Blaga a anuntat numele noului partid care va rezulta din fuziunea PNL-PDL. Cand va fi anuntat candidatul la prezidentiale

×
Codul embed a fost copiat

Presedintele PDL, Vasile Blaga, a anuntat, joi, ca numele viitorului partid, rezultat din fuziunea PNL-PDL, va fi PNL, iar sediul noii formatiuni va fi in Aleea Modrogan numarul 1.

Congresul de fuziune al celor doua partide va avea loc in 26 iulie.

"In 26 iulie vom avea congresele de fuziune, fuziune prin comasare a PDL cu PNL (...) Acest partid se va numi Partidul National Liberal, iar documentele prevad foarte clar, si in toata comunicarea oficiala vom si folosi aceasta expresie, ca PNL este rezultatul fuziunii dintre PDL si PNL", a declarat Vasile Blaga, dupa ultima runda de negocieri intre cele doua formatiuni.

Blaga a mai precizat ca imnul noului partid va fi cel al PDL, "Verde-nrourat". "Statutul a urmarit cu foarta multa atentie parcursul clar al celor doua partide de pana in 26 iulie, de respectare a statului de drept, a valorilor colegilor din PPE: demnitate, libertate, dreptate, solidaritate, toate criteriile care le-am avut si pana acum care tin de integritatea membrilor nostri (...) N-o sa avem niciun document secret. Atat Statutul, cat si protocolul de fuziune, programul politic, dupa ce vom avea desemnat candidatul la Presedintie, programul acestuia, in septembrie programul partidului pentru romani, toate vor fi publice", a spus presedintele PDL.

Intrebat de ce s-a renuntat la denumirea de PDL, Vasile Blaga a precizat ca "intr-o astfel de negociere fiecare trebuie sa castige", subliniind ca, de partea cealalta, PNL a acceptat, prin aderarea la PPE, valorile conservatoare si crestine, trecute si in Statutul si programul noului partid, precum si discutii despre economia sociala de piata. "Fiecare a trebuit sa lasam din fiecare parte pentru a ajunge la un scop comun", a punctat el.

Citește și
Klaus Iohannis
Klaus Iohannis a anuntat ca fuziunea dintre PNL si PDL este 99% finalizata. Ce a spus despre nume si sigla
Ce s-a întâmplat înainte ca Liam Payne să moară. A apărut înregistrarea audio a apelului de urgență: „Trimiteți pe cineva de urgență, pentru că…”

Totodata, Vasile Blaga a afirmat ca noul partid doreste a fi nu doar "o alternativa la PSD". "Ne-ati vazut ca am vorbit foarte putin de PSD in perioada asta, chiar daca, evident, el si-a strans tot ce a avut de strans pe partea stanga, iar noi in continuare trebuie sa cream o alternativa, iar convingerera mea este ca noul partid va invinge la prezidentiale si in 2016 la alegerile generale", a precizat liderul PDL.

La randul sau, presedintele PNL, Klaus Iohannis, a declarat ca au reusit sa faca un lucru pe care multi si-l doresc de 24 de ani, multi au vorbit despre el, dar acum sunt foarte aproape de finalizare, si anume unificarea dreptei.

"Acest partid nu este creat doar pentru a castiga prezidentialele, acest partid este creat pentru a schimba Romania, pentru a schimba Romania in bine. Noi ne dorim evident sa castigam prezidentialele cu candidatul unic pe care-l vom desemna la inceputul lunii august, dar ne dorim sa castigam si alegerile parlamentare din 2016, sa conducem Romania intr-un drum mult mai bun, mult mai clar, in asa fel incat sa avem ceea ce probabil cu totii ne dorim: o viata mai buna ca si oamenii sa simta ca acest partid vine cu o strategie, vine cu o gandire clara pentru deceniul care urmeaza", a spus Iohannis.

La negocierile de joi, care au durat aproximativ o jumatate de ora, au participat presedintele PDL, Vasile Blaga, prim-vicepresedintele PDL, Catalin Predoiu, secretarul general al PDL, Gheorghe Flutur, in timp ce din partea PNL au fost Klaus Iohannis si Mihai Voicu. Ludovic Orban si Alina Gorghiu au venit cu putin timp inainte de incheierea discutiilor.

Candidatul comun al PNL-PDL la prezidentiale va fi anuntat in 4-5 august

Candidatul comun al PNL-PDL la alegerile prezidentiale din noiembrie va fi anuntat in 4-5 august, au precizat, joi, Vasile Blaga si Klaus Iohannis. Tot atunci va fi stabilita si echipa de campanie pentru alegerile prezidentiale, precum si calendarul electoral si preelectoral care este "extrem de strans", a declarat Blaga, dupa ultima runda de negocieri PDL-PNL. "Cel mai tarziu candidatul trebuie inscris la Biroul Electoral Central in 15 septembrie, dar alianta electorala in 8 septembrie. Pana atunci trebuie stranse semnaturile necesare, obligatorii prin lege, pentru sustinerea candidatului", a spus Vasile Blaga.

Presedintele PDL a mai spus ca, "daca unul din cele doua partide da candidatul la Presedintie, celalalt va da candidatul la functia de prim-ministru", ceea ce nu inseamna va fi o candidatura in tandem. "Noi nu avem inca pusa la punct strategia pentru alegerile prezidentiale (...) O sa vedem la momentul respectiv cum vom sta, pentru ca va trebui sa ne cunoastem candidatul la functia de presedinte al Romaniei", a punctat Blaga.

Intrebat daca Mihai-Razvan Ungureanu ar putea candida in tandem cu Klaus Iohannis, Blaga a precizat ca noul partid nu duce lipsa de candidati pentru functia de premier. "Vom avea si vom propune un candidat. Care va fi acela, eu nu stiu. Nu stiu. Ce pot sa va spun e ca sunt aproape finalizate ca parcurs‚ intre noi si partidul Forta Civica, discutiile cu ei. Luni daca ajungem la concluzii finale, vom ajunge la concluzii finale. Nu ducem lipsa de potentiali candidati pentru functia de prim-ministri, oameni foarte seriosi care si-au demonstrat abilitatile administrative, politice si care pot conduce un eventual guvern. Da' nici nu stim daca vom candida in tandem. N-am stabilit strategia pentru alegerile prezidentiale", a afirmat liderul democrat-liberal.

Acesta a reamintit ca la prezidentiale PDL si PNL vor candida ca o alianta electorala al carui nume va fi anuntat la inceputul saptamanii viitoare. "Sunt mai multe proiecte pe care noi le avem in focus grupuri ca sa stim exact care va fi numele acestei aliante electorale. Nu candidam sub numele noului partid, ca nu putem. Am vrea, dar lucrul acesta nu se poate din punct de vedere jurudic. Probabil noul partid va fi inregistrat la sfarsitul anului, la incepului anului viitor", a mai precizat Vasile Blaga.

Articol recomandat de sport.ro
Ungurii au reacționat după ce România a obținut o nouă victorie în Nations League
Ungurii au reacționat după ce România a obținut o nouă victorie în Nations League
Citește și...
Vasile Blaga: In prezidentiale mergem cu alianta, cred ca Uniunea Crestin Liberala PNL-PDL ar fi un nume bun
Vasile Blaga: In prezidentiale mergem cu alianta, cred ca Uniunea Crestin Liberala PNL-PDL ar fi un nume bun

Presedintele PDL Vasile Blaga a declarat miercuri, la Gandul Live, ca in alegerile prezidentiale se va intra cu un candidat si cu o alianta electorala, fiind testate sase variante de nume ale acesteia in jurul termenului de Uniune.

Klaus Iohannis a anuntat ca fuziunea dintre PNL si PDL este 99% finalizata. Ce a spus despre nume si sigla
Klaus Iohannis a anuntat ca fuziunea dintre PNL si PDL este 99% finalizata. Ce a spus despre nume si sigla

Presedintele PNL, Klaus Iohannis, a declarat, luni, ca proiectul Statutului pe care il va avea partidul rezultat din fuziunea PNL-PDL este finalizat in proportie de 99%.

Ludovic Orban spune ca fuziunea PNL - PDL ar putea avea loc la sfarsitul lui iulie. Cum va fi ales candidatul la Cotroceni
Ludovic Orban spune ca fuziunea PNL - PDL ar putea avea loc la sfarsitul lui iulie. Cum va fi ales candidatul la Cotroceni

Vicepreședintele PNL Ludovic Orban a declarat, luni, ca congresul comun de fuziune PNL-PDL ar putea sa aiba loc pe 26 iulie, documentele comune sa fie finalizate pana pe 15 iulie.

Recomandări
Noul șef al NATO, mesaj pentru Putin după ce Zelenski și-a prezentat „planul de victorie”. Ce spune despre aderarea Ucrainei
Noul șef al NATO, mesaj pentru Putin după ce Zelenski și-a prezentat „planul de victorie”. Ce spune despre aderarea Ucrainei

Președintele Ucrainei, și-a susținut planul pentru victorie, la Bruxelles. Iar Washington-ul , a anunţat un nou ajutor militar consistent, pentru Ucraina, de 425 de milioane de dolari.

O „țintă aeriană” a pătruns 14 kilometri în România. Avioane F-16 și F-18, ridicate în aer. A fost emis mesaj RO-Alert
O „țintă aeriană” a pătruns 14 kilometri în România. Avioane F-16 și F-18, ridicate în aer. A fost emis mesaj RO-Alert

MApN a anunțat, joi, că, în jurul orei 17:00, sistemul de supraveghere radar al Armatei Române a indicat o ţintă aeriană de mici dimensiuni într-o zonă în largul Mării Negre, la aproximativ 150 km est de localitatea Mihail Kogălniceanu, judeţul Constanţa.

Averile „prezidențiabililor” - Lista caselor și conturilor cu bani. Cine este cel mai bogat candidat la Cotroceni
Averile „prezidențiabililor” - Lista caselor și conturilor cu bani. Cine este cel mai bogat candidat la Cotroceni

Avem candidați la prezidențiale care au mai multe case, mașini, precum și sume impresionante în conturi, dar și candidați, care trăiesc doar din salariu și au credite.