Ponta, zambind, intr-o discutie cu seful ICR Viena: Patapievici ramane, nu inteleg de ce protesteaza

Victor Ponta

Premierul Victor Ponta se afla, luni, in vizita oficiala in Austria. El are programate intalniri atat cu oficiali de la Viena, cat si cu reprezentanti ai firmelor austriece.

El a participat la Forumul economic Romania-Austria, unde s-a aflat si directorul Institutului Cultural Roman din Viena, Carmen Bendowski.

Dupa forum, cei doi au avut o discutie amicala, in care premierul a intrebat de ce este nemultumit presedintele Institutului Cultural Roman (ICR), Horia Roman Patapievici.

"De ce protesteaza domnul Patapievici, ca nu vreau sa-l schimb?", a intrebat Ponta, zambind.

Directorul Institutului Cultural Roman din Viena a raspuns de asemenea zambind:. "Nu stiu, ma vedeti pe mine cu papion ?".

Citește și
basescu
Ordonanta de urgenta: ICR, in subordinea Parlamentului. Basescu, catre Ponta: "Esti tare, Dottore!"
Ce au păţit poliţiştii care l-au lăsat pe Vlad Pascu să conducă drogat

Premierul a continuat dialogul spunand ca nici el nu poarta papion, dar nici nu intelege de ce protesteaza Patapievici, deoarece acesta "ramane". "Nici eu nu port (papion-n.r.). Domnul Patapievici ramane, nu inteleg de ce protesteaza", a incheiat Ponta discutia.

Guvernul a decis, miercuri, prin ordonanta de urgenta, ca Institutul Cultural Roman va trece de sub autoritatea presedintelui in subordinea Senatului, decizia fiind justificata de premierul Victor Ponta prin faptul ca institutia era "mult prea politizata".

Ordonanta stabileste ca, in termen de maximum 15 zile, plenul Senatului va numi atat conducerea operativa a Institutului, cat si membrii Consiliului de conducere.

Conducerea operativa a Institutului va fi asigurata de un presedinte, cu rang de secretar de stat, ajutat de doi vicepresedinti, numiti si revocati in/din functie de plenul Senatului, cu votul majoritatii senatorilor prezenti, la propunerea Biroului Permanent al Senatului. Mandatul vicepresedintilor va fi de patru ani, cu posibilitatea reinnoirii.

Ordonanta Guvernului stabileste ca functia de vicepresedinte al Institutului este incompatibila cu cea de membru al unui partid politic, fara insa nicio referire din acest punct de vedere la presedintele institutiei.

Institutul este condus in prezent de Horia Roman Patapievici, din postura de presedinte, si de Tania Radu si Mircea Mihaies, din postura de vicepresedinti.

Pana in prezent, Institutul Cultural Roman a functionat sub autoritatea presedintelui Romaniei, care este si presedintele de onoare al Institutului.

Un protest spontan pentru sustinerea Institutului Cultural Roman si impotriva ordonantei Guvernului a avut loc, sambata seara, pe strada Arthur Verona din Bucuresti. Pe de alta parte, la initiativa Asociatiei Romane pentru Cultura, Educatie si Normalitate, sustinatorii Institutului Cultural Roman si protestatarii de pe strada Arthur Verona au anunat ca se vor organiza in "Miscarea Papioanelor".

Astfel, protestatarii cu papion se vor intalni luni, intre orele 19:00 - 19:30, pe trotuarul din fata sediului Institutului Cultural Roman din Bucuresti, cerand retragerea ordonantei de urgenta, respectarea mandatului actualei conduceri ICR (pana in ianuarie 2013), mentinerea unei conduceri a Institutului Cultural Roman din randul intelectualilor, promovarea si finantarea proiectelor pe criterii de profesionalism si fara interventii si decizii politice, respectarea oamenilor de cultura in spatiul public romanesc.

Patapievici a declarat, joi, ca el crede ca soarta acestei institutii este pecetluita odata cu trecerea ei sub autoritatea parlamentara si alegerea conducerii ei dupa un algoritm politic, dand ca exemplu functionarea Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii si Consiliului National al Audiovizualului.

El a aratat ca ordonanta Guvernului nu urmareste depolitizarea, ci chiar politizarea Institutului Cultural Roman.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
Citește și...
USL vrea sa elimine caracterul
USL vrea sa elimine caracterul "politic" al ICR si sa-l "deschida" cultural, anunta Sarbu si Hasotti

USL vrea sa elimine "caracterul politic" al ICR, neavand "nici cea mai mica intentie"de a politiza institutia, ci de a o deschide "spre institutiile de cultura legitime", scrie intr-o declaratie comuna a liderilor grupurilor PSD si PNL din Senat.

Ordonanta de urgenta: ICR, in subordinea Parlamentului. Basescu, catre Ponta:
Ordonanta de urgenta: ICR, in subordinea Parlamentului. Basescu, catre Ponta: "Esti tare, Dottore!"

Surse oficiale au declarat agentiei MEDIAFAX ca Institutul Cultural Roman va fi trecut de sub autoritatea presedintelui Romaniei in subordinea Parlamentului, in baza unei ordonante de urgenta a Guvernului.

Patapievici: uneori manelistii vorbesc mai bine limba romana decat la TV
Patapievici: uneori manelistii vorbesc mai bine limba romana decat la TV

Intr-un interviu acordat MEDIAFAX, presedintele Institutului Cultural Roman ataca problema manelistilor, adusa in prim plan de ultimele declaratii ale presedintelui Traian Basescu. El este de parere ca “manelizarea” a inceput de fapt dupa Revolutie.

Recomandări
Cât câștigă un muncitor străin în România. „Țara asta este bună, dar unii oameni îmi adresează cuvinte urâte”
Cât câștigă un muncitor străin în România. „Țara asta este bună, dar unii oameni îmi adresează cuvinte urâte”

În timp ce cererea pentru muncitorii străini este tot mai mare, în România nu ajung suficienți. Agențiile de recrutare spun că unii străini ocolesc țara noastră și aleg Ungaria sau Croația.

Autoritățile ruse susțin că au găsit în sângele teroriștilor o substanţă psihotropă care schimbă percepţia realităţii
Autoritățile ruse susțin că au găsit în sângele teroriștilor o substanţă psihotropă care schimbă percepţia realităţii

Cei patru principali suspecţi arestaţi după atacul terorist de la sala de concerte Crocus City Hall de lângă Moscova s-ar fi aflat sub influenţa drogurilor în momentul în care au executat împuşcăturile în masă - susțin autoritățile ruse.

Pedeapsa primită de paramedicul SMURD care a agresat sexual o pacientă, în ambulanță, în drum spre Spitalul Elias
Pedeapsa primită de paramedicul SMURD care a agresat sexual o pacientă, în ambulanță, în drum spre Spitalul Elias

Un paramedic SMURD, acuzat că a agresat sexual o pacientă pe care trebuia să o transporte în siguranță, la spital, a fost condamnat la 5 ani și 5 luni de închisoare.