Traian Basescu, pentru www.stirileprotv.ro: Nu spun ca nu ma vad prim-ministru, in tandem cu Boc la Presedintie

×
Codul embed a fost copiat

Presedintele Traian Basescu a fost invitatul emisiunii "Dupa 20 de ani", difuzata de Pro TV si www.stirileprotv.ro, unde a comentat situatia politica actuala din Romania, dar si criza din Ucraina.

SINTEZA DECLARATIILOR

Despre criza din Ucraina

- In principiu, situatia nu se schimba. E vorba despre situatia de securitate din Romania care nu va fi afectata. Rusia nu-si permite sa intre in conflict cu Romania, un stat NATO.

- Mesajul meu este clar: Frontierele Romaniei sunt sigure. Romania se vede intr-o zona de conflict in cazul in care lucrurile se vor deprecia, dupa Bosnia, Moldova.

Citește și
Victor Ponta
Victor Ponta: Problema USL nu mai poate fi rezolvata de doi oameni. Voi demisiona doar daca si Basescu isi da demisia
Lovitură pentru Serghei Șoigu. În Rusia e scandal uriaș, a fost arestată o a treia persoană anchetată în dosarul viceministrului rus al Apărării

- Ingrijorare este cuvantul cu care as descrie reactia aliatilor nostri.

Situatia de securitate a Romaniei nu s-ar schimba daca Rusia intra militar in Ucraina

- Solutiile trebuie sa iasa din zona declaratiilor, trebuie sa venim in zona pragmatica. Sunt dezamagit de reactiile unor lideri europeni. Au dat impresia ca nu prea stim ce vrem. Ma refer la foarte multi ministri care si-au facut drum prin Maidan.

- Pragmatism inseamna sa privesti la nevoile Ucrainei. Acolo puterea politica are o problema: coruptia.

- Al doilea lucru care trebuie vazut de Europeni: trebuie sa vina cu un plan de salvare economica a Ucrainei. Cu ajutorul FMI trebuie reformat statul ucrainean.

- Vladimir Putin isi apara interesele geostrategice, in conditiile are un angajament. La Budapesta s-a semnat un acord prin care Rusia, Marea Britanie si SUA si-au luat angajamentul de a apara independenta Ucrainei.

- Sunt sef de stat, dar nu pot sa nu spun ce gandesc. Conflictul se va incheia cu deschiderea altui conflict inghetat in Marea Neagra, in legatura cu influenta. Rusia nu va renunta la Crimeea.

- S-a vorbit despre situatia din Ucraina cu usurinta. Exista un acord intre Ucraina si Rusia care permite Rusiei pastrarea flotei ruse in Crimeea, la Sevastopol, pana in 2040. Prezenta Rusiei este acceptata in Ucraina, inclusiv a trupelor. Federatia Rusa nu trebuie sa sporeasca trupele. Deci, la limita numerica este un acord, dar nu trebuie depasita cifra.

- Putin nu ia in seama ce-i transmite presedintele SUA, ma indoiesc ca ma asculta pe mine. I-as transmite: "Nu faceti niciun joc in Rep. Moldova si limitati-va la acordul cu Ucraina".

Despre situatia din Republica Moldova

- Obiectivul nostru este de a tracta Republica Moldova spre UE. Noi ne-am atins obiectivul. Polonia s-a ocupat de Ucraina. Situatia din Ucraina a fost prost gestionata.

- Suntem rezervati cu privire la introducerea noastra in Ucraina. Am avut relatii reci cu Ucraina, dupa ce ei au pierdut procesul de la Haga. Am incercat sa avem o relatie amicala si nu am fortat lucrurile. Am lasat Polonia sa-si duca politica.

Nu il mai desemnez pe Victor Ponta premier daca acesta vine la Cotroceni pentru desemnarea sefului viitorului Guvern

- Ma uit la ridicolul situatiei: Ponta trebuia sa mearga in Parlament sa faca o mica modificare, insa acum se pare ca trebuie sa mearga cu ceva mult mai important. Se pare ca Ponta nu cunoaste Constitutia.

- La instalarea unui Guvern, nu se aproba doar ministrii, ci si un nou program de guvernare. Daca vrea sa respecte democratia, Ponta ar trebui obtina din nou mandat pentru premier.

VEZI AICI declaratia completa: Modificarea programului de guvernare inseamna ca Ponta ar trebui redesemnat ca premier

- Am vazut protocoale secrete inainte... Acesti oameni cred ca se poate guverna cu protocoale secrete. Daca aduc la guvernare UDMR, e o schimbare masiva.

- Domnul Ponta va trebui sa vina la Cotroceni? Daca respecta democratia, da. Va trebui sa ma consult sa vad daca voi crea un astfel de precedent sau nu. UDMR va introduce legea minoritatilor, utilizarea limbii materne in sanatate si institutii centrale. In mod categoric premierul va trebui sa imi raspunda.
Nu stiu nimic de un protocol secret, dar vreau sa o previn.
Acestia oameni cred ca se pot guverna cu protocoale secrete.
In mod normal, aducand ca aliat UDMR, ar trebui sa vina (pentru investitura).

- Ponta este un prim ministru corupt, mai oameni buni! Coruptia este la Ponta prin acte normative ceea ce incepuse sa fie la Tariceanu.

- Ponta accepta traficul de influenta. Am solicitat demisia la ASF. ASF este o cloaca. Rusanu a spus ca l-as cunoaste, ca mi-a sponsorizat campania Asta. Este o minciuna! Mi-am verificat toate campaniile.

Despre ruperea USL

- Victor Ponta este responsabil pentru ruperea USL. Nu a vrut sa ajunga in Parlament pentru modificarea mica in urma careia Iohannis ajungea prim vicepremier. Acum va merge cu o modificarea mare in Parlament.

Ruperea USL, o mare prostie; Victor Ponta este de vina

- Spun ca este rau ca s-a rupt USL-ul. Aveau o majoritate care permitea revizuirea Constitutiei.

- Cum credeti ca pot sa ma aporopii ideologic de unul care a facut tandari politica ideologica ( Crin Antonescu)? 

-Nu am mai vorbit cu Antonescu. Ii avertizez pe toti prin scrisori.

- Ori de cate ori am nevoie, sun la ministru respectiv. Cand vad abuzurile legate de procurori, voi suna la procurorul general. Cum sa nu sun cand este treaba mea sa sesizez?

- In Parlament va fi o majoritate certa, dar cu un efort mare al premierului. N-a vrut sa negocieze o functie pentru Iohannis, dar va negocia utilizarea limbii maghiare si arborarea steagului secuiesc. Mi-e greu sa inteleg cum au putut face o asemenea schimbare.

- M-am dovedit un slab analist politic, pentru ca nu am crezut in ruperea USL.

Nu spun ca nu ma vad prim-ministru, in tandem cu Boc la Presedintie

- Imi pun mari nadejdi in crederea Partidului Miscarea Populara. Vreau sa cred ca va fi un partid care se va uita spre viitor.

- Daca Ponta ajunge cu Antonescu in turul doi, in mod categoric nu l-as vota pe Ponta. Ponta va trebui sa candideze. Seful partidului va trebui sa-si asume cele mai grele candidaturi.

- Daca turul 2 ar fi intre ei doi, Ponta ar avea sanse mai mari, dar nu m-ar lasa inima sa-i dau votul.

- Dontinta mea este sa raman in politica, vreau sa cresc Partidul Miscarea Populara.

- Eu sper ca niciunul din ei doi nu va ajunge presedinte. Nu spun ca nu ma vad premier. Dar in tandem cu Boc. As fi capabil sa fiu prim ministru, mult mai bun decat Ponta. L-as vedea pe Boc la prezidentiale.

- Elena Udrea este un politician foarte bun. Nu am gresit nici cu ea, nici cu Boc.

- Vad o rocada distrugatoare care-i va distruge pe Ponta si Antonescu: Iohannis. Eu l-as vota pe Iohannis, poate castiga presedentia chiar daca va candita chiar si ca independent. A fost un moment cand nu l-am vrut in Guvern, pentru ca era in tandem cu Voiculescu.

- Iohannis si-a reevaluat locul.

Citeste mai multe: Basescu, despre "rocada care ii va distruge pe Ponta si Antonescu": Iohannis poate castiga prezidentialele ca independent

- Gabriel Oprea s-a aliat cu Ponta si merg inainte si au facut o constructie politica foarte familiala, pentru ca ei sunt nas si fin. A mai venit si Sarbu, socrul lui Ponta...

- Ilie Sarbu trage sforile, este foarte influent la Palatul Victoria.

Despre situatia economica

- Am crescut deficitul de cont curent la 14 la suta si ne-a daramat. Am stimulat consumul si rezultatul a fost o criza. As duce banii spre investitii. Si cei de la buget si cei de la UE.

- Investitiile vor aduce cresteri durabile.

- Electorata. Spuneti ca BNR este responsabila, mai exact cine? Florin Georgescu. Am spus de BNR in faza initiala, apoi am aflat mecanismul. Stiu ca declansarea discutiei cu FMI legat de electorata s-a facut la BNR, apoi a fost la guvern.

- Slava domnului ca a recunoscut. Nu as vrea ca BNR sa devina o anexa a guvernului. Nimeni nu si-a permis sa ceara BNR nici in cea mai grea criza.

- Oricine are un credit si va lua un creion si o hartie va vedea ca ii duce la costuri mai mari.

- Eu sunt cel care l-a decorat pe Mugur Isarescu, dar nu eu il numesc.

- Daca vorbim de autostrazi... Romania a intrat in capitalism cu 14.000 de drumuri nationale si nu ne mai amintim cum aratau. Urgenta 0 a fost sa reabilitam drumurile existente. Vreti sa va imaginati Romania cu 1.400 de kilometri de autostrada, dar cu drumurile distruse?

- Eu nu am spus ca nu ne trebuie autostrazi. N-am putut pentru ca nu ne dadea nimeni bani de autostrazi.

- Eu ma simt responsabil de tot. Si de momentul cu criza, si de momentul in care am avut crestere economica. Un sef de stat nu poate sa nu aiba responsabilitati. Pot sa nu am vina. Nu e in neregula ca nu s-a terminat Nadlag - Arad... Lucrarile au fost suspendate in 2012 si vor fi realuate in aceasta primavara.

- Absorbtia fondurilor a fost buna si nu am avut dezangajari. Problema este ca in acest interval, de cand a luat Guvernul Ponta puterea, nu a inceput niciun drum nou. Proiectele erau incepute si au absorbit banii. El (Ponta) nu are proiecte pentru 2014.

- Va marturisesc - Dragnea imi pare eficient, dar antipatic pentru furtul de la referendum. Cred ca lucrurile vor fi mai bine daca proiectele mari vor fi administrate de el.

Despre FMI

- Eu nu sunt un copil... Am spus niste lucruri inainte de discutii cu FMI. FMI stie ca am facut politica nationala, nu politica unui partid. Nu am fost de acord cu introducerea taxei suplimentare pe combustibil, nu am fost de acord cu ELECTORATA.

- Nu voi cere schimbarea sefiei delegatiei FMI pentru Romania. Am o relatie buna cu sefa delegatiei.

Despre investitiile personale

- Eu am vrut sa cumpar terenul, dar nu am putut sa iau creditul. Ioana nu este in niciun caz agricultor, dar castiga bine.

- A fost zapada buna in Calarasi. Am trecut pe acolo si va fi o recolta foarte buna. Pamantul este langa un canal de irigatii si sper sa putem uda, pentru ca va fi vara uscata.

- Eu sunt de acord ca a parut gestul sfidator, dar creditul a fost legal si nu au fost bani negri. Ioana are un venit care s-a incadrat in criteriile banci. Avem aceleasi drepturi cu alti cetateni care castiga la fel.

- Lucrarile s-au facut cu plata la recolta.

- Veniturile notarilor sunt controlate de Camera Notarilor Publici. Ea si-a declarat veniturile cand a facut creditul. Nu stiu daca si le poate face publice, pentru ca este vorba si de clienti.

Despre cresterea economica in 2014

- Nu va veni din investitii straine. Cred ca din agricultura vor veni cresteri. Si sunt investitii care au fost facute pana acum si anul acesta intra in productie.

- Cursul va fi stabil, asa imi spune intuitia.

- Pierderi imediate pe investitii straine nu vom avea. Dacia si Ford - nu vor veni investitii imediate. Dacia are o alternativa - Tanger, care este foarte bine situat.

Despre reactia lui Ponta

Reactia lui Ponta dupa declaratiile lui Basescu la "Dupa 20 de ani": Presedintele vorbeste fara baza constitutionala

- Un Guvern nu poate sa guverneze pe un program neaprobat de Parlament. Voi analiza daca este cazul sa sesizez Curtea Constitutionala. Vreau sa vad daca in program o sa apara solicitatarile UDMR. Lui Ponta ii va fi mult mai greu sa guverneze cu UDMR decat cu Ponta.

Despre candidati la prezidentiale

- Tariceanu... Cea mai buna solutie a lui este sa intre in PSD. Pe Tariceanu il urcam de mana pe scena si ii spuneam: Caline, spune si tu ceva. Cu onoarea sta foarte prost. L-am desemnat premier si mi-a dat afara ministri, apoi a facut intelegere cu PSD. Nu poti sa fii atat de necinstit si sa vrei sa fii presedinte. Uitati-va la viata lui...

- Miticismul lui Oprescu nu poate fi acceptat in Ardeal. Eu am venit din Bucuresti, dar n-am fost "Mitic".

- In 2014 voi fi un serios opozant si voi sustine PMP.

Despre Adrian Nastase

- Eu am fost in fata instantei si nu am o teama de instanta. Daca vor fi reclamatii si dosare, ma duc cu draga inima. Bucurosi le-om duce toate...

Despre ipostaza de bunic

- Am plimbat-o in curte pe nepoata mea, dar nu in parc. I-am luat si martisor. Ii mai tin biberonul, dar nu ma prea pricep s-o hranesc, pentru ca nu stiu cum e cu temperatura.

- A fost cu mama ei la Bruxelles si la vara o duc la mare, la Neptun si o plimb cu salupa.

- La Cotroceni nu am dus-o inca, pentru ca nu poti sa duci unul cu mintea lui Crin la Cotroceni.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Apare un nou stadion de 5 stele în România! Guvernul aprobă azi toate actele
NEWS ALERT Apare un nou stadion de 5 stele în România! Guvernul aprobă azi toate actele
Citește și...
Basescu:
Basescu: "Romania s-ar fi ingropat daca era condusa de oameni ca Ponta si Antonescu pe timpul crizei economice"

Presedintele Traian Basescu a facut o declaratie de presa, transmisa in direct de stirileprotv.ro. Basescu a vorbit despre ruperea USL si despre scrisoarea catre FMI.

Victor Ponta: Problema USL nu mai poate fi rezolvata de doi oameni. Voi demisiona doar daca si Basescu isi da demisia
Victor Ponta: Problema USL nu mai poate fi rezolvata de doi oameni. Voi demisiona doar daca si Basescu isi da demisia

Liderul PSD, Victor Ponta, afirma ca nu va demisiona din postul de prim-ministru, asa cum solicita liderul PNL, Crin Antonescu, in cazul ruperii USL, decat daca si Traian Basescu va demisiona.

Crin Antonescu, la emisiunea
Crin Antonescu, la emisiunea "Dupa 20 de ani": "Daca se rupe USL, cel mai corect ar fi sa avem alegeri anticipate"

URMARESTE INREGISTRAREA INTEGRALA. Crin Antonescu i-a transmis „un mesaj foarte simplu” premierului Ponta: Klaus Iohannis va fi viitorul premier al Romaniei, iar el, Victor Ponta, va mai ramane la Palatul Victoria „cel mult pana in toamna”. 

Recomandări
Petre Roman, în fața procurorilor. Este informat oficial despre punerea sub acuzare în dosarul mineriadei din 1990
Petre Roman, în fața procurorilor. Este informat oficial despre punerea sub acuzare în dosarul mineriadei din 1990

Petre Roman a ajuns joi la sediul Parchetului General, ca să ia la cunoştinţă că a fost pus din nou sub acuzare în dosarul Mineriadei din iunie 1990. Roman a fost premierul României între 1989-1991.

Pun capăt războiului și acceptă pacea, cu o condiție. Ce a cerut Hamas ca să oprească luptele cu Israelul
Pun capăt războiului și acceptă pacea, cu o condiție. Ce a cerut Hamas ca să oprească luptele cu Israelul

Un oficial de rang înalt din Hamas a declarat pentru AP că grupul islamist militant este dispus să accepte un armistițiu de cinci ani sau mai mult cu Israelul.

 

Banca Transilvania, OTP Bank și Exim Banca Românească, procese câștigate cu ANPC. Nu plătesc amenzi și nu oferă rate egale
Banca Transilvania, OTP Bank și Exim Banca Românească, procese câștigate cu ANPC. Nu plătesc amenzi și nu oferă rate egale

Alte trei bănci au câștigat procesele cu Autoritatea Națională a Consumatorilor, care le obligase să emită scandețare cu rate egale la credite pentru toși clienții. La acest moment sunt cinci instituții bancare care au avut căștig de cauză.