Guvernul Ponta 3 a fost votat de Parlament. Reactia premierului dupa ce Crin Antonescu si-a dat demisia

×
Codul embed a fost copiat

Guvernul Ponta III a fost validat de Parlament. In aceeasi sedinta, Crin Antonescu si-a anuntat demisia din functia de presedinte al Senatului. Antonescu l-a provocat pe Ponta sa renunte, impreuna, la functiile obtinute ca lideri ai USL.

 Guvernul Ponta III are 25 de portofolii, dintre care nu mai putin de 7 sunt ocupate de ministri aflati la primul mandat. Cu doua portofolii, Mediu si Cultura, dar si un post de vicepremier, UDMR a decis sa revina la guvernare -► LISTA ministrilor din Guvernul Ponta 3

Premierul Ponta a afirmat ca spera ca noul Guvern sa inceapa sa functioneze chiar de miercuri, precizand ca il va contacta in acest sens pe presedintele Basescu si ca este dispus ca in sedinta de miercuri a Guvernului sa adopte masuri pentru a evita orice confuzii legate de programul de guvernare, informeaza Mediafax.

Presedintele Traian Basescu a declarat, marti, ca fortarea unui vot in Parlament pentru noul Guvern fara modificarea programului de guvernare produce riscul atacarii la Curtea Constitutionala de catre 50 de parlamentari si al unui conflict constitutional Presedintie-Parlament.

"Voi sustinere o propunere pentru un senator care a candidat pe listele USL, pentru ca asa au votat oamenii", a raspuns Ponta, intrebat cine va fi viitorul presedinte al Senatului.

Citește și
kelemen hunor si victor ponta tratatative
Lista conditiilor UDMR pentru a intra la guvernare. "Putem avea un guvern mai capabil decat cel dinainte"
Putin are un plan de împărțire a Ucrainei care implică și România și i-l va propune lui Trump

Intrebat de ce nu desfiinteaza USL-ul la tribunal, Ponta a declarat ca spera ca Uniunea Social Liberala se va reface.

Cronologia evenimentelor, marti, 4 martie 2014:

ora 18:35 Guvernul Ponta III a primit, marti, votul Parlamentului, fiind intrunite 346 optiuni favorabile, in timp ce 192 senatori si deputati s-au exprimat "impotriva", sustin surse parlamentare.

Pentru validare erau necesare minimum 288 de voturi.

ora 18:20 Votul a luat sfarsit, iar cele doua urne au fost inchise. Urmeaza numararea voturilor.

ora 18:15 Vicepremierul Liviu Dragnea a declarat ca regreta decizia lui Antonescu, de a demisiona din functia de presedinte al Senatului:

"Regret gestul lui Antonescu. A fost luat la nervi. I-am spus ca imi pare rau."

ora 17:35 Liderul PSD, premierul Victor Ponta a comentat scurt demisia liderului PNL, Crin Antonescu, de la conducerea Senatului, spunand : "S-a sinucis !".

ora 17:25 Parlamentarii trec la votul final pentru noul Guvern. Votul este secret, cu bile. Senatorii sunt primii care vor vota.

Fiecare parlamentar este strigat, primeste cele doua bile, una alba si una neagra si se indreapta spre cele doua urne de vot.

Bila alba introdusa in urna alba si bila neagra introdusa in urna neagra inseamna vot "pentru", iar bila neagra introdusa in urna alba si bila alba introdusa in urna neagra inseamna vot "contra"; pentru vot nul, ambele bile se introduc in urna neagra.

ora 17:10 Crin Antonescu si-a anuntat demisia din functia de presedinte al Senatului, in aplaudele parlamentarilor din sedinta de plen.

"Dragi colegi, eu demisionez din functia de presedinte al Senatului", a anuntat Crin Antonescu in plen.

Anterior acestui mesaj, presedintele PNL a spus in plen ca are o propunere pentru premierul Victor Ponta: "Domnule premier Victor Ponta, dumneavoastra vedeti in prezenta mea in fruntea Senatului semnul ca USL mai exista.Va spun eu, USL nu mai exista.

Aveti curaj, ca sa ne convingem amandoi, sa demisionam amandoi din functiile pe care le-am obtinut la USL? Suntem aici, in plenul Parlamentului, e toata lumea, aveti consilierii, presa.

Eu demisionez frumos din presedintia Senatului, pe care mi-a dat-o USL, dumneavoastra, din functia de premier, pe care v-a dat-o USL", a anuntat Antonescu in plenul reunit.

ora 17:08 Parlamentarii prezenti in sala de Plen ii cer demisia lui Crin Antonescu

ora 17:05 Crin Antonescu, catre Ponta, in timpul unui drept la replica: USL nu mai exista, aveti curaj sa demisionam acum amandoi din functiile pe care le-am obtinut ca USL?.

Eu, din functia de presedinte al Senatului, dumneavoastra din functia de Premier. Nu aveti curajul, pentru ca, eu, daca nu mai sunt presedintele Senatului, sunt acelasi, dumneavoastra nu mai sunteti nimic.

Replica lui Antonescu a provocat un val de aplauze printre parlamentarii prezenti in sala.

ora 16:55 Declaratia lui Victor Ponta, inaintea votului de investitura a Cabinetului.

La adresa lui Vasile Blaga:

"V-ati confirmat porecla de 'bulldogul de catifea'. Ati indeplinit ordinul lui Basescu, direct sau prin doamna Udrea, de a contesta la CCR "ceva", nu e important ce contestati."

- Noi ramanem la guvernare, voi certati-va. Trebuie sa guverneze cineva Romania, in timp ce voi va hotarati cine conduce Opozitia. Imi doresc ca tinerii ministrii sa inteleaga ca democratia inseamna astfel de dezbateri.

Foto: Momentul demisiei, aplaudat de Victor Ponta

Ponta a adaugat ca tinerii propusi pentru postul de ministru trebuie sa inteleaga ca democratia presupune un astfel de gen de dezbateri parlamentare:

"Cineva m-a intrebat daca i-am adus pe tineri sa ii compromit. Am spus ca nu fac ca Basescu, care l-a adus pe Mihai Razvan Ungureanu in Parlament sa-l faca de ras", a afirmat Ponta.

ora 16:45 Crin Antonescu a primit un drept la replica:

"Ma bucur ca domnul primul ministru Ungureanu admite ca nu e cazul sa imi dea lectii de opozitie, pentru ca nu ar avea cum sa o faca. E in opozitie de prea putina vreme ca sa fi inteles cum a ajuns acolo si ce inseamna asta", a declarat Antonescu.

Elena Udrea, in plenul Parlamentului

ora16:40 Elena Udrea a vorbit Camerelor reunite:

- "Parlamentul e in situatia de a fi coada de topor pentru Ponta care trece cu interesele pe care le are prin mana Parlamentului, fara a tine cont de interesele electoratului, din 2012."

 - "In 2012, cei din echipa Ponta erau acuzati de dezastrul guvernului Boc. Impreuna cu PNL, au mintit electroatul in 2012 iar minciuna s-a perpetuat doi ani de zile. Au mintit ca vor aduce fonduri europene si ca vor crea un milion de locuri de munca."

ora 16:00 Vasile Blaga a luat cuvantul in plenul Parlamentului, in sedinta de investire a guvernului Ponta III.

Sinteza declaratiei lui Vasile Blaga:

- Aici nu exista niciun partid bun sau partid rau, pentru ca ambele partide sunt la fel de vinovate de proasta guvernare.

- Oare este PNL in opozitie? Un partid cu zeci de prefecti si mii de sefi in deconcentrate este la putere, nu in opozitie.

Domnule Ponta, ati introdus teleguvernarea si ati transformat sedintele de Guvern in sezatori politice. Sunteti de acord, cu pactul incheiat cu UDMR, cu tot ce ati scris in motiunile cu care a cazut guvernul Ungureanu.

Anterior, presedintele PDL, Vasile Blaga a declarat ca grupurile parlamentare ale PDL au decis sa atace la CC hotararea Parlamentului pentru noul Guvern daca nu va exista asumarea raspunderii pentru noul program de guvernare.

Blaga a precizat ca, daca pana luni nu era niciun motiv de atacare a Guvernului la CC, dupa ce s-a semnat protocolul intre PSD si UDMR, s-a modificat programul de guvernare.

"De aceea, am luat decizia in grupurile parlamentare reunite sa atacam la CC daca lucrurile vor continua in aceasta maniera in care isi vor modifica programul de guvernare prin aceasta intelegere cu UDMR", a precizat Blaga.

ora 15:40 Crin Antonescu a declarat ca Alianta s-a rupt pentru ca Ponta nu a acceptat sa respecte regulile aliantei si nu a dorit sa vina in Parlament cu Klaus Iohannis ca vicepremier.

Sinteza declaratiilor lui Crin Antonescu:

 - "Nu e prima oara cand vorbesc din postura de membru al opozitiei, si totusi, ceva nou, ceva special exista", a spus Antonescu la inceputul discursului sau in plenul reunit al Parlamentului.

"Il ascultam pe domnul prim-ministru, acelasi din decembrie 2012, invocand un program, acelasi din 2012, spunandu-ne aceleasi vorbe frumoase, ispititoare, convingatoare. Inteleg ca sunt oameni, parlamentari, partide, cetateni tentati sa le creada", a continuat liderul PNL.

 - Partidul Social Democrat a anuntat un program politic destul de straniu la inceputul anului: lupta impotriva lui Traian Basescu.

 - Primul ministru si PSD au preferat sa rupa Alianta in loc sa vina in Parlament cu Klaus Iohannis ca vicepremier, facand ce a facut si Traian Basescu.

- Traseismul parlamentar redevine cu acest Guvern decisiv in a redesena majoritati si a impune guverne, impotriva votului dat de cetateni.

- Consecintele momentului de azi sunt clare: pana in 2016, totul va fi posibil. Aici se pot formula, reformula, descompune majoritati, fara ca nimeni sa mai tina cont de votul dat in 2012.

- Desi se spune ca programul de guvernare a ramas acelasi lucru, noi, cei din PNL, stim dorinta domnului Ponta de a respecta programul.

- Am impiedicat o marire de impozitare, cu taxa de solidaritate.

- am impiedicat legea amnistiei si gratierii, care nu avea nimic cu o justitie independenta

- am impiedicat trecerea legii Rosia Montana, in forma cumparata de Rosia Montana Gold Corporation

- Nu avem niciun temei sa acordam incredere acestui nou guvern sau acestui vechi premier.

- PSD isi asuma guvernarea Romaniei. Foarte bine, e cel mai mare partid din Romania, dar tendintele acestui partid de a vedea Romania de dupa Traian Basescu spre 2004 si 2000, sunt ingrijoratoare.

- Datoria noastra a fost introdeauna de a ne opune refacerii unui partid-stat.

 - Criza Klaus Iohannis a avut ca scop controlul asupra Ministerului de Interne.

 - Romania are nevoie de democratie autentica, parlamentara. Intelegem cu totii ca Romania are nevoie de schimbari ecnomice rapide si nu am incredere, din ce ati facut pana acum, ca masurile ecnomice vor fi aplicate, sau ca resursele naturale vor fi gestionate in interesul national.

- Dupa ce am avut cinstea sa va asigur ca vom vota impotriva acestui Guvern, permiteti-mi, domnule prim-ministru si colegi parlamentari din PSD, multumindu-va pentru colaborarea noastra in acesti ani – nu as spune chiar ca e o placere sa facem afaceri cu dumneavoastra – dar trebuie totusi sa va multumesc.

 - Incetati cu lucruri care nu sunt demne de partide mari, parlamentare. Incetati sa spuneti ca asteptati sa ne intoarcem, ca lasati usile deschise la Guvern. Exista si onoare si exista decizii politice care se respecta.

ora 15.30 Premierul Victor Ponta a declarat ca spera ca presedintele Basescu sa accepte noul Guvern, precizand ca se afla in Parlament in baza articolului 85 din Constitutie privind strict schimbarea compozitiei politice a Guvernului si ca noul Executiv continua programul de guvernare aprobat in 2012.

El a aratat ca, in baza unei decizii a Curtii Constitutionale, hotararile Parlamentului, inclusiv de validare a noului Guvern, sunt obligatorii pentru presedinte, iar un refuz al acestuia presupune incalcarea grava a Constitutiei.

ora 15.20 Parlamentul s-a reunit pentru prezentarea structurii noului Guvern. Surse politice citate de Mediafax sustin ca premierul Victor Ponta va prezenta in plen componenta Guvernului fara a tine cont de varianta lansata de catre presedintele Traian Basescu. Ponta intrat in sala de sedinte a plenului reunit, evitand sa faca declaratii.

ora 15.15 Grupurile parlamentare ale PDL au decis sa atace la CC hotararea Parlamentului pentru noul Guvern, daca nu va exista asumarea raspunderii pentru noul program de guvernare, a declarat presedintele PDL, Vasile Blaga. El a precizat ca, daca pana luni nu era niciun motiv de atacare a Guvernului la CC, dupa ce s-a semnat protocolul intre PSD si UDMR, s-a modificat programul de guvernare. "De aceea, am luat decizia in grupurile parlamentare reunite sa atacam la CC daca lucrurile vor continua in aceasta maniera in care isi vor modifica programul de guvernare prin aceasta intelegere cu UDMR", a precizat Blaga. El a mai spus ca nu a vorbit de mult timp cu presedintele Traian Basescu, dar ca daca Guvernul isi asuma raspunderea pe un program de guvernare, nu va exista un motiv de atacare la CC. PDL va vota la vedere impotriva Guvernului in plen, a mai spus Blaga.

Atilla Korodi
ora 13.10 Attila Korodi a fost avizat de comisiile parlamentare pentru portofoliul Mediului. El s-a referit, printre altele, la managementul deseurilor si a spus ca sistemul de reciclare din Romania ar trebui sa fie ajutat financiar de stat. Korodi a aratat ca din fondurile europene trebuie continuata implementarea sistemelor de apa-canal si sistemul de management integrat al deseurilor, astfel incat fiecare gospodarie din Romania sa aiba acces la acestea.

Attila Korodi a mai spus ca, in acest moment, 70 la suta din siturile Natura 2000 au custode sau administrator si ca este nevoie ca toate sa fie administrate si fiecare sa aiba un plan de management. Korodi a mai spus ca va incepe un dialog cu Academia Romana, pentru a vedea in ce masura trebuie revizuita Strategia Nationala de Dezvoltare Durabila, elaborata alaturi de acest for, in 2008. Deputatul UDMR Attila Korodi este propus pentru a treia oara la conducerea Ministerului Mediului, dupa precedentele mandate din 2007 si 2012.

ora 13.05 Nicolae Banicioiu, propus ministru al Sanatatii, a fost avizat de comisiile parlamentare. El a spus ca va continua reformele incepute de ceilalti ministri si ca prioritatile mandatului sau sunt realizarea unui echilibru financiar, reducerea arieratelor, modernizarea si dezvoltarea unitatilor sanitare si crearea conditilor pentru revenirea in tara a medicilor plecati. Banicioiu a fost intrebat despre intentiile privind continuarea activitatii la Institutul Cantacuzino, daca va sustine un PIB de 6% pentru Sanatate, ce va face in privinta actualizarii listei de compensate, ce se va intampla cu pachetul de servicii de baza, cu Contractul cadru, cu proiectul pilot legat de spitale si cu cel privind cresterea veniturilor medicilor.

Nicolae Banicioiu a spus ca toate problemele sistemului trebuie abordate cu calm, pe baza de dialog si de consultare a tuturor partenerilor implicati. In cazul proiectului privind Institutul Cantacuzino, Banicioiu a spus ca acesta este unul de mare importanta, pe care doreste sa il sustina. Banicioiu a adaugat ca un raport preliminar al expertilor Organizatiei Mondiale a Sanatatii in cazul Institutului Cantacuzino il face sa creada ca in toamna se va putea produce vaccin in tara. El a precizat ca o problema ramane aceea a resurselor financiare, care urmeaza sa fie cautate pentru continuarea activitatii si eliminarea unor deficiente identificate de expertii OMS.

ora 12.15 Gabriela Szabo a fost avizata de comisii pentru functia de ministrul al Tineretului si Sportului. Ea a afirmat in fata membrilor comisiilor ca isi propune sa creeze o strategie de dezvoltare a sportului romanesc pe zece ani, care sa fie preluata si de cei ce ii vor succeda la conducerea MTS. Fosta atleta considera ca nu lipsa banilor este cea mai mare problema a sportului romanesc, ci faptul ca nu mai este la moda sa fii campion.

"Ce-i lipseste sportului? Parerea generala este ca lipsa fondurilor este principala cauza. Nu, sportului ii lipseste motivatia autentica a sportivilor si antrenorilor. Nu mai e la moda sa fii campion. Avem nevoie de cluburi puternice. Romania a fost in varf in sport si putem reveni acolo. Resursa umana nu asteapta decat un semn, dar avem nevoie de tehnologie de ultima generatie, pentru ca sportul nu se mai face la nivel empiric. Nu banii atrag performanta, ci performanta atrage banii", a afirmat ea.

Majoritatea membrilor comisiilor a salutat desemnarea fostei sportive ca ministru al Tineretului si Sportului. Deputat Anghel Stanciu a laudat numirea Gabrielei Szabo si i-a dat un martisor. Deputatul Raluca Turcan a spus ca Szabo este singura persoana potrivita pentru a ocupa un post de ministru in cabinetul Ponta III si a felicit-o pentru faptul ca a aceptat functia. Senatorul Marko Bela a declarat ca UDMR o va sustine pe Gabriela Szabo, precizand ca sportul nu trebuie sa se supuna rigorilor economiei de piata si trebuie sustinut de stat.

Deputatul Radu Zlati a avertizat-o pe Szabo ca nu va putea face performanta la MTS, pentru ca nu va avea bani. "Pe de o parte v-as felicita, dar pe de alta parte v-as plange de mila, pentru ca fara bani nu veti putea obtine performanta", i-a transmis parlamentarul.

Senatorul Cristiana Anghel a tinut sa-i atraga atentia Gabrielei Szabo ca intra in politica prin acceptarea acestei functii, iar raspunsul ei a fost: "Nu apartin niciunui partid politic si nici nu-mi doresc acest lucru. Eu sunt Gabriela Szabo."

Senatorul Dumitru Oprea a criticat faptul ca fosta sportiva a ajuns cu zece minute intarziere la comisie. Szabo si-a cerut scuze pentru intarziere, precizand ca a zabovit de la 09.30 in biroul senatorului Ecaterina Andronescu.

ora 12.10 Kelemen Hunor a fost avizat favorabil in comisiile pentru cultura din Parlament. "A fost si este o onoare sa fiu propus pentru aceasta functie, pe care am mai detinut-o pentru o perioada de doi ani si aproape sase luni. (...) M-am uitat in programul de guvernare votat in 2012, am citit capitolul cultura si trebuie sa va spun ca acest capitol contine directiile importante si toate principiile importante pentru a realiza proiecte si actiuni concrete in Ministerul Culturii", a declarat Hunor.

De asemenea, acesta a afirmat ca trebuie realizata lista monumentelor istorice. "Ultima lista a fost publicata in 2010 si anul viitor trebuie facut din nou. Cred ca este un instrument de lucru pentru orice ministru, este un instrument de lucru pentru tot ce inseamna avizele, tot ce inseamna actiunile in teritoriu si aceasta pregatire necesita aproape un an de zile", a mai precizat acesta. El a spus ca acele proiecte care au rezistat, incepand de la Festivalul "George Enescu", Festivalul National de Teatru de la Sibiu pana la Festivalul International de Film Transilvania (TIFF), trebuie sa fie sustinute financiar, apreciind ca prin aceste "activitati si cu aceste instrumente" se poate asigura o prezenta in domeniul cultural.

Totodata, el a spus ca un Cod al patrimoniului cultural trebuie sa ajunga pe masa Parlamentului. "Un Cod (...) care va fi un ghid pentru viata noastra sociala, pentru institutiile subordonate, pentru fiecare institutie", a mai spus acesta. Pe de alta parte, ministrul propus pentru portofoliul Culturii a afirmat ca legea cinematografiei trebuie sa fie modificata, precizand ca actuala formula "este un pic depasita". "Legea cinematografiei in forma actuala este depasita. De aceea, legislatia trebuie gandita in asa fel incat sustinerea creatiei cinematografice in continuare sa fie posibila in conditiile date, cred ca avem experienta si expertiza necesara de a pregati un proiect", a mai afirmat acesta.

El a precizat ca legislatia drepturilor de autor este un domeniu prioritar pentru 2014, afirmand ca "trebuie facut un pas inainte". "Nu cred ca avem nevoie de o lege noua, dar sunt convins ca anumite articole, anumite capitole, mai multe directii trebuie regandite", a mai explicat acesta. Kelemen Hunor a precizat ca a realizat o analiza a bugetului Ministerului Culturii si este "un pic ingrijorat". "Momentan, nu exista probleme in buget, cel putin pentru perioada urmatoare, dar, la rectificare, trebuie sa ne gandim foarte serios cum vom suplimenta acest buget", a spus acesta, precizand ca sunt unele investitii mari, precum Teatrul National Bucuresti, proiect inceput in 2011 si care trebuie sa fie definitivat la sfarsitul anului 2014.

Ministrul propus pentru portofoliul Culturii a spus ca Arhiva Nationala de Film este o institutie foarte importanta. De asemenea, acesta a precizat ca, in administrarea domeniului culturii, politica are un cuvant de spus, dar "doar cand vorbim de politici guvernamentale".

ora 12.00 Bogdan Stanoevici a fost avizat in comisii pentru ministru delegat pentru romanii de pretutindeni.

ora 12.00 Florin Jianu a fost avizat favorabil in comisii ca ministru pentru IMM-uri, mediul de afaceri si turism. El a sustinut in cadrul audierilor ca este propus pentru aceasta pozitie ca ministru tehnocrat sustinut de premierul Victor Ponta. "O sa incerc pe cat posibil ca masurile si propunerile pentru mediul de afaceri sa nu aduca costuri suplimentare tarii. in general, politica pe care ma bazez este aceea de modele de buna practica, de modele care isi arata eficacitatea fie intr-o tara sau in alta, dar si in Romania", a spus Jianu.

De asemenea, a declarat ca vrea sa extinda masura luata deja in cazul intreprinzatorilor debutanti si pentru alte "categorii sociale". "Acesta este unul dintre punctele nevralgice pe care Romania le are, nu stam foarte bine la numarul de IMM-uri la mia de locuitori, suntem undeva la jumatatea mediei europene, si cred ca una dintre provocarile mandatului meu va fi aceea de a creste acest numar", a mai afirmat ministrul propus pentru IMM-uri.

In urma intrebarilor adresate de parlamentari, Jianu a sustinut ca "impozitul forfetar e bun in masura in care unii dintre actorii economici nu platesc deloc statului, iar altii platesc in mod corect si cinstit". "Daca el este inclusiv in mod sanatos si reusim sa reducem povara pentru cei care platesc si lucreaza in mod cinstit, el isi va arata efectele", a afirmat ministrul delegat propus pentru IMM-uri.

ora 11.50 Rovana Plumb a fost avizata de comisii pentru portofoliul Muncii. In timpul audierilor, Plumb a spus ca are ca prioritati modificarea legislatiei muncii, cresterea ocuparii tinerilor, dar si a persoanelor varstnice, reducerea CAS cu cinci puncte procentuale, de la 1 iulie si reducerea saraciei. Ea a mai spus ca are trei directii strategice, respectiv ocuparea, varstnicii si politicile sociale. In privinta ocuparii, Rovana Plumb a spus ca exista deja o strategie nationala, dar preocuparea ei este sa poata reusi sa incadreze in piata muncii cat mai multi tineri, persoane varstnice, dar si femei.

Cititi si: Rovana Plumb promite ca elimina saracia, dar habar nu are ce inseamna un om sarac. Raspunsuri ciudate ale viitorului ministru

ora 11.45 Ioana Petrescu a fost avizata pentru portofoliul Finantelor Publice. Ea a declarat ca va sustine, in principiu, programul de guvernare anuntat, la elaborarea caruia a avut o contributie personala in 2012, desi era la Washington. La fel ca predecesorul sau, fostul ministru al Finantelor Daniel Chitoiu, Petrescu a insistat ca va urmari o mai buna comunicare si o transparenta sporita in actul fiscal si o colaborare mai stransa cu mediul de afaceri.

ora 11.15 Razvan Nicolescu a fost avizat de comisiile parlamentare in functia de ministru delegat pentru Energie. Nicolescu a fost director de afaceri publice in compania petroliera OMV Petrom (SNP), cea mai mare companie din Romania, si a reprezentat Romania in UE pe probleme de energie in perioada 2006 - 2008, in prezent fiind vicepresedinte al Consiliului de Administratie al Agentiei Europene pentru Cooperarea Autoritatilor de Reglementare din domeniul Energiei.

ora 11.00 Constantin Nita a fost avizat de comisiile parlamentare pentru postul de ministru al Economiei. Ea a raspuns intrebarilor parlamentarilor legate de strategia pentru Oltchim, Rosia Montana, minerit si industria de aparare. Nita a spus ca, in privinta Rosia Montana, considera ca aceasta problema trebuie abordata politic si toate partidele trebuie sa-si expime un punct de vedere. "Din punctul meu de vedere, toate resursele trebuie puse in slujba cetatenilor. Sunt de acord cu tot ce produce profit in Romania si poate sa aduca un castig tarii", a adaugat Nita.

In legatura cu Legea minelor, el a spus ca unele mine trebuie sa fie puse in functiune, daca mai este posibil lucrul acesta, indiferent daca se face prin capital privat. "Pozitia mea este sa exploatam resursele de care dispunem", a spus Nita, aratand ca modul in care se face acest lucru va fi gandit in Legea minelor sau in alt proiect. "Minele trebuie modernizate. in Valea Jiului nu s-a modernizat o mina din 1982. Trebuie sa facem introducerea retehnologiei in industria miniera", a adaugat Nita. El a mai spus ca trebuie gasita o solutie pentru scaderea pretulului energiei, aratand ca produsele europene ar putea fi necompetitive in relatia cu China si Rusia.

In privinta strategiei pentru Oltchim, Nita a spus ca doreste privatizarea acestui combinat si ca sunt investitori care doresc preluarea la pachet cu Arpechim.

ora 10.25 Aurelia Cristea, propusa ministru delegat pentru Dialog Social, a fost avizata de comisii. La audiere, ea a spus ca are printre prioritati dezvoltarea dialogului social la nivel local si cresterea capacitatii de expertiza a membrilor din comisiilor de dialog social, dorind ca acestia sa participe inclusiv la cursuri de comunicare si de mediatori. Cristea a adaugat ca va continua tot ce s-a intreprins la minister pentru gasirea de solutii privind modificarea legii dialogului social, spunand ca va incerca sa identifice aceste solutii pana in septembrie.

Parlamentarii din opozitie au vrut sa stie daca ministrul propus pentru Dialog Social va sustine modificarea Codul muncii, Aurelia Cristea spunand ca orice modificare trebuie sa plece de la propuneri argumentate. Cristea a mai spus ca a apreciat intotdeauna modelul german in ce priveste dialogul social si va incerca sa il implementeze in mandatul sau. Senatorul Marin Cotescu, din Comisia de munca, i-a adresat o serie de intrebari legate de CV-ul acesteia, dorind sa stie de ce a terminat liceul in 1986 si a inceput facultatea abia in 1998. Cristea a raspuns ca si-a crescut mai intai copiii si apoi si-a continua studiile.

Cotescu i-a mai cerut sa dea cel putin trei nume din randul sindicatelor, patronatelor si a ONG-urilor cu care ar urma sa discute, insa Cristea a evitat raspunsul.

ora 10.00 Eugen Nicolicea a fost avizat de Comisii ca ministru delegat pentru Relatia cu Parlamentul. Vicepreşedintele UNPR Eugen Nicolicea, secretar al Camerei Deputatilor, propus pentru Relatia cu Parlamentul in Guvernul Ponta III, este deputat din anul 1992, el fiind adversar politic al actualului premier in perioada 2009 - 2011, cand spunea despre acesta ca a trait la Paris "ca un aurolac".

ora 09.50 Gabriel Oprea a fost avizat de comisii pentru functia de ministru al Afacerilor Interne si vicepremier. La finalul audierilor, Gabriel Oprea a declarat ca nu si-a dorit sa fie ministru de interne, insa a acceptat aceasta functie. El a precizat ca este o perioada economica dificila, insa isi doreste sa fie multi bani pentru echipamente si salariile angajatilor din structurile Ministerului Afacerilor interne. Oprea a adaugat ca isi doreste ca oamenii sa nu mai fie nevoiti sa dea spaga pentru serviciile publice.

ora 09.00 Incep audierile ministrilor propusi in Guvernul Ponta 3 in comisiile parlamentare de specialitate.

UDMR se intoarce la guvernare

Maghiarii au semnat cu Victor Ponta doua documente: un acord prin care isi asuma guvernarea si unul politic. Acordul semnat de liderii USD şi UDMR prevede reglementarea problemei drepturilor culturale ale minoritatilor nationale, reprezentarea proportionala a maghiarilor in institutii si rezolvarea problemei infiintarii sectiei maghiare la UMF Targu-Mures.

Kelemen Hunor: "Vom avea doua ministere si functia de vicepremier. Vicepremier si ministrul Culturii subsemnatul si ministerul Mediului dl Korodi.14 pozitii de secretari de stat in ministere."

In plus, USD si UDMR ar trebui sa promoveze o initiativa parlamentara ce le-ar putea da dreptul autoritatilor locale sa arboreze pe institutii steaguri ale judetelor pe care le reprezinta. 

Prezentarea oficiala a noului Guvern, sinteza declaratiilor premierului Victor Ponta - luni, 3 martie 2014:

- Discutiile s-au incheiat in cadrul USD. UDMR si minoritatile parlamentare sustin noul Guvern. PPDD va sustine doar marti propunerea din Parlament. Ca premier, voi fi dispus la dialog cu PDL si PNL care reprezinta un grup mare de alegatori si proiecte importante.

- Programul politic al Guvernului va ramane cel din 21 decembrie 2012. UDMR sprijina si se alatura acestui program politic.

- Structura Guvernului va fi una aproape identica cu cea aprobata de Parlament in decembrie 2012. 

- Obiectivul principal este stabilitatea politica pana la alegerile parlamentare din 2016. Este o stabilitate de care Romania are nevoie, in conditiile in care in 2014 vor fi doua randuri de alegeri si in conditiile in care la granita Romaniei sunt focare de instabilitate.

- Vreau ca nimeni sa nu mai fie in acelasi timp si la guvernare, si in opozitie.

- Vreau ca UNPR, UDMR si PC, reprezentate chiar de presedinti in structura Guvernului, sa detina si functia de vice-prim-ministru, ca sa avem coerenta.

- Obiectivele: Continuarea cresterii economice, dreptate sociala, investitii in educatie si sanatate, o justitie independenta, un sistem democratic european, o tranzitie pasnica la finalul mandatului presedintelui Traian Basescu. 

- Presedintele nu poate contesta hotararile Parlamentului. Am apreciat corectitudinea domnului Antonescu, care a anuntat ca nu intra in jocul iresponsabil al presedintelui. 

- Daca PNL ar dori sa revina la guvernare, "in 5 minute", as reface USL.

LISTA NOILOR MINISTRI

LIVIU DRAGNEA - ministrul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice si vicepremier

GABRIEL OPREA - ministrul Afacerilor Interne si vicepremier. Liderul UNPR, vicepremierul Gabriel Oprea, a fost desemnat si ministru de Interne, functie pe care a mai ocupat-o timp de 20 de zile in 2008, in Guvernul PDL-PSD.

DANIEL CONSTANTIN
- ministrul Agriculturii

KELEMEN HUNOR
- ministrul Culturii si vicepremier. A fost desemnat pentru a doua oara ministru al Culturii, precedentul mandat fiind in al doilea Cabinet format de Emil Boc. De aceasta data, Kelemen Hunor va detine si un post de vicepremier, din cele patru care vor exista in noul Cabinet, cate unul pentru fiecare partid din coalitie.

REMUS PRICOPIE - ministrul Educatiei Nationale

ROBERT CAZANCIUC -
ministrul Justiţiei

IOANA PETRESCU - Ministerul Finantelor Publice: doctor si masterand in economie la Harvard. De 6 luni, este consilier pe probleme fiscale. Sunt convins ca pe baza pregatirii pe care o are, va putea sa raspunda asteptarilor.

RAZVAN NICOLESCU: 
Ministrul Delegat pentru Energie, fost manager in compania petroliera OMV Petrom (SNP) si vicepresedinte al Consiliului de Administratie al Agentiei Europene pentru Cooperarea Autoritatilor de Reglementare din domeniul Energiei (ACER), a fost propus in functia de ministru delegat pentru Energie.

GABI SZABO: Ministerul Tineretului si Sportului. Gabriela Szabo a fost desemnata in anul 1999 cea mai buna atleta a lumii si cea mai buna sportiva a Europei.

TITUS CORLATEAN
- Ministerul de Externe

MIRCEA DUSA - Ministerul Apararii

NICOLAE BANICIOIU
- Ministerul Sanatatii A absolvit in 2004 Facultatea de Stomatologie din cadrul Universitatii de Medicina si Farmacie "Carol Davila" din Bucuresti, din 2005 a fost medic rezident, iar din 2007 activeaza ca asistent universitar.

ATTILA KORODI
- Ministerul Mediului. Este propus pentru a treia oara la conducerea Ministerului Mediului, dupa precedentele mandate din 2007 si 2012.

EUGEN NICOLICEA - ministru delegat la Relatia cu Parlamentul

FLORIN JIANU - ministru delegat pentru IMM-uri

ROVANA PLUMB - ministrul Muncii, presedinte al Organizatiei de Femei a PSD, fost europarlamentar, fost presedinte al ANPC si al companiei Gerovital, ministru al Mediului din mai 2012, este propusa sa preia Ministerul Muncii, dupa ce portofoliul Mediului a revenit UDMR, in urma negocierilor pentru noul Guvern.

AURELIA CRISTEA - ministru pentru dialog social si societate civila

RAZVAN COTOVELEA, propus ministru la Societatea Informationala - specialist in fonduri europene, ultima functie publica fiind cea de secretar de stat in MAEUR, sub mandatul lui Leonard Orban.

EUGEN TEODOROVICI: Ministrul Fondurilor Europene

CONSTANTIN NITA - Ministerul Economiei

DAN SOVA - Ministerul Transporturilor

BOGDAN STANOEVICI - Ministrul delegat pentru Romanii de Pretutindeni.

DOINA PANA - Ministrul delegat pentru Ape, Paduri si Piscicultura

LIVIU VOINEA - Ministrul delegat pentru Buget

MIHNEA COSTOIU - Ministrul delegat pentru Invatamant Superior, Cercetare Stiintifica si Dezvoltare Tehnologica

Ce au declarat Kelemen Hunor si Victor Ponta dupa ce au semnat acordul

Kelemen Hunor:

- Nu adaugam nimic la programul de guvernare.

- Programul de guvernare are toate capitolele astfel formulate incat se poate guverna in interesul societatii.

Victor Ponta:

- Pastram programul din 21 decembrie 2012, care avea puncte despre drepturile minoritatilor. Imi doresc ca batalia politica sa nu depaseasca limita responsabilitatii. Si domnul Basescu a colaborat bine cu UDMR. Orice escaladare a discursului nationalist-sovin este un atac la stabilitatea Romaniei.

- In 2012, n-am convins niciun parlamentar UDMR sa voteze motiunea de cenzura din aprilie. Atunci, domnul Kelemen mi-a spus ca va veni un moment in care vom aprecia loialitatea fata de Guvern.

Ce scrie in acord?

Potrivit articolului 1 din Acordul guvernamental, UDMR face poarte din formula guvernamentala si isi asuma programul Guvernului 2013-2016, adoptat de Parlamentul Romaniei in data de 21 decembrie 2012.

Articolul 2 arata ca, pentru aducerea la indeplinire a prevederilor articolului 1, UDMR va avea membri in Guvernul Romaniei la nivel de ministri si secretari de stat, conform ponderii in cadrul majoritatii parlamentare.

Articolul 3 prevede ca deciziile de actiune la nivelul Guvernului se stabilesc prin consens intre liderii partidelor si formatiunilor politice din cadrul coalitiei de guvernare.
Acordul este semnat de Kelemen Hunor, presedintele UDMR, si premierul Victor Ponta si este valabil pana la urmatoarele alegeri parlamentare.

Ramane Victor Ponta premier?

Duminica dimineata, presedintele Traian Basescu a introdus pe agenda publica doua subiecte importante legate de formarea noului Guvern, prin declaratiile facute, in contextul evolutiilor din Ucraina, la emisiunea "Dupa 20 de ani", difuzata de ProTV.

Basescu a spus ca daca se merge in Parlament cu un nou program de guvenare, atunci este vorba despre un nou Guvern, fiind nevoie inclusiv de o noua desemnare de premier, in urma unor consultari, pentru ca acum nu mai exista USL, care a luat peste 50% la alegerile din 2012. El a mai spus ca nu il va desemna pe presedintele PSD in fruntea noului Cabinet. Seful statului a precizat si ca va ataca la Curtea Constitutionala o eventuala hotarare a Parlamentului privind investirea unui nou Guvern, cu un nou program, condus tot de Victor Ponta fara ca acesta sa fi fost desemnat din nou.

De asemenea, el a mentionat ca se teme de existenta unui protocol secret Ponta-UDMR, care sa functioneze in spatele programului de guvernare asumat in Parlament. "Acum se modifica programul de guvernare, pentru ca UDMR va cere sa fie introdusa in programul de guvernare Legea minoritatilor, va avea probleme cu insemnele locale si dreptul de arborare a steagurilor minoritatilor, va vrea utilizarea limbii materne in sanatate si in institutiile centrale, uitand ca orice cetatean roman indiferent de etnie trebuie sa cunoasca limba nationala, va cere modificari la Legea referendumului in asa fel incat comunitatile locale sa poata declansa referendumuri care sa fie valide....e o lista intreaga care modifica programul Guvernului", a explicat Basescu.

Presedintele a sustinut ca noul program al Guvernului va "suferi modificari consistente", precizand ca stie cateva elemente care vor fi sustinute de UDMR si nu ar vrea sa se ajunga la un program de guvernare care are "in spate un protocol secret".

El a criticat solicitarile "uneori excesive" ale UDMR legate de comunicarea pe care autoritatile ar trebui sa o faca in limba maghiara. "Ma intereseaza ca in programul de guvernare sa fie reflectata complet, complet, negocierea cu UDMR. Pentru ca uneori solicitarile UDMR sunt excesive, daca privim la istoria acestor solicitari, eu fiind unul dintre politicienii care sustin drepturile minoritatilor in limitele standardelor europene, dar in niciun caz solicitari excesive. Sper sa nu indrazneasca sa mearga mai departe, in sanatate sa se poata adresa in limba maghiara. Eu sunt de acord, dar adreseaza-te cu translator frate, pentru ca altfel medicii care termina la Bucuresti nu pot lucra in Covasna, Harghita si prin Bihor, prin zonele locuite de maghiari. Nu e posibil asa ceva", a declarat Basescu.

Seful statului a contestat inclusiv ideea ca maghiarilor sa li se raspunda in limba materna de catre autoritatile centrale. "Uite, au un presedinte care nu vorbeste limba maghiara, dar suntem in Romania si limba oficiala a statului roman este limba romana", a mai spus seful statului.

In replica, premierul Victor Ponta a declarat ca noul Cabinet va continua cu programul de guvernare al USL, astfel ca nu exista niciun rol al presedintelui in actuala procedura de investire a Guvernului. Potrivit lui Ponta, declaratiile presedintelui Traian Basescu privind redesemnarea prim-ministrului sunt pur politice si fara nicio baza constituionala, deoarece in Parlament va fi schimbata compozitia politica, nu si programul. El a aratat ca schimbarea compozitiei politice va fi facuta conform articolului 85 din Constitutie, in timp ce mandatul premierului inceteaza in conditiile articolului 110.

La randul sau, presedintele i-a raspuns premierului sa ii citeasca declaratiile cu atentie. El si-a nuantat afirmatiile, precizand ca se va consulta cu specialisti pentru a vedea daca Guvernul poate fi investit, in aceste conditii, cu acelasi premier in functie. De asemenea, Basescu a spus ca analizeaza posibilitatea atacarii la CC a deciziei Parlamentului.

Si vicepresedintele politic al UDMR, Borbely Laszlo, i-a raspuns presedintelui, declarand ca i se pare "putin ciudat" ce a afirmat Traian Basescu si subliniind ca s-a uitat si el in Constitutie si nu vede niciun impediment legat de formarea unui nou guvern. "E putin ciudat, stiu ca presedintele a vorbit cu premierul Victor Ponta, cand se banuia ca urmeaza sa discute cu noi, pentru ca altfel ar fi avut o majoritate foarte fragila. M-am uitat in Constitutie, din punct de vedere constitutional, eu nu vad niciun impediment, daca nu e un nou program de guvernare. Va fi acelasi. Cred ca noul guvern, cat de urgent trebuie sa se formeze. Daca va fi cu noi, depinde de negocierile pe care le vom avea in seara aceasta cu colegii. Noi avem solicitari care nu exced programul de guvernare, in spiritul documentelor semnate de Romania, precum Carta limbilor minoritare si regionale. Presedintele ar trebui sa stie asta, pentru ca cunoste bine zona secuimii", a spus Borbely. El a aratat ca, in cazul in care se va conveni cu UDMR legat de cooptarea la guvernare, "va fi protocol intre partide", mai ales ca "au mai fost precedente".

La randul sau, presedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, duminica, pentru "Gandul", ca protocolul pe care il va semna cu USD nu va fi unul secret, asa cum a acuzat Traian Basescu, documentul avand un capitol despre minoritati care "contine tot ce este important". "Nu vom avea un protocol secret. Programul de guvernare are un capitol despre minoritati si contine tot ce este important", a precizat Kelemen, contactat de "Gandul".

Premierul Ponta a declarat, apoi, intr-o emisiune televizata citata de Mediafax, infirmand informatii pe surse potrivit carora UDMR va sprijini Guvernul doar din Parlament, ca Uniunea va intra la guvernare si va avea portofolii de ministri. Ulterior, la Cotroceni, presedintele Traian Basescu a declarat ca va face tot ce tine de el pentru o instalare constitutionala a Guvernului si pentru respectarea Constitutiei, el mentionand ca face si o sugestie: "Cititi Programul aprobat de Parlament, pentru curiozitate".

Seara, intr-o alta emisiune televizata, Basescu a explicat ca in programul de guvernare aprobat in Parlament dupa alegerile din 2012 se vorbeste despre "guvernarea USL", iar USL nu mai exista, deci este nevoie de un nou program de guvernare. El a citat din programul de guvernare, in care se facea referire la "Guvernul USL". "Problema unui nou guvern in configuratia anuntata de premier este ca pe tot parcursul programului de guvernare aprobat de Parlament se vorbeste de USL, iar acum unul din partidele din USL a iesit de la guvernare, iar guvernarea este USD plus UDMR si nu este USD plus PNL", a precizat Traian Basescu, adaugand ca in programul de guvernare este mentionat de 13 ori USL ca fiind "forta politica ce-si asuma sustinerea guvernului pentru atingerea obiectivelor".

"Or, nu mai avem USL, avem un alt partid care intra in guvernare, UDMR", a subliniat seful statului. "Aici au fost si putin imprudenti: cand ai o alianta la ce tii neaparat sa nu vorbesti numai de Guvern in programul de guvernare, sa introduci USL ca factor activ in realizarea programului de guvernare", a mai spus Basescu.

Potrivit lui Basescu, daca premierul vine cu un alt program de guvernare in Parlament, in care nu se mai vorbeste de USL, stie ca este vorba despre un nou Guvern. De asemenea, Basescu a precizat ca se va consulta, luni, cu specialisti pentru a vedea conditiile in care noul Guvern poate fi instalat fara incalcarea Constitutiei, mentionand ca USL, care a castigat peste 50% la alegeri, nu mai exista, iar mai corect ar fi ca premierul sa predea mandatul.

Tot duminica seara, presedintele a reluat afirmatia potrivit careia ii este frica sa nu existe un protocol secret facut de Victor Ponta cu UDMR pentru noul Guvern. El a mentionat ca premierul pare a fi specialist in astfel de lucruri, pentru ca a existat un astfel de protocol in 2012 privind intrarea UDMR la guvernare. "Mie mi-e teama de obiceiul lui Victor Ponta de a avea protocoale secrete. A avut un protocol secret cu UDMR si am aflat dupa alegeri ca exista, prin care UDMR-ul sa vina la guvernare, in 2012, dupa alegeri, a fost un protocol secret (..) si a mai existat un protocol secret despre care am aflat zilele astea, prin care functia de presedinte al Senatului nu era a liberalilor, ci a PC-ului", a spus presedintele.

Seful statului s-a referit si la "revendicarile UDMR pentru limba maghiara in sanatate, sau arborarea insemnelor care nu au nimic cu statul roman, ceea ce este inadmisibil". "Nu poti sa urasti atat de mult statul asta incat sa nu vrei sa ii arborezi insemnele pe o institutie publica, pe o primarie. Manifestarea de dispret este dincolo de niste limite care pot fi acceptate in orice stat civilizat. I-as ruga pe cei care nu vor sa respecte insemnele statului roman, pe UDMR, sa mearga in Franta, sa faca un exercitiu din asta, sa vada in cate minute ar fi arestati acolo. Sa dea ei jos steagul de pe primaria Parisului. (..) Au ajuns la niste exagerari intolerabile", a mai comentat Basescu.

Seful statului a mentionat ca teama lui este ca premierul Victor Ponta, in diseprarea de a-si face o majoritate pe care a pierdut-o pe mana lui, va ceda si vor exista tot felul de protocoale secrete.

Presedintele a tinut sa le transmita celor de la UDMR ca "legile statului roman sunt obligatorii si pentru minoritati". "Eu va asigur ca voi fi foarte atent daca exista un astfel de protocol sau nu", a conchis seful statului.

El a mai spus ca si in UDMR exista coruptie si ca s-ar putea ca Uniunea sa sprijine PSD intr-un demers de adoptare a legilor initiate "in martea neagra" din decembrie 2013. Pe de alta parte, Basescu a spus ca Guvernul ar putea fi mai stabil, pentru ca in relatia cu UDMR este greu pana te negociezi cu liderii formatiunii, iar apoi acest partid, intre conducatorii caruia se numara si Verestoy Attila, pe care l-a numit "Drujba lui Dumnezeu", devine un partener de incredere.

Ramane de vazut daca Parlamentul va putea fi determinat sa ia o decizie in mod rapid privind noul Cabinet, precum si pozitia sefului statului in legatura cu aceste evolutii.

Articol recomandat de sport.ro
Reacția lui Gică Hagi după conflictul dintre Denis Alibec și Mircea Lucescu! Mesajul către jucătorul său
Reacția lui Gică Hagi după conflictul dintre Denis Alibec și Mircea Lucescu! Mesajul către jucătorul său
Citește și...
Basescu: Modificarea programului de guvernare inseamna ca Ponta ar trebui redesemnat ca premier
Basescu: Modificarea programului de guvernare inseamna ca Ponta ar trebui redesemnat ca premier

Presedintele a declarat la "Dupa 20 de ani" de la ProTV ca modificarea programului de guvernare inseamna ca premierul Ponta ar trebui redesemnat ca premier, mentionand: "Daca premierul nu vine la Cotroceni, atac decizia Parlamentului la CC".

Lista conditiilor UDMR pentru a intra la guvernare.
Lista conditiilor UDMR pentru a intra la guvernare. "Putem avea un guvern mai capabil decat cel dinainte"

PSD va semna luni, daca negocierile decurg favorabil, doua acorduri pentru sustinerea noului Guvern, respectiv cu grupul minoritatilor nationale, la ora 15.00, si cu UDMR, la ora 15.30, urmand ca noul Cabinet sa fie prezentat la ora 17.00.

Guvernul Ponta 3 va fi de fapt Ponta 2.1. Premierul copiaza de la Tariceanu
Guvernul Ponta 3 va fi de fapt Ponta 2.1. Premierul copiaza de la Tariceanu

Ruperea USL in timp ce era la guvernare nu aduce nimic nou in politica romaneasca. Si alte aliante au avut aceeasi soarta. Doar ca acum solutia de schimb se pare ca a fost gasita mai repede decat inainte.

Recomandări
Prima zăpadă abundentă a provocat haos în România. TIR-uri blocate pe DN1. Nici utilajele de deszăpezire n-au putut înainta
Prima zăpadă abundentă a provocat haos în România. TIR-uri blocate pe DN1. Nici utilajele de deszăpezire n-au putut înainta

Prima ninsoare serioasă din acest sezon a provocat haos pe drumurile din țară și pe calea ferată. Cele mai mari probleme au fost pe Drumul Național 1, unde, joi înainte de răsărit, un TIR a intrat într-un parapet la Bușteni, blocând complet circulația.

BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui

BEC pentru alegerea preşedintelui României a decis înlăturarea materialelor de propagandă electorală din mediul online care îl ilustrează pe candidatul independent Călin Georgescu şi nu conţin codul de identificare al mandatarului financiar.

Ministrul Digitalizării: „Nu se pune problema desfiinţării de oficii poştale. Îi sugerez dlui director să cântărească bine”
Ministrul Digitalizării: „Nu se pune problema desfiinţării de oficii poştale. Îi sugerez dlui director să cântărească bine”

Ministrul Digitalizării, Bogdan Ivan, a afirmat că nu se pune problema desfiinţării unor oficii poştale, aşa cum anunţase directorul Poştei Române.