Basescu a semnat decretul de eliberare din functie a procurorului George Balan
Presedintele Traian Basescu a semnat, marti, decretul de eliberare din functia de procuror a lui George Balan, de la Parchetul de pe langa Curtea de Apel Bucuresti.
Decretul de eliberare din functie vine dupa ce acesta, care este cercetat de DNA intr-un dosar privind divulgarea de informatii secrete, a demisionat din magistratura.
Seful statului a semnat, de asemenea, decretul de pensionare a lui Jean-Gabriel Moraru - prim-procuror la Parchetul de pe langa Judecatoria Deta.
Procurorul George Balan, implicat intr-un caz de coruptie, si-a dat demisia din magistratura in noiembrie 2012, locul sau in Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), ca reprezentant al procurorilor de curti de apel, fiind in prezent vacant.
Balan - alaturi de fostul sau consilier Marcel Sampetru si de seful Serviciului de Informatii si Protectie Interna (SIPI) Ilfov, Vlad Mihai - este cercetat de Directia Nationala Anticoruptie (DNA) intr-un dosar privind divulgarea de informatii secrete catre persoane neautorizate.
Actiunea penala a fost pusa in miscare de procurorii anticoruptie pentru complicitate la folosirea de informatii nedestinate publicitatii si de asociere pentru savarsirea infractiunii de folosire de informatii nedestinate publicitatii.
Sectia pentru procurori a CSM dispusese, in 11 iulie 2012, suspendarea din functie a lui George Balan - pe atunci membru al CSM si procuror in cadrul Parchetului Curtii de Apel Bucuresti -, si suspendarea din functie si incetarea detasarii la CSM a lui Marcel Sampetru, procuror in cadrul Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie.
Inspectia Judiciara a declansat, la solicitarea Directiei Nationale Anticoruptie, verificari privind buna reputatie a procurorilor George Balan si Marcel Sampetru.
Procurorul Marcel Sampetru l-ar fi instigat, in repetate randuri, pe comisarul sef Vlad Mihai sa-i permita accesul la date si informatii ce nu sunt destinate publicitatii, lucru pe care l-a si facut, potrivit procurorilor anticoruptie.
Scopul ar fi fost acela de obtinere a unor foloase necuvenite atat pentru Mihai, cat si pentru Sampetru ori pentru alte persoane, cum ar fi mentinerea in functie a sefului SIPI Ilfov, accederea in functii de conducere a lor sau a altor persoane agreate, verificarea situatiei juridice pentru asigurarea apararii in eventualitatea unor anchete penale, a precizat DNA.