Basescu s-a plans romanilor din Chicago de situatia politica. "Nici ceilalti n-au fost mai buni"

20-05-2012 07:53

Traian Basescu

Presedintele Traian Basescu a declarat sambata seara, la intalnirea cu romanii din Chicago, ca nu ii place situatia politica actuala, insa sunt realitati ireversibile, cum ar fi independenta Justitiei de partide.

"As vrea sa clarific un lucru, sa nu credeti cumva ca mie imi place situatia politica actuala. Sa nu va ganditi la asta", a spus Basescu, intrebat despre schimbarea Guvernului Ungureanu cu cel al Victor Ponta.

"Eu cred ca sunt si lucruri ireversibile in Romania, ca spre exemplu libertatea pe care a inceput-o sa o simta justitia, pentru ca am protejat-o de orice fel de ingerinta. (...) Sunt lucruri care nu mai pot fi date inapoi. Nu mai poti sa dai ceea ce romanii au invatat ca se poate, nu mai poti sa ii spui romanului astazi ca nu are dreptul la justitie, ca las ca in justitie spunem noi ce sa facem, noi partidul. Nu mai poti sa pui institutii in subordinea partidului, un lucru extrem de important. Va fi imposibil sa mai pui azi Parchetele la dispozitia partidelor. Va aduceti aminte de sedintele de la PSD unde domnul Nastase spunea cum sa il ancheteze, sa il aresteze pe Basescu, erau stenogramele acelea...Nu se mai poate azi, Inalta Curte de Casatie nu mai poate fi pusa la dispozitia partidului care guverneaza, iar daca vor incerca, cei care sunt acum pana la alegeri la putere, vor constata ca nu se mai poate. Deci parerea mea este ca, indiferent cine ar veni la putere, lucrurile nu mai pot fi date inapoi. Singura deosebire poate fi daca merg mai repede sau mai putin repede, dar merg in directia buna. Aceasta este convingerea mea ca om care stie dedesubturile statului roman si intimitatea lui”, a sustinut presedintele Basescu.

De asemenea, intrebat de ce a acceptat ca in noul guvern sa fie ministri care "nu sunt tocmai buni", presedintele a raspuns razand ca nici ministrii precedenti nu au fost mai buni. „Nici ailalti nu au fost mult mai buni. Stiti, trebuie sa fim cinstiti", a comentat presedintele.

Presedintele a tinut sa explice faptul ca Guvernul Ungureanu a cazut in urma unei motiuni de cenzura, iar Guvernul Ponta a fost instalat pentru ca a facut o noua majoritate in Parlament.

"Guvernul care era in functie si-a pierdut majoritatea in Parlament si practic nu mai putea politic sa guverneze. A pierdut-o la o motiune de cenzura. Sigur, desi nu ma obliga Constitutia, politic si democratic era sa ofer mandatul de premier acelora care au aratat ca au o majoritate, liderului majoritatii care a facut sa cada Guvernul in Parlament. Face parte din jocul democratic, iar noi avem o mare problema. Ca atunci cand un guvern care legitim detine puterea, cu un partid care a castigat alegerile, intre timp si-a pierdut majoritatea in Parlament, la noi nu poti sa te duci imediat la alegeri anticipate", a mai spus Train Basescu.

 

Sursa: Pro TV


VIDEO PROTVPLUS.RO