CSM a avizat favorabil proiectul Ministerului Justitiei privind gratierea colectiva a unor pedepse, insa cu 2 obiectii
Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a dat, marti, aviz favorabil proiectului de lege privind gratierea colectiva a unor pedepse, elaborat de Ministerul Justitiei, a anuntat presedintele instantei supreme, Cristina Tarcea.
Avizul pozitiv este insotit de doua obiectii, vizand scaderea duratei pedepselor care ar urma sa fie gratiate, de la cinci la trei ani, respectiv ca printre beneficiari sa fie si minorii, condamnati in regim special. Initial, documentul a fost criticat de Directia Legislatie din CSM, el fiind ulterior modificat de Ministerul Justitiei.
Plenul CSM a avizat favorabil proiectul de lege privind gratierea unor pedepse, in urma modificarilor aduse de Ministerul Justitiei.
Dupa discutiile din plen au fost aprobate si propunerile ca durata pedepselor care sunt gratiate sa fie scazuta de la cinci ani la trei ani. De prevederile legii ar urma sa beneficieze si minorii condamnati in regim special.
Initial, Directia Legislatie din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a criticat proiectul de lege, aratand ca este insuficient explicat, iar o gratiere colectiva este de natura sa "creeze un sentiment de insecuritate sociala”.
O alta critica a magistratilor privea sintagma "persoane care sunt unic intretinator de familie”.
"Aceasta va genera serioase disfunctionalitati in aplicarea actului normativ, in lipsa indicarii oricarui criteriu care sa circumstantieze clar sensul acesteia”, se arata in punctul de vedere elaborat de Directia Legislatie a CSM.
Nici gratierea pedepselor cu suspendare nu a fost inteleasa de specialistii din CSM.
Astfel, "proiectul de lege nu cuprinde nicio dispozitie referitoare la efectele gratierii asupra pedepselor a caror executare este suspendata conditionat sau sub supraveghere”, potrivit sursei citate.
Pe 31 ianuarie 2017, fostul ministru al Justitiei Florin Iordache a transmis CSM, spre avizare, un proiect de lege privind gratierea unor pedepse, motivand ca penitenciarele din tara sunt supraaglomerate.