Boc: Introducerea stemei pe drapel nu este o solutie benefica, insemnele trebuie sa ramana constante

Ultima actualizare: 08-06-2013 00:43
Emil Boc

Fostul premier Emil Boc a criticat, miercuri, decizia Comisiei de revizuire a Constitutiei de a inscrie stema pe drapelul national, spunand ca aceasta nu este o solutie benefica si ca insemnele nationale trebuie sa ramana constante.

Intrebat, miercuri, intr-o conferinta de presa, cum comenteaza modificarile aduse de Comisia de revizuire a Constitutiei privind inscrierea stemei pe drapelul national, Emil Boc a spus: "Nu cred ca este o solutie benefica in momentul de fata".

"Nu cred ca de fiecare data cand este de revizuit Constitutia trebuie sa schimbam stema, sa modificam ceva la drapel. insemnele nationale trebuie sa ramana constante, tocmai pentru a capata forta, simbol si a fi recunoscute. Ceea ce a fost in 1990 a fost sanatos, a fost imboldul oamenilor si al Revolutiei romane si ar trebui sa ramana asa. Spiritul Revolutiei sa nu fie alterat de revizuirea Constitutiei", a spus Boc.

Potrivit acestuia, un stat cu atat este mai autoritar, recunoscut si isi pastreaza valorile, cu cat nu le modifica in fiecare zi.

"Eu nu am vazut ca SUA sau Franta sa isi schimbe drapelul. Faptul ca isi pastreaza simbolurile nationale nealterate, le da forta, recunoastere si prestigiu national. Cred ca ar trebui pastrate simbolurile nationale actuale, care sunt produsul Revolutiei romane si ne reprezinta astazi", a afirmat Emil Boc.

Comisia de revizuire a Constitutiei a adoptat, marti, un amendament al deputatului PSD Gheorghe Emacu, prin care va fi mentionata in legea fundamentala inscrierea stemei Romaniei pe tricolor.

Potrivit amendamentului la articolul 12 alieantul 1 adoptat de catre membrii Comisiei pentru revizuirea Constitutiei, "drapelul Romaniei este tricolor, avand pe fondul galben stema tarii; culorile sunt asezate vertical, in ordinea urmatoare incepand de la lance: albastru, galben, rosu".

In forma actuala, Constitutia stabileste ca "drapelul Romaniei este tricolor; culorile sunt asezate vertical, in ordinea urmatoare incepand de la lance: albastru, galben, rosu".

Petre Roman: Tricolorul fara stema e mai simplu, mai modern

Deputatul PNL Petre Roman considera ca un tricolor fara stema este mai simplu si mai modern, el amintind in acest sens si de discutiile din 1991 privind Constitutia.

Petre Roman a comentat la RFI propunerea adoptata de comisia de revizuire a Constitutiei privind inscrierea stemei pe steagul national.

"Suntem inca departe de a considera ca aceasta chestiune a fost adoptata. Eu mi-am adus aminte de dezbaterea initiala care a avut loc in 1991, cand noua ni s-a parut ca e mai bine ca aceste culori tricolor sa fie fara stema, pentru a da o imagine mai simpla, mai moderna, mai curata, asa cum sunt in foarte multe tari europene", a spus Roman.

Daca va fi inscrisa pe tricolor stema Romaniei, acest simbol ar urma sa fie si el modificat, potrivit sursei citate. "Pana la urma, vom vedea daca se va mentine aceasta propunere, adica pe tricolor sa fie aplicata si o stema, mai ales ca exista propunerea ca, daca s-ar aplica aceasta stema, sa fie prima stema a Romaniei, adica aceeea care a fost elaborata cu prilejul transformarii principatelor romane in stat recunoscut de marile puteri, deci imediat dupa Razboiul de Independenta, cand Romania a devenit regatul Romaniei. Exista si aceasta propunere, prin urmare mai avem de discutat pe aceasta tema", a explicat fostul premier.

Petre Roman prefera tricolorul in forma lui actuala.

"Eu unul m-as mentine la ideea initiala, pentru ca sunt doua simboluri distincte, tricolorul si stema, iar imaginea pentru oricine, nu numai pentru noi, in lume, ca la urma urmei, tricolorul serveste foarte mult pentru a deosebi Romania ca stat de alte tari... dupa parerea mea, imaginea aceasta doar a tricolorului este mai pregnanta, mai bine primita. Dar la urma urmelor, nici nu este chiar asa o mare problema, cu sau fara, vom vedea", a adaugat el.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO