Ce a declarat Iohannis despre OUG 13. Presedintele s-a intalnit cu membrii Consiliului Europei si Comisiei de la Venetia

Ultima actualizare: 09-04-2017 07:47
Klaus Iohannis, Venetia

Presedintele Klaus Iohannis a avertizat, joi, majoritatea politica sa nu uite ca mai devreme sau mai tarziu va ajunge in opozitie.

Declaratia a fost facuta in cadrul unei conferinte internationale la care participa membrii Comisiei de la Venetia si ai Consiliului Europei.

Klaus Iohannis, presedintele Romaniei: "Majoritatea trebuie sa fie constienta ca va deveni candva minoritate. Intr-o democratie liberala solida nu este acceptabila nici asa numita dictatura a minoritatii, dar nici dictatatura majoritatii care prin abuz in baza conceptiei, castigatorul ia totul, sa afecteze pluralismul si functionarea societatii bazate pe statul de drept."

In cadrul conferintei, presedintele Klaus Iohannis a facut referire si la protestele provocate de Ordonanta 13.

Klaus Iohannis, presedintele Romaniei: "Va fi in egala masura si contributia simbolica a unei Romanii a carei societate a aratat recent ca este matura si proeuropeana, pregatita sa-si apere eficient valorile statului de drept si ca are proprii anticorpi puternici fata de orice ar putea afectat sanatatea democratiei sale."

Cooperarea dintre majoritatea politica si opozitie este tema principala a conferintei. Secretarul adjunct al Consiliului European, Gabriella Battaini-Dragoni, a avertizat ca de multe ori conflictele dintre opozitie si putere favorizeaza extremismul.

Gabriella Battaini-Dragoni, Secretarul General Adjunct al Consiliului Europei: "Consiliul Europei ia foarte in serios nevoia de sprijin a statelor membre in dinamica functionarii dintre majoritatile politice si opozitie "

Iar presedintele Comisiei de la Venetia, Gianii Buquicchio, a atras atentia ca opozitia trebuie protejata.

Gianni Buquicchio, Presedintele Comisiei de la Venetia: "Mi se pare crucial pentru reprezentantii nostri politici sa evite sa piarda legatura care uneste societatile si sa-si puna intrebari in aceasta privinta. Democratia nu se poate reduce la regula majoritatii. O astfel de dominatie a majoritatii este limitata de constitutie si de legi menite sa protejeze interesele celor care se afla temporar in pozitia de a fi minoritate "

La cererea Secretarului General al Consiliului Europei, Comisia de la Venetia va face recomandari privind modul in care majoritatea politica ar trebui sa interactioneze cu opozitia.

 

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO