Legea care elimina 102 taxe nefiscale, inclusiv cea radio-tv, e constitutionala. Iohannis o va retrimite insa in Parlament

Ultimul update: Luni 19 Decembrie 2016 07:20
Data publicarii: Vineri 16 Decembrie 2016 07:37
Categorie: Actualitate

Curtea Constitutionala a decis, vineri, ca Legea PSD prin care sunt eliminate 102 taxe nefiscale, inclusiv cea radio-TV, este constitutionala. Klaus Iohannis a anuntat ca va retrimite legea Parlamentului.

Presedintele Klaus Iohannis a anuntat vineri ca va retrimite Parlamentului legea privind eliminarea celor 102 taxe dupa ce CCR a decis ca este constitutionala.

"Decizia de astazi a Curtii Constitutionale privind eliminarea celor #102taxe este o noua dovada ca ceea ce este bun pentru oameni nu are cum sa fie neconstitutional. Este a DOUA dovada ca cei care au atacat aceste legi bune au avut doar o miza electorala. Au crezut ca, daca blocheaza cele doua legi, #PSD va pierde voturi in alegeri. A fost insa un calcul gresit, iar totul s-a intors impotriva lor. Sper ca presedintele Iohannis sa accepte rezultatul si sa promulge cat mai repede cele doua legi. Ma bucur pentru romani si ii asigur din nou ca am prevazut in bugetul pentru 2017 atat eliminarea celor 102 taxe, cat si majorarile de venituri cu 15% pentru dascali si medici" a scris Liviu Dragnea pe Facebook.

Presedintele Curtii Constitutionale, Valer Dorneanu a precizat ca decizia a fost luata cu majoritate de voturi. ”Ne-am pronuntat in sensul respingerii sesizarii ca fiind neintemeiata, motivand ca toate criticile care s-au formulat nu isi gasesc un temei constitutional care sa ne justifice admiterea sesizarii”, a declarat presedintele CCR, Valer Dorneanu.

Dorneanu a precizat ca motivele cele mai multe au vizat fondul si justificarea taierii taxelor. ”Chestiunea asta nu e atributul CCR, sa stabileasca ce taxe sunt valabile si ce taxe nu sunt valabile. Am avut in vedere si faptul ca proiectul s-a derulat in procedura parlamentara de urgenta, ceea ce justifica intr-un fel Parlamentul sa scurteze niste termene si sa treaca peste niste termene. In ceea ce priveste criticile cu privire la faptul ca nu s-ar fi solicitat informarea Guvernului, ea s-a solicitat, chiar daca nu a venit. Raporturile dintre Parlament si Guvern sunt dictate de niste principii constitutionale, potrivit carora Parlamentul este organul reprezentativ suprem, unica autoritate legiuitoare si intr-un fel Guvernul se afla sub control parlamentar”, a adaugat Dorneanu.

El a apreciat ca legea nu a afectat principiul separatiei puterilor in stat. ”In ceea ce priveste cele doua mari institutii, sa zic asa pagubite de aceasta masura, noi am retinut, fara a intra in analiza fondului, ca legea a modificat art. 41 din Legea de organizare a radiodifuziunii si televiziunii, spunand ca toate cheltuielile necesare pentru functionarea si dezvoltarea instutitiilor vor fi suportate din legea bugetului de stat. Deci, este treaba Guvernului si a Parlamentului sa inlocuiasca resursele de unde vor fi finantate cele doua institutii”, a punctat presedintele CCR.

Sesizarea a fost facuta de catre presedintele Klaus Iohannis in noiembrie, iar termenul a fost stabilit de la inceput de judecatori pentru 14 decembrie, dupa alegerile parlamentare, dar decizia a fost amanata pentru vineri. Klaus Iohannis sustine in motivarea sesizarii ca prin lege sunt incalcate normele constitutionale referitoare la principiul separatiei puterilor in stat si cel al legalitatii, raporturile Parlamentului cu Guvernul, rolul Guvernului, precum si cele care guverneaza bugetul public national.

Presedintele acuza incalcarea atat a normelor constitutionale, a Legii responsabilitatii fiscal-bugetare, cat si a Legii pentru aprobarea plafoanelor unor indicatori specificati in cadrul fiscal-bugetar pe anul 2016. Iohannis spunea ca se aplica si in acest caz prevederile prin care sunt interziste modificari majore in fiscalitate cu 6 luni inainte de alegeri, pentru ca masurile adoptate vor produce consecinte imediate, fiind afectata executia in curs a bugetului de stat, si nu doar a bugetului viitor.

Klaus Iohannis mai arata in sesizarea de neconstitutionalitate ca Parlamentul trebuia sa identifice in mod concret si sursa de finantare necesara pentru aplicarea legii si sa gaseasca solutii concrete, avand in vedere faptul ca eliminarea simultana a acestor taxe implica o reducere importanta a veniturilor bugetare, in conditiile in care serviciile publice pentru care acestea se achitau trebuie prestate in continuare.Iohannis sublinia ca legea este lipsita de predictibilitate si coerenta, deoarece nu cuprinde solutii legislative cu privire la ansamblul efectelor pe care le vor produce masurile instituite.

 

 

Dragnea, primele decizii dupa alegeri: in Guvern vor intra doar PSD si ALDE, Tariceanu ramane sef la Senat. Premierul, incert
Dragnea, primele decizii dupa alegeri: in Guvern vor intra doar PSD si ALDE, Tariceanu ramane sef la Senat. Premierul, incert
VIDEO PROTVPLUS.RO
DIVERTISMENT
Echipa Digital și-a adus micul prieten "GoPro pe PRO", la super petrecerea PRO TV
Află ce momente au surprins împreună, cum s-au distrat vedetele și care a fost atmosfera la super petrecerea PRO TV.

04:16
PROMO
Inima nu cere voie! Marea premieră, 14 octombrie, numai la PRO 2!
O nouă telenovelă marca Televisa ajunge în casele dumneavoastră cu o poveste plină de controverse, pasiune și multă dăruire. "Inima nu cere voie", premiera pe 14 octombrie de la ora 19:00, la PRO 2.

00:20
LA MARUTA
Cristiana "Mongol", victorie dupa un meci tensionat
Cristiana "Mongol", sustinuta de catre familie la cel mai dificil meci

12:28
LA MARUTA
Anda Adam, o toamna cu inceputuri emotionante
Anda Adam a dezvaluit care este noua ei pasiune

09:32
LA MARUTA
Laura Giurcanu, vloggerul oficial "Vocea Romaniei"
Laura Giurcanu, ofera detalii din culisele show-ului "Vocea Romaniei"

08:57
LA MARUTA
Catalin Neamtu, provocari culinare
Catalin Neamtu a mancat tofu mucegait si fermentat

23:38
GOSPODAR FARA PERECHE
EXCLUSIV: Hai să le cunoaștem pe pretendentele la inima lui Dan Dicu!
Economiste, manageri și cu suflet bun. Faceți cunoștință cu Mihaela, Rodica și Elena - fetele ce vor să-i fure inima lui Dan.

02:35
DIVERTISMENT
Marele taragotist Dumitru Fărcaș a iubit enorm viața și oamenii din jurul lui.
Fiica sa, Andreea Fărcaș, l-a caracterizat drept un om integru, înțelept, demn și muncitor.

01:31
GOSPODAR FARA PERECHE
Anamaria ne invită să vedem acțiuni inedite!
Hai alături de Anamaria Prodan pe pagina de facebook să comentăm anumite aspecte!

00:26
VORBESTE LUMEA
Visa sa fie "Nas" pe tren, a devenit model celebru
A devenit imaginea unor brand-uri de top si este un model de succes. Ce secrete de frumusete are Alice Peneaca

09:13
aterizare_urgenta
În ce stare este românul cu simptome de febră tifoidă din cauza căruia un avion a fost izolat la sol
Ion Iliescu, la spital. Ce spun medicii de la Elias despre starea fostului preşedinte
Andreea Esca, decorată cu Ordinul Naţional al Meritului în grad de Cavaler: „Sunt foarte fericită”
194 de persoane blocate pe Otopeni. Pasager suspect de febră tifoidă
Co-fondatorul Alibaba: Disputa dintre Statele Unite și China ar putea dura decenii
Cât de puţine voturi "DA" sunt necesare pentru redefinirea familiei în Constituţie
Mama si fetita adoptata
Procesul de adopție s-a simplificat. Mamă: „Are un ușor retard, dar se va recupera”
Ce întrebare va fi pe buletinul de vot la referendumul pentru redefinirea familiei
Nicolae, nepotul Regelui Mihai, se pregătește de nunta cu Alina. Familia Regală nu va participa
Oile româneşti, fără partener din cauză că berbecii sunt prea firavi. "Înjosim animalele"
Avertisment privind Rusia, la Summitul celor Trei Mări. "Investiţiile nu au sens fără statul de drept"
Serial mut pe site-ul Guvernului. Imaginile publicate cu Dăncilă, din nou fără sunet