Cererea de reexaminare a lui Iohannis privind legea care elimina 102 taxe, respinsa si de Camera Deputatilor
Camera Deputatilor a respins miercuri reexaminarea legii privind eliminarea celor 102 taxe nefiscale.
Decizia a fost luata cu 174 de voturi "pentru" respingerea cererii de reexaminare, 85 "impotriva" si o abtinere.
In Comisia de buget a Camerei Deputatilor a fost adoptat un amendament potrivit caruia legea va intra in vigoare la data de 1 a lunii imediat urmatoare publicarii in Monitorul Oficial.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Liderul deputatilor PNL, Raluca Turcan, a solicitat in plen acceptarea reexaminarii legii ceruta de seful statului.
"Solicitarea PNL, astazi, este de a accepta reexaminarea presedintelui, de a renunta la eliminarea taxei radio-tv urmand ca in Camera Deputatilor si in Senat sa supunem dezbaterii o initiativa legislativa de reorganizare a acestor doua institutii, de regandire inclusiv a formulei de finantare a acestor doua institutii, astfel incat sa nu stirbim democratia romaneasca de rolul pe care televiziunea si radioul publice le pot avea. Functionarea acestor doua institutii reprezinta un semnal de vitalitate democratica pe care Romania trebuie sa-l dea", a afirmat Turcan.
Ea a sustinut ca formula votata de Comisia de buget "lasa un gust amar si o pata neagra pe destinul a doua institutii fundamentale pentru democratia din Romania - radioul public si televiziunea publica".
"La gramada am ajuns ca doua institutii atat de importante sa aiba parte de la o zi la alta de un viitor incert. Nu se stie ce se va intampla cu statutul angajatilor acestor doua institutii. Se muta sursa de finantare de la beneficiarii acestor doua institutii la bugetul de stat si riscam sa transformam aceste doua institutii in simple anexe ale finantatorului, adica ale Guvernului. Cat aceasta taxa se colecta de la o mare parte a populatiei aveam garantia ca aceasta parte a populatiei putea fi servita printr-o anumita tematica, printr-o anumita acoperire teritoriala. Renuntand la sursa de finantare riscam fie sa semnam decesul acestor doua institutii, fie sa le transformam in societati comerciale, fie in anexe ale Guvernului fara macar sa fii incercat o reorganizare a acestor doua institutii", a spus liderul PNL.
Paula Chichirau, deputat USR: "Mi se pare foarte normal sa discutam despre aceste taxe in acelasi timp cu discutarea bugetului Romaniei"
Presedintele UDMR, deputatul Kelemen Hunor, a afirmat ca este necesara o discutie foarte serioasa pe acest subiect, deoarece televiziunea si radioul publice nu pot fi lasate "in nesiguranta".
"Din cele 102 taxe propuse pentru eliminare nu avem nicio obiectie pentru 100 de taxe, dar sunt doua taxe despre care ar trebui sa discutam foarte serios, este vorba de taxa pentru bugetarea radioului public si a televiziunii publice. Eu cred ca in acest moment Parlamentul Romaniei nu poate lasa in nesiguranta cele doua institutii eliminand prin aceasta lege taxa radio si tv si nelasand nimic in locul acestor doua taxe. Se schimba toata filosofia de bugetare a celor doua institutii si, mai mult, se schimba prin aceasta eliminare toata filosofia de functionare a celor doua institutii publice. Eu nu neg ca se poate gandi la o alta modalitate de finantare a radioului si televiziunii publice, se poate, exista modele si in UE, in trei,patru tari unde sunt finantate de la bugetul de stat, dar acest lucru ar insemna sa modificam si Legea 41/1994 si filosofia de functionare a celor doua institutii", a declarat Kelemen Hunor, la dezbateri.
El a afirmat ca anul urmator, dupa controlul Curtii de Conturi, vor fi puse in discutie salarizarile de la cele doua institutii publice.
"Ne vom trezi ca am creat haos in cele doua societati", a adaugat deputatul UDMR.
In final, el a propus retrimiterea la comisia de cultura a reexaminarii solicitate de presedintele Iohannis in cazul legii privind eliminarea celor 102 taxe.
"Daca vrem sa redam Parlamentului credibilitatea, greutatea in ceea ce priveste legiferarea si controlul, atunci cred ca acest proiect de lege ar fi trebuit trimis si la Comisia de cultura. (...) Sa ocolim Comisia de cultura este o greseala uriasa", a mentionat Kelemen Hunor.
Deputatul PMP Robert Turcescu a sustinut ca ar trebui creata o comisie sau un grup de lucru pentru analizarea modului in care sunt cheltuiti banii la TVR.
"Consider ca refacerea stratului de credibilitate pentru foarte multe dintre mijloacele de informare in masa din Romania ar trebui sa plece de la Societatea Romana de Radio si Societatea Romana de Televiziune. Ele sunt singurele care in acest moment ar putea reface prestigiul profesional al acestei bresle. (...) TVR a obtinut venituri de aproape un miliard de euro in ultimii 13 ani, ce s-a intamplat cu acesti bani, unde s-au dus, mai ales ca reprezinta mai mult de jumatate din veniturile incasate de TVR in aceasta perioada? (...) Atunci cand discutam despre TVR, dincolo de a avea sau a nu avea taxa radio-tv colectata in felul in care s-a intamplat pana acum sau direct alocata de la Guvern cred ca ar trebui sa ne gandim la constituirea unei comisii, grup de lucru care sa analizeze si de pe aceste paliere felul in care se cheltuie banii publici intr-un astfel de sistem", a afirmat Turcescu.
El a criticat comisiile de cultura pentru modul in care au analizat, pana in prezent, activitatea TVR.
"Dati-mi voie sa bat obrazul comisiilor de specialitate care au analizat activitatea TVR, inclusiv din punct de vedere financiar, pentru felul absolut superficial in care multi dintre ei s-au uitat asupra rapoartelor de activitate, mai ales a celor de natura financiara", a spus Robert Turcescu.
Deputatul grupului minoritatilor nationale Miron Ignat a spus ca eliminarea celor 102 taxe este in avantajul populatiei Romaniei.
Deputatul ALDE Remus Borza a anuntat ca grupul sau va vota impotriva cererii de reexaminare.
"Grupul ALDE va vota impotriva solicitarii presedintelui Romaniei de reexaminare a acestei legi cate vreme legislativul s-a mai pronuntat pe aceasta chestiune, CCR s-a pronuntat pe exceptia de neconstitutionalitate. Trebuie sa ne gandim la cetatean care este impovarat de taxe", a afirmat el.
Deputatul USR Cosette Chichirau a propus discutarea acestor taxe in acelasi timp cu bugetul.
Deputatul PSD Lia Olguta Vasilescu a motivat necesitatea eliminarii taxei radio-tv.
"Se plateste o taxa care duce la aberatii. Mai precis, daca sunteti cultivator de rosii si aveti o sera vreau sa va spun ca platiti taxa radio-tv chiar daca nu se uita plantele la televizor. De asemenea, daca aveti un cavou la cimitir pentru cineva din familie si acolo este tras un fir de electricitate platiti taxa radio-tv, desi nu se uita mortul la televizor. Din pacate, aberatiile acestea, de 12 ani, sunt tot necorectate. Atunci cand se vine cu o initiativa ca sa se elimine aceasta taxa aberanta, ajungem iar la discutii de acum 12 ani nerezolvate", a spus deputatul social-democrat.
In cadrul dezbaterilor, si deputatul PNL Gugel stirbu a solicitat retrimiterea reexaminarii la comisia de cultura, insa presedintele de sedinta, Florin Iordache, a aratat ca aceasta cerere a fost respinsa in Biroul permanent.
Solicitarea de retrimitere la comisia de cultura a fost respinsa de plenul Camerei cu 87 de voturi "pentru" si 132 "impotriva".
Deputatul PNL Cezar Preda a propus inainte de exprimarea votului apel nominal, insa solicitarea sa a fost respinsa.
Camera Deputatilor a respins in calitate de for decizional cererea de reexaminare formulata de seful statului in cazul legii privind eliminarea celor 102 taxe.
Legea ramane in forma adoptata initial cu eliminarea taxei radio-tv. Va fi eliminat si timbrul de mediu pentru masini, dar si taxa pentru cazierul fiscal.
Dispar si cele 20 de taxe cerute acum de Registrul Comertului, 33 de taxe consulare si de cetatenie, taxa pentru pasaport temporar si nu mai putin de 22 de taxe cerute pentru pierderea sau modificare unor acte.
Nu vor mai fi platite, de asemenea, 13 taxe extrajudiciare de timbru, 4 taxe pentru serviciile prestate de Ministerul de Interne, 4 cerute de Casa Nationala de Pensii si taxa pentru permisul de pescuit.
Parlamentarii USR au anuntat ca strang semnaturi pentru a sesiza Curtea Constitutionala. Daca magistratii nu vor gasi in lege prevederi neconstitutionale, Klaus Iohannis este obligat sa semneze decretul de promulgare.