Rovana Plumb promite ca elimina saracia, dar habar nu are ce inseamna un om sarac. Raspunsuri ciudate ale viitorului ministru

Ultima actualizare: 07-03-2014 07:01
Rovana Plumb

Rovana Plumb a primit, marti, avizul favorabil al comisiilor parlamentare pentru a ocupa functia de ministru al Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si al Persoanelor Varstnice.

Rovana Plumb a fost validata cu 34 de voturi "pentru" si 16 "impotriva". In timpul audierilor din comisiile parlamentare pentru munca si protectie sociale si comisiile pentru egalitate de sanse, Rovana Plumb a spus ca are ca prioritati modificarea legislatiei muncii, cresterea ocuparii tinerilor, dar si a persoanelor varstnice, reducerea CAS cu cinci puncte procentuale, de la 1 iulie si reducerea saraciei.

Potrivit gandul.info, noul ministru al Muncii, Rovana Plumb, promite ca sub guvernarea Ponta vor iesi din saracie 580.000 de romani, cu cinci ani mai devreme decat era prognozat, si ca aceasta reprezinta o prioritate absoluta a mandatului sau. Cu toate acestea, Rovana Plumb nu a putut sa raspunda la o intrebare simpla: cand considera statul ca o persoana nu mai este saraca si aceasta a fost scoasa din saracie. Raspunsul incomplet a venit dupa ce secretatul de stat, Codrin Scutaru (PC), i-a suflat raspunsul viitoare detinatoare a portofoliului de la Ministerul Muncii.

"Vrem sa ne atingem tinta ca, in 2015, 580.000 de persoane sa iasa din saracie, mai devreme decat Romania si-a asumat atingerea acestui obiectiv", a spus Rovana Plumb in timpul audierilor din comisii, dar si dupa ce a primit votul favorabil.

Problemele pentru propunerea PSD pentru portofoliul de la Munca au inceput in momentul in care a fost intrebata cum este definit un „om sarac”. Ea a incercat sa evite raspunsul pe care nu il cunostea, reusind in cele din urma sa dea un raspuns aproximativ, dupa ce secretarul de stat de la Munca, Codrin Scutaru, care era langa ea a venit sa-i dea raspunsul.

R: Cum veti scoate oamenii din saracie?

Rovana Plumb: Cu o noua viziune asupra politicilor sociale, o noua viziune care presupune atat promovarea cat si adoptarea proiectului de lege privind economia sociala, care presupune reinsertia pe piata muncii a persoanelor dependente social, de asemenea aparitia intreprinderilor sociale care va avea in vedere tot ca masura incadrarea in csmpul muncii a acestor persoane dependente social, o noua strategie in ceea ce priveste persoanele varstnice si de asemenea ca si prioritate atunci cand vorbim de reducerea saraciei , relationata cu reducerea somajului, tinerii reprezinta pentru Guvernul Ponta si pentru mine prioritatea absoluta.

Tehnic, ce inseamna scoaterea din saracie, de la ce nivel de venit un om nu se mai considera sarac?

Rovana Plumb: Va voi anunta.

Nu se stie deocamdata care cifra?

Rovana Plumb: Cifra persoanelor care ies din saracie?

Nu, a venitului de la care un om nu mai este considerat sarac.

Rovana Plumb: Sigur ca se cunoaste, dar nu înteleg intrebarea.

De cand considerati ca un om nu mai este sarac? Care este pragul?

Rovana Plumb: Presupun ca va referiti la beneficiile sociale, un ajutor social care se distribuie prin legea privind venitul minim garantat.

(intervine secretarul de stat Codrin Scutaru, care ii sufla raspunsul)

Noi va întrebam la ce va referiti dumneavoastra cand spuneti ca oamenii vor iesi din saracie. Care este pragul?

Rovana Plumb: Prin masuri concrete de ajutor, prin reinsertie pe piata muncii.

Si cand se considera ca un om este sarac? Cat are venitul un om sarac? Sunt 580.000 de oameni considerati de stat in categoria oamenilor saraci. Ce venituri au?

Rovana Plumb: Sub 350.000.

350.000?

Rovana Plumb: 350 de lei, pardon.

Pe membru de familie?

Rovana Plumb: Pe persoana.

Si dupa ce castiga peste 350 de lei pe persoana sunt considerati scosi din categoria celor saraci?

Rovana Plumb: Vom analiza si va vom spune.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO