Cine împarte parte-și face. Lista parlamentarilor cu cele mai mari venituri din cumulul pensie-salariu
Pe principiul cine împarte parte-și face parlamentarii figurează intre excepțiile legii care interzice cumulul pensiei cu salariul la stat.
Era de așteptat din moment ce peste 30 dintre ei sunt beneficiarii unor pensii generoase completate de indemnizații care depășesc cel mai adesea, 200 de mii de lei anual în mână.
Cele mai mari venituri le are chiar fostul premier, Nicolae Ciucă, care într-un an, adună în conturi peste 400 de mii de lei net.
Parlamentarii au votat săptămâna trecută legea prin care angajaților de la stat le este interzis să primească şi pensie și salariu în același timp. Aleșii au fost exceptați, iar 34 dintre aceștia, senatori și deputați, sunt beneficiari direcți ai modificărilor aduse pe ultima sută de metri.
Cele mai multe dintre indemnizații depășesc 200 de mii de lei net, anual, iar pe lângă acestea, parlamentarii în cauză au și pensii mari.
Nicolae Ciucă
Cele mai mari venituri, aproape 34 de mii de lei net lunar, le are fostul premier Nicolae Ciucă. Mult disputata sa pensie de militar a fost completată de indemnizația de șef al guvernului, iar în prezent de cea de președinte al Senatului.
Sorin Muncaciu
De profesie medic, deputatul AUR Sorin Muncaciu este pe locul doi în topul parlamentarilor care cumulează pensia și indemizația. Acesta primește peste 300 de mii de lei anual, iar o parte din această sumă provine dintr-o pensie în dolari.
Eugen Neaţa
Beneficiar al unei pensii speciale, Eugen Neaţa, de la PSD, a lucrat în structurile Ministerului de Interne și se poate lăuda cu venituri considerabile. În fiecare lună, în conturile sale intră 25 de mii de lei net, cam tot atât cât câștigă și șeful statului.
Nicolae Roman
La fel de mulţi bani ia și Nicolae Roman, deputat AUR, care are o pensie specială pentru că a lucrat în Ministerul Apărării Naționale.
Media pensiilor parlamentarilor care primesc şi indemnizaţie este de aproximativ 6 mii de lei. Opoziția a atacat proiectul de lege tocmai pentru că, exceptați de la regulă sunt cei care au, culmea și cele mai mari venituri.
Cristian Sediler, deputat USR: ”Într un final, se va ajunge ca din 100% cumularzi cum sunt numiți ei, adică persoane care au și pesnie și salariu, peste 60% să fie exceptați de o lege care lasă impresia prin titlu că elimină cea mai mare parte, dar dimpotrivă, cea mai mare parte va fi scutită”.
Parlamentarii au introdus funcțiile alese între excepțiile celor care pot primi și pensii, dar și salarii. Justificarea a fost că oamenilor nu li se poate interzice dreptul de a vota într-o funcţie publică un cetăţean care are pensie, iar acestuia din urmă nu i se poate lua un drept câştigat şi garantat de Constituţie.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: pensie, lege, parlamentari, exceptie, salariu,
Dată publicare:
03-07-2023 19:16