Legea care elimina 102 taxe nefiscale, inclusiv cea radio-tv, e constitutionala. Iohannis o va retrimite insa in Parlament

Ultimul update: Luni 19 Decembrie 2016 07:20
Data publicarii: Vineri 16 Decembrie 2016 07:37
Categorie: Actualitate

Curtea Constitutionala a decis, vineri, ca Legea PSD prin care sunt eliminate 102 taxe nefiscale, inclusiv cea radio-TV, este constitutionala. Klaus Iohannis a anuntat ca va retrimite legea Parlamentului.

Presedintele Klaus Iohannis a anuntat vineri ca va retrimite Parlamentului legea privind eliminarea celor 102 taxe dupa ce CCR a decis ca este constitutionala.

"Decizia de astazi a Curtii Constitutionale privind eliminarea celor #102taxe este o noua dovada ca ceea ce este bun pentru oameni nu are cum sa fie neconstitutional. Este a DOUA dovada ca cei care au atacat aceste legi bune au avut doar o miza electorala. Au crezut ca, daca blocheaza cele doua legi, #PSD va pierde voturi in alegeri. A fost insa un calcul gresit, iar totul s-a intors impotriva lor. Sper ca presedintele Iohannis sa accepte rezultatul si sa promulge cat mai repede cele doua legi. Ma bucur pentru romani si ii asigur din nou ca am prevazut in bugetul pentru 2017 atat eliminarea celor 102 taxe, cat si majorarile de venituri cu 15% pentru dascali si medici" a scris Liviu Dragnea pe Facebook.

Presedintele Curtii Constitutionale, Valer Dorneanu a precizat ca decizia a fost luata cu majoritate de voturi. ”Ne-am pronuntat in sensul respingerii sesizarii ca fiind neintemeiata, motivand ca toate criticile care s-au formulat nu isi gasesc un temei constitutional care sa ne justifice admiterea sesizarii”, a declarat presedintele CCR, Valer Dorneanu.

Dorneanu a precizat ca motivele cele mai multe au vizat fondul si justificarea taierii taxelor. ”Chestiunea asta nu e atributul CCR, sa stabileasca ce taxe sunt valabile si ce taxe nu sunt valabile. Am avut in vedere si faptul ca proiectul s-a derulat in procedura parlamentara de urgenta, ceea ce justifica intr-un fel Parlamentul sa scurteze niste termene si sa treaca peste niste termene. In ceea ce priveste criticile cu privire la faptul ca nu s-ar fi solicitat informarea Guvernului, ea s-a solicitat, chiar daca nu a venit. Raporturile dintre Parlament si Guvern sunt dictate de niste principii constitutionale, potrivit carora Parlamentul este organul reprezentativ suprem, unica autoritate legiuitoare si intr-un fel Guvernul se afla sub control parlamentar”, a adaugat Dorneanu.

El a apreciat ca legea nu a afectat principiul separatiei puterilor in stat. ”In ceea ce priveste cele doua mari institutii, sa zic asa pagubite de aceasta masura, noi am retinut, fara a intra in analiza fondului, ca legea a modificat art. 41 din Legea de organizare a radiodifuziunii si televiziunii, spunand ca toate cheltuielile necesare pentru functionarea si dezvoltarea instutitiilor vor fi suportate din legea bugetului de stat. Deci, este treaba Guvernului si a Parlamentului sa inlocuiasca resursele de unde vor fi finantate cele doua institutii”, a punctat presedintele CCR.

Sesizarea a fost facuta de catre presedintele Klaus Iohannis in noiembrie, iar termenul a fost stabilit de la inceput de judecatori pentru 14 decembrie, dupa alegerile parlamentare, dar decizia a fost amanata pentru vineri. Klaus Iohannis sustine in motivarea sesizarii ca prin lege sunt incalcate normele constitutionale referitoare la principiul separatiei puterilor in stat si cel al legalitatii, raporturile Parlamentului cu Guvernul, rolul Guvernului, precum si cele care guverneaza bugetul public national.

Presedintele acuza incalcarea atat a normelor constitutionale, a Legii responsabilitatii fiscal-bugetare, cat si a Legii pentru aprobarea plafoanelor unor indicatori specificati in cadrul fiscal-bugetar pe anul 2016. Iohannis spunea ca se aplica si in acest caz prevederile prin care sunt interziste modificari majore in fiscalitate cu 6 luni inainte de alegeri, pentru ca masurile adoptate vor produce consecinte imediate, fiind afectata executia in curs a bugetului de stat, si nu doar a bugetului viitor.

Klaus Iohannis mai arata in sesizarea de neconstitutionalitate ca Parlamentul trebuia sa identifice in mod concret si sursa de finantare necesara pentru aplicarea legii si sa gaseasca solutii concrete, avand in vedere faptul ca eliminarea simultana a acestor taxe implica o reducere importanta a veniturilor bugetare, in conditiile in care serviciile publice pentru care acestea se achitau trebuie prestate in continuare.Iohannis sublinia ca legea este lipsita de predictibilitate si coerenta, deoarece nu cuprinde solutii legislative cu privire la ansamblul efectelor pe care le vor produce masurile instituite.

 

 

Dragnea, primele decizii dupa alegeri: in Guvern vor intra doar PSD si ALDE, Tariceanu ramane sef la Senat. Premierul, incert
Dragnea, primele decizii dupa alegeri: in Guvern vor intra doar PSD si ALDE, Tariceanu ramane sef la Senat. Premierul, incert
VIDEO PROTVPLUS.RO
VORBESTE LUMEA
Brățări cu povești
Ovidiu Nemeș: "Aducem pietrele pentru brățări din Africa și Asia"

03:31
VORBESTE LUMEA
Sarcina și problemele dentare
Înainte ca sarcina să apară este indicat să se facă câteva controale la stomalog și atunci pot fi diagnosticate câteva probleme acute după cazul de risc

08:06
VORBESTE LUMEA
Sandra Stoicovici, de la agent de vânzări la blogger
Sandra Stoicovici scrie despre lifestyle, travel și beauty

03:31
VORBESTE LUMEA
Pregătirea procesului de divorț
Divorțul pe cale notarială se finalizează într-un timp mai scurt decât în instanță

14:34
VORBESTE LUMEA
Mierea, un remediu bun la toate
Cât de benefică este mierea pentru sănătatea noastră

02:34
VORBESTE LUMEA
Prognoza meteo: Cod galben

01:07
ROMANII AU TALENT
Andi Moisescu și Florin Calinescu – pregătiți de un nou sezon Românii au Talent

01:21
LA MARUTA
Cui îi spune Cleopatra Stratan "Adio"
Cleopatra Stratan are o nouă piesă. Cum sună "Adio"

07:09
LA MARUTA
Lidia Buble, despre nunta din Maldive
Cum se petrece ritualul nunții în Maldive

02:44
LA MARUTA
Dalida, povești din culisele "Las Fierbinți"
Ecaterina Ladin, actrița din serialul Las Fierbinți are planuri mari în 2019

08:33
polei pe sosea
INFOTRAFIC. Starea drumurilor, 24 ianuarie. Primul drum închis din cauza poleiului
Palatul Cotroceni va fi iluminat în culorile drapelului de Ziua Unirii Principatelor Române
Mihai Şora, după ce miniştri români au fost în PE: Am plâns văzând ce şerpi le ies pe gură
Fenomenul care a pus stăpânire pe Capitală, în această dimineaţă. Sunt probleme în trafic
Un șofer de TIR s-a urcat beat la volan. Ce a urmat e ireal. VIDEO
Risc de avalanșă în Munții Făgăraș. Avertismentul salvamontiștilor
gravidă bătută
Femeie însărcinată bătută de iubitul ei cu o curea. Decizia polițiștilor
Impact violent între un TIR, un microbuz plin cu pasageri și un autoturism, în Prahova
Klaus Iohannis, discurs la Catedrala Patriarhală, la aniversarea Unirii Principatelor. VIDEO
Petre Daea: „Cormoranii în România fac baie în piscine. Atât de mulți”
Florin, eroul după atentatul din Londra, și-a făcut un selfie cu Klaus Iohannis
O casă a luat foc în Prahova. Pompierii au intervenit cu 4 autospeciale