Surse: Dacian Ciolos, amenintat cu motiunea de cenzura. Ce partide se opun categoric alegerii primarilor in doua tururi

25-01-2016 18:19


Cu patru luni inainte de locale, liderii partidelor politice se cearta pentru modul de alegere a primarilor.

Liberalii au fost primii care au cerut revenirea la doua tururi de scrutin si au strans in jurul lor mai toate partidele din parlament, mai putin PSD si UDMR.

Social-democratii spun ca legea electorala nu poate fi schimbata in prag de alegeri.

Presedintele Klaus Iohannis, dar mai nou si seful Guvernului, nu sunt de acord si spun ca alegerea primarilor in doua tururi ar fi mai potrivita intr-o democratie.

Pentru a modifica legea alegerilor locale, liberalii sunt dispusi sa poarte negocieri cu toate partidele parlamentare, inclusiv cu premierul Dacian Ciolos de la care asteapta o invitatie la discutii.

Alina Gorghiu, copresedinte PNL: "Optiunea pe care o vad plauzibila, rationala e cea a ordonantei pentru modificarea, asumarea raspunderii chiar dac e asumata, va marturisesc ca nu cred ca e posibila. Sper sa avem foarte curand intalniri pe aceasta tema nu doar cu premierul, ci si cu liderii altor partide"

Liberalii au si aliati cu care, nu demult, spuneau ca nu vor colabora vreodata.

Calin Popescu Tariceanu, presedinte ALDE: "Printr-o miscare democratica, schimbam votul inaintea alegerilor. Sigur ca ne avantajeaza. O sa discutam"

PSD se opune categoric modificarii legislatiei electorale. Potrivit unor surse, Liviu Dragnea l-ar fi amenintat pe Dacian Ciolos cu motiunea de cenzura daca va modifica legea alegerii primarilor prin ordonanta de urgenta.

Viorel Stefan, vicepresedinte PSD: "Suntem la un moment la care nu ar trebui sa nu discutam despre nicio modificare, nicio virgula, a legislatiei electorale"

Totusi, seful Curtii Constitutionale a sugerat ca legea electorala poate fi schimbata chiar si inaintea alegerilor, atata timp cat acestea sunt "libere, periodice si corecte". Premierul Dacian Ciolos si-a nuantat o declaratie mai veche si a spus ca "studiaza toate posibilitatile" pentru ca primarii sa fie din nou desemnati dupa doua runde de voturi. In plus, presedintele Klaus Iohannis a parut ca sustine propunerea PNL.

Klaus Iohannis, presedintele Romaniei: "Ideea este, sigur, foarte buna. Intrebarea se pune daca se mai poate, cu asa putin timp inainte de alegeri, schimba legea. Asta este o decizie a partidelor parlamentare si, sigur, in oarecare masura, a Guvernului. Eu le doresc sa gaseasca cea mai inteleapta solutie"

Parlamentarii social-democrati se vad deja in opozitie in privinta legii alegerilor locale programate pe 5 iunie. Sustinuti doar de UDMR, PSD-istii spun ca au pierdut majoritatea si ca nu vor putea rasturna executivul chiar daca Dacian Ciolos va decide sa isi angajeze raspunderea pentru o noua forma a legislatiei electorale.

VIDEO PROTVPLUS.RO