Nicolae

Comisia juridica a Senatului reia miercuri, dezbaterile pe marginea proiectului de lege al gratierii, dupa ce saptamana trecuta au adoptat o serie de amendamente.

Comisia juridica a Senatului a adoptat martea trecuta amendamentul propus de Parchetul General, Asociatia Magistratilor si de Serban Nicolae la proiectul Legii gratierii conform caruia vor urma sa fie gratiate pedepsele cu inchisoarea de pana la 3 ani inclusiv, modificand astfel propunerea Guvernului de a gratia pedepsele de pana in 5 ani.

Totodata, Traian Basescu si-a modificat amendamentul prin care propunea gratierea pedepselor de pana in 10 ani de inchisoare, insusindu-si propunerea Uniunii Barourilor, si anume reducerea perioadei la 6 ani. Amendamentul senatorului PMP a fost insa respins de comisia juridica cu un vot ”impotriva”, un vot ”pentru” si 8 abtineri.
Traian Basescu a explicat ca a propus amendamentul de gratiere a pedepselor de pana in 10 ani deoarece exista o diferenta intre codul penal vechi si cel nou, ceea ce s-ar putea traduce in discriminari la adresa condamnatilor, iar articolul din lege ar putea fi declarat neconstitutional.

Contraargumentul a venit insa din partea ministrului Justitiei, Tudorel Toader, prezent la sedinta Comisiei juridice, care a spus ca se aplica legea penala mai favorabila. De asemenea, senatorii juristi au adoptat si un amendament propus de social-democratul Serban Nicolae potrivit caruia se scad trei ani din orice pedeapsa cu ichisoarea de pana in zece ani. ”Se gratiaza… in parte, cu trei ani, pedepsele cu inchisoarea aplicate de instantele de judecata mai mari de trei ani, dar care nu depasesc zece ani”, prevede amendamentul propus de Nicolae.

Potrivit senatorului PSD, de aceasta prevedere ar urma sa beneficieze aproximativ 800 de detinuti.
Un alt amendament adoptat la proiectul de lege al gratierii a fost cel potrivit caruia femeilor insarcinate si intretinatorilor de copii de pana in 14 ani li se injumatateste pedepsa cu inchisoarea, senatorii juristi respingand amendamentul lui Traian Basescu de gratiere si a femeilor condamnate pentru coruptie.

Citește și
penitenciar
Senatul a votat Legea privind executarea pedepselor: 3 zile pe luna reducere din pedeapsa, pentru conditii necorespunzatoare
Un român s-a însurat cu o prințesă din Africa și a devenit Sultan. Soția lui a venit în România pentru a-l susține în cariera politică

Potrivit amendamentului, ”se gratiaza in parte, cu 1/2, pedepsele cu inchisoare de la 6 la 10 ani, aplicate femeilor insarcinate si persoanelor care au in intretinere minori cu varsta de pana la 14 ani, precum si copii incadrati in grad de handicap accentuat sau grav, potrivit legii”. Propunerea a fost facuta de senatorii Tanczos Barna (UDMR), Liviu Brailoiu (PSD) si Daniel Fenechiu (PNL).

Senatorul PMP Traian Basescu a insistat ca de aceasta prevedere sa beneficieze si femeile condamnate pentru coruptie. ”Din categoriile excluse (de la gratiere – n. red), elimin si eu violenta, dar sa lasam pe cele care au facut un act de coruptie. Au luat o mita intr-o primarie, intr-un minister (…) Poate am o sensibilitate aparte pentru femei. E cunoscuta”, a propus Traian Basescu in fata comisiei juridice a Senatului.

Amendamentul sau a fost insa respins cu 9 abtineri si doar un vot ”pentru”. De asemenea, in Comisia juridica a Senatului au fost adoptate alte doua amendamente prin care se prevede ca pedepsele persoanelor cu varsta peste 70 de ani se gratiaza in intregime, iar ale celor de peste 60 de ani se injumatatesc. ”Se gratiaza in parte cu 1/2 pedeapsa cu inchisoarea intre 6 si 10 ani aplicate persoanelor cu varsta de peste 60 de ani”, se arata intr-un amendament adoptat marti de senatorii juristi la proiectul de lege al gratierii.

Celalalt amendament vizeaza persoanele care au implinit 70 de ani. ”Se gratiaza in intregime pedepsele persoanelor cu varsta peste 70 de ani”, se arata in amendamentul adoptat de senatorii juristi. Nu in ultimul rand, Comisia juridica a Senatului a dublat la doi ani termenul pentru achitarea despagubirilor in vederea gratierii, neachitarea cu "rea credinta" ducand la revocarea clementei.

"Gratierea prevazuta la art. 1-2 este conditionata de achitarea in termen de 2 ani de la data aplicarii actului de gratiere a obligatiilor civile si a a cheltuielilor judiciare la care persoana condamnata a fost obligata prin hotarare judecatoreasca definitiva", se arata in noua formula a textului.
Amendamentul lui Traian Basescu, care dorea un termen de 3 ani, a fost respins.

Senatorul PMP Traian Basescu a avut o serie de interventii in cadrul dezbaterilor din Comisia juridica a Senatului prin care a cerut gratierea femeilor condamnate pentru coruptie si a spus ca Romania are un Cod penal prost si ca regreta promulgarea sa, pentru care se simte vinovat.

”Ce faci dupa ce un om a stat 5 ani in penitenciar? Nu mai are familie, nu mai are cine ingriji copiii, e un om distrus. Am facut o masinarie de distrus oameni, nu de recuperare (…) Avem un Cod penal prost, care nu are de-a face nimic cu politicile penale europene. Eu sunt adeptul unei gratieri largi pentru un motiv simplu: avem foarte multe exagerari in Justitie (…) Dupa o perioada de tranzitie a venit timpul sa spunem odata stop (…) Eu am o problema de constiinta pentru promulgarea acestui Cod. Dar ar trebui sa o avem toti. Am facut o mare greseala”, a mai spus Traian Basescu.

Fostul presedinte al Romaniei a incercat sa-i convinga pe senatorii juristi, in cadrul dezbaterilor pe marginea proiectului de lege al gratierii, sa trateze femeile care au savarsit infractiuni mai bland decat pe barbati, recomandandu-le ”sa le bage mai putin in pucarie”.

”Ar fi o mare eroare sa nu avem in vedere situatiile deosebite in care se pot afla femeile. Sigur, faceti ce vreti: daca pasiunea e sa le bagam pe toate la puscarie, bagati-le. Daca pasiunea e sa fie tratate ca barbatii, rezolvati problema. Dar o femeie trebuie tratata altfel decat barbatii, mai ales cand este vorba de penitenta, de bagat in puscarie”, le-a spus Traian Basescu senatorilor juristi.

El le-a reprosat procurorilor comportamentul fata de femeile care au savarsit infractiuni. ”Pe mine m-a oripilat ce ati facut acum cateva luni, cand unei femei in luna a opta i-ati dat arest, ati bagat-o la «beciul domnesc». Daca aste e abordarea pe care vreti sa o avem fata de femei, sa facem o tara de procurori, de judecatori ca procurorii si rezolvam problemele. Eu va spun ca un fapt de viata: incercati sa protejati femeile pana si de furia justitiei, daca se poate, daca nu-s femei care au omorat, impuscat, sa incercam sa le protejam. Cred ca regimul penitenciar al femeilor in Romania e ingrozitor”, a mai spus Traian Basescu.

 

Articol recomandat de sport.ro
Tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2026, simulată! Cu cine a picat România în grupa de 5
Tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2026, simulată! Cu cine a picat România în grupa de 5
Citește și...
Comisia juridica: Pedepsele persoanelor de peste 70 de ani se gratiaza integral, ale celor de peste 60 de ani se injumatatesc
Comisia juridica: Pedepsele persoanelor de peste 70 de ani se gratiaza integral, ale celor de peste 60 de ani se injumatatesc

Comisia juridica a Senatului a adoptat marti amendamentul propus de Parchetul General, Asociatia Magistratilor si de Serban Nicolae la proiectul legii gratierii conform caruia vor urma sa fie gratiate pedepsele cu inchisoarea de pana la 3 ani inclusiv.

Senatul a votat Legea privind executarea pedepselor: 3 zile pe luna reducere din pedeapsa, pentru conditii necorespunzatoare
Senatul a votat Legea privind executarea pedepselor: 3 zile pe luna reducere din pedeapsa, pentru conditii necorespunzatoare

Senatorii au votat luni, cu 113 voturi "pentru" si un singur vot "impotriva" modificarile la segea privind executarea pedepselor.

Senatorul Serban Nicolae, despre gratierea coruptilor:
Senatorul Serban Nicolae, despre gratierea coruptilor: "Este o informatie clasificata pe care numai la Pro TV o s-o gasiti"

Liderul senatorilor PSD Serban Nicolae, care este si presedinte al Comisiei Juridice, a transmis colegilor sai din comisie amendamentele pe care le va depune marti la proiectul legii gratierii.

CSM a avizat favorabil proiectul Ministerului Justitiei privind gratierea colectiva a unor pedepse, insa cu 2 obiectii
CSM a avizat favorabil proiectul Ministerului Justitiei privind gratierea colectiva a unor pedepse, insa cu 2 obiectii

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a dat, marti, aviz favorabil proiectului de lege privind gratierea colectiva a unor pedepse, elaborat de Ministerul Justitiei, a anuntat presedintele instantei supreme, Cristina Tarcea.

Recomandări
România va intra deplin în Schengen. Anunțul făcut de Ursula von der Leyen
România va intra deplin în Schengen. Anunțul făcut de Ursula von der Leyen

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat, vineri, că România și Bulgaria vor intra deplin în Schengen.

Alegeri prezidențiale 2024, programe electorale. Candidații promit „lapte și miere”, deși puterea președintelui este limitată
Alegeri prezidențiale 2024, programe electorale. Candidații promit „lapte și miere”, deși puterea președintelui este limitată

În goana după voturi, mulți dintre candidații la alegerile prezidențiale din 2024 fac promisiuni fanteziste, uitând sau ignorând faptul că atribuțiile președintelui României sunt destul de limitate pe plan intern.

LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare

A început votul în diaspora pentru alegerile prezidențiale. Românii din străinătate au la dispoziție trei zile pentru a-și alege președintele.