Legea care prevede eliminarea a 102 taxe, votata in unanimitate. Anuntul facut de catre premierul Dacian Ciolos
Legea care elimina 102 taxe parafiscale stabileste un nou record de viteza prin Parlament. Intr-o saptamana initiativa liderului PSD a primit votul senatorilor si al deputatilor in conditiile in care sunt multe acte normative, pe care s-a asezat praful.
Premierul Dacian Ciolos a anuntat ca Executivul este de acord doar cu anumite prevederi ale legii si ar putea lua in calcul o eventuala contestare a documentului la Curtea Constitutionala.
Liviu Dragnea, presedintele PSD, initiatorul legii:
"Eliminarea acestor taxe reprezinta 90% din timpul pierdut de romani pentru plata obligatiilor catre stat. Poate fi votarea acestei legi o raza de speranta care poate da incredere romanilor ca tara poate deveni o tara normala, asa cum ne-o dorim cu totii. Impactul bugetar este de 0,1 la suta"
Alegeri 2024
21:23
Ciolacu reafirmă că, dacă este ales preşedinte, l-ar desemna premier pe Bolojan şi că îşi doreşte o coaliţie cu PNL
20:58
Marcel Ciolacu este favorit clar pentru câștigarea alegerilor pe platforma pe care s-a pariat masiv în favoarea lui Trump
17:04
Cum văd străinii alegerile prezidențiale din România. ”De 20 de ani trebuie să alegem răul cel mai mic”
16:02
George Simion, președintele AUR, a votat la Roma: „Vin aici să votez din respect pentru toţi românii”
Liberalii au sustinut si ei eliminarea taxelor parafiscale, dar l-au acuzat pe Liviu Dragnea de populism pentru ca a initiat proiectul chiar inainte de alegeri. In plus, efectele eliminarii acestor taxe nu ar fi fost suficient analizate.
Eugen Nicolaescu, deputat PNL: "Este foarte greu de acceptat sa vii cu o reducere masiva de asemenea obligatii financiare fara sa ai un studiu de impact. Cine stie cum vor functiona anumite institutii de cand va intra legea in vigoare, cum vor fi afectati toti cetatenii ca urmare a anularii unor asemenea obligatii financiare care au fost fara discernamant anulate".
Legea initiata de seful PSD prevede printre altele eliminarea timbrului de mediu pentru autovehicule, plata pentru cazierul fiscal, taxa pentru eliberarea paşaportului temporar, dar si cea pentru pierderea sau modificarea actelor.
Vor disparea si taxele pentru serviciile prestate de Ministerul Afacerilor Interne pentru public si cele percepute de Casa Nationala de Pensii.
Taxa radio-tv dispare de asemenea, desi luni la Comisia de buget finante, parlamentarii hotarasera contrariul. Liberalii s-au opus vehement eliminarii acestei taxe si i-au acuzat pe sociali democrati ca vor ca prin aceasta masura sa controleze institutiile media publice obligandu-le sa primeasca finantare doar de la bugetul de stat.
Premierul Dacian Ciolos a declarat ca nu este de acord cu prevederile legii lui Liviu Dragnea: "Unele taxe pot fi eliminate fara probleme, sunt alte taxe care sunt eliminate si nu se clarifica situatia bugetara pentru anumite institutii risca sa produca probleme"
Actul normativ ar putea fi atacat la Curtea Constitutionala de catre Guvern. Daca acest lucru nu se intampla, in termen de 5 zile documentul merge la presedinte pentru promulgare. La randul sau, Klaus Iohannis poate cere reexaminarea documentului sau poate sesiza CCR.