Șeful PSD, nemulțumit de raportul Comisiei Europene: Nu cred că acest MCV se va ridica vreodată

Ultimul update: Vineri 26 Ianuarie 2018 17:50
Data publicarii: Joi 16 Noiembrie 2017 20:49
Categorie: Politic
liviu dragnea

Șeful PSD și președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, a afirmat, joi seara, că nu crede că România va scăpa de Mecanismul de Cooperare și Verificare (MCV) în „perioada contemporană”.

„Credeți că se va ridica vreodată raportul MCV? Sincer... În permanență sunt îngrijorări, în permanență la noi mai apare câte ceva. Eu nu cred că acest MCV se va ridica vreodată sau, mă rog, în perioada asta contemporană", a spus șeful PSD, la Băile Herculane, potrivit Agerpres.

Totodată, el a făcut o remarcă ironică, precizând că și peste 10 ani vor apărea îngrijorări despre Ordonanța 13.

„E 'normal'. Dar despre legile Justiției la ce se referă? Care sunt marile îngrijorări? Erau două mari îngrijorări ca nu cumva să luăm jucăriile dlui Iohannis și cu Inspecția judiciară. Decizia noastră a fost foarte clară, transmisă și public și de mine și de către premier: Inspecția Judiciară va fi o instituție autonomă, nu cred că poate fi supărat cineva pentru asta și avem draftul de lege pentru asta, cu o lege separată. Iar, din punctul partidului de vedere, numirile rămân în continuare la președinte, ca să păstrăm acest sistem care este foarte bun și foarte cinstit", a mai spus Liviu Dragnea.

Șeful PSD se află la Băile Herculane, unde va avea loc reuniunea Comitetului Executiv Național al PSD.

Ce prevede cel mai recent raport al Comisiei Europene

Raportul Comisiei Europene privind progresele înregistrate în România în cadrul Mecanismului de Cooperare și de Verificare (MCV), publicat miercuri, arată că avântul reformelor s-a pierdut în ansamblu, ceea ce a generat riscul redeschiderii unor aspecte ce fuseseră considerate ca fiind îndeplinite în raportul din ianuarie 2017.

„Deși punerea în aplicare a unora dintre recomandări progresa bine, în cursul anului 2017 avântul reformelor s-a pierdut în ansamblu, ceea ce a încetinit punerea în aplicare a recomandărilor rămase și, de asemenea, a generat riscul redeschiderii unor aspecte care fuseseră considerate ca fiind îndeplinite în raportul din ianuarie 2017", se arată în raport.

Potrivit sursei citate, provocările la adresa independenței sistemului judiciar și punerea acesteia sub semnul întrebării au reprezentat, de asemenea, un motiv persistent de îngrijorare.

„În cursul perioadei de nouă luni de la raportul din ianuarie 2017, în care s-au stabilit principalele recomandări pentru îndeplinirea tuturor obiectivelor de referință cuprinse în MCV, s-au realizat progrese cu privire la o serie de recomandări, în special recomandarea 8, care a fost pusă în aplicare în mod satisfăcător, și, sub rezerva aplicării practice, cu privire la recomandările 2, 7 și 12", relevă raportul.

Pe această bază, deși progresele înregistrate au adus unele obiective de referință mai aproape de îndeplinire, Comisia nu poate încă să concluzioneze că, în această etapă, vreunul dintre obiectivele de referință este îndeplinit în mod satisfăcător. Comisia rămâne de părere că, prin cooperarea loială între instituțiile statului, printr-o orientare politică ce menține cu fermitate realizările anterioare și prin respectarea independenței sistemului judiciar, România va fi în măsură, în viitorul apropiat, să pună în aplicare recomandările restante din cadrul MCV.

Comisia invită România să pună în aplicare acțiunile necesare și să îndeplinească toate recomandările și, către sfârșitul anului 2018, va publica un nou raport privind progresele înregistrate, se mai arată în documentul publicat miercuri.

„Am constatat progrese în unele domenii, dar mai sunt încă multe de făcut. România a pus în aplicare unele dintre recomandările noastre, dar în privința altora nu a realizat până acum progrese suficiente. Mă bazez pe Guvernul României să continue reformele necesare și să evite regresul, astfel încât să putem colabora în vederea atingerii obiectivului de finalizare a MCV în cadrul actualului mandat al Comisiei", a declarat prim-vicepreședintele Comisiei Europene (CE), Frans Timmermans, conform unui comunicat al CE.

liviu dragnea Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer

Sursa: Agerpres

Esca și Escu. CTP, despre dosarul Dragnea:
Esca și Escu. CTP, despre dosarul Dragnea: "Cum să-și dea demisia? O să spună, da, domne, niște nenorociți, OLAF-ul ăsta"
Iohannis, nemulțumit de raportul MCV: ”Un serios semnal de alarmă de care coaliția de guvernare trebuie să țină cont”
Iohannis, nemulțumit de raportul MCV: ”Un serios semnal de alarmă de care coaliția de guvernare trebuie să țină cont”
Parlamentul, criticat dur în raportul MCV. Cum vede Bruxelles-ul OUG 13 şi modificarea legilor justiţiei
Parlamentul, criticat dur în raportul MCV. Cum vede Bruxelles-ul OUG 13 şi modificarea legilor justiţiei
Toader: România își poate îndeplini obiectivul ridicării MCV în actualul mandat al CE
Toader: România își poate îndeplini obiectivul ridicării MCV în actualul mandat al CE
VIDEO PROTVPLUS.RO
Ludovic Orban
Ludovic Orban: "Papagalul zilei este Fifor. Dragnea e ca la vânătoare”
Viorica Dăncilă: "Domnul Tudorel Toader, în urma evaluării, are o activitate bună"
Dragnea, despre gestul lui Iordache: Nu mi-a plăcut. Cred că s-a inspirat din ce a spus Iohannis
Dragnea, întrebat despre partidele de vânătoare cu acționarii Tel Drum: ”Câteodată îţi pare rău după Kovesi”
Dragnea, reacție la raportul MCV: Vreau ca România să acţioneze ca fiecare stat din UE. Mai multe, mâine
Florin Iordache ar fi arătat din nou un gest obscen în Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor
Ludovic Orban
PNL va cere sancționarea lui Iordache cu tăierea indemnizaţiei de deputat pentru gesturile obscene
Surse: Ilan Laufer, propus vicepremier şi ministru al Dezvoltării
Băsescu: Dragnea nu face, din laşitate, cea mai importantă schimbare - Dăncilă
Gabriela Firea a demisionat din funcția de preşedinte interimar la PSD Bucureşti
Mihai Fifor a anunțat că şi-a depus demisia din funcţia de ministru al Apărării
Băsescu spune că PSD e ”o menajerie cu porci și hipopotami”, iar Dragnea e ”dresorul”