Legea care prevede eliminarea a 102 taxe, votata in unanimitate. Anuntul facut de catre premierul Dacian Ciolos

25-10-2016 07:53

Legea care elimina 102 taxe parafiscale stabileste un nou record de viteza prin Parlament. Intr-o saptamana initiativa liderului PSD  a primit votul senatorilor si al deputatilor in conditiile in care sunt multe acte normative, pe care s-a asezat praful.

Premierul Dacian Ciolos a anuntat ca Executivul este de acord doar cu anumite prevederi ale legii si ar putea lua in calcul o eventuala contestare a documentului la Curtea Constitutionala.

Liviu Dragnea, presedintele PSD, initiatorul legii:
"Eliminarea acestor taxe reprezinta 90% din timpul pierdut de romani pentru plata obligatiilor catre stat. Poate fi votarea acestei legi o raza de speranta care poate da incredere romanilor ca tara poate deveni o tara normala, asa cum ne-o dorim cu totii. Impactul bugetar este de 0,1 la suta"

Liberalii au sustinut si ei eliminarea taxelor parafiscale, dar l-au acuzat pe Liviu Dragnea de populism pentru ca a initiat proiectul chiar inainte de alegeri. In plus, efectele eliminarii acestor taxe nu ar fi fost suficient analizate.

Eugen Nicolaescu, deputat PNL: "Este foarte greu de acceptat sa vii cu o reducere masiva de asemenea obligatii financiare fara sa ai un studiu de impact. Cine stie cum vor functiona anumite institutii de cand va intra legea in vigoare, cum vor fi afectati toti cetatenii ca urmare a anularii unor asemenea obligatii financiare care au fost fara discernamant anulate".

Legea initiata de seful PSD prevede printre altele eliminarea timbrului de mediu pentru autovehicule, plata pentru cazierul fiscal, taxa pentru eliberarea paşaportului temporar, dar si cea pentru pierderea sau modificarea actelor.

Vor disparea si taxele pentru serviciile prestate de Ministerul Afacerilor Interne pentru public si cele percepute de Casa Nationala de Pensii.

Taxa radio-tv dispare de asemenea, desi luni la Comisia de buget finante, parlamentarii hotarasera contrariul. Liberalii s-au opus vehement eliminarii acestei taxe si i-au acuzat pe sociali democrati ca vor ca prin aceasta masura sa controleze institutiile media publice obligandu-le sa primeasca finantare doar de la bugetul de stat.

Premierul Dacian Ciolos a declarat ca nu este de acord cu prevederile legii lui Liviu Dragnea: "Unele taxe pot fi eliminate fara probleme, sunt alte taxe care sunt eliminate si nu se clarifica situatia bugetara pentru anumite institutii risca sa produca probleme"

Actul normativ ar putea fi atacat la Curtea Constitutionala de catre Guvern. Daca acest lucru nu se intampla, in termen de 5 zile documentul merge la presedinte pentru promulgare. La randul sau, Klaus Iohannis poate cere reexaminarea documentului sau poate sesiza CCR.


VIDEO PROTVPLUS.RO
Facem Level
Facem Level (Gen Session) – episodul 13 – IHATEPINK & Bobospider: Dead by Daylight dă naștere unor ucigași excentrici

22:01
Exclusiv PRO TV Plus
Interviu cu Cristian Manafu și Aquene, despre TikTok care a depășit Instagram în România

07:07
Militia Modei by Costi Dita
Miliția Modei by Costi Diță: „Și mamaie avea o pereche așa”

02:45
Românii Au Talent: Ce nu s-a văzut la TV
Smiley, despre sezonul 11 Românii au talent: "Talentele care vin pe scenă sunt unu și unu"

01:36
Exclusiv PRO TV Plus
Câștigătorii The Artist Awards 2020. Ce spun artiștii și creatorii de conținut despre premiile obținute

04:21
Exclusiv PRO TV Plus
Dragoș Petrescu, de la Imperiul Leilor, despre Crăciunul copilăriei sale: „N-am amintiri despre cadouri, ci despre atmosferă”

03:48
I like IT
I like IT - Robert Diaconeasa: cum facem fapte bune cu ajutorul rețelelor de socializare

06:32
Doctor de bine
Prof. univ. dr. Carmen Chifiriuc - În curând, fiecare dintre noi va lua decizia vaccinării. ”Mi-e frică!” - este primul gând

16:57
Made in Romania
The urban ties, povestea primului producător de accesorii handmade din România

04:26