Legea care elimina 102 taxe nefiscale, inclusiv cea radio-tv, e constitutionala. Iohannis o va retrimite insa in Parlament

Ultimul update: Luni 19 Decembrie 2016 07:20
Data publicarii: Vineri 16 Decembrie 2016 07:37
Categorie: Actualitate

Curtea Constitutionala a decis, vineri, ca Legea PSD prin care sunt eliminate 102 taxe nefiscale, inclusiv cea radio-TV, este constitutionala. Klaus Iohannis a anuntat ca va retrimite legea Parlamentului.

Presedintele Klaus Iohannis a anuntat vineri ca va retrimite Parlamentului legea privind eliminarea celor 102 taxe dupa ce CCR a decis ca este constitutionala.

"Decizia de astazi a Curtii Constitutionale privind eliminarea celor #102taxe este o noua dovada ca ceea ce este bun pentru oameni nu are cum sa fie neconstitutional. Este a DOUA dovada ca cei care au atacat aceste legi bune au avut doar o miza electorala. Au crezut ca, daca blocheaza cele doua legi, #PSD va pierde voturi in alegeri. A fost insa un calcul gresit, iar totul s-a intors impotriva lor. Sper ca presedintele Iohannis sa accepte rezultatul si sa promulge cat mai repede cele doua legi. Ma bucur pentru romani si ii asigur din nou ca am prevazut in bugetul pentru 2017 atat eliminarea celor 102 taxe, cat si majorarile de venituri cu 15% pentru dascali si medici" a scris Liviu Dragnea pe Facebook.

Presedintele Curtii Constitutionale, Valer Dorneanu a precizat ca decizia a fost luata cu majoritate de voturi. ”Ne-am pronuntat in sensul respingerii sesizarii ca fiind neintemeiata, motivand ca toate criticile care s-au formulat nu isi gasesc un temei constitutional care sa ne justifice admiterea sesizarii”, a declarat presedintele CCR, Valer Dorneanu.

Dorneanu a precizat ca motivele cele mai multe au vizat fondul si justificarea taierii taxelor. ”Chestiunea asta nu e atributul CCR, sa stabileasca ce taxe sunt valabile si ce taxe nu sunt valabile. Am avut in vedere si faptul ca proiectul s-a derulat in procedura parlamentara de urgenta, ceea ce justifica intr-un fel Parlamentul sa scurteze niste termene si sa treaca peste niste termene. In ceea ce priveste criticile cu privire la faptul ca nu s-ar fi solicitat informarea Guvernului, ea s-a solicitat, chiar daca nu a venit. Raporturile dintre Parlament si Guvern sunt dictate de niste principii constitutionale, potrivit carora Parlamentul este organul reprezentativ suprem, unica autoritate legiuitoare si intr-un fel Guvernul se afla sub control parlamentar”, a adaugat Dorneanu.

El a apreciat ca legea nu a afectat principiul separatiei puterilor in stat. ”In ceea ce priveste cele doua mari institutii, sa zic asa pagubite de aceasta masura, noi am retinut, fara a intra in analiza fondului, ca legea a modificat art. 41 din Legea de organizare a radiodifuziunii si televiziunii, spunand ca toate cheltuielile necesare pentru functionarea si dezvoltarea instutitiilor vor fi suportate din legea bugetului de stat. Deci, este treaba Guvernului si a Parlamentului sa inlocuiasca resursele de unde vor fi finantate cele doua institutii”, a punctat presedintele CCR.

Sesizarea a fost facuta de catre presedintele Klaus Iohannis in noiembrie, iar termenul a fost stabilit de la inceput de judecatori pentru 14 decembrie, dupa alegerile parlamentare, dar decizia a fost amanata pentru vineri. Klaus Iohannis sustine in motivarea sesizarii ca prin lege sunt incalcate normele constitutionale referitoare la principiul separatiei puterilor in stat si cel al legalitatii, raporturile Parlamentului cu Guvernul, rolul Guvernului, precum si cele care guverneaza bugetul public national.

Presedintele acuza incalcarea atat a normelor constitutionale, a Legii responsabilitatii fiscal-bugetare, cat si a Legii pentru aprobarea plafoanelor unor indicatori specificati in cadrul fiscal-bugetar pe anul 2016. Iohannis spunea ca se aplica si in acest caz prevederile prin care sunt interziste modificari majore in fiscalitate cu 6 luni inainte de alegeri, pentru ca masurile adoptate vor produce consecinte imediate, fiind afectata executia in curs a bugetului de stat, si nu doar a bugetului viitor.

Klaus Iohannis mai arata in sesizarea de neconstitutionalitate ca Parlamentul trebuia sa identifice in mod concret si sursa de finantare necesara pentru aplicarea legii si sa gaseasca solutii concrete, avand in vedere faptul ca eliminarea simultana a acestor taxe implica o reducere importanta a veniturilor bugetare, in conditiile in care serviciile publice pentru care acestea se achitau trebuie prestate in continuare.Iohannis sublinia ca legea este lipsita de predictibilitate si coerenta, deoarece nu cuprinde solutii legislative cu privire la ansamblul efectelor pe care le vor produce masurile instituite.

 

 

Dragnea, primele decizii dupa alegeri: in Guvern vor intra doar PSD si ALDE, Tariceanu ramane sef la Senat. Premierul, incert
Dragnea, primele decizii dupa alegeri: in Guvern vor intra doar PSD si ALDE, Tariceanu ramane sef la Senat. Premierul, incert
VIDEO PROTVPLUS.RO
atacata lift
Cine sunt polițiștii care l-au prins pe agresorul fetei din Alba Iulia. ”Au fost oripilați de ce au văzut”
Cutremur marți seara în judeţul Buzău. Un alt seism s-a produs marți în Vrancea
O mașină în care se aflau patru persoane, printre care doi copii, a intrat într-un cap de pod, în Dolj
Prima reacție a bărbatului care a atacat o fată în scara blocului, în Alba Iulia. Trecutul său violent
Primele victime făcute de vremea rea, luni noapte. Anunțul meteorologilor despre evoluția vremii
Cauza incendiului în care a fost distrus Palatul Episcopal din Oradea a fost, cel mai probabil, de natură electrică
bataie
Un angajat de la salubritate a reclamat că ar fi fost atacat cu furca de un localnic. Varianta celui acuzat
Cine este bărbatul care a atacat cu maceta o benzinărie din Argeș. Motivul uluitor al gestului
Un șofer băut a intrat cu TIR-ul în 9 mașini parcate pe un bulevard din Iași
Spărgătorii în serie din Leordeni, Argeș, prinși după 7 luni. Trei frați au fost arestați
Explicatia muncitorilor filmați în timp ce încărcau de zor cu lopeţile apă dintr-o baltă, într-o roabă
Anunțul medicilor despre tânăra tâlhărită în Alba Iulia. Unde se ducea în momentul atacului