Cererea de reexaminare a lui Iohannis privind legea care elimina 102 taxe, respinsa si de Camera Deputatilor

×
Codul embed a fost copiat

Camera Deputatilor a respins miercuri reexaminarea legii privind eliminarea celor 102 taxe nefiscale.

Decizia a fost luata cu 174 de voturi "pentru" respingerea cererii de reexaminare, 85 "impotriva" si o abtinere.

In Comisia de buget a Camerei Deputatilor a fost adoptat un amendament potrivit caruia legea va intra in vigoare la data de 1 a lunii imediat urmatoare publicarii in Monitorul Oficial.

Liderul deputatilor PNL, Raluca Turcan, a solicitat in plen acceptarea reexaminarii legii ceruta de seful statului.

"Solicitarea PNL, astazi, este de a accepta reexaminarea presedintelui, de a renunta la eliminarea taxei radio-tv urmand ca in Camera Deputatilor si in Senat sa supunem dezbaterii o initiativa legislativa de reorganizare a acestor doua institutii, de regandire inclusiv a formulei de finantare a acestor doua institutii, astfel incat sa nu stirbim democratia romaneasca de rolul pe care televiziunea si radioul publice le pot avea. Functionarea acestor doua institutii reprezinta un semnal de vitalitate democratica pe care Romania trebuie sa-l dea", a afirmat Turcan.

Citește și
Taxe eliminate
Legea care elimina 102 taxe nefiscale, inclusiv cea radio-tv, e constitutionala. Iohannis o va retrimite insa in Parlament
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO

Ea a sustinut ca formula votata de Comisia de buget "lasa un gust amar si o pata neagra pe destinul a doua institutii fundamentale pentru democratia din Romania - radioul public si televiziunea publica".

"La gramada am ajuns ca doua institutii atat de importante sa aiba parte de la o zi la alta de un viitor incert. Nu se stie ce se va intampla cu statutul angajatilor acestor doua institutii. Se muta sursa de finantare de la beneficiarii acestor doua institutii la bugetul de stat si riscam sa transformam aceste doua institutii in simple anexe ale finantatorului, adica ale Guvernului. Cat aceasta taxa se colecta de la o mare parte a populatiei aveam garantia ca aceasta parte a populatiei putea fi servita printr-o anumita tematica, printr-o anumita acoperire teritoriala. Renuntand la sursa de finantare riscam fie sa semnam decesul acestor doua institutii, fie sa le transformam in societati comerciale, fie in anexe ale Guvernului fara macar sa fii incercat o reorganizare a acestor doua institutii", a spus liderul PNL.

Paula Chichirau, deputat USR: "Mi se pare foarte normal sa discutam despre aceste taxe in acelasi timp cu discutarea bugetului Romaniei"

Presedintele UDMR, deputatul Kelemen Hunor, a afirmat ca este necesara o discutie foarte serioasa pe acest subiect, deoarece televiziunea si radioul publice nu pot fi lasate "in nesiguranta".

"Din cele 102 taxe propuse pentru eliminare nu avem nicio obiectie pentru 100 de taxe, dar sunt doua taxe despre care ar trebui sa discutam foarte serios, este vorba de taxa pentru bugetarea radioului public si a televiziunii publice. Eu cred ca in acest moment Parlamentul Romaniei nu poate lasa in nesiguranta cele doua institutii eliminand prin aceasta lege taxa radio si tv si nelasand nimic in locul acestor doua taxe. Se schimba toata filosofia de bugetare a celor doua institutii si, mai mult, se schimba prin aceasta eliminare toata filosofia de functionare a celor doua institutii publice. Eu nu neg ca se poate gandi la o alta modalitate de finantare a radioului si televiziunii publice, se poate, exista modele si in UE, in trei,patru tari unde sunt finantate de la bugetul de stat, dar acest lucru ar insemna sa modificam si Legea 41/1994 si filosofia de functionare a celor doua institutii", a declarat Kelemen Hunor, la dezbateri.

El a afirmat ca anul urmator, dupa controlul Curtii de Conturi, vor fi puse in discutie salarizarile de la cele doua institutii publice.

"Ne vom trezi ca am creat haos in cele doua societati", a adaugat deputatul UDMR.

In final, el a propus retrimiterea la comisia de cultura a reexaminarii solicitate de presedintele Iohannis in cazul legii privind eliminarea celor 102 taxe.

"Daca vrem sa redam Parlamentului credibilitatea, greutatea in ceea ce priveste legiferarea si controlul, atunci cred ca acest proiect de lege ar fi trebuit trimis si la Comisia de cultura. (...) Sa ocolim Comisia de cultura este o greseala uriasa", a mentionat Kelemen Hunor.

Deputatul PMP Robert Turcescu a sustinut ca ar trebui creata o comisie sau un grup de lucru pentru analizarea modului in care sunt cheltuiti banii la TVR.

"Consider ca refacerea stratului de credibilitate pentru foarte multe dintre mijloacele de informare in masa din Romania ar trebui sa plece de la Societatea Romana de Radio si Societatea Romana de Televiziune. Ele sunt singurele care in acest moment ar putea reface prestigiul profesional al acestei bresle. (...) TVR a obtinut venituri de aproape un miliard de euro in ultimii 13 ani, ce s-a intamplat cu acesti bani, unde s-au dus, mai ales ca reprezinta mai mult de jumatate din veniturile incasate de TVR in aceasta perioada? (...) Atunci cand discutam despre TVR, dincolo de a avea sau a nu avea taxa radio-tv colectata in felul in care s-a intamplat pana acum sau direct alocata de la Guvern cred ca ar trebui sa ne gandim la constituirea unei comisii, grup de lucru care sa analizeze si de pe aceste paliere felul in care se cheltuie banii publici intr-un astfel de sistem", a afirmat Turcescu.

El a criticat comisiile de cultura pentru modul in care au analizat, pana in prezent, activitatea TVR.

"Dati-mi voie sa bat obrazul comisiilor de specialitate care au analizat activitatea TVR, inclusiv din punct de vedere financiar, pentru felul absolut superficial in care multi dintre ei s-au uitat asupra rapoartelor de activitate, mai ales a celor de natura financiara", a spus Robert Turcescu.

Deputatul grupului minoritatilor nationale Miron Ignat a spus ca eliminarea celor 102 taxe este in avantajul populatiei Romaniei.

Deputatul ALDE Remus Borza a anuntat ca grupul sau va vota impotriva cererii de reexaminare.

"Grupul ALDE va vota impotriva solicitarii presedintelui Romaniei de reexaminare a acestei legi cate vreme legislativul s-a mai pronuntat pe aceasta chestiune, CCR s-a pronuntat pe exceptia de neconstitutionalitate. Trebuie sa ne gandim la cetatean care este impovarat de taxe", a afirmat el.

Deputatul USR Cosette Chichirau a propus discutarea acestor taxe in acelasi timp cu bugetul.

Deputatul PSD Lia Olguta Vasilescu a motivat necesitatea eliminarii taxei radio-tv.

"Se plateste o taxa care duce la aberatii. Mai precis, daca sunteti cultivator de rosii si aveti o sera vreau sa va spun ca platiti taxa radio-tv chiar daca nu se uita plantele la televizor. De asemenea, daca aveti un cavou la cimitir pentru cineva din familie si acolo este tras un fir de electricitate platiti taxa radio-tv, desi nu se uita mortul la televizor. Din pacate, aberatiile acestea, de 12 ani, sunt tot necorectate. Atunci cand se vine cu o initiativa ca sa se elimine aceasta taxa aberanta, ajungem iar la discutii de acum 12 ani nerezolvate", a spus deputatul social-democrat.

In cadrul dezbaterilor, si deputatul PNL Gugel stirbu a solicitat retrimiterea reexaminarii la comisia de cultura, insa presedintele de sedinta, Florin Iordache, a aratat ca aceasta cerere a fost respinsa in Biroul permanent.

Solicitarea de retrimitere la comisia de cultura a fost respinsa de plenul Camerei cu 87 de voturi "pentru" si 132 "impotriva".

Deputatul PNL Cezar Preda a propus inainte de exprimarea votului apel nominal, insa solicitarea sa a fost respinsa.

Camera Deputatilor a respins in calitate de for decizional cererea de reexaminare formulata de seful statului in cazul legii privind eliminarea celor 102 taxe.

Legea ramane in forma adoptata initial cu eliminarea taxei radio-tv. Va fi eliminat si timbrul de mediu pentru masini, dar si taxa pentru cazierul fiscal.

Dispar si cele 20 de taxe cerute acum de Registrul Comertului, 33 de taxe consulare si de cetatenie, taxa pentru pasaport temporar si nu mai putin de 22 de taxe cerute pentru pierderea sau modificare unor acte.

Nu vor mai fi platite, de asemenea, 13 taxe extrajudiciare de timbru, 4 taxe pentru serviciile prestate de Ministerul de Interne, 4 cerute de Casa Nationala de Pensii si taxa pentru permisul de pescuit.

Parlamentarii USR au anuntat ca strang semnaturi pentru a sesiza Curtea Constitutionala. Daca magistratii nu vor gasi in lege prevederi neconstitutionale, Klaus Iohannis este obligat sa semneze decretul de promulgare.
 

 

Articol recomandat de sport.ro
„Drăgușin a luat-o pe un drum greșit!” Genoa a povestit TOT: suma reală a mutării și oferta „mult mai mare” refuzată
„Drăgușin a luat-o pe un drum greșit!” Genoa a povestit TOT: suma reală a mutării și oferta „mult mai mare” refuzată
Citește și...
Legea eliminarii celor 102 taxe, retrimisa de Iohannis la Parlament.
Legea eliminarii celor 102 taxe, retrimisa de Iohannis la Parlament. "Este constitutionala, dar trebuie reanalizata”

 Presedintele Klaus Iohannis a trimis vineri Parlamentului, spre reexaminare, Legea privind eliminarea unor taxe si tarife, anunta Administratia Prezidentiala.

Legea care elimina 102 taxe nefiscale, inclusiv cea radio-tv, e constitutionala. Iohannis o va retrimite insa in Parlament
Legea care elimina 102 taxe nefiscale, inclusiv cea radio-tv, e constitutionala. Iohannis o va retrimite insa in Parlament

Curtea Constitutionala a decis, vineri, ca Legea PSD prin care sunt eliminate 102 taxe nefiscale, inclusiv cea radio-TV, este constitutionala. Klaus Iohannis a anuntat ca va retrimite legea Parlamentului.

Legea care prevede eliminarea a 102 taxe, votata in unanimitate. Anuntul facut de catre premierul Dacian Ciolos
Legea care prevede eliminarea a 102 taxe, votata in unanimitate. Anuntul facut de catre premierul Dacian Ciolos

Legea care elimina 102 taxe parafiscale stabileste un nou record de viteza prin Parlament. Intr-o saptamana initiativa liderului PSD  a primit votul senatorilor si al deputatilor in conditiile in care sunt multe acte normative, pe care s-a asezat praful.

Recomandări
Vine nota de plată. Boloș se plânge, în șoaptă, că nu sunt bani pentru majorările de salarii și de pensii aprobate de Guvern
Vine nota de plată. Boloș se plânge, în șoaptă, că nu sunt bani pentru majorările de salarii și de pensii aprobate de Guvern

„(...) se impune identificarea fondurilor necesare pentru plata drepturilor salariale majorate”. Asta este una dintre concluziile unui mini-raport prezentat de șeful Finanțelor, Marcel Boloș, în ședința de Guvern de joi, 25 aprilie. 

Ion Iliescu, pus oficial sub acuzare în dosarul Mineriadei. Este inculpat pentru săvârșirea de infracțiuni contra umanității
Ion Iliescu, pus oficial sub acuzare în dosarul Mineriadei. Este inculpat pentru săvârșirea de infracțiuni contra umanității

Parchetul General a anunţat oficial, vineri, punerea sub acuzare a fostului preşedinte Ion Iliescu pentru săvârşirea de infracţiuni contra umanităţii, în dosarul Mineriadei din iunie 1990.

Sorina Pintea, condamnată la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare pentru luare de mită. Decizia nu este definitivă
Sorina Pintea, condamnată la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare pentru luare de mită. Decizia nu este definitivă

Sorina Pintea, fostul ministru social-democrat al Sănătății, a fost condamnată, vineri, la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare pentru luare de mită în formă continuată. Decizia instanței nu este definitivă.