Decizia privind trecerea ICR la Senat e constitutionala. Patapievici: Toata conducerea va demisiona

Horia Patapievici

Presedintele Institutului Cultural Roman, Horia-Roman Patapievici, a declarat ca intreaga conducere ICR va demisiona, dupa rezolvarea unor chestiuni de gestiune, in conditiile reducerii bugetului.

Patapievici a precizat ca cei din conducerea ICR raman "in acelasi cadru" si vor demisiona dupa "rezolvarea catorva chestiuni de gestiune punctuala, legata de reducerea severa a bugetului" institutului.

Ministerul Finantelor a informat ICR, printr-o adresa, ca vor fi operate o serie de modificari, incluzand reducerea bugetului institutului cu 14,5 milioane de lei, reprezentand mai mult de o treime. Ministerul a cerut, totodata, ICR sa se incadreze in restul sumei prevazute in bugetul aprobat la sfarsitul anului trecut, respectiv in 28,5 milioane de lei, urmand ca reducerea sa fie si operata, au precizat pentru MEDIAFAX reprezentantii ICR.

Insa ICR a cheltuit sau angajat in proiecte aflate in derulare suma de 29 de milioane de lei, astfel ca, pana la sfarsitul acestui an, ar trebui sa functioneze cu minus 500.000 de lei, pentru a respecta cererea Ministerului Finanatelor.

Horia Patapievici a declarat, la sfarsitul lunii iunie, ca, daca Curtea Constitutionala va decide ca este constitutionala Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 27/ 2012, prin care ICR trece de la Presedintie in subordinea Senatului si este modificata misiunea institutului, intreaga conducere ICR isi va da demisia.

Citește și
Victor Ponta
Ponta, zambind, intr-o discutie cu seful ICR Viena: Patapievici ramane, nu inteleg de ce protesteaza
Arma care-i sperie pe ruși ar putea ajunge în Ucraina. Moscova amenință că va extinde „zona-tampon”

Prin actul normativ citat, plenul Senatului va numi atat conducerea operativa a institutului, cat si membrii consiliului de conducere.

Curtea Constitutionala a decis, marti, ca Ordonanta de Urgenta a Guvernului privind trecerea Institutului Cultural Roman (ICR) din subordinea Presedintiei in cea a Senatului este constitutionala.

Plenul Curtii Constitutionale (CC) a respins astfel exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor OUG 27/2012 privind unele masuri in domeniul cultural, ridicata de Avocatul Poporului.

Exceptia de neconstitutionalitate a fost luata in discutie de CC in 10 iulie, magistratii constitutionali amanand atunci decizia petnru 31 iulie. CC a constatat atunci ca in completul care participa la dezbaterile in fond si la deliberari nu se poate lua o decizie cu privire la exceptia de neconstitutionalitate ridicata, neintrunindu-se majoritatea necesara.

Guvernul a adoptat pe 13 iunie Ordonanta de Urgenta 27/2012, prin care ICR trece de sub autoritatea presedintelui in subordinea Senatului, care, in termen de maximum 15 zile, numeste atat conducerea operativa a institutului, cat si membrii Consiliului de conducere.

Conducerea operativa a institutului va fi asigurata de un presedinte, cu rang de secretar de stat, ajutat de doi vicepresedinti, numiti si revocati in/din functie de plenul Senatului, cu votul majoritatii senatorilor prezenti, la propunerea Biroului Permanent al Senatului. Mandatul vicepresedintilor va fi de patru ani, cu posibilitatea reinnoirii.

Conducerea operativa a ICR era asigurata de Horia Roman Patapievici - presedinte - si Tania Radu si Mircea Mihaies - vicepresedinti, insa Camera Deputatilor a eliminat cele doua functii de vicepresedinte, prevazute din 2011 in Legea de functionare a institutului.

Premierul Victor Ponta spunea despre ICR ca era o institutie "mult prea politizata" si a acuzat "o lipsa de transparenta totala" in cheltuirea fondurilor publice la nivelul institutului. "Nimeni din aceasta tara nu ma va convinge ca este mai democratic sa lasi o institutie cu bani publici sa fie condusa de un singur om decat sa fie controlata de o institutie cum este Senatul, unde sunt toate fortele politice", spunea Ponta.

El sustinea ca liderii grupurilor parlamentare PSD-PNL nu intentioneaza sa il schimbe pe Horia-Roman Patapievici de la conducerea Institutului Cultural Roman, ci sa asigure transparenta in cheltuirea banilor publici, iar "agitatia" creata pe aceasta tema releva ca cineva are ceva de ascuns.

Pe de alta parte, apelurile din strainatate s-au alaturat celor din Romania, din partea artistilor, oamenilor de cultura si de afaceri (Asociatia Erudio) si a altor figuri publice (Alianta pentru o Romanie Curata), care au strans mii de semnaturi. Nu au lipsit manifestarile in strada, cea mai ampla - "Miscarea papioanelor" - avand loc in 18 iunie la sediul ICR, cu participarea catorva sute de oameni.

In 3 iulie, Gheorghe Iancu, care a sesizat CC in acest caz, a fost revocat din functia de Avocat al Poporului. Functia a fost preluata interimar de catre Valer Dorneanu.

Curtea Constitutionala, cu majoritate de voturi, a respins ca inadmisibila sesizarea de neconstitutionalitate referitoare la Hotararea Parlamentului privind revocarea lui Gheorghe Iancu din functia de Avocat al Poporului.

Articol recomandat de sport.ro
BREAKING NEWS El va fi antrenorul Barcelonei în sezonul următor!
BREAKING NEWS El va fi antrenorul Barcelonei în sezonul următor!
Citește și...
Victor Ponta: Ii intreb acum pe cei de la ICR unde vor, sub presedinte sau sub Senat
Victor Ponta: Ii intreb acum pe cei de la ICR unde vor, sub presedinte sau sub Senat

Dupa anuntul facut de Curtea Constitutionala in privinta interimatului functiei de presedinte al Romaniei, premierul Victor Ponta i-a intrebat public pe reprezentantii Institutului Cultural Roman in subordinea carei institutii vor sa ramana.

Ponta, zambind, intr-o discutie cu seful ICR Viena: Patapievici ramane, nu inteleg de ce protesteaza
Ponta, zambind, intr-o discutie cu seful ICR Viena: Patapievici ramane, nu inteleg de ce protesteaza

Premierul Victor Ponta se afla, luni, in vizita oficiala in Austria. El are programate intalniri atat cu oficiali de la Viena, cat si cu reprezentanti ai firmelor austriece.

Ordonanta de urgenta: ICR, in subordinea Parlamentului. Basescu, catre Ponta:
Ordonanta de urgenta: ICR, in subordinea Parlamentului. Basescu, catre Ponta: "Esti tare, Dottore!"

Surse oficiale au declarat agentiei MEDIAFAX ca Institutul Cultural Roman va fi trecut de sub autoritatea presedintelui Romaniei in subordinea Parlamentului, in baza unei ordonante de urgenta a Guvernului.

Recomandări
Dosarul Mineriadei. Petre Roman şi Gelu Voican Voiculescu, chemați la Parchet. Iliescu, audiat la domiciliu
Dosarul Mineriadei. Petre Roman şi Gelu Voican Voiculescu, chemați la Parchet. Iliescu, audiat la domiciliu

Fostul premier Petre Roman, Gelu Voican Voiculescu şi fostul director SRI Virgil Măgureanu au fost citaţi, joi dimineaţa, la sediul Parchetului General, pentru a li se aduce la cunoştinţă că au fost puşi din nou sub acuzare în dosarul Mineriadei.

VIDEO. Moment extrem de bizar, „silenzio stampa”, cu judecătoarea care a întrebat dacă tânărul ucis de Vlad Pascu e în sală
VIDEO. Moment extrem de bizar, „silenzio stampa”, cu judecătoarea care a întrebat dacă tânărul ucis de Vlad Pascu e în sală

Judecătoarea din dosarul lui Vlad Pascu, Ioana Ancuța Popoviciu, care a provocat furia familiei victimelor după ce a întrebat dacă tânărul mort în accident e în sală, a fost protagonista unui moment foarte bizar, miercuri.

Cum a fost prinsă că a luat mită doctorița ginecolog din Giurgiu. Banii pe care-i avea în buzunar erau marcați
Cum a fost prinsă că a luat mită doctorița ginecolog din Giurgiu. Banii pe care-i avea în buzunar erau marcați

Este anchetă la Spitalul Județean de Urgență din Giurgiu, după ce un medic ginecolog a fost prins în flagrant în timp ce lua mită pentru o operație de cezariană, acoperită de asigurarea medicală.