Bolojan: Lipsa de contact cu realitatea lumii politice a generat acest vot din primul tur
Preşedintele interimar al PNL, Ilie Bolojan, a afirmat că lipsa de contact cu realitatea a lumii politice a generat acest vot din primul tur al alegerilor prezidenţiale.
”E foarte uşor, pe un teren fertil de neîncredere, să vii şi să plantezi soluţii magice, lucruri care par simpliste, dar nu înseamnă că votul împotrivă este totdeauna un vot bun”, a declarat el.
Bolojan a declarat, vineri, la Europa Liberă, că votul de la prezidenţiale a fost un duş rece pentru partidele politice, care au ajuns să îşi ostilizeze categorii întregi de populaţie.
”Votul de duminică în turul întâi al prezidenţialelor a fost un duş rece pentru partidele politice, pentru că, datorită modului în care au gestionat responsabilitatea pe care românii le-au încredinţat-o, au ajuns să îşi piardă încrederea, au ajuns efectiv să-şi ostilizeze categorii întregi de populaţie. Pentru că, vedeţi, chiar dacă în aceşti ani s-au obţinut multe rezultate, s-a lucrat mult la infrastructură, totuşi a fost o stabilitate economică, la final, cu toate întârzierile, intrăm şi în Schengen, totuşi aceste lucruri pentru români au devenit mai puţin importante, pentru o bună parte, nu pentru toţi, decât respectul faţă de oameni, sfidarea acestora, inechităţile care au fost acumulate, nedreptăţile pe care le văd şi, cu toate că, să spunem, unei categorii i s-a majorat un salariu la toţi, dar dacă altei categorii i s-a majorat mai mult salariul, cel căruia i s-a majorat mai puţin nu devine mai mulţumit, ci devine frustrat datorită acestei inechităţi. Şi această lipsă de contact cu realitatea lumii politice a generat acest vot. Prin urmare, suntem într-o situaţie în care niciun lider de partid de sistem - PNL, PSD, USR - n-au reuşit să treacă de 20% şi deci asta arată o problemă, orice s-ar spune, de leadership”, a afirmat Ilie Bolojan.
El a explicat că este foarte uşor ca pe un teren fertil de neîncredere să vină cineva cu ”soluţii magice”.
”În condiţiile în care ne dorim o Românie democratică, atunci această Românie democratică trebuie să fie o Românie care se bazează în politică pe partidele politice. Nu se poate altfel, da? Şi această antagonizare a candidaţilor, această lipsă de performanţă în leadership ne-a dus în situaţia în care contrele dintre partide în perioada alegerilor prezidenţiale, în campanie şi în precampanie şi mai devreme, nu au făcut decât să confirme ceea ce vă spuneam. A, deci se atacă între ei, unul zboară cu un avion, celălalt zboară cu un alt avion. A, aşa este. Dialogul politic de multe ori întrerupt între partide, lipsa unei civilizaţii politice care să genereze şi ea încredere între partidele politice, între oamenii politici a expandat şi în societate şi ajungem la aceste chestiuni şi pe acest fond, vă daţi seama, e foarte uşor, pe un teren fertil de neîncredere, să vii şi să plantezi soluţii magice, lucruri care par simpliste, dar nu înseamnă că votul împotrivă este totdeauna un vot bun”, a declarat preşedintele interimar al PNL.