Ciolos, despre alegerile locale: Nu accept ca guvernul sa fie folosit ca instrument de partide pentru a-si atinge obiectivele
Primarii vor fi alesi in doua tururi doar daca toate partidele politice se pun de acord si modifica legea.
Premierul Dacian Ciolos le-a transmis liderilor principalelor formatiuni ca nu vrea sa-si angajeze raspunderea si nici sa adopte vreo ordonanta de urgenta, pentru a modifica legea electorala. Initiativa ca alesii locali, sa fie votati in doua tururi, apartine PNL, insa nu are sustinerea social-democratilor, care ameninta cu boicotarea scrutinului.
Dacian Ciolos i-a invitat la consultari pe liderii partidelor politice la o vila de protocol din Capitala. Primii care au intrat la discutiile despre modificarea legii electorale si alegerea primarilor in doua tururi au fost liberalii. Au plecat dezamagiti dupa ce premierul le-a spus sa modifice legea electorala prin consens politic.
Dupa discutii, UNPR a anuntat ca va sustine in parlament o lege prin care s-ar putea reveni la alegeri in doua tururi. Dar doar cu sprijinul UNPR, PNL nu ar avea majoritate. Dupa discutiile cu sefii de partide, Dacian Ciolos s-a intalnit si cu presedintele Klaus Iohannis. Potrivit unor surse, seful statului i-ar fi sugerat lui Ciolos sa nu intervina in batalia politica.
Legea alegerilor locale a fost modificata in mai anul trecut, astfel incat edilii sa fie alesi dupa un singur tur de vot si a avut atunci inclusiv sustinerea PNL.
Cele mai importante declaratii ale premierului Ciolos:
- Am vrut sa am aceasta consultare pentru a vedea cum se pozitioneaza in parlament pentru ca aceasta tema este una eminamente politice si pe care o majoritate clara a avut o intelegere clara in urma cu un an
- Exista in fata guvernului 3 posibilitati in ideea in care guvernul sustine ideea de a relua discutia pe alegerea primarilor in 2 tururi
- Guvernul singur nu poate sa decida, trebuie asumata in Parlament, insa ar putea ajuta in acest proces in masura in care in parlament ar exista o majoritate care sa puna in discutie alegerea in 2 tururi
- Am constatat ca majoritatile sunt foarte volatile in parlament si nu exista o majoritate clara care sa sustina revenirea pentru aceste alegeri la 2 tururi pentru primari
- Pe de alta parte partidele nu sunt impotriva ideii de a relua discutia pentru primari dar si presedinti de CJ, dar majoritatea prefera ca discutia sa nu aiba loc acum, insa ar fi dispuse sa o reia pentru urmatoarele alegeri, intr-un context mai larg de resetare a sistemului electoral
- In acest conditii, constat ca o astfel de abordare, de a veni cu o ordonanta de urgenta sau asumarea raspunderii, are riscuri foarte mari sa fie o actiune in forta fara ca ea sa se materializeze in parlament cu o sustinere.
- Constat ca cu toata vointa guvenrului de a ajuta in a est proces decizia ramane tot la parlament si e important ca partidele politice care au un interes sa-si asume aceasta decizie
- Cred ca pe acest subiect solutia este in parlament si guvernul este gata sa-si dea sprijinul pentru o astfel de dezbatere si cred ca daca intr-adevar exista aceasta dorinta in randul societatii civile de a duce la o schimbare aceasta exprimare se poate manifesta cel mai bine la vot, prin modul in care electoratul se mobilizeaza pentru a vota electoratul care poate sa duca la aceasta schimbare
- Nu accept ca guvernul sa fie folosit ca instrument de vreun partid politic, pentru a-si atinge obiectivele. Nici partidele nu stiu exact ce vor.
Desfasurarea discutiilor cu premierul:
15:40 Liderul PSRO, Mircea Geoana, a confirmat ca premierul nu va da o ordonanta de urgenta si nici nu isi va asuma raspunderea in Parlament pentru schimbarea legii alegerilor locale. "Domnul Ciolos nu doreste sa scoata cartoful fierbinte pe care cele doua mari partide traditionale - PSD si PNL - l-au convenit anul trecut", a spus Geoana.
12:50 Prim-vicepresedintele PNL Ludovic Orban vorbeste despre varianta modificarii legii in Parlament, in procedura de urgenta. "Depinde de traseistii de la UNPR", a spus Orban, care a sustinut ca liberalii nu au avut in 2015 o intelegere cu PSD privind noua lege a alegerilor locale. "Cei care spun asta mint".
12:30 Liviu Dragnea: "Premierul nu are de gand sa dea OUG sau sa isi asume raspunderea pentru alegerea primarilor". Daca spusele lideruluI PSD sunt confirmate de premier, singura varianta prin care PNL ar putea obtine modificarea legii ar fi un vot in Parlament, insa momentan majoritatea este pentru alegeri locale intr-un singur tur de scrutin
12:25 Delegatia ALDE a iesit de la Vila Lac 1. Calin Popescu-Tariceanu a declarat ca o discutie despre alegerea primarilor in doua tururi ar trebui sa cada in sarcina viitorului Parlament.
12:15 Liviu Dragnea a iesit de la Vila Lac 1. Presedintele PSD a spus ca nu este impotrva variantei alegerilor in doua tururi, dar ca momentul nu e potrivit, deoarece procesul electoral ar fi tulburat de schimbarea regulilor cu atat de putin timp inainte de alegeri.
11:00 Delegatia PNL a iesit, au ajuns delegatiile PSD si ALDE. Potrivit comunicatului liberalilor. acestia i-au prezentat premieurlui Ciolos argumentele lor pentru ca primarii sa fie alesi in doua tururi. "Mentinerea unui singur tur de scrutin la alegerea primarilor ar fi in detrimentul legitimitatii si reprezentativitatii viitorilor alesi, iar exercitiul democratic ar avea de suferit", sustin liberalii.
10:00 Au inceput discutiile cu PNL
Planul PSD, nesustinut de aliati
PSD va merge la intalnire cu un mesaj extrem de dur: Liviu Dragnea a declarat ca partidul pe care il conduce o sa boicoteze localele din 5 iunie daca guvernul schimba legislatia. Ideea alegerilor in doua tururi nu este agreata nici de UNPR, nici de UDMR sau de ALDE, dar pe de alta parte aceste formatiuni nu au anuntat ca vor sprijini boicotul cu care ameninta social-democratii, ba chiar UNPR a precizat explicit ca nu boicoteaza. Delegatia PSD va fi condusa de Liviu Dragnea
De ce lipseste Alina Gorghiu
Delegatia PNL – partidul care a cerut schimbarea legii – este formata din copresedintele Vasile Blaga, secretarul general al partidului, Ilie Bolojan, si prim-vicepresedintii liberali Ludovic Orban, Adriana Saftoiu si Gheorghe Flutur. Acestia ar fi ajuns deja in jur de 9:45 la Vila Lac. Celalalt copresedinte al PNL Alina Gorghiu, nu va participa la discutii, fiind plecata pana la sfarsitul saptamanii viitoare intr-o vizita in SUA.
Alte doua partide mai mici care vor sustine la Vila Lac 1 revenirea la votul in doua tururi sunt Miscarea Populara a fostului presedinte Basescu si PSRO al fostului prezidentiabil Mircea Geoana. Organizarea alegerilor dupa legea actuala va mai fi sustinuta in fata lui CIolos, pe de alta parte, de ALDE si UDMR.
O varianta de compromis a fost propusa de prim-vicepresedintele PNL Dan Motreanu. Acesta a sugerat ca primarii din mediul rural sa fie alesi in continuare intr-un singur tur, iar cei din mediul urban, in doua tururi.
Cum se poate modifica legea
Liberalii i-au cerut premierului sa modifice legea alegerilor locale prin ordonanta de urgenta. Ei sustin chiar ca legea ar fi neconstitutionala si au cerut Avocatului Poporului sa sesizeze CCR in acest sens. Ludovic Orban a sustinut chiar ca guvernul ar trebui sa-si angajeze raspunderea in fata Parlamentului pe acest subiect – insa Dragnea a lasat de inteles in acest caz PSD va da jos cabinetul Ciolos.
Seful Senatului, Calin Popescu-Tariceanu, a propus o alta varianta: el a sugerat ca e posibil ca premierul sa lase schimbarea legii electorale la latitudinea Parlamentului, care isi reia activitatea tot luni.
Pe de alta parte, sustinatorii votului intr-un tur se prevaleaza de o decizie a Curtii Constitutionale si de recomandarile Comisiei de la Venetia. Aceasta, in "Codul bunelor practici in materie electorala", prevede ca ar fi necesar sa se evite nu atat schimbarea sistemelor de scrutin, ci modificarea lor frecventa sau cu mai putin un an inainte de alegeri.
Sursa: Pro TV
Etichete: klaus iohannis, PSD, PNL, dacian ciolos, UDMR, partide, alde, alegeri locale, unpr, două tururi,
Dată publicare:
01-02-2016 11:15