Marcel Sampetru a ajuns la DNA: "Vom da declaratii dupa discutia cu procurorii"

Marcel Sampetru

Procurorul Marcel Sampetru, cercetat alaturi de magistratul George Balan si de seful SIPI Ilfov Vlad Mihai, a venit, joi, la DNA pentru a fi audiat in dosarul privind divulgarea de informatii secrete catre persoane neautorizate.

Marcel Sampetru a venit la Directia Nationala Anticoruptie (DNA) insotit de avocat. El a spus ca avocatul lui va da declaratii dupa discutia cu procurorii.

Intrebat daca a vorbit cu seful Serviciului de Informatii si Protectie Interna (SIPI) Ilfov despre schimbarea lui Ovidiu Silaghi de la Ministerul Transporturilor, Sampetru a spus ca nu a avut astfel de discutii.

Procurorii i-au audiat, miercuri, pe procurorii Marcel Sampetru si George Balan, precum si pe seful SIPI Ilfov, Vlad Adrian Mihai, in dosarul privind divulgarea de informatii secrete catre persoane neautorizate.

Cei trei s-ar fi folosit de note informative ale DGIPI, obtinute de comisarul sef Vlad Mihai in virtutea functiei, in scopul obtinerii sprijinului politic, pentru a fi numiti procuror-sef al DNA si procuror general al Romaniei, dar negociau si alte functii de conducere din Ministerul Public, dar si Ministerul de Interne, sustin anchetatorii anticoruptie.

Citește și
Ponta
Ponta cere oficial DNA sa publice convorbirile care i-au fost interceptate. Blaga: "Nu comentez"
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO

Procurorii George Balan si Marcel Sampetru, de la Consiliul Superior al Magistraturii, beneficiind de sprijinul unor persoane din mediul politic, nu s-au sfiit sa recurga la mijloace mai degraba intelegerilor de tip mafiot, pentru a accede la functiile pe care si le doreau, arata anchetatorii DNA.

In urma monitarizarii grupului a reiesit faptul ca acesta obisnuia sa se intruneasca intr-un restaurant din Bucuresti. Patronul restaurantului era anuntat atunci cand se dorea organizarea unei intalniri si asigura conspirativitatea intrevederilor, punand la dispozitie un separeu, precum si prin preluarea telefoanelor mobile ale celor prezenti, la solicitarea lor, pentru evitarea inregistrarii discutiilor purtate de ei.

Procurorul George Balan a fost interceptat de anchetatorii DNA din luna februarie, ca urmare a autorizatiilor obtinute de la instanta suprema, el avand convorbiri cu mai multe persoane, intre care Marcel Sampetru, comisarul Mihai Vlad, dar si cu premierul Victor Ponta.

In discutia dintre Balan si Ponta, procurorul il intreaba pe premier daca poate sa treaca pe la el. "Sigur. Eu sunt la birou pana la ora trei. Daca vrei sa-mi faci o vizita, iti dau o cafea, cu placere, da?", ii raspunde Ponta.

Premierul Victor Ponta a solicitat Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) sa publice imediat convorbirile telefonice care i-au fost interceptate, spunand ca, daca discutiile nu sunt prezentate public, inseamna ca aceasta institutie a intrat in batalia politica. In cadrul altei discutii interceptate, din 23 mai 2012, Marcel Sampetru a afirmat ca "pe mana lui Silaghi e tot Ilfovul", ceea ce in opinia anchetatorilor confirma "interesele pe care le are in zona".

Marcel Sampetru i-a cerut lui Mihai Vlad sa-i furnizeze "date si informatii" despre Ovidiu Silaghi, ministrul Transporturilor, "care te poate vinde in minutul 1", solicitare facuta intrucat urma sa fie pus sef de cabinet al demnitarului Remus Span, persoana aflata in anturajul celor doi.

Potrivit DNA, ofiterul Vlad Mihai, seful SIPI Ilfov, este cercetat pentru folosire, in orice mod, direct sau indirect, de informatii ce nu sunt destinate publicitatii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informatii in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite, George Balan este acuzat de complicitate la aceasta infractiune, iar Marcel Sampetru de instigare la aceeasi infractiune.

Marcel Sampetru declara, miercuri, dupa audierea la DNA, ca nu il cunoaste personal pe Victor Ponta, nu s-a intalnit si nu a vorbit cu premierul.

Procurorul George Balan a spus ca aceasta cauza nu are nicio legatura cu telefonul dat premierului Victor Ponta pentru a stabili o intalnire cu acesta. In rezolutia de incepere a urmaririi penale intocmita de procurori se arata ca exista date si indicii temeinice ca, in perioada martie - iunie 2012, Vlad Mihai, George Balan si Marcel Sampetru au exploatat in interes personal informatiile furnizate de cel dintai, in calitate de sef al serviciului de informatii al Ministerului de Interne pe judetul Ilfov. Procurorul Marcel Sampetru l-ar fi instigat, in repetate randuri, pe comisarul sef Vlad Mihai sa-i permita accesul la date si informatii ce nu sunt destinate publicitatii, lucru pe care l-a si facut, potrivit procurorilor anticoruptie.

Scopul ar fi fost acela de obtinere a unor foloase necuvenite atat pentru Mihai, cat si pentru Sampetru ori pentru alte persoane, cum ar fi mentinerea in functie a sefului SIPI Ilfov, accederea in functii de conducere a lor sau a altor persoane agreate, verificarea situatiei juridice pentru asigurarea apararii in eventualitatea unor anchete penale, explica sursele citate.

Activitatile celor doi s-ar fi desfasurat in prezenta procurorului George Balan, membru in Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), "care, atat prin prezenta cat si prin atitudinea efectiva de incurajare a acestora, cat si prin legatura afirmata cu o persoana care a beneficiat de unele informatii furnizate de Vlad Mihai, din partea careia a transmis lui Vlad Mihai si lui Sampetru Marcel ca le va multumi, a comis in mod repetat acte de complicitate materiala si morala" la infractiuni prevazute de Legea 78/2000 privind fapte de coruptie.

Consiliul Superior al Magistraturii a anuntat ca a incuviintat, marti, la solicitarea DNA, perchezitionarea biroului folosit de procurorul George Balan, membru al CSM, si a biroului si locuintei procurorului Marcel Sampetru, detasat la CSM, ambii avand calitatea de invinuiti.

Sectia pentru procurori a CSM a dispus, miercuri, suspendarea din functie a lui George Balan, procuror in cadrul Parchetului Curtii de Apel Bucuresti, si suspendarea din functie si incetarea detasarii la CSM a lui Marcel Sampetru, procuror in cadrul Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie.

Articol recomandat de sport.ro
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Citește și...
Imaginea zilei in Romania: Seful SIPI Ilfov, Vlad Adrian Mihai, fuge de presa la iesirea de la DNA
Imaginea zilei in Romania: Seful SIPI Ilfov, Vlad Adrian Mihai, fuge de presa la iesirea de la DNA

Imediat dupa plecarea lui Balan a iesit de la DNA si seful Serviciului de Informatii si Protectie Interna (SIPI) Ilfov, Vlad Adrian Mihai, care a fugit de jurnalisti.

Ponta cere oficial DNA sa publice convorbirile care i-au fost interceptate. Blaga:
Ponta cere oficial DNA sa publice convorbirile care i-au fost interceptate. Blaga: "Nu comentez"

Premierul Victor Ponta a anuntat ca solicita oficial Directiei Nationale Anticoruptie sa publice imediat convorbirile telefonice care i-au fost interceptate.

Scandal de coruptie. DNA: Sampetru si Balan au negociat cu liderii USL posturile lui Morar si Kovesi
Scandal de coruptie. DNA: Sampetru si Balan au negociat cu liderii USL posturile lui Morar si Kovesi

Doi procurori cunoscuti, unul fost adjunct al Procurorului General si al sefului DGA, iar celalalt fost sef al Parchetului Curtii de Apel Bucuresti si vicepresedinte al Consiliului Superior al Magistraturii sunt in centrul unui scandal de coruptie. 

Recomandări
Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990. Riscă închisoare pe viață
Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990. Riscă închisoare pe viață

Fostul președinte Ion Iliescu este oficial suspect în dosarul Mineriadei din 13-15 iunie '90 pentru infracțiuni contra umanității.  

Ciolacu, despre surparea din Slănic: „Ce vreți să fac? Să știu unde s-au făcut drumurile peste mine?”. Reacția Salrom
Ciolacu, despre surparea din Slănic: „Ce vreți să fac? Să știu unde s-au făcut drumurile peste mine?”. Reacția Salrom

La Slănic, în Prahova, craterul din centrul orașului s-a adâncit cu 20 de centimetri și nimeni nu poate spune dacă surparea se va opri.

Piața imobiliară începe să își revină, dar vânzătorii nu mai negociază atât de mult. Unii caută și un an locuința perfectă
Piața imobiliară începe să își revină, dar vânzătorii nu mai negociază atât de mult. Unii caută și un an locuința perfectă

După o perioadă în care mulți au amânat achizițiile mari cum ar fi cumpărarea unei locuințe noi, cererea pe piața imobiliară începe să își revină.