Esca și Escu. CTP, despre dosarul Dragnea: "Cum să-și dea demisia? O să spună, da, domne, niște nenorociți, OLAF-ul ăsta"

×
Codul embed a fost copiat

Esca și Escu, episodul IV. Andreea Esca și Cristian Tudor Popescu discută în fiecare săptămână, exclusiv pe www.stirileprotv.ro, cele mai importante subiecte ale săptămânii.

În această ediție, cei doi jurnaliști au vorbit în primul rând despre rezultatele raportului MCV pentru România, despre care președintele României Klaus Iohannis a spus că reprezintă un serios semnal de alarmă de care coaliţia de guvernare trebuie să ţină cont, dar care a fost văzut pozitiv de către ministrul Justiției Tudorel Toader.

Nu în ultimul rând, acest raport a fost publicat într-un moment marcat de controversata modificare a legilor justiţiei, dar și în plin scandal provocat de începerea urmăririi penale a liderului PSD, Liviu Dragnea, sub acuzaţiile de constituire a unui grup infracţional organizat, într-un dosar în care sunt urmărite penal alte opt persoane, între care reprezentanţi ai firmei Tel Drum.

Andreea Esca: Astăzi o să vorbim despre cazul Dragnea și raportul MCV. Bună ziua, domnule Popescu. Am văzut ieri că președintele Klaus Iohannis a apreciat că acest raport al Comisiei Europene, privind mecanismul de cooperare și verificare în domeniul justiției și lupta împotriva corupției, ca să se înțeleagă ce e cu MCV-ul ăsta, reprezintă un serios pericol, un semnal de alarmă, de care coaliția de guvernare, zice el, trebuie să țină cont.

Dar pe de altă parte am văzut că a venit ministrul Justiției Tudorel Toader, care a apreciat la rândul său că raportul este pozitiv. Ce să înțeleagă un om de rând, până la urmă? Cum e raportul acesta?

Citește și
Esca si Esca
Esca și Escu. CTP, despre bolșevicii lui Lenin și PSD-iștii lui Dragnea: ”Îi paște pușcăria dacă nu le reușește lovitura”
Trucul prin care s-a câștigat marele premiu de peste 9 milioane de euro la 6 din 49. Biletul a costat 4.413 lei

CTP: Păi, Andreea, poate să-l citească, eventual, nu? Orice om, raportul e public, orice cetățean poate să-l citească și să-și facă propria părere. Eu mi-am făcut-o, că m-am uitat și eu ce e acolo, și în legătură cu comportamentul și discursul domnului ministru al Justiției, Tudorel Toader, nu poot decât să-ți spun un banc, de pe vremea comunismului.

Se face un concurs de alergări la Moscova. Și, participare internațională, câștigă un american. Pe locul 2 se clasează un sportiv sovietic. Cum apare în presa sovietică? În concursul de la Moscova, americanul John Smith s-a clasat penultimul, în vreme ce sportivul sovietic Serghei a obținut un prețios loc 2. Exact asta a făcut domnul Tudoel Toader. A luat din raport numai ce i-a convenit lui și mai ales sponsorilor lui, spirituali și politici.

Andreea Esca: Adică la cine vă referiți?

CTP: În primul rând la domnul Tăriceanu. A luat exact ce-i convenea de acolo și fără să clipească a manipulat sau a încercat să manipuleze într-un mod grosolan, primitiv, prin ascunderea adevărului. Și-a băgat capul în nisip, pentru că, ce credea, că nu o să citim ce scrie acolo? Că n-o să spună alții că e pericol, provocare la adresa justiției, că din 12 cerințe nu s-au îndeplinit decât 3. Ce credea? Că astea dispar așa, se șterg, ca și cum n-ar fi fost în raport.

Și încă ceva extraordinar de important. Ce meserie are omul ăsta, domne! Omul ăsta este jurist, este omul dreptului. Spune că e mare profesor de drept, profesor, a fost judecător .... și nu respectă, în calitatea asta, un principiu esențial al dreptului: audiatur et altera pars. Ia în considerare și partea cealaltă. El a luat doar o parte din raport, poe cealaltă a aruncat-o la coș.

Andreea Esca: De ce este important acest raport?

CTP: Este raportul care dă seamă despre starea României în ce privește justiția în ochii Uniunii Europene și în ochii noștri. Putem să luăm cunoștință de cum ne văd alții. Și justiția este nu numai după părerea mea domeniul fundamental într-un stat. Dacă justiție nu e în acel stat, nimic nu e. Totul se falsifică în absența justiției - și economia și sănătatea și educația - totul va fi contrafăcut, dacă justiția nu este așa cum trebuie să fie. Ori acest raport ne spune foarte clar că nu funcționează în continuare corect justiția în România și mai ales atitudinea politicienilor față de justiție, pentru că se specifică acest lucru. E vorba de atacuri la adresa independenței justiției.

Andreea Esca: Nici Dragnea, nici Tudose, nici Tăriceanu nu au apărut să vorbească ceva despre acest subiect.

CTP: Păi n-au apărut pentru că e vorba de Uniunea Europeană. Acolo, în special domnul Dragnea este mai reticent, când vine vorba de Bruxelles, de Occident, de Washington ... nu e atât de hotărât ca atunci când dă în fapt cum e el atacat de conspirația Kovesi-Iohannis-statul paralel-Ponta, nu? Pentru că acum asistăm din partea domnului Ponta de un set de dări în gât.

Andreea Esca: Da, o să ajungem să vorbim și despre domnul Dragnea, separat.

CTP: Aici aș vrea să spun doar că domnul Dragnea o să trăiască sănătos 100 de ani și restul de la dușmani. Știi de ce, Andreea? Pentru că spunea acum ceva vreme în urmă: ”Critica ce vine de la Victor Ponta e sănătate curată”. E, cu ce-i vine acum de la Ponta, 100 de ani de sănătate îi are asigurați.

Andreea Esca: Acum îi vine și de la Ponta și de la Șova și de la Teodorovici în același timp, nu?

CTP: Vine cam de la multă lume.

Andreea Esca: Pentru că ați deschis acest subiect, totuși, tot scandalul acesta, tot imperiul Tel Drum, există de prin 2001. Acum și Ponta și Șova și Teorodovici de ce apar abia acum să vorbească?

CTP: Pentru că acum e Dragnea suficient de atacabil și pentru că a urcat suficient de sus. Asta-i tot. Mecanismul prin care a urcat Dragnea în societatea românească este tipic. L-am întâlnit în special la PSD, pentru că PSD-ul a fost de cele mai multe ori la guvernare în toți acești 27 de ani și n-a pierdut niciun rând de alegeri, dacă ne gândim bine. Și anume, trebuie mai întâi să faci în județul tău, în partidul tău, în sectorul tău, de acolo de unde vii local, trebuie să dai un tun de proporții.

Asta nu numai ca să obții niște sume de bani pe care apoi să le investești în politică, în finanțare ilegală de partid și în diverse șpăgi, ci poate mai important, să-ți câștigi respectul celor din partid. Fără un tun de acest fel nu au încredere în tine. Întâi pentru că demonstrezi că ești capabil, acolo există o ierarhie a hoției în partid.

Andreea Esca: Adică, ce-mi spuneți mie este că cu cât ești mai hoț ești mai apreciat?

CTP: Da, bineînțeles. Stârnești respect. Și 2, dai siguranța că nu o să te apuce, cum îi apucă pe unii diareea. Că nu o să te apuce cinstea, domne, într-o zi. Adică noi te avansăm, te punem în fruntea partidului pentru că așteptăm să ne aranjezi și nouă cașcavalul, că de-aia te punem, și dacă te apucă un acces de cinste într-o zi? Trebuie să ne asigurăm că ai făcut deja niște lucruri suficient de grave să nu mai ai cale de întoarcere, să mergi mai degrabă înainte, decât să încerci să te întorci. Deci de aceea domnul Dragnea a intrat în afacerea asta cu Tel Drum. Era un drum imposibil de evitat, trebuie parcurs.

Ce problemă are însă acum, specifică, domnul Dragnea și deosebită? Pe lângă celalte două dosare, ăsta cu TelDrum vine OLAF peste pupăză. Pentru că domnul Dragnea a fost pus înaintea întrebării, păi bine, dar OLAF e și ăsta parte din conspirație? E cu Ponta, cu Kovesi, cu Iohannis, cu Coldea, cu toți ăștia? Aici, domnul Dragnea ne-a arătat dinții, a încercat să mimeze un rânjet și a dat-o cotită. Ori domnul Dragnea ar trebui să-și asume. S-ar putea să-și asume. Deocamdată n-o face.

Andreea Esca: Să-și asume și ce să facă, să-și dea demisia?

CTP: Nu! Cum să-și dea demisia. Să atace în forță Uniunea Europeană. Să spună, da, domne, niște nenorociți, OLAF-ul ăsta. Sunt plătiți și ăștia și în general tot ce face Bruxelles-ul, trebuie să termină o dată cu ei. Cine mai face asta în momentul de față? Păi lume foarte luminată în jurul nostru, de pildă Polonia și Ungaria. Exact în acest moment se discută despre retragerea dreptului de vot al Poloniei în Consiliul European, dintr-o cauză care ne privește pe noi, de atacuri la independența justiției în Polonia, considerate inadmisibile în Uniunea Europeană, iar acolo sunt puse deja în act.

Andreea Esca: Dar de ce nu s-a descoperit nimic până acum cu acest Tel Drum? Cine l-a acoperit până acum? Sau cum s-a întâmplat? Suntem la atâția ani distanță.

CTP: Toți. Toți. Toate instituțiile statului. Nu s-a întâmplat asta numai cu Dragnea, gândiți-vă la toate procesele care au apărut, în care sunt implicați oameni politici, și care au apărut după 2005, pentru că până atunci nu apăreau deloc. Să nu uităm că ce a făcut Dragnea își are originile cam prin 2000 - 2001. Atunci, nici Dragnea nici alt om politic, nici Năstase, care era șeful partidului, nici din opoziție, nu era nimeni atins. PNA-ul ăla al lui Amarie era extrem de respectuos, dădea NUP-uri în serie, neînceperea urmăririi penale, cum venea vorba de o persoană din nomenclatură.

Deci dacă lucrurile rămâneau așa nu se lua nimeni de domnul Dragnea

Andreea Esca: Păi și ce s-a întâmplat?

CTP: S-a întâmplat că a început să atace DNA-ul, procurorii, au început să atace și cazurile politicienilor. Dar, vedeți, fiecărui politician îi vine vremea când e copt, ca să intre în vizorul DNA-ului. Până atunci nu se întâmplă. Și știți de ce nu se întâmplă? Este o explicație foarte simplă. Pentru că turnătoriile, denunțurile, dările în gât la adresa lui apar numai într-un anume moment al carierei respectivului. Când reprezinți un pericol pentru tovarășii tăi, pentru hoție. Până atunci nimeni nu spune un cuvânt.

 

Andreea Esca: Credeți că vizează încă prezidențialele, Dragnea?

CTP: Nu, în clipa de față vizează să-și scape pielea. Să nu intre la pușcărie

Andreea Esca: Vi se pare că îi e frică de asta?

CTP: După acest al 3-lea dosar, da. Ăsta în care e vorba de Bruxelles, de Uniunea Europeană. Ia gândiți-vă, în fond, în ce situație e premierul Mihai Tudose. Premierul Tudose le-a cerut demisia doamnei Shhaideh și doamnei Plumb, de ce? Pentru că sunt în ministere, în directă relație cu fonduri europene și nu se poate ca persoane urmărite penal să fie în astfel de relație, pentru că compromitem finanțarea de la UE.

Andreea Esca: Pe de altă parte, Tudose nu a apărut acum...

CTP: Păi n-a apărut, dar își spun eu. Deci dacă atunci a avut o problemă domnul Tudose cu doamnele Shhaideh și Plumb, acum n-are o problemă de 7 ori mai mare cu domnul Dragnea? Domnul Dragnea, cel care supervizează Guvernul.

Andreea Esca: Ce credeți că o să facă Tudose?

CTP: Nimic. Atunci a făcut ce a făcut, avea un anume interes, acum, iată, ar trebui să iasă să își dea demisia. Să spună așa cum n-am putut să lucrez cu Shhaideh și Plumb și mi-am pus demisia pe masă, pentru că se compromitea România în relația cu fondurile europene în relația cu Bruxelles-ul, cu atât mai mult acum când șeful partidului de guvernământ este pe lista neagră, antracit, a OLAF-ului și a organismelor europene, cum să continui eu guvernarea? Vedeți, ține de logică, dar nu funcționează. Evident că nu va face asta.

Andreea Esca: Dar credeți că undeva, pe de altă parte, stă la pândă pentru șefia PSD-ului?

CTP: Da, oricând se poate întâmpla asta, acolo mulți stau întotdeauna la pândă, pentru șefia PSD. Fiecare pas pe care îl face un șef PSD trebuie să fie urmat de o privire înapoi, pentru că nu știe de unde-i vine glonțul, din față sau din spate. Așa-i tradiția la partid.

 

Andreea Esca: Credeți că acum coaliția PSD-ALDE va ține cont de MCV sau va merge mai departe cu modificările legilor justiției?

CTP: Sunt curios și eu. Nu știu. Tăriceanu, dacă vă amintiți, a declarat cu ceva vreme în urmă, dar de ce ne supunem noi MCV-ului ăsta, e depăsit. Aidoma lui Ceaușescu, care renunțase la clauza națiunii celei mai defavorizate în anii 80, oricum i-o luau americanii, dar refuza el înainte. Așa și domnul Tăriceanu, să nu ne mai supunem MCV-ului. A spus asta. E posibil să adopte această atitudine, pentru că exemplul Poloniei și Ungariei poate să-i îmbărbăteze. Iată, șansele de a ridica dreptul de vot Poloniei, de a sancționa dur pentru exact problema României cu justiția sunt minime, dacă nu zero. De ce? Pentru că trebuie consens, și există cel puțin o țară care a anunțat demult că se va opune ascestei sancțiuni, și anume Ungaria.

Cu siguranță, dacă România face acest pas, de a ataca Bruxelles-ul, va avea sprijinul Poloniei și sprijinul Ungariei.

Andreea Esca: Și care credeți că vor fi repercursiunile apoi, nu știu, asupra noastră, dacă nu mai ținem seama de MCV?

CTP: Intri în marginea Europei. O să ai mari probleme cu finanțarea din partea Uniunii Europene, și aici vreau să fac o precizare. Mulți își spun, ce domne, păi ăia 20 și ceva de milioane de euro din afacerea Tel Drum au fost luați de la UE, de la Bruxelles, nu de la noi, de la români. Și de la Bruxelles, lasă domne, bine că a luat Dragnea, că ăia au de unde.

Andreea Esca: Dar au fost dați înapoi de la noi, nu?

CTP: Da, pentru că între timp banii au fost deja recuperați prin corecție financiară pe fonduri de către UE și acum spune scoateți banii, scoateți prejudiciul în România, prejudiciul este la bugetul României, la banii noștri, în buzunarul nostru este în clipa de față, să nu ne faceam această iluzie. Deci putem avea probleme mari în legătură cu finanțarea. Ori Polonia are altă situație economică decât România. Poate rezista un timp fără fonduri europene, România în niciun caz, dacă nu mai are finanțare europeană ... și așa economia este într-o stare extrem de periculoasă acum, e ca un balon cu aer fierbinte, care poate să explodeze oricând. Deci dacă vor alege asta va fi rău pentru noi toți.

Dar, știți ce? La urma urmei oamenii ăștia sunt aleși, au fost aleși în chip democratic. O să vedem în ultimă instanță și care este adevărul despre adeziunea noastră la Uniunea Europeană, aia din 2007, când aveam 67% .. 70 %. Eram atât de entuziaști cu Uniunea Europeană.. Eu spuneam atunci, domne, suntem entuziaști pentru că Uniunea Europeană pare o vacă, o vacă mare cu niște ugere imense care o să ne dea lapte mult și brânză, cum sunt vacile alea de ipsos ale Uniunii Europene, asta este singura viziune.

Nu avem vreo viziune în legătură cu valorile europene, în legătură cu justiția, cu drepturile omului, cu piața liberă, cu concurența loială. Nu, avem o singură viziune, vaca! Vaca europeană care trebuie să ne dea nouă produsele ei, să o ducem bine. Și e posibil ca acum Dragnea să comunice, domne, vaca aia nu ne mai dă, e stearpă și ne descurcăm noi. Cu noi vă descurcați, o să vă dăm noi: PSD, ALDE, Dragnea, Tăriceanu, Olguța. Vă dăm noi salarii, mălăieși în călcăieși, vă dăm de toate.

Și e posibil, așa cum a fost anul trecut, să fie și unii care să creadă asta.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
Citește și...
Esca și Escu, toate episoadele exclusiv online. Electoratul care stă ”ca maimuța străveche chinezească”
Esca și Escu, toate episoadele exclusiv online. Electoratul care stă ”ca maimuța străveche chinezească”

Andreea Esca și Cristian Tudor Popescu discută în fiecare joi seara, exclusiv pe www.stirileprotv.ro, cele mai importante subiecte ale săptămânii.

Esca și Escu. CTP, despre bolșevicii lui Lenin și PSD-iștii lui Dragnea: ”Îi paște pușcăria dacă nu le reușește lovitura”
Esca și Escu. CTP, despre bolșevicii lui Lenin și PSD-iștii lui Dragnea: ”Îi paște pușcăria dacă nu le reușește lovitura”

Esca și Escu, episodul III. Andreea Esca și Cristian Tudor Popescu discută în fiecare săptămână, exclusiv pe www.stirileprotv.ro, cele mai importante subiecte ale săptămânii. 

Esca şi Escu, despre legile justiției. CTP: ”Ce se urmărește? Penalul să ajungă președinte”
Esca şi Escu, despre legile justiției. CTP: ”Ce se urmărește? Penalul să ajungă președinte”

Esca şi Escu, despre legile justiției. CTP: ”Ce se urmărește? Penalul să ajungă președinte”

Esca şi Escu. CTP, despre legile Justiției:
Esca şi Escu. CTP, despre legile Justiției: "N-am văzut nicio manifestare a opiniei publice"

Esca și Escu, episodul II. Andreea Esca și Cristian Tudor Popescu discută în fiecare joi seara, exclusiv pe www.stirileprotv.ro, cele mai importante subiecte ale săptămânii.

Recomandări
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână

Unul din cele mai bune licee din București, Colegiul Național Gheorghe Lazăr, a simțit că trebuie să se reinventeze. În urmă cu patru ani directoarea a gândit un proiect pilot îndrăzneț, mai apropiat de cerințele actuale ale învățământului.  

TAROM și-a
TAROM și-a "pensionat" o parte din flotă. Soartă grea pentru unele avioane Airbus A318

Avioane Airbus care au aparținut flotei TAROM au ajuns la fier vechi. Două dintre acestea au fost dezasamblate de noul proprietar direct la Otopeni.

ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”
ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”

Scene de infarct joi dimineță pe autostrada A3, între București și Ploiești. 12 mașini s-au izbit că niște popice într-un carambol care a forțat autoritățile să activeze planul roșu de intervenție.