Scandal de coruptie. DNA: Sampetru si Balan au negociat cu liderii USL posturile lui Morar si Kovesi

×
Codul embed a fost copiat

Doi procurori cunoscuti, unul fost adjunct al Procurorului General si al sefului DGA, iar celalalt fost sef al Parchetului Curtii de Apel Bucuresti si vicepresedinte al Consiliului Superior al Magistraturii sunt in centrul unui scandal de coruptie. 

Marcel Sampetru si George Balan sunt acuzati oficial de DNA, printre altele ca si-ar fi negociat cu lideri ai USL, functii cheie in Parchetul General si Directia Nationala Anticoruptie.

DNA a anuntat ca, in perioada martie - iunie 2012, cei doi au folosit, in interes personal, informatii furnizate de Vlad Mihai, seful serviciului de informatii si protectie interna Ilfov. Impotriva celor trei a fost inceputa urmarirea penala.

Rezumatul zilei de miercuri:

Dimineata devreme, procurorii anticoruptie au descins in sediul Consiliul superior al magistraturii. Au sigilat biroul lui Marcel Sampetru, fost procuror general adjunct al Romaniei dar si adjunct al sefului Directiei Generale Anticoruptie.

Citește și
Daniel Chitoiu
Chitoiu: USL va scoate la iveala informatii corecte legate de coruptia si frauda PDL, urmeaza dosare
Ce a pățit jurnalista care a filmat ultimele imagini cu Aleksei Navalnîi în viață

Anchetatorii si-ar fi dorit sa intre si in biroul fostului vicepresedinte al CSM, procurorul George Balan, fost sef al Parchetului Curtii de Apel Bucuresti, astazi simplu membru al CSM, insa instanta suprema a refuzat sa elibereze autorizatie de perchezitie. Sampetru si Balan sunt invinuiti oficial ca ar fi negociat cu persoane din conducerea USL pozitia de sefi ai Parchetului General si DNA.

Pana sa ajunga la DNA, Balan a declarat pentru Stirile PRO TV ca nu "stie nimic si a aflat din presa". 

Sefii CSM nu vor sa spuna ce documente au avut in fata in momentul in care au girat declansarea perchezitiilor. Ca si judecatorii instantei supreme, sustin ca sunt proceduri ce nu pot fi date publicitatii.

Putin inainte de pranz, anchetatorii au revenit la CSM. La fel si Marcel Sampetru. Perchezitionarea biroului sau a fost reluata pret de doua ore, dupa care anchetatorii au plecat spre DNA cu cateva documente ridicate. Aici a ajuns si comisarul sef Mihai vlad, seful Serviciului de Informatii si Protectie Interna Ilfov, un apropiat al celor doi procurori si vizat de acuzatii de coruptie in acelasi dosar.

Seful Guvernului Victor Ponta le solicita oficial anchetatorilor sa dea publicitatii transcrierile interceptarilor convorbirilor sale telefonice purtate cu procurorul George Balan. Acesta - noteaza Mediafax - a fost interceptat inca din luna februarie. Asa au aflat anchetatorii despre discutiile sale cu Marcel Sampetru, comisarul Vlad si premierul Victor Ponta, dar si despre impresia lui ca va fi numit procuror general al romaniei.

Procurorul general al Romaniei - membru de drept al CSM - a participat astazi la sedinta sectiei de procurori care a decis suspendarea lui Marcel Sampetru si George Balan. Laura Codruta Kovesi sustine ca, daca acuzatiile se vor confirma, cei doi procurori ar trebui exclusi din magistratura.

17:30 Procurorii George Balan si Marcel Sampetru, de la Consiliul Superior al Magistraturii, beneficiind de sprijinul unor persoane din mediul politic, nu s-au sfiit sa recurga la mijloace mai degraba intelegerilor de tip mafiot, pentru a accede la functiile pe care si le doreau, sustin anchetatorii DNA.

"Incercarile de a manipula numirile din interior institutiilor care prezinta interes pentru politicieni sunt cu atat mai reprobabile cu cat beneficiaza de sprijinul si de aportul unor persoane care au functii de conducere in cel mai inalt for al magistratilor, cu atributiuni directe in procedura de numire al procurorului sef al DNA si al procurorului general al Romaniei", arata procurorii anticoruptie in referatul de incepere a urmaririi penale a lui Balan si Sampetru.

17:00 Procurorul George Balan, suspendat din CSM si cercetat alaturi de magistratul Marcel Sampetru, a declarat, miercuri, ca aceasta cauza nu are nicio legatura cu telefonul dat premierului Victor Ponta pentru a stabili o intalnire cu acesta.

16:30 Procurorul Marcel Sampetru a declarat, miercuri, la iesirea de la DNA, unde i-a fost adusa la cunostinta acuzatia, ca nu il cunoaste personal pe premierul Victor Ponta, nu s-a intalnit si nu a vorbit cu acesta.

Marcel Sampetru a stat la Directia Nationala Anticoruptie aproximativ o jumatate de ora.
 

 

16:00 Procurorul George Balan, suspendat din CSM si cercetat alaturi de magistratul Marcel Sampetru, a venit miercuri, insotit de avocatul sau, la DNA.

15:45 Procurorul Marcel Sampetru, cercetat alaturi de magistratul George Balan, a venit miercuri, insotit de avocatul sau, la DNA, unde urmeaza sa-i fie aduse la cunostinta acuzatiile din dosarul privind divulgarea de informatii secrete catre persoane neautorizate.

Sampetru nu a facut nicio declaratie la intrarea in sediul Directiei Nationale Anticoruptie (DNA).

La DNA s-a prezentat, cu aproximativ 45 de minute inaintea lui Sampetru, seful Serviciului de Informatii si Protectie Interna (SIPI) Ilfov, comisarul Vlad Adrian Mihai, pentru a fi audiat in acelasi dosar.

Seful SIPI Ilfov Mihai a venit insotit de avocatul Gheorghe Mateut.

Astfel, magistratii ar fi purtat negocierile cu persoane din conducerea USL. In acest context, premierul Victor Ponta a cerut oficial Directiei Anticoruptie sa faca publice interceptarile convorbirilor.

Dimineata devreme, procurori anticoruptie au descins in sediul CSM. Au perchezitionat biroul lui Marcel Sampetru, fost procuror general adjunct al Romaniei dar si fost adjunct al sefului Directiei Generale Anticoruptie. Nu a fost insa autorizata si perchezitionarea biroului lui George Balan, fost procuror general al Curtii de Apel Bucuresti si fost vicepresedinte al CSM.

Amandoi sunt insa invinuiti oficial ca ar fi negociat cu persoane din conducerea USL pozitia de sefi ai Parchetului General si DNA.

"Tot ce stiu este de la televizor. Eu nu am savarsit nicio infractiune (...). In nicio discutie privind numirile pe functii eu nu m-am referit la vreo persoana, ci am vorbit despre principii", a declarat George Balan, citat de gandul.info.

In cazul lui Sampetru, procurorii au trecut si la perchezitionarea locuintei.

Mai multi magistrati s-au declarat surprinsi de acuzatile formulate impotriva celor doi procurori. Procurorul general al Romaniei, Laura Codruta Kovesi, sustine ca daca acuzatiile se vor cofirma, Sampetru si Balan ar trebui exclusi din magistratura.

Victor Ponta a solicitat la inceputul sedintei de Guvern de astazi ca interceptarile din acest dosar sa fie facute publice.

De asemenea, presedintele CSM, Alina Ghica, a declarat ca procurorii George Balan, membru CSM, si Marcel Sampetru, cercetati de procurorii anticoruptie, au fost suspendati din functii.

Cronologia evenimentelor, miercuri, 11 iulie 2012:

ora 14.30 Seful Serviciului de Informatii si Protectie Interna (SIPI), comisarul Vlad Adrian Mihai, s-a prezentat la Directia Nationala Anticoruptie pentru a fi audiat in cazul referitor divulgarea de informatii secrete catre persoane neautorizate.

Comisarul sef Mihai a venit insotit de avocatul Gheorghe Mateut.

Anchetatorii DNA au facut, miercuri dimineata o perchezitie la domiciliul comisarului Vlad Mihai, numele sau fiind vehiculat in afacerea judiciara in care sunt implicati si procurorul George Balan, fost vicepresedinte al Consiliului Superior al Magistraturii, in prezent membru simplu, si Marian Sampetru, fost consilier al lui Balan, detasat la Directia Resurse Umane a CSM.

ora 12.15 Surse citate de Mediafax sustin ca procurorul George Balan a fost interceptat de anchetatorii DNA din luna februarie, ca urmare a autorizatiilor obtinute de la instanta suprema. Astfel, el a avut convorbiri cu mai multe persoane, intre care Marcel Sampetru, comisarul Mihai Vlad - seful SIPI Ilfov, dar si cu premierul Victor Ponta.

Din cadrul discutiilor interceptate, inca din luna februarie, ale lui Georghe Balan a reiesit ca acesta a dat impresia ca va fi numit procuror general al Romaniei de catre premierul Victor Ponta, au declarat sursele judiciare citate de Mediafax. Potrivit surselor citate, in una din convorbiri, Balan ii cere lui Ponta o intalnire si acesta accepta.

George Balan a fost procuror sef adjunct al Sectiei anticoruptie, urmarire penala si criminalistica din Parchetul Curtii Supreme de Justitie si presedinte al Comisiei de disciplina din Ministerul Public (1999 - 2000), perioada in care Victor Ponta a fost promovat din functia de procuror de la Parchetul Judecatoriei sectorului 1 Bucuresti la Sectia anticoruptie a Parchetului instantei supreme. Concret, Balan i-a fost sef lui Ponta, cunoscandu-se din acea perioada, precizeaza Mediafax.

Totodata, din cadrul discutiilor pe care le purta Balan a reiesit ca PSD si PNL isi disputau conducerile din cadrul Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie si Directia Nationala Anticoruptie. Concret, PSD ar fi vrut sa propuna sefi in Parchetul ICCJ, iar PNL in DNA, afirma sursele citate de Mediafax.

ora 10.50 Sinteza declaratiilor procurorului general Laura Codruta Kovesi:

- "Nu pot sa comentez dosarul in curs."

- "Persoanele cercetate beneficiaza de prezumtia de nevinovatie."

- "Colegii mei procurori merita sa fie condusi de persoane care au lucrat in sistem, profesioniste, si nu negociate in alte locuri."

- "In masura in care aceste acuzatii se dovedesc a fi adevarate, dar si in masura in care ele nu constituie fapte penale, nu am de unde sa stiu acest lucru, cred ca este important sa cerem revocarea acelor procurori."

- "Sunt convinsa ca procurorii DNA vor face toate demersurile pentru a analiza starea de fapt. Sunt convinsa ca DNA va face ca de obicei o comunicare oficiala atunci cand vor exista elemente."

- "Nu doresc sa furnizez nicio informatie din cadrul anchetei."

- "In calitate de procuror general si de membru de drept al CSM, cred ca pot face urmatoarea declaratie: Cred ca este important pentru orice procuror din Romania, care in ultimii sase ani au facut eforturi constante si continue (...), sa aiba parte de un procuror general si de un procuror-sef al DNA alesi pe criterii de competenta."

ora 10.30 Sinteza declaratiilor presedintelui CSM, Alina Ghica:

- "Procurorii George Balan, membru CSM, si Marcel Sampetru, cercetati de procurorii anticoruptie, au fost suspendati din functii de catre Sectia de procurori a Consiliului Superior al Magistraturii."

- "Astept ca institutiile judiciare sa isi spuna cuvantul in acest caz"

- "Nu vedem de ce sa afecteze credibilitatea institutiei acest scandal. Sigur, nu e o situatie placuta, dar parghiile legale au fost folosite."

- "Nu putem comenta materialul probator."

- "S-au luat masurile care se impun intr-o astfel de situatie."

ora 10.00 Judecatorul Mona Pivniceru, membru al CSM, spune ca refuza sa creada informatiile referitoare la anchetarea procurorilor George Balan si Marcel Sampetru. "Ca sa pot comenta trebuie sa am date despre fapte. La acest moment avem doar un scandal mediatic fara fond. Refuz sa-mi imaginez ca in secolul XXI demnitarilor de stat le poti asculta telefoanele fara autorizatie", a afirmat Pivniceru.

Ea a mai spus ca la acest moment nu este cunoscuta natura acuzatiilor care li se aduc celor doi procurori, existand doar o "agitatie" din partea presei. Pivniceru a precizat ca procurorul Balan este stupefiat si ca nu stie acuzatiile care i se aduc, iar la acest moment se afla in biroul sau.

ora 09.45 Judecatorul Cristi Danilet, membru CSM, a spus ca judecatorii si procurorii au fost alesi de alti magistrati, si nu au fost numiti politic, astfel ca apropierea acestora de un anumit partid ar fi "periculoasa". El a precizat ca membrii CSM trebuie sa fie tinuti la distanta de aceste jocuri politice.

Intrebat daca stie ca ar fi si alti membri CSM care si-ar fi negociar functii, Danilet a spus ca nu are astfel de informatii, dar ca daca s-ar confirma acest lucru ar fi "dezastruos". Danilet a mai spus ca o majoritate a CSM a cerut marti ca in perioada interimatului de la Cotroceni sa nu fie facute numiri la conducerile DNA si Ministerului Public.

ora 9.44 Consiliul Superior al Magistraturii anunta ca a incuviintat, marti, la solicitarea DNA, perchezitionarea biroului folosit de procurorul George Balan, membru al CSM, si a biroului si locuintei procurorului Marcel Sampetru, detasat la CSM, ambii avand calitatea de invinuiti.

Acuzatii grave la adresa CSM

Procurorii DNA au inceput urmarirea penala impotriva lui George Balan, membru al CSM, si a consilierului acestuia, Marcel Sampetru, fost adjunct al procurorului general in perioada mandatului lui Ilie Botos, au anuntat, miercuri, surse judiciare citate de Mediafax.

Potrivit acuzatiilor DNA, cei doi s-ar fi folosit de note informative ale DGIPI in scopul obtinerii unui sprijin politic, pentru a fi numiti procuror sef al DNA si procuror general al Romaniei, dar negociau si alte functii de conducere din Ministerul Public.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
Citește și...
Evaziune fiscala de 15 milioane de euro. Comanita, Secareanu si alte 9 persoane au fost retinute
Evaziune fiscala de 15 milioane de euro. Comanita, Secareanu si alte 9 persoane au fost retinute

Unsprezece persoane, printre care Viorel Comanita si Dan Secareanu, au fost retinute marti de procurorii DNA. De asemenea, pentru alte 6 persoane, procurorii vor propune arestarea preventiva in lipsa.

Chitoiu: USL va scoate la iveala informatii corecte legate de coruptia si frauda PDL, urmeaza dosare
Chitoiu: USL va scoate la iveala informatii corecte legate de coruptia si frauda PDL, urmeaza dosare

Presedintele interimar al PNL, Daniel Chitoiu, a declarat, luni seara, ca USL va scoate la iveala, in perioada urmatoare, adevarul privind dosarele de mare coruptie si frauda legate de guvernarea PDL.

DNA face recurs la decizia prin care senatorul Catalin Voicu a fost condamnat la 5 ani de inchisoare
DNA face recurs la decizia prin care senatorul Catalin Voicu a fost condamnat la 5 ani de inchisoare

DNA anunta ca face recurs la completul de cinci judecatori al instantei supreme impotriva deciziei prin care senatorul Catalin Voicu si afaceristul Marius Locic au primit cinci, respectiv patru ani de detentie.

Recomandări
Explozie la Rafinăria Petromidia. Nu s-au înregistrat victime. Reacția companiei | VIDEO
Explozie la Rafinăria Petromidia. Nu s-au înregistrat victime. Reacția companiei | VIDEO

O explozie a avut loc vineri dimineață la Rafinăria Petromidia. La nivelul județului Constanța a fost activat Planul Roșu de Intervenție.

Ce a găsit armata în locul în care a căzut drona militară, în Brăila. Reacția MApN | VIDEO
Ce a găsit armata în locul în care a căzut drona militară, în Brăila. Reacția MApN | VIDEO

Ministerul Apărării Naționale (MApN) anunţă vineri că elemente dintr-o posibilă dronă au fost găsite în Insula Mare a Brăilei.

20 de ani de la aderarea României la NATO, „cea mai puternică alianţă politico-militară din lume”
20 de ani de la aderarea României la NATO, „cea mai puternică alianţă politico-militară din lume”

S-au împlinit 20 de ani de la aderarea României la NATO, iar responsabilii Apărării și politicienii s-au întrecut în mesaje care evidențiază garanțiile de securitate pe care ni le oferă Alianța în contextul războiului pornit de Rusia în Ucraina.